| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza natančnosti in zanesljivosti merilcev prometnih podatkov na AC/HC v RS
Ožbej Slakan, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljenih več vrst merilcev prometnih obremenitev, ki se uporabljajo v Sloveniji. Podatke teh obremenitev lahko pridobivamo z avtomatskim ali tudi ročnim štetjem prometa. Pridobljeni podatki so temeljna informacija o prometu, ki se odvija na naših cestah. Na avtocestah in hitrih cestah uporabljajo različne vrste merilcev prometnih podatkov, ki se med sabo razlikujejo predvsem po natančnosti in klasificiranju vozil. V raziskovalnem delu smo s primerjavo in analizo dobljenih podatkov avtomatskih števcev in ročnega štetja ugotavljali, katera vrsta avtomatskih merilcev prometnih podatkov je najbližje rezultatom ročnega štetja. Podatki, pridobljeni z mikrodetektorjem, so se glede na ročno štetje razlikovali za 0,9 %, podatki iz induktivne zanke pa za 2,8 %. Kljub nekaj težavam z videoposnetkom in subjektivnim pristopom pri razvrščanju vozil v posamezne kategorije, ki jih zaznavajo števci, lahko ugotovimo, da sta oba avtomatska števca zanesljiva. Natančnost je višja od 95 %, kar je primerljivo s podatki o posameznih števcih, zapisanimi v karakteristikah teh števcev.
Keywords: Avtocesta/hitra cesta (AC/HC), zajemanje prometnih podatkov, merilci prometnih podatkov, analiza natančnosti izmerjenih podatkov
Published: 24.10.2018; Views: 472; Downloads: 69
.pdf Full text (2,21 MB)

2.
GOSPODARJENJE AVTOCESTNEGA ODSEKA ŠENTRUPERT-ŠEMPETER Z UPORABO METODOLOGIJE MSI INDEKSA
Ožbej Slakan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je v prvem delu obravnavano vozišče, ki je namenjeno potovanju z motornimi vozili. Vozna površina je izpostavljena različnim prometnim oz. klimatskim obremenitvam, kar povzroča preoblikovanje in poslabšanje stanja vozišča. Poškodbe vplivajo na kvaliteto vožnje in stroške uporabnikov. Zato se uveljavlja pojem in dejavnost gospodarjenja z voznimi površinami. To je aktivnost, kjer upravljalec zbira podatke o stanju vozišča in z optimalnim finančnim vlaganjem smotrno vzdržuje vozišče, kar za uporabnike le-tega pomeni varno, udobno in gospodarno vožnjo. V drugem delu pa je prikazana raziskava avtocestnega odseka z vizualno metodo. Pridobljeni podatki so bili ocenjeni z modificiranim švicarskim indeksom in prilagojeni tako, da so bili primerljivi s podatki upravljalca cestišča.
Keywords: gospodarjenje, vzdrževanje, vozišče, avtocesta, MSI indeks
Published: 11.09.2014; Views: 1115; Downloads: 163
.pdf Full text (2,27 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica