| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Učenje učenja govora in jezika pri učencih z motnjo v duševnem razvoju na primeru knjige v lahkem branju
Nina Volčanjk, 2018, master's thesis

Abstract: Besedila v obliki lahkega branja omogočajo odraslim in otrokom z motnjo v duševnem razvoju, da se v današnjem okolju počutijo kot enakovredni in samostojnejši posamezniki. Posamezniki z motnjo v duševnem razvoju namreč počasneje usvajajo znanje ter počasneje razvijajo kompetence govora, jezika in komunikacije. Besedila v obliki lahkega branja jim omogočajo, da se samostojno izobražujejo, širijo svoje obzorje in razvijajo svoj besedni zaklad ter kompetenco učenja učenja, katere sestavni deli so govor, jezik in komunikacija. Rezultati v empiričnem delu naloge so pokazali, da učenci z lažjo motnjo v duševnem razvoju bolje razumejo besedilo v obliki lahkega branja (eksperimentalna skupina) kot običajno besedilo v primerjavi z učenci, kjer smo brali besedilo v običajni obliki (kontrolna skupina). Prav tako so rezultati pokazali, da so kompetence govora, jezika in komunikacije statistično značilno višje pri učencih, ki so poslušali besedilo v obliki lahkega branja. Učenci, ki so poslušali besedilo v obliki lahkega branja, so svojo razlago pogosteje podkrepili na primerih iz besedila, v večji meri pravilno odgovarjali in pojasnjevali besedne zveze in imeli so manj težav z vzročno-posledičnimi razmerji in argumentacijo svojih dogovorov kot učenci kontrolne skupine. V celoti so bili odgovori učencev v eksperimentalni skupini bolje strukturirani, imeli so kompleksnejšo strukturo povedi, odgovarjali so bolj samozavestno in prepričano od svojih vrstnikov v kontrolni skupini. Z raziskavo smo dokazali, da je uporaba besedil v obliki lahkega branja bolj učinkovita z vidika razvijanja kompetence učenja učenja na preučevanih postavkah (govor, jezik, komunikacija).
Keywords: motnja v duševnem razvoju, učenci s posebnimi potrebami, učenje učenja, lahko branje, govorno-jezikovne motnje, govor, jezik, komunikacija.
Published: 11.06.2018; Views: 984; Downloads: 241
.pdf Full text (2,65 MB)

2.
Razvijanje športnega duha pri pouku športa
Nina Volčanjk, 2017, master's thesis

Abstract: Glavni namen magistrske naloge je predstaviti športni duh in šport ultimate frizbi v petem razredu osnovne šole. Ultimate frizbi je namreč šport, ki do sedaj še ni bil vključen v vzgojno-izobraževalne programe in je za učence novost. Ultimate frizbi se igra brez sodnikov, igrajo ga dečki in deklice skupaj. Pomemben del ultimate frizbija je športni duh, saj s konkretnimi dejavnostmi igralci tega uzaveščajo. Športni duh je mogoče tudi oceniti in številčno ovrednotiti. V magistrski nalogi so predstavljene metode, kako športni duh vpeljati v ure športa, podani so tudi primeri učiteljeve vloge pri vpeljavi športnega duha v ure športa. Opravljena je bila tudi raziskava v dveh razredih petošolcev. Rezultati so pokazali, da je ultimate frizbi učencem všeč, predvsem igrice za razvijanje športnega duha in spoznavanje novega športnega rekvizita. Praktični rezultati so dokaz, da se petošolci v petih urah lahko naučijo kritičnega ocenjevanja športnega duha ob pomoči učitelja. Prav tako razumejo igro ultimate frizbi v prirejeni različici desetih pravil in »semi continious«.
Keywords: ultimate frizbi, športni duh, fair play, šport, osnovna šola, učenci
Published: 28.07.2017; Views: 1052; Downloads: 164
.pdf Full text (4,13 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica