| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prva oskrba pacienta ob akutnem koronarnem sindromu
Tanja Kociper, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča. Akutni koronarni sindrom je glavni vzrok umiranja pacientov z koronarno boleznijo srca. Nastane zaradi nenadnega neravnovesja med porabo in dotokom kisika v srčno mišico. Skupna značilnost pacientov z akutnim koronarnim sindromom je ishemična srčna bolečina. Namen. Namen diplomskega dela v teoretičnem delu je predstaviti akutni koronarni sindrom in strokovno prvo oskrbo s strani zdravstvenega osebja. Želeli smo ugotoviti osveščenosti ljudi o ukrepanju v primeru akutnega miokardnega infarkta in mnenje laičnega prebivalstva o pomenu prve pomoči in izobraževanja s tega področja. Metodologija raziskovanja. Uporabili smo deskriptivno in analitično metodo raziskovanja s pomočjo anketnega vprašalnika. Ob pregledu strokovne domače in tuje literature smo opisali akutni koronarni sindrom. Rezultati. 90 % anketirancev je izbrala bolečino v prsih kot glavni simptom prepoznave akutnega miokardnega infarkta. Precej anketirancev (68 %) bi znalo tudi pravilno nuditi prvo pomoč. Vsi anketiranci menijo, da bi bilo dobro, da bi imeli dodatna usposabljanja s tega področja. Sklep. Prepoznavanje ishemične bolečine s strani laične javnosti je zelo pomembno. Tako bistveno izboljšajo možnost preživetja posameznika ob pojavu akutnega miokardnega infarkta. Ob pojavu nenadne srčne smrti pa nemudoma izvedejo temeljne postopke oživljanja.
Keywords: pacient, bolečina, akutni koronarni sindrom, akutni miokardni infarkt, prva oskrba
Published: 26.09.2014; Views: 1325; Downloads: 399
.pdf Full text (716,63 KB)

2.
OBRAVNAVA BOLNIKA S PSORIATRIČNIM ARTRITISOM NA BIOLOŠKIH ZDRAVILIH
Barbara Muhič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Psoriatični artritis je z luskavico povezana kronična vnetna bolezen sklepov. Značilna so vnetja hrbtenice in križno-medeničnih ali saroiliakalnih sklepov. Znaki psoriatičnega artritisa so otekli, pordeli in topli sklepi, ter klobasasti prsti. Zjutraj se pojavlja jutranja okorelost. Bolezen le redko povzroča invalidnost. Biološka zdravila zavirajo vnetje, imenujemo jih selektivna imunomodulirajoča zdravila. Metodologija: V teoretičnem delu smo uporabili razpoložljivo literaturo. V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Za zbiranje podatkov smo uporabili tehniko intervjuja, ki je vseboval dvaindvajset vprašanja odprtega tipa. V intervju – študijo primera je bil vključen obravnavan pacient. Rezultati: S študijo primera smo ugotovili naslednje negovalne diagnoze: bolečina, kronična (kronična bolečina v sklepih), motnje spanja in strah pred poslabšanjem bolezni.. Sklep: Bolečina je glavni problem psoriatičnega artritisa. Biološka zdravila jo zmanjšujejo in s tem pripomorejo k večji kakovosti življenja. Medicinska sestra nudi pacientu pomoč in podporo.
Keywords: bolečina, zdravstvena nega, medicinska sestra, revmatizem
Published: 12.01.2016; Views: 1244; Downloads: 193
.pdf Full text (568,90 KB)

3.
VPLIV PREHRANE NA KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKOV Z REVMATOIDNIM ARTRITISOM
Nina Albreht, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Revmatoidni artritis je sistemska vnetna bolezen avtoimunske narave, ki prizadene sklepe in omeji gibalne sposobnosti bolnika. V diplomski nalogi je predstavljena vloga pravilne prehrane in vpliv posameznih vrst živil na življenje bolnikov z revmatoidnim artritisom. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pri zdravstveno vzgojnem delu o pravilni prehrani bolnikov in upoštevanje navodil medicinskih sester glede svetovane prehrane s strani bolnikov. Z anketo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na Oddelku za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je podana raziskava med zaposlenimi o vplivu pravilne hrane na kakovost življenja bolnikov z revmatoidnim artritisom. V raziskavi so se anketiranci opredeljevali do posameznih živil, ki bi lahko vplivala na počutje bolnika. Ugotovili smo, da po mnenju medicinskih sester prehrana močno vpliva na počutje in bolezensko okrevanje bolnikov z revmatoidnim artritisom.
Keywords: Medicinska sestra, bolečina, živila, zdravstveno vzgojno delo, svetovanje in navodila.
Published: 30.06.2015; Views: 1349; Downloads: 164
.pdf Full text (1,19 MB)

4.
ZDRAVSTVENA NEGA BOLNIKA S SISTEMSKIM LUPUSOM ERITEMATOZUSOM
Ines Cvijanović, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Sistemski lupus eritematozus je sistemska, kronična, vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene različne organe v telesu, najpogosteje ledvice. Domnevajo, da naj bi vzrok nastanka bolezni bili različni dejavniki. Bolezen najpogosteje prizadene ženske, kar v 90 %. Bolezen se izraža z različnimi simptomi in znaki, zato je težko postaviti diagnozo. Medicinske sestre lahko pomagajo minimalizirati zaplete bolezni, življenjsko ogrožajočega sistemskega lupusa eritematozusa s primarnimi intervencijami, kot so pomoč pri zmanjševanju stresa, vodenje jemanja zdravil in pomoč pri izdelavi prehranskega načrta.
Keywords: zdravstveno vzgojno delo, medicinska sestra, kakovost življenja.
Published: 22.10.2015; Views: 969; Downloads: 108
.pdf Full text (884,57 KB)

5.
Uporaba alternativnih metod pri revmatoloških obolenjih
Sabina Herega, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Revmatološka obolenja v Sloveniji in v svetu spadajo med najpogostejše mišično kostne bolezni, ki prizadenejo posameznika. Obstaja več kot sto različnih revmatoloških obolenj, vsem so skupnekronične težave, vsako obolenje ima določene simptome. Med najpogostejšimi simptomi so bolečina, oteklina, vnetje sklepov, otrdelost udov,… Obstajajo zdravila, ki blažijo simptome revmatoloških bolezni, bolezni pa ne ozdravijo, zato ljudje posežejo po različnih metodah, med katerimi so alternativne metode najbolj pogoste. Metodologija: Uporabljena je deskriptivna metoda dela. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo, anketni vprašalnik je vseboval 21 vprašanj, 15 vprašanj zaprtega tipa, eno vprašanje odprtega tipa, ter 5 vprašanj pol odprtega tipa. S pomočjo računalniškega programa Microsoft Word in Microsoft Excel, smo analizirali, preučili in smiselno uredili pridobljene podatke. Rezultati: V anketi je sodelovalo 42 anketirancev iz Slovenije in 42 anketirancev iz tujine. Raziskava je pokazala, da je uporaba alternativnih metod zdravljenja v Sloveniji v 16 % pogostejša kot v tujini. Slovenski bolniki, v primerjavi z tujino, v 39,5 % ocenjujejo, da jim je posamezna alternativna metoda izboljšala počutje. Za uporabo zelišči se je v Sloveniji odločilo 67 % bolnikov, medtem ko so se v Georgii, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike v 33 % odločili za zdravljenje z zelišči. Slovenski anketiranci prav tako v 43 % uporabljajo meditacijo in jogo, prehransko terapijo v 38 % in bioenergijo v 43 %. V Georgii, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike se anketiranci poslužujejo v 36 % akupunkture, v 31 % zeliščarstva, v 26 % meditacije in joge in v 19 % tradicionalne kitajske medicine. Sklep: V Sloveniji je uporaba alternativnih metod pogostejša kot v tujini, slovenski bolniki so bolj zadovoljni z izboljšanjem počutja po uporabi alternativnih metod, poznajo več alternativnih metod in so z njimi bolj zadovoljni kot bolniki v tujini. Slovenci uporabljamo za krepitev zdravja različna zelišča, medtem ko v tujini tega ni zaslediti v enaki meri.
Keywords: Revmatoidni artritis, metode alternativnega zdravljenja, zeliščarstvo, bolniki.
Published: 07.12.2015; Views: 964; Downloads: 125
.pdf Full text (1,86 MB)

6.
Kakovost življenja pacienta s Crohnovo boleznijo
Mihaela Kralj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Crohnova bolezen spada med kronične vnetne črevesne bolezni. Bolezen prizadene končni del ileuma, obolijo pa tudi drugi deli prebavne cevi. Simptomi in znaki bolezni se kažejo kot bolečina v trebuhu, driske, bruhanje in izguba telesne mase. Kvaliteta njihovega življenja je omejena, saj je moteno njihovo poklicno in osebno življenje. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti značilnosti Crohnove bolezni in z raziskavo ugotoviti kakovost življenja pacienta. Želeli smo ugotoviti kakšen vpliv ima Crohnova bolezen pri opravljanju vsakodnevnih aktivnostih in kako vidijo sprejemanje svoje bolezni pri svojcih in sodelavcih. Metodologija: Za teoretični del diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, kjer smo opisali Crohnovo bolezen, v raziskovalnem delu pa smo uporabili analitično metodo dela, kjer smo uporabili kvantitativno metodologijo, ki smo jo uporabili za potrditev raziskovalnih vprašanj in kjer so predstavljeni tudi rezultati raziskave. Rezultati: V raziskavi je 16 (33 %) anketirancev mnenja, da se prehitro utrudijo zaradi prisotnih bolečin med vsakodnevnimi aktivnostmi, medtem ko 20 (41 %) anketirancev meni, da čuti pomanjkanje energije. Bolezen je ovira pri vsakodnevnih aktivnostih, sta odgovorila 2 (4 %) anketiranca, medtem ko 9 (18 %) anketirancev meni, da jih bolezen ovira tudi pri športnih dejavnostih. Na podlagi raziskave smo ugotovili, da jih 21 (81 %) anketirancev meni, da so svojci in bližnji pozitivno sprejeli njihovo bolezen. Sklep: Za Crohnovo bolezen je značilen kroničen, doživljenjski potek. Na nastanek bolezni vplivajo številni dejavniki, kot so genetski dejavniki, dejavniki okolja, prehrana, okužbe in neprimeren imunski odziv na sestavine običajne črevesne vsebine. Najpogostejše težave, ki so jih navedli so: kri na blatu, večkratno odvajanje na dan, bolečine pri odvajanju ter prisotnost diareje.
Keywords: Crohnova bolezen, Društvo kroničnih bolnikov, anketa, kvaliteta življenja, dietna prehrana
Published: 22.03.2016; Views: 1318; Downloads: 173
.pdf Full text (933,85 KB)

7.
VPLIV VNETNE REVMATOLOŠKE BOLEZNI NA ABSENTIZEM IN KAKOVOST ŽIVLJENJA PRI BOLNIKIH, ZDRAVLJENIH Z BIOLOŠKIMI ZDRAVILI
Slavica Križanec, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so predstavljene vnetne revmatološke bolezni, ki lahko vplivajo na absentizem in kakovost življenja bolnikov, zdravljenih z biološkimi zdravili. Med najpogostejše vnetne revmatološke bolezni spadajo revmatoidni artritis, serološko negativni spondiloartritis, septični in urični artritis ter sistemske bolezni vezivnega tkiva. Biološka zdravila so namenjena bolnikom z vnetnim revmatizmom. Deležni so jih bolniki s postavljeno diagnozo, neuspešnim klasičnim zdravljenjem in aktivno boleznijo. V magistrski nalogi smo raziskali absentizem pri 90 bolnikih, ki prejemajo biološka zdravila, v primerjavi s skupino 90 bolnikov, ki teh zdravil ne prejemajo. Raziskava je pokazala, da so bolniki z biološkimi zdravili manj odsotni z delovnega mesta, kot bolniki, ki teh ne prejemajo. Bolniki z biološkimi zdravili prav tako višje ocenjujejo kakovost življenja in bolje ocenjujejo sodelovanje z medicinsko sestro, kot bolniki, ki so zdravljeni s standardnimi zdravili. Biološka zdravila po oceni revmatoloških bolnikov pozitivno vplivajo na kakovost življenja in posledično na absentizem. Medicinska sestra je manj v stiku z bolniki, ki bioloških zdravil ne prejemajo. Še vedno je bolečina tista, ki najbolj omejuje kvaliteto življenja bolnikov z vnetnimi revmatološkimi boleznimi. Zato je smiselno okrepiti zdravstveno vzgojno delo, saj še vedno ostaja veliko bolnikov, ki jim ni bilo svetovano ali niso prejeli kakršnega koli materiala s strani medicinske sestre.
Keywords: revmatoidni artritis, ankilozirajoči spondilitis, medicinska sestra, kakovost življenja
Published: 22.03.2016; Views: 830; Downloads: 141
.pdf Full text (488,45 KB)

8.
Vpliv astme na življenjske aktivnosti pacientke z astmo
Sanja Grilč, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča. Astma je pogosta bolezen, ki je razširjena med ljudmi različnih starostnih skupin. Je spremenljiva bolezen, ki lahko ogroža življenje. Zaradi astme morajo pacienti spremeniti svoj način življenja, saj vpliva na fizično ter psihično počutje. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti astmo kot bolezen, ki se v današnjem času vedno pogosteje pojavlja. S pomočjo študije primera želimo ugotoviti negovalne diagnoze pacientke z astmo, ter ugotoviti kako bolezen vpliva na njene življenjske aktivnosti. Namen je tudi ugotoviti kakšno znanje ima pacientka o svoji bolezni, ter kako se z njo spopada. Raziskovalna metodologija. Podatke za izdelavo diplomske naloge smo pridobili iz domače in tuje strokovne literature ter elektronskih virov. Izvedli smo študijo primera pacientke z astmo, v kateri smo ugotavljali vpliv astme na življenjske aktivnosti in kvaliteto življenja. S pomočjo vprašalnika in njene medicinske dokumentacije smo si pridobili vse potrebne podatke. Rezultati. S pomočjo študije primera pacientke z astmo smo ugotovili, da ima astma velik vpliv na življenjske aktivnosti pacientke, saj je potrebno veliko stvari spremeniti, da se doseže želena kvaliteta življenja. Astma ima največji vpliv na dihanje ter rekreacijo pacientke, prav tako pa se mora pacientka izogibati škodljivim vplivom okolja. Pacientka je zadovoljivo poučena o zdravljenju astme. Pozna veliko informacij o astmi in je zelo odprta za nasvete. Družina ima veliko vlogo pri premagovanju pacientkine bolezni, saj jo spodbuja in spremlja na poti zdravega življenjskega sloga. Sklep. Astma ima velik vpliv na kvaliteto pacientkinega življenja. Pacienti z astmo morajo biti poučeni o škodljivih zunanjih vplivih na bolezen, da se jim sami skušajo izogibati ter o zdravljenju. Veliko vlogo imata zdravnik in medicinska sestra, ki morata pacientom svetovati glede zdravljenja bolezni, ter pomagati doseči čim boljšo kvaliteto življenja. Pacienti z astmo potrebujejo podporo družine, saj se tako lažje spopadajo z boleznijo.
Keywords: astma, dihanje, zdravljenje, življenjske aktivnosti, medicinska sestra.
Published: 04.07.2017; Views: 554; Downloads: 84
.pdf Full text (690,92 KB)

9.
Zdrav življenjski slog pacienta z atrijsko fibrilacijo
Vesna Kovačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega ritma, ki je s starostjo čedalje pogostejša in močno poveča nevarnost za nastanek možganske kapi. Z zdravim življenjskim slogom lahko pacienti v veliki meri izboljšajo kakovost svojega življenja. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno in kvantitativno metodo dela. Namen raziskave je bil s pomočjo ankete ugotoviti kvaliteto življenja pacientov z atrijsko fibrilacijo in koliko skrbijo oziroma so pripravljeni narediti za izboljšanje svojega zdravja. V raziskavo je bilo vključenih 40 naključno izbranih pacientov z atrijsko fibrilacijo, ki obiskujejo kardiološko ambulanto UKC Maribor. Rezultati: Alkohola ne pije 45 % anketirancev. Nekadilcev je 93 % anketirancev. Sadje in zelenjavo uživa vsak dan 93 % anketirancev. Meso in mesne izdelke uživa 2 do 3 krat na teden 57 % anketirancev. Telesno aktivnih vsak dan je 50 % anketirancev, kar kaže na precej aktivno skupino prebivalstva. 3 do 4 obroke na dan ima 67 % anketirancev, kar je premalo, ampak še vseeno sprejemljivo. Sklep: Ugotovili smo, da se anketirani pacienti z atrijsko fibrilacijo v veliki meri zavedajo pomembnosti zdravega življenjskega sloga pri ohranjanju svojega zdravja. Pri tem ima medicinska sestra pomembno vlogo pri zdravstveno ˗ vzgojnem delu.
Keywords: Atrijska fibrilacija, zdrav življenjski slog, pacient, dejavniki tveganja, medicinska sestra.
Published: 23.05.2016; Views: 1213; Downloads: 121
.pdf Full text (1,14 MB)

10.
AKTIVNOSTI ZDRAVSTVENE NEGE PRI PACIENTU S PLJUČNIM RAKOM
Monika Sobočan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Pljučni rak je maligna bolezen dihalnih organov, za katero je značilna hitra rast malignih celic. Najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek pljučnega raka je kajenje. Prvi znaki pljučnega raka so zelo raznoliki in neznačilni. Najpogosteje se pojavljajo dražeč kašelj, izkašljevanje krvi, bolečina v prsih, hujšanje in oslabelost. Eden izmed glavnih ciljev zdravljenja bolezni je lajšanje težav in preprečevanje zapletov. Oskrba pacienta s pljučnim rakom mora biti celostna in kontinuirana. Namen diplomskega dela je predstaviti bolezen pljučni rak in na podlagi študije primera obravnavati pacienta po konceptualnem modelu Virginie Henderson. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji. Študijo primera pacienta s pljučnim rakom smo izvedli v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na Oddelku za pljučne bolezni. Pacient je bil obravnavan s pomočjo delno strukturiranega vprašalnika in pogovora s člani zdravstvenega tima. Na osnovi zbranih podatkov smo predstavili možne aktualne in potencialne negovalne probleme. Rezultati: Na podlagi študije primera smo ugotovili, da pri obravnavanem pacientu s pljučnim rakom najbolj izraženi negovalni problemi zajemajo težave z dihanjem in dražečim kašljem ter bolečino v prsih. Negovalne diagnoze se pojavljajo tudi pri naslednjih osnovnih življenjskih aktivnostih: prehranjevanje in pitje, gibanje in ustrezna lega, spanje in počitek ter izogibanje nevarnostim v okolju. Sklep: Pljučni rak je eden izmed rakov z najslabšo prognozo. Zmanjševanje smrtnosti je v veliki meri odvisno od preventive, zgodnje diagnostike in učinkovitega zdravljenja. Prvi in najpomembnejši ukrep preventive je opustitev kajenja.
Keywords: rak pljuč, zdravljenje, pacient, vloga medicinske sestre, proces zdravstvene nege.
Published: 01.09.2016; Views: 934; Downloads: 148
.pdf Full text (526,92 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica