| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Statično preizkušanje distančne zaščite
Davorin Arcet, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan razviti sistem za statično preizkušanje impedančnih karakteristik distančne zaščite. Sistem je sestavljen iz računalniškega programa GenspDZ, napisanega v programskem okolju MATLAB in iz signalnega ojačevalnika za sekundarno preizkušanje zaščitnih relejev OMICRON CMC 256-6. S programom GenspDZ je mogoče generirati preizkusne toke in napetosti, ter jih shraniti v datoteke formata COMTRADE. Z datotekami in s signalnim ojačevalnikom OMICRON je nato mogoče preizkusiti delovanje distančne zaščite. Z razvitim sistemom smo preizkusili karakteristiki zaščitnih relejev ABB REL 521 in Siemens S7A611.
Keywords: distančna zaščita, matematično modeliranje, sekundarno preizkušanje, rele
Published: 18.07.2011; Views: 1786; Downloads: 263
.pdf Full text (3,42 MB)

3.
4.
OVREDNOTENJE METOD ZA DOLOČITEV LOKACIJE OKVARE NA DALJNOVODIH
Matej Arcet, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so na kratko predstavljene različne metode za določitev lokacije okvare na daljnovodih, pri čemer sta dve metodi tudi podrobneje opisani. Prikazani so rezultati preizkušanj s katerimi smo ovrednotili kako različni parametri vplivajo na točnost obravnavanih metod in na točnost lokatorja okvare v Siemens-ovem distančnem releju S7A611. Preizkusi so bili izvedeni s signali dobljenimi iz simulacijskega modela daljnovoda in s signali, ki sta jih med okvaro posnela distančna releja na daljnovodu Ajdovščina - Gorica.
Keywords: lociranje okvar na daljnovodih, simulacija EES, sekundarno preizkušanje
Published: 10.03.2011; Views: 1432; Downloads: 133
.pdf Full text (1,78 MB)

5.
6.
MASIVNI SISTEMI LESENE STANOVANJSKE GRADNJE IN ANALIZA BRUNARICE
Mateja Arcet, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava masivne sisteme lesene gradnje, torej klasični skladovni sistem in masivni panelni sistem. Opisane so lastnosti lesa, ki so pomembne pri projektiranju konstrukcij. Predstavljen je tudi lepljen les, ki je osnova lepljenih masivnih konstrukcij. Prikazana je računska analiza stanovanjske hiše — brunarice iz smrekovega lesa. Zajeta je določitev obtežb, statična analiza in dimenzioniranje konstrukcijskih elementov objekta po Evrokod standardih.
Keywords: lesene konstrukcije, masivna lesena gradnja, skladovni sistem, masivni panelni sistem, analiza
Published: 13.05.2010; Views: 4345; Downloads: 470
.pdf Full text (4,43 MB)

7.
KARAKTERIZACIJA IN RAZVOJ LITERARNIH LIKOV V CIKLU ROMANOV PESEM LEDU IN OGNJA GEORGEA R. R. MARTINA
Nik Arcet, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga analizira literarne osebe v ciklu romanov Pesem ledu in ognja ameriškega scenarista in pisatelja Georgea R. R. Martina. Pri analizi so bile upoštevane značajske posebnosti in posredna ali neposredna karakterizacija. Naloga se osredotoča samo na glavne osebe iz romanov: Igra prestolov, Spopad kraljev, Vihra mečev, Vranja gostija in Ples z zmaji. Teoretični del zajema podroben pregled fantazijske literature (zgodovino, razvoj, najpomembnejša dela, žanrske značilnosti itd.), sledijo temeljni koncepti naratologije, ki se osredotočajo predvsem na moderna dognanja iz teorije literarnega lika. V osrednjem delu naloge so nanizane kratke obnove iz celotnega cikla, predvsem zaradi olajšanega branja analize likov. V empiričnem delu pa sledi aplikacija teoretičnih ugotovitev in dognanj na naslednje osebe iz petih obravnavanih knjig: Jon Snow, Arya Stark, Sansa Stark, Tyrion Lannister, Jamie Lannister, Daenerys Targaryen in Petry Baelish. S tokom dogodkov iz vseh knjig so analizirani vplivi in vzroki, zaradi katerih se spremeni primarna vloga lika, tj. antagonist se preobrazi v protagonista ali obratno.
Keywords: George R. R. Martin, fantazijska literatura, Pesem ledu in ognja, literarni lik, karakterizacija, fantazijski žanr
Published: 19.10.2015; Views: 1225; Downloads: 255
.pdf Full text (1,59 MB)

8.
BARTHESOVA ANALIZA MITOLOGIJE V STAR TREK FILMIH
Nik Arcet, 2015, master's thesis

Abstract: Temeljni princip magistrske naloge je identificirati in analizirati različne mite v Star Trek filmih, s pomočjo literarne teorije. V nalogi so uporabljene primerjalne, korelacijske in deskriptivne metode raziskovalnega dela. Primarni teoretični vir je zbirka esejev imenovana Mitologije, avtorja Rolanda Barthesa. Teoretični principi opisani v esejih, so bili implicirani v vseh dvanajst znanstveno fantastičnih filmov. Miti so bili analizirani skozi dejanja protagonistov oziroma antagonistov, skozi izbor objektov in prostorov ter skozi potek filmske zgodbe. Teoretični del magistrske naloge se osredotoča na splošne informacije v zvezi s Star Trek franšizo. Podatki vključujejo: glavne karakterje, posamezne izstopajoče epizode ter napredno tehnologijo prihodnosti. Zraven tega lahko v tem delu preberemo tudi o različnih teoretičnih pristopih glede izvora mitologije in mitov nasploh. Empirični del magistrske naloge, pa uspešno združuje teoretične vidike s posameznim Star Trek filmom. Rezultati analize so prikazani v obliki argumentacije in obrazložitve določnega mita.
Keywords: mit, mitologija, znanstvena fantastika, Star Trek, nezemeljska bitja, potovanje s svetlobno hitrostjo
Published: 14.12.2016; Views: 660; Downloads: 95
.pdf Full text (439,68 KB)

9.
Uporaba tehnik algoritemskega načrtovanja in informacijskega modeliranja gradbenih objektov (BIM) pri izdelavi variant občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN)
Tamara Arcet, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana izdelava dveh različnih variant razporeditve gradbenih parcel po treh različnih postopkih na območju, kjer je predviden občinski podrobni prostorski načrt - OPPN. Predstavljena je definicija OPPN-ja, lastnosti in pomen BIM-modeliranja s primeri uporabe v praksi, zgodovina razvoja in pomen algoritemskega načrtovanja, ter razlaga genetskega algoritma. V praktičnem delu so opisani postopki izdelave variant po treh pristopih, ki so klasičen CAD-pristop, BIM-pristop ter združitev algoritemskega načrtovanja z BIM-modelom. Izmed vseh treh pristopov nas je zanimalo kateri je najboljši s časovnega vidika izdelave variant, koliko informacij je možno vnesti v model in kateri pristop ponuja najbolj kvaliteten končni izdelek. Ugotovili smo, da algoritemsko načrtovanje omogoča najhitrejšo izdelavo variant, vendar pa je njegova uporaba ekonomična le ob izdelavi velikega števila variant, ob uporabi obstoječega algoritma ali ob reševanju zahtevnejšega problema. Vnos informacij je bil možen le v drugem in tretjem pristopu, kjer smo izdelali interaktiven BIM-model. Kvalitete končnih rešitev so bile zelo podobne, vendar algoritem omogoča najboljšo optimizacijo.
Keywords: algoritemsko načrtovanje, informacijsko modeliranje gradbenih objektov (BIM), parametričnost, genetski algoritem
Published: 28.09.2018; Views: 287; Downloads: 46
.pdf Full text (3,43 MB)

10.
Učenci s posebnimi potrebami pri predmetu Tehnika in tehnologija
Mojca Arcet, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi Učenci s posebnimi potrebami pri predmetu tehnika in tehnologija v ospredje postavljamo problematiko poučevanja učencev s posebnimi potrebami in prilagoditve, ki jih učitelji uporabljajo za izboljšanje rezultatov učencev, ki trpijo zaradi določenih težav. Na podlagi opravljene raziskave oblikujemo smernice za poučevanje učencev s posebnimi potrebami, kjer izpostavimo tiste skupine, ki jim je pouk najtežje prilagoditi in se izvajanje bistveno razlikuje od drugih predmetov. Učitelje lahko razbremenimo in izboljšamo njihove rezultate ter napredek učencev z izdelavo navodil za prilagojeno izvajanje pouka pri predmetu tehnika in tehnologija.
Keywords: učenci s posebnimi potrebami, tehnika in tehnologija, učitelji tehnike in tehnologije, prilagoditve za učence s posebnimi potrebami
Published: 09.11.2016; Views: 738; Downloads: 55
.pdf Full text (2,63 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica