1. Relationships among store image and store loyalty in SloveniaMiran Grah, Polona Tominc, 2015, original scientific article Abstract: Image has become one of the most important factors of stores’ survival and development. In this paper, a model of relationships among the multidimensional variables of store image, positive affect, satisfaction with the store, trust and commitment to the store is formed and tested with a sample of 209 customers in three stores in the Pomurje region of Slovenia. The important conclusion of the research is that several interrelations among store image, positive affect, satisfaction, trust and store commitment exist. The results also show significant gender differences in perceptions of store image. These results provide several important insights for managing supermarkets in the Slovenian market and are also important for future research. Keywords: store, image, loyalty, satisfaction Published in DKUM: 03.04.2017; Views: 1183; Downloads: 362 Full text (297,85 KB) This document has many files! More... |
2. VPLIV BARVE IN MATERIALA EMBALAŽE NA ZAZNAVANJE OKUSA ČOKOLADEMiran Grah, 2014, master's thesis Abstract: V magistrskem delu obravnavamo problem, ki je redko obravnavan in se nanaša na področje zaznave okusa in teksture čokolade. Zato v magistrskem delu podrobneje proučujemo vpliv barve in materiala embalaže na zaznavanje okusa in teksture čokolade.
V teoretičnem delu magistrskega dela je najprej podan poglobljen pogled elementom (dražljaj, čutila, občutek, izpostavljenost in pozornost) procesa zaznavanja. Elementi procesa zaznavanja so ključnega pomena za razumevanje poteka zaznavanja. Koncept barve embalaže izdelkov sodi med ključne koncepte z vidika tržišča. Tako avtorji koncept barve embalaže opredeljujejo kot marketinške dražljaje, ki pomenijo komunikacijo ali fizični dražljaj, ustvarjen z namenom vplivanja na potrošnika (Assael 1998 in Mubeen 2006). Sodobna tehnologija omogoča razvijati vlogo embalaže s pomočjo novih materialov. Bistveno je torej, da zunanjost embalaže predstavlja prvi stik z odjemalcem in interakcijo med izdelkom in le-tem.
Tako sta temeljni raziskovalni vprašanji magistrskega dela:
• ali barva embalaže vpliva na zaznavanje okusa in teksture čokolade in
• ali material embalaže vpliva na zaznavanje okusa in teksture čokolade.
V pričujočem delu je predstavljen model povezav med naslednjimi koncepti: barva embalaže, material embalaže, zaznavanje okusa in zaznavanje teksture. Model raziskave smo predhodno preverjali na manjšem vzorcu respondentov (desetih študentov) prvega in drugega letnika bolonjskega magisterija Ekonomsko-poslovne fakultete. Namen predhodnega testiranja je bilo ugotoviti, ali eksperimentalne osebe razumejo anketna vprašanja in morebiti modifikacijo dveh vprašalnikov. Rezultati predhodnega testiranja kažejo, da barva embalaže in material embalaže ne vpliva na percepcijo okusa in teksture čokolade.
Glavni del raziskave je potekal v mesecu maju, ko smo testirali šestdeset študentov prvega in drugega letnika bolonjskega magisterija Ekonomsko-poslovne fakultete. Zagotovili smo vsebinsko veljavnost dveh vprašalnikov. Na temelju tega smo izvedli eksperiment v treh skupinah (v vsaki skupini je sodelovalo 20 študentov).
Rezultati empiričnega preverjanja na vzorcu šestdesetih študentov bolonjskega magisterija Ekonomsko-poslovne fakultete kažejo, da a) barva embalaže ne vpliva na percepcijo okusa in teksture čokolade ter nadalje tudi b) material embalaže ne vpliva na percepcijo okusa in teksture čokolade. Ob koncu raziskave nas je tudi zanimalo, ali se barve embalaže in materiali embalaže na zaznavanje okusa in teksture med seboj razlikujejo. Zato smo opravili dodatno analizo „post hoc“. Ugotovili smo, da med vsemi skupinami statistično ni značilnih razlik (p > 0,05).
Rezultati našega dela so kljub svojim prispevkom le delček raziskovalnega področja zaznave okusa in teksture. Vendar nas vse to vodi do sklepa, da gre za pomembna spoznanja, ki bodo prihodnjim raziskovalcem, ugotovitve pričujoče raziskave pomembne za na daljno delo. Keywords: čokolada, zaznavanje okusa, zaznavanje teksture, barva embalaže, material embalaže Published in DKUM: 06.10.2014; Views: 2088; Downloads: 314 Full text (2,00 MB) |
3. ANALIZA NABAVNEGA PROCESA V PODJETJU AGROMEX D.O.O.Miran Grah, 2012, undergraduate thesis Abstract: Predmet obravnave diplomskega dela je analiza nabavnega procesa v proizvodnem podjetju Agromex d.o.o. Diplomsko delo je sestavljeno iz uvoda, teoretičnega in praktičnega dela.
V uvodu je opredeljeno področje, ki je predmet raziskave, namen in cilji, predpostavke, omejitve raziskave in predvidene metode diplomskega dela.
S pomočjo strokovne domače in tuje literature smo opredelili glavne pojme nabave, kot so opredelitev nabave, vloga, cilji in strategije nabave. Posebno poglavje je namenjeno procesu nabave, kjer ključno področje predstavlja izbira dobaviteljev. Temeljna naloga nabave je, po najugodnejših pogojih, oskrbovati podjetje z dobrinami in storitvami, ki jih potrebuje za delovanje in izvajanje osnovnih in pomožnih dejavnosti. Celoten nabavni proces zajema dvanajst stopenj in se praviloma izvede pri prvem nakupu.
Teorijo nabavnega poslovanja smo dopolnili s konkretnim primerom iz prakse. Gre za analizo nabavnega procesa v podjetju Agromex d.o.o. Ugotovili smo, da je podjetje Agromex d.o.o. uspešno, saj sodeluje s številnimi uspešnimi trgovinskimi podjetji, zadrugami, servisi,... Podjetje namenja največ pozornosti prevzemu materialov v prevzemno skladišče. Predlagali smo nekatere rešitve za izboljšanje nabavnega procesa v podjetju. Končni uspeh podjetja je odvisen od delovanja vseh poslovnih funkcij v podjetju, z nabavno funkcijo na začetku, ki s strateškim delovanjem v reprodukcijskem procesu zagotavlja konkurenčno prednost. Keywords: Ključne besede: nabava, nabavni proces, dobavitelji, podjetje Agromex d.o.o., naročilo, pogodba, kupec, … Published in DKUM: 31.08.2012; Views: 2126; Downloads: 224 Full text (2,26 MB) |