| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Medene pijače in senzorično vrednotenje medenih likerjev : Magistrsko delo
Karin Glazer, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na iskanje odgovora, kako na všečnost medenega likerja vpliva uporabljena vrsta medu in alkoholna stopnja likerja. Pripravili smo šest vzorcev medenih likerjev; uporabili smo akacijev, hojev in kostanjev med ter pripravili medeni liker z alkoholno stopnjo 24 in 31 vol. %. Zanimalo nas je še, kako spol in starost pokuševalcev vplivata na všečnost barve, bistrosti, vonja, konsistence, okusa, pookusa, alkoholne stopnje, izbire medu in skupnega vtis. Rezultati so pokazali, da je bil najbolj všečen medeni liker z dodatkom kostanjevega medu (ne glede na alkoholno stopnjo), ki je bil bister, jantarjevo rjave barve z zlatim odtenkom ter značilno grenkim okusom in pookusom. Zgolj minimalno slabše je bil ocenjen hojev medeni liker. Spol pokuševalcev ni imel vpliva na oceno izbranih senzoričnih parametrov medtem ko se je starost pokuševalcev potrdila kot pomemben dejavnik. Največ najnižjih ocen je prejel vzorec medenega likerja z dodatkom akacijevega medu, ne glede na alkoholno stopnjo, kar lahko povežemo z njegovo svetlo barvo in prisotno motnostjo. Uspeh pokuševalcev pri prepoznavanju v likerju uporabljene vrst medu je bil slab; pri nobenem posameznem vzorcu ni presegel 50 %.
Keywords: medene pijače, medeni likerji, prepoznavanje, senzorične lastnosti, pokuševalec
Published in DKUM: 20.01.2025; Views: 0; Downloads: 58
.pdf Full text (2,79 MB)

2.
Fiziološki in ekonomski vidiki izvedbe različne intenzivnosti zimske rezi pri češnji (prunus avium l.) : magistrsko delo
Nina Tojnko, 2022, master's thesis

Abstract: Na UKC Pohorski dvor Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru je bila v letih 2019 in 2020 v nasadu češenj sort 'Regina' in 'Kordia', cepljenih na podlago Gisela 5, izvedena raziskava s ciljem definirati vpliv intenzivnosti zimske rezi na kvalitativne in kvantitativne lastnosti pridelka v letu izvedbe in v letu po izvedbi ukrepa ter ovrednotiti ekonomičnost pridelave, vezano na omenjen ukrep. Obravnavanja v poskusu so predstavljala močno, standardno in šibko rez ter kontrolo. Šibka rez je predstavljala t. i. osvetlitveno rez, standardna je ob osvetlitveni vključevala še pomlajevanje lesa v višjih delih krošnje in izrezovanje šibkega rodnega lesa, močna rez pa dodatno še prikrajševanje enoletnih poganjkov na dve vegetativni očesi. Drevesa v kontrolnem obravnavanju niso bila porezana. Ugotovljeno je bilo, da se je v obeh letih izvajanja poskusa pri sorti 'Kordia' in v letu izvedbe rezi pri sorti 'Regina', skupni pridelek manjšal z večanjem intenzivnosti zimske rezi, ob tem pa so se povečali delež tržnih plodov, premer in masa 100 plodov. V letu po izvedeni rezi se je sorta 'Regina' odzvala drugače. Vpliv intenzivnosti zimske rezi na parametre notranje kakovosti ni bil konsistenten; pri sorti 'Kordia' intenzivnost rezi ni imela neposrednega vpliva na notranjo kakovost pridelka medtem ko je večja intenzivnost zimske rezi pri sorti 'Regina' v letu izvedbe ukrepa povečala notranjo kakovost pridelka. Ugotovili smo, da lahko z izvedbo intenzivnejše zimske rezi in zaradi njenega pozitivnega vpliva na povečanje premera plodov, ki je osnova za doseganje višje prodajne cene pridelka, ob pričakovani pomladitvi dreves kompenziramo delni izpad pridelka v letu izvedbe ukrepa.
Keywords: češnja, rez, pridelek, kakovost, ekonomičnost
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 620; Downloads: 89
.pdf Full text (1,51 MB)

3.
Vpliv intenzivnosti rezi na pridelek češenj (Prunus avium L.) sort 'Regina' in 'Kordia'
Nina Tojnko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru smo v letu 2019 v nasadu češenj sort 'Regina' in 'Kordia', cepljenih na podlago Gisela 5, izvedli poskus, v katerem smo testirali vpliv intenzivnosti zimske rezi na količino in parametre kakovosti pridelka. Poskus je obsegal štiri obravnavanja, ki so predstavljala šibko, standardno in močno rez ter kontrolo. Pri šibki rezi smo izvedli osvetlitveno rez, pri standardni smo osvetlitveno rez dopolnili s pomlajevanjem rodnih nosilcev v višjih delih krošnje ter izrezovanjem šibkega rodnega lesa, pri močni rezi pa smo ob standardni rezi izvedli še prikrajševanje enoletnih poganjkov na dve vegetativni očesi. Pri kontrolnem obravnavanju rez ni bila izvedena. Ugotovili smo, da se skupni pridelek z intenziviranjem rezi manjša, povečata pa se debelina in masa plodov. Vpliv intenzivnosti rezi na notranje lastnosti pridelka ni konsistenten. Reakcija dreves sorte 'Regina' na intenzivnost rezi je bolj konsistentna in predvidljiva, kot pri sorti 'Kordia'.
Keywords: češnja, Prunus avium, rez, 'Regina', 'Kordia', kvaliteta plodov, pridelek
Published in DKUM: 08.09.2020; Views: 1134; Downloads: 160
.pdf Full text (3,13 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica