| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
VPLIV VARČNIH SIJALK NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE NIZKE NAPETOSTI
Ivan Škratek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga analizira vpliv varčnih sijalk na celostno harmonsko popačenje (THD) tokov in napetosti, kakor tudi na izgube povezane s prenosom električne energije v distribucijskih omrežjih nizke napetosti. Potrebni testi in meritve so izvedeni v nadzorovanih pogojih. Vpliv drugih elementov električnega omrežja na rezultate meritev je izločen z uporabo v ta namen sestavljenega eksperimentalnega sistema, ki je izoliran od električnega omrežja. Sestavni elementi eksperimentalnega sistema so vodeni napetostni vir, linearna in nelinearna bremena v obliki varčnih sijalk in žarnic, pa tudi vodniki, ki povezujejo napetostni vir z bremeni. Vodeni napetostni vir zagotavlja enofazne in trifazne napajalne napetosti z majhnim celostnim harmonskim popačenjem ne glede na značaj bremena. Uporabljen je bil za napajanje enofaznih in trifaznih bremen sestavljenih iz varčnih sijalk in žarnic. Na priključnih sponkah vira napetosti in bremen izmerjeni toki in napetosti so bili uporabljeni za ovrednotenje vpliva varčnih sijalk in žarnic na izgube povezane s prenosom električne energije in na celostno harmonsko popačenje tokov in napetosti.
Keywords: kompaktne fluorescentne sijalke, celostno harmonsko popačenje, izgube, distribucijsko omrežje, meritve
Published: 28.06.2010; Views: 2135; Downloads: 150
.pdf Full text (2,52 MB)

4.
5.
REŠEVANJE NAPETOSTNIH RAZMER V NN-OMREŽJU S POMOČJO TRANSFORMACIJE SN NA 1 kV
Matic Štumpfl, 2015, master's thesis

Abstract: Prevelik padec napetosti v večini primerov najbolj prizadene končne porabnike. Vsakdo izmed njih ima pravico do nemotene oskrbe z električno energijo. Za izboljšanje napetostnih razmer sta v nalogi opisana in predstavljena dva načina. Ena izmed rešitev je napetostni stabilizator, katerega delovanje je uvodoma natančneje opisano. Prav tako je opisana tudi druga rešitev, transformacija na 1 kV napetostni nivo. V drugem delu naloge so predstavljeni posamezni postopki modeliranja omrežja. Tako ena kot druga rešitev imata svoje prednosti in slabosti. V zadnjem delu so prikazani rezultati simulacij ter kratke ugotovitve smiselnosti reševanja napetostnih razmer za oba načina.
Keywords: napetostni stabilizator, padec napetosti, transformacija napetosti
Published: 07.07.2015; Views: 1112; Downloads: 181
.pdf Full text (4,74 MB)

6.
7.
ANALIZA OBRATOVANJA V RESONANČNO OZEMLJENIH SREDNJENAPETOSTNIH OMREŽJIH
Miran Rošer, 2014, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji je obravnavana analiza razmer ob zemeljskih stikih v resonančno ozemljenih srednjenapetostnih distribucijskih omrežjih. Z rezultati meritev ob eksperimentih v realnem delujočem omrežju so prikazani problemi specifičnih obločnih okvar, ki so posledica dotikov vej ali dreves s faznimi vodniki ter prebojev na srednjenapetostnih kablih in padcih vodnikov na tla, med obratovanjem. Resonančna ozemljitev nevtralne točke omogoča popolno kompenzacijo kapacitivne komponente toka zemeljskega stika, vendar ne omogoča kompenzacije delovne komponente toka zemeljskega stika. Ta je posledica izgub zaradi nepopolne izolacije v omrežju in izgub v Petersenovi dušilki. Z resonančno ozemljitvijo nevtralne točke ravno tako ni mogoče kompenzirati višjih harmonskih komponent toka zemeljskega stika, ki so posledica obratovanja nelinearnih bremen v distribucijskem omrežju. Za omenjene obločne okvare je v doktorski disertaciji pokazano, da tudi popolna kompenzacija kapacitivne komponente toka zemeljskega stika ne zadošča za ugasnitev obloka na mestu zemeljskega stika. Oblok na mestu zemeljskega stika trajno vzdržujejo delovne komponente toka zaradi izgub in toki višjih harmonskih komponent. Jedro doktorske disertacije predstavlja uvedba nadzora poti toka okvare, ki jo izvedemo tako, da na srednjenapetostnih zbiralkah sistema fazo z zemeljskim stikom ozemljimo preko ustreznega ozemljitvenega stikala. Na ta način oblok ob vseh naštetih vrstah okvar takoj ugasne. Bistven doprinos vzpostavljenega nadzora poti toka okvare je, da se omogoči dlje časa trajajoče obratovanje tudi v primeru obločnih okvar. Na ta način je omogočeno varno iskanje mesta okvare brez prekinitve dobave električne energije za odjemalce. Z uvedbo nadzora poti toka torej neposredno vplivamo na kakovost dobave električne energije. V doktorski disertaciji je metoda za nadzor poti toka okvare obravnavana analitično in s pomočjo dinamičnih simulacij. Rezultati izračunov so ovrednoteni s pomočjo merilnih rezultatov iz eksperimentov v realnem delujočem distribucijskem omrežju razdelilne transformatorske postaje Krško. Pri tem je bila za varno izvedbo eksperimentov razvita in izdelana tudi posebna oprema.
Keywords: resonančno ozemljena omrežja, zemeljski stiki, obločni stiki, distribucijsko omrežje
Published: 16.10.2014; Views: 2372; Downloads: 240
.pdf Full text (6,98 MB)

8.
Vpliv višjih harmonskih komponent toka na povečanje izgub v prenosnem vodu
Miran Rošer, Gorazd Štumberger, 2006, original scientific article

Abstract: V članku so obravnavane izgube na prenosnem vodu, kjer vsebujejo toki in napetosti višje harmonske komponente. Članek je osredotočen na določitev tistega dela joulskih izgub, ki ni nujno potreben, se mu je mogoče izogniti in tako zmanjšati stroške prenosa električne energije. Kot metoda za določitev izgub je uporabljena ortogonalna razstavitev toka na dve komponenti, od katerih je prva v smeri napetosti in jo potrebujemo za usmerjen prenos električne energije od izvora k porabniku, druga pa ortogonalna na napetost, ki povzroča recipročno pretakanje energije med virom in porabnikom.
Keywords: prenosni vod, višji harmoniki, izgube pri prenosu, ortogonalne razstavitve toka
Published: 10.07.2015; Views: 708; Downloads: 43
URL Link to full text

9.
10.
Primer optimizacije obratovanja distribucijskega omrežja s prevezavami, obratovanjem v zanki in generiranjem jalove moči
Matej Pintarič, Miran Rošer, Gorazd Štumberger, published scientific conference contribution

Abstract: Članek obravnava problematiko povečevanja priključene moči odjema v omrežju, ki že obratuje blizu mejne obremenitve. Za določitev maksimalne še sprejemljive priključne moči so v optimizacijskem postopku ukrepi prevezav, obratovanja v zanki in generacije jalove moči. Vsi so analizirani s pomočjo programa za izračun pretokov energije. Delo prikazuje rezultate izračunov pretokov energije na obstoječem razdeljevalnem omrežju. Izveden je bil izračun maksimalne moči dveh industrijskih odjemalcev, ki želita povečati odjem, na podlagi maksimalne obremenitve omrežja brez upoštevanja razpršene proizvodnje v omrežju. Izvedena je tudi analiza delovanja omrežja v zaključeni zanki pri normalni obremenitvi in obremenitvi z maksimalno močjo. Podana je rešitev problema previsokih napetosti v omrežju ob preveliki generaciji moči razpršenega vira v omrežju.
Keywords: optimizacija, distribucijsko omrežje, prevezave, obratovanje v zanki, generiranje jalove moči
Published: 10.10.2017; Views: 741; Downloads: 34
.pdf Full text (455,29 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica