| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
BENFORDOV ZAKON IN RAČUNOVODSKI IZKAZI SLOVENSKIH ORGANIZACIJ
Nataša Omerzu, 2016, master's thesis

Abstract: V današnjem času se pojavlja vedno več goljufij in koruptivnih dejanj pri prikazovanju dejanskih stanj v različnih podjetjih v svetu, kakor tudi pri nas, v Sloveniji. V tujini že kar nekaj časa pri odkrivanju nepravilnosti v računovodskih izkazih uporabljajo Benfordov zakon. To je zelo preprosta, objektivna in učinkovita digitalna analiza, ki revizorjem ter forenzičnim računovodjem pomaga odkriti sporna področja. Čeprav so nekateri želeli Benfordov zakon prikazati za neučinkovit način pri ugotavljanju dejanskega stanja, je Nigrini dokazal, da je Benfordov zakon uporaben pri ugotavljanju prevar. Ker je v Sloveniji njegova uporaba še dokaj neznana in v praksi redko uporabljena, smo preverili, če računovodski izkazi slovenskih podjetij, ki kotirajo na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev, prenesejo test Benfordovega zakona. Zanimala nas je podobnost oz. morebitna odstopanja med dejanskimi in dobljenimi deleži. Analizo smo izvedli v Excelu, pri čemer smo ugotovili, da se testirani podatki dobro ujemajo s teoretično porazdelitvijo po Benfordu, prav tako pa je to ujemanje iz leta v leto boljše. V celotnem sklopu proučevanih podjetij je tako skoraj nemogoče odkriti nepravilnosti, saj so odstopanja minimalna. Tudi v Sloveniji bi bilo smiselno in koristno uporabljati Benfordov zakon kot pomoč pri odkrivanju prevar oziroma pravilnosti prikazovanja podatkov. Če je odmik analiziranih podatkov od teoretične porazdelitve zelo velik, to še ne pomeni, da gre za prevaro. Benfordov zakon nam pomaga ugotoviti, katera področja je potrebno podrobneje pregledati.
Keywords: prevare, računovodski izkazi, odkrivanje prevar, Benfordov zakon, revizorji, forenzični računovodje
Published: 25.10.2016; Views: 1871; Downloads: 298
.pdf Full text (1,74 MB)

2.
DOSTOPNOST RAČUNOVODSKIH PODATKOV O POSLOVANJU NOTARSKE DEJAVNOSTI V SLOVENIJI
Nataša Omerzu, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V vsakdanjem življenju se prej ko slej srečamo z notarskimi storitvami, bodisi zgolj v povezavi z overitvijo določenega podpisa ali pogodbe. Javnost veliko časa ni vedela tako rekoč ničesar o delovanju notarjev, zato se je kasneje pojavljalo vedno večje zanimanje za njihovo poslovanje. Pri svojem delu morajo notarji usklajevati interese strank, biti nepristranski in kar se da učinkoviti. Delovati morajo v skladu z Zakonom o notariatu ter upoštevati notarske tarife. Z elektronskim poslovanjem so postali strankam čedalje bolj dostopni. Veliko manj pa so dostopne informacije o uspešnosti njihovega delovanja. Prihodki, ki jih je mogoče zaslediti na posameznih spletnih straneh, ne povedo veliko o njihovih zaslužkih, saj stroški in obveznosti notarjev še vedno ostajajo tajnost. Velika so prizadevanja javnosti za razkritje teh podatkov bodisi s strani Notarske zbornice Slovenije ali kakšne druge organizacije. Kako bo v prihodnje, ne vemo, lahko samo upamo, da se bodo stvari odvijale v korist vseh udeležencev v pravnem prometu.
Keywords: notar, notarska pisarna, notarske storitve, poslovanje notarjev, listine, razpoložljivost podatkov, prihodki, javnost
Published: 22.10.2013; Views: 975; Downloads: 152
.pdf Full text (2,57 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica