| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Factors affecting reading speed measurements of coloured web pages
Miro Gradišar, Tomaž Turk, Iztok Humar, 2010, original scientific article

Abstract: Most of web-based systems use a fashion-driven graphical user interface design which does not necessarily provide the readers with high reading performance of colour variations of text and background. Many studies addressed this problem but none of them succeeded in offering complete and conclusive results in form of reading performance table which could be used in practice. The aim of this paper is to find reasons for these incomplete results. In our research, we firstly analyzed different experiment designs described in the literature and proposals for further research. Consequently, we tried to find an improved design and carried out an experiment involving 270 students who tested 30 web-safe colour combinations. However, our experiment also did not reveal statistically significant differences in reading speed. Therefore the multidimensional scaling (MDS) method was performed to show that the speed of reading cannot be described as a one-dimensional problem.
Keywords: informatics, information systems, information retrieval
Published: 30.11.2017; Views: 429; Downloads: 254
.pdf Full text (886,12 KB)
This document has many files! More...

2.
Telework in Slovenia
Eva Jereb, Miro Gradišar, 1998, scientific monograph

Abstract: Čeprav je raziskav teledela veliko, pa je večina omejenih le na ZDA in države Evropske skupnosti. V državah centralne in vzhodne Evrope pa do zdaj še ni bilo tovrstnih raziskav. V prispevku so prikazani rezultati raziskave teledela v Sloveniji, ki je bila izvedena v letu 1997. Podana je tudi primerjava stanja v Sloveniji s stanjem v nekaterih drugih evropskih državah.
Keywords: delo, teledelo, delo na domu, Slovenija, mednarodne primerjave, work, telework, work at home, Slovenia, international comparisons
Published: 10.07.2015; Views: 931; Downloads: 86
URL Link to full text

3.
4.
VAROVANJE LOKALNEGA OMREŽJA IZBRANE BANKE
Zlatko Marić, 2013, master's thesis

Abstract: V nalogi je predstavljena problematika varovanja lokalnega omrežja banke, ki je pomemben del informacijskega sistema (v nadaljevanju IS) banke. Varno lokalno omrežje je pomembno za varen IS. Prvi dve poglavji opisujeta nevarnosti, ki ogrožajo IS. V teh poglavjih so obravnavane nevarnosti, ki grozijo sodobnim IS, in načini varovanja IS. Sledi opis sistema AAA kot enega ključnih elementov, ki omogočajo varovanje lokalnega omrežja iz notranjosti omrežja. Opisani sistem služi kot osnova za izgradnjo varnega lokalnega omrežja obravnavane banke. Naslednje poglavje je usmerjeno v razvoj rešitve v obravnavani banki. Izpostavljene so nevarnosti, ki ogrožajo lokalno omrežje banke in s tem tudi IS. Opisana je rešitev sistema za varovanje lokalnega omrežja v obravnavani banki z avtomatiziranimi sodobnimi varnostnimi mehanizmi. Opisu rešitve je dodana tudi kratka analiza ekonomske upravičenosti predlaganega modela. V zaključku so iz primera povzete sklepne ugotovitve implementirane rešitve za varovanje IS banke, podana pa je tudi splošna ocena ustreznosti izbrane rešitve.
Keywords: informacijski sistem, varnost IS, AAA, avtentikacija 802.1x.
Published: 11.03.2013; Views: 1237; Downloads: 112
.pdf Full text (3,35 MB)

5.
Ekonomika virtualizacije manjših strežniških sistemov
Miha Potočnik, 2011, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so predstavljeni in razloženi osnovni vidiki virtualizacije strežniških sistemov. Opredeljen je pojem manjšega strežniškega sistema. Na konkretnem primeru je prikazan tudi postopek prehoda iz fizičnega okolja v virtualno. Podani so stroški prehoda in izračunana ekonomska opravičenost le tega. Potrjena je delovna hipoteza, da je virtualizacija manjših strežniških sistemov upravičena pod določenimi pogoji in načini virtualizacije. Na koncu so podana tudi priporočila za vsakogar, ki bo reševal podobne probleme.
Keywords: Virtualizacija, Strežniški sistem, Ekonomika, Informacijski sistem, Konsolidacija
Published: 11.03.2013; Views: 1107; Downloads: 80
.pdf Full text (2,06 MB)

6.
Model varovanja informacijskega sistema fakultete : magistrsko delo
Klemen Renko, 2007, master's thesis

Keywords: informacijski sistem, fakultete, varnost IS
Published: 04.06.2012; Views: 2080; Downloads: 16

7.
Razvoj intraneta za potrebe osnovnih šol : magistrsko delo
Boštjan Mohorič, 2006, master's thesis

Keywords: intranet, intranetni portal, informacijski sistem
Published: 04.06.2012; Views: 985; Downloads: 18

8.
Računalniški sistemi
Miro Gradišar, 1999, other educational material

Keywords: računalniški sistemi
Published: 04.06.2012; Views: 933; Downloads: 27
URL Link to full text

9.
Računalniški sistemi in komunikacije : zapiski predavanj
Miro Gradišar, 2000, other educational material

Keywords: računalniški sistemi, komunikacije
Published: 04.06.2012; Views: 1351; Downloads: 78
URL Link to full text

10.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA NADZOR OSEBNIH RAČUNALNIKOV V PODJETJU
Boštjan Vidic, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Uspešnega poslovanja podjetja si brez Informacijske Tehnologije (IT) ne moremo več predstavljati. Za uspešno obvladovanje IT okolja v podjetju moramo imeti tudi vpogled v konfiguracijo strojne in programske opreme računalnikov, ki jih podjetje uporablja. Različni IT oddelki posegajo v konfiguracije in pogostokrat ne beležijo sprememb, ki jih izvedejo, tako da sčasoma brez ustreznega nadzora sprememb izgubimo resnično stanje, v katerem se naša IT oprema nahaja. V ta namen je podjetje Microsoft na podlagi nabora usmeritev, ki so združene v konceptu ITIL (Information Technology Infrastructure Library) izdelalo orodje za upravljanje konfiguracij z imenom Configuration Manager, ki spada v družino produktov System Center. Configuration Manager omogoča oddaljen dostop, upravljanje s popravki, distribucijo programske opreme, nameščanje operacijskih sistemov, zaščito mrežnega dostopa ter seznam programske in strojne opreme. Podatke pridobiva s pomočjo agentov, ki so nameščeni na računalnikih z Windows osnovanim operacijskim sistemom. Hrani jih v SQL podatkovni bazi. Mi smo te podatke uporabili in izdelali spletno aplikacijo za pregled nad konfiguracijo strojne in programske opreme delovnih postaj in strežnikov. Aplikacija oz. pripomoček je bil izdelan na pobudo oddelka za pomoč uporabnikom, ker je potreboval izpis strojne konfiguracije računalnika v danem trenutku zaradi zahtev uredb, ki jim je podjetje zavezano. Pomembni zahtevi za aplikacijo sta bili enostavnost in odzivnost. To smo dosegli s tehnologijami, ki smo jih uporabili v njihovih osnovnih oblikah. Poudariti je potrebno, da so se med razvojem aplikacije pojavile nove ideje. Upoštevali smo jih tako, da je pripomoček sproti rasel in pridobival na funkcionalnosti.
Keywords: • Informacijska Infrastruktura, • nadzor sprememb, • knjižnica IT Infrastrukture, • System Center Configuration Manager, • spletna aplikacija.
Published: 08.11.2011; Views: 2086; Downloads: 137
.pdf Full text (4,27 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica