| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA ENODRUŽINSKE STANOVANJSKE HIŠE
Primož Gomboc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje potek in posege prenove starejše hiše po načelu trajnosti. Predstavljena je problematika, ki nastane s staranjem stavbe, ter pomankljivosti, ki jih je potrebno odpraviti s prenovo. Za primerjavo je izdelan načrt prenove z grafičnim prikazom stavbe. Delo zajema tudi tehnične in prostorske rešitve stavbe, kot tudi njene bližnje okolice. Pojem trajnosti je uvodoma razčlenjen na več opisanih podzvrsti, ki služijo za orientacijo in lažje razumevanje vpliva trajnosti na okolico, ter v smislu izboljšanja bivanjske kakovosti.
Keywords: trajnostnost, enodružinska hiša, prenova
Published: 29.09.2011; Views: 1534; Downloads: 117
.pdf Full text (67,99 MB)

2.
KRITERIJI ZA PARCELACIJO: RAZVOJ ROBA NASELJA KRED
Martin Fratina, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Določila prostorskih aktov ter želje investitorjev mnogokrat privedejo do nepredvidene izrabe prostora. S premišljenim izborom stavbne tipologije in zasnovo parcelacije, lahko omogočamo skladnejši prostorski razvoj naselij. V diplomskem delu so bili ob opredelitvi primerne stavbne tipologije določeni kriteriji za parcelacijo, ki vplivajo na prostorske konfiguracije razširitve naselja Kred na njegovem robu ob predpostavki, da zgoščevanje strukture naselja ni več možno. Z ovrednotenjem glavnih kriterijev, kot npr. skladnost s strukturo naselja in obstoječo parcelacijo, povezava z zelenim zaledjem, velikost in uporabnost zunanjih površin, možnost zazelenitve, enakovrednost, dostopnost, delež prometnih površin ter primernost glede na konfiguracijo terena, kvaliteta pogledov in izraba prostora, so bile za posamezne variantne zasnove parcelacije in umestitve stanovanjske zazidave v prostor izpostavljene in ovrednotene možnosti trajnostnega prostorskega razvoja naselja.
Keywords: parcelacija, stavbna tipologija, trajnostna gradnja, trajnostni razvoj, Posočje, rob naselja
Published: 25.09.2013; Views: 831; Downloads: 119
.pdf Full text (5,72 MB)

3.
URBANI RAZVOJ MESTA PTUJ OD RIMSKIH ČASOV DO SODOBNOSTI
Anja Selinšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili urbani razvoj mesta Ptuj od rimskih časov do sodobnosti. V raziskovalnem delu naloge smo analizirali zgodovinski prostorski razvoj mesta. Skozi petero pomembnih in hkrati prelomnih zgodovinskih obdobij, smo prikazali širjenje in ožanje območja mesta in značilne stavbne tipe. V nadaljevanju naloge je sledila primerjava mesta po II. svetovni vojni z današnjo podobo mesta. V sklepnem delu smo predstavili tudi zasnovo mesta prihodnosti – trajnostnega mesta in njegova glavna načela. Ptuj in njegov prostorski razvoj smo analizirali skozi različne kriterije in dobljene rezultate primerjali z usmeritvami za trajnostno mesto.
Keywords: urbani razvoj, trajnostno mesto, prostorski akti
Published: 18.09.2014; Views: 827; Downloads: 249
.pdf Full text (14,09 MB)

4.
Majhna hiša za mlado družino
Nuša Žohar, 2015, diploma project paper

Abstract: Dandanes je tema majhnih hiš v arhitekturi vse bolj aktualna. Pri načrtovanju majhnih hiš moramo posebno pozornost posvetiti ureditvi prostora. Če želimo dobro izkoristiti omejen prostor, je pomembno, da ustvarimo primerno dimenzioniran fleksibilen tloris, ki ga opremimo z zložljivim, na več načinov uporabnim pohištvom. S pridobljenim znanjem in na podlagi analiz referenčnih primerov smo zasnovali majhno hišo, primerno za mlado družino, ki zagotavlja kvalitetno in okoljsko odgovorno bivanje.
Keywords: arhitektura, mikroarhitektura, prostorske omejitve, majhen prostor, majhna hiša
Published: 15.09.2015; Views: 901; Downloads: 159
.pdf Full text (15,23 MB)

5.
MOBILNA HIŠA ZA MLADO DRUŽINO
Urban Anželak, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so predstavljena mobilna bivališča in njihove lastnosti, opredeljen je pojem mobilnost v arhitekturi in izpostavljena problematika prebivališč za mlade družine v sodobnem času. Ob poznavanju in primerjanju predpisanih minimalnih standardov za bivanje z možnostmi, ki jih ponuja kontejnerska modularna gradnja, so zasnovani in predstavljeni različni tipi mobilnih bivališč za mlade družine. Različne konfiguracije sestavov so predstavljene glede na prostorske pogoje z različnimi umestitvami v prostor.
Keywords: mobilnost, fleksibilnost, mlada družina, modularnost, kontejnerska arhitektura.
Published: 17.08.2015; Views: 588; Downloads: 138
.pdf Full text (37,74 MB)

6.
TRAJNOSTNA UREDITEV SPALNEGA NASELJA
Božidar Plahuta, 2016, master's thesis

Abstract: Svet se sooča s podnebnimi spremembami in z nujnostjo prilagoditve nanje. Kakor v drugih panogah se tudi v arhitekturi pojavlja problem trajnostnega načrtovanja mest in objektov. Pri stavbah se večinoma v ospredje postavlja energetsko učinkovitost, kar ni zadosti, če želimo govoriti o trajnosti kot o celostnem načinu projektiranja zgradb. Z raziskavo referenčnih primerov in praks želim v nalogi postaviti osnovo za celovito projektiranje trajnostnih objektov.
Keywords: trajnost, trajnostno mesto, spalno naselje, soseska, trajnostna arhitektura, trajnostna zgradba
Published: 28.06.2016; Views: 509; Downloads: 137
.pdf Full text (24,43 MB)

7.
Razvoj območij proizvodnih dejavnosti v razmerju do prometnega omrežja
Janja Kovačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljeni območji proizvodnih dejavnosti mest Celje in Landshut na Bavarskem. Analizirani sta razvojno, skozi mikrolokacijske in makrolokacijske kriterije v razmerju do prometnih omrežij. Z izvedeno primerjalno analizo so posamezni kriteriji ovrednoteni na podlagi njihovih prednosti in slabosti. V primerjalni analizi pa so s tem nakazane tudi možne usmeritve in priložnosti za razvoj.
Keywords: Območja proizvodnih dejavnosti, mikrolokacijski in makrolokacijski kriteriji, trajnostni razvoj prometa, prometna omrežja, Celje, Landshut
Published: 19.09.2016; Views: 345; Downloads: 24
.pdf Full text (3,31 MB)

8.
Sodobna slovenska hiša na podeželju: enodružinska hiša pri Brežicah
Sanja Plantak, 2016, diploma project paper

Abstract: Sodobna slovenska hiša na podeželju / Enodružinska hiša pri Brežicah V nalogi je zasnovana sodobna enodružinska hiša, umeščena v podeželsko okolje Posavja na obrobje mesta Brežic. V teoretičnem delu so najprej predstavljene značilnosti tradicionalnega stavbarstva in arhitekture v Posavju. Analizi tradicionalnih primerov sledijo referenčni primeri sodobnih stavb. V nadaljevanju je razvojno predstavljena enodružinska hiša kot najbolj zaželen tip gradnje in samogradnje po drugi svetovni vojni z značilnimi sociološkimi vidiki gradnje na podeželju. Pri zasnovi sodobne hiše na podeželju smo skušali smiselno uporabiti značilnosti tradicionalne slovenske in regionalne arhitekture ter zagotoviti funkcionalnost in udobje bivanja tako v stavbi sami kot v povezavi z zunanjim prostorom v podeželskem okolju.
Keywords: sodobna arhitektura, podeželje, enodružinska hiša, Brežice, tradicionalna hiša
Published: 13.09.2016; Views: 761; Downloads: 147
.pdf Full text (43,94 MB)

9.
Minimalna bivalna enota 2020
Dario Dogša, 2016, diploma project paper

Abstract: Povpraševanje mladih po lastnem stanovanju je vselej aktualno. Pri izbiri le-tega odigrajo pomembno vlogo – poleg drugih dejavnikov – velikost stanovanja, lokacija in cena. Zaradi želje po neodvisnem življenju posamezniki pogosto izberejo manjši stanovanjski prostor na ugodni lokaciji. Na podlagi raziskave in analize primerov smo zasnovali projekt minimalne bivalne enote za eno osebo ter preverili možnosti umestitve gruč takšnih objektov v prostor na dveh lokacijah v Mariboru.
Keywords: Minimalna bivalna enota, mikro arhitektura, kontejnerska arhitektura, kapsula, bivanje.
Published: 20.09.2016; Views: 583; Downloads: 144
.pdf Full text (9,66 MB)

10.
Bivališče za izredne klimatske razmere
Anej Lešnik, 2016, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi so analizirani in predstavljeni pristopi, bivališča in bivaki za izredne klimatske razmere, s poudarkom na zasnovah majhnih mobilnih struktur. Na podlagi izhodišč in študije izbranih primerov tehnično naprednih bivališč in bivakov, smo zasnovali bivak, ki ima s ponovno uporabo in predelavo odsluženih vagonskih silosov minimalen ekološki odtis, minimalne vpliv na prostor postavitve ter nudi uporabnikom varno zavetje v neugodnih klimatskih razmerah.
Keywords: arhitektura, izredne razmere, bivaki, zatočišča, majhne hiše, predelava
Published: 27.09.2016; Views: 336; Downloads: 77
.pdf Full text (7,58 MB)

Search done in 0.47 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica