| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 177
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Predelava robotske celice za poliranje izdelkov v avtomobilski industriji
Žak Fijavž, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema predelavo obstoječe robotske celice pri kateri smo po željah naročnika izvedli projekt poliranja novih izdelkov v avtomobilski industriji. Izvedli smo snovanje, razvoj in konstruiranje robotske celice s prijemali, montažo komponent, programiranje in zagon. Poseben poudarek naloge je bil na sestavi prijemal. Namen predelave je bil, da izdelamo celico s katero dosegamo ustrezno ponovljivost in kvalitetno spoliranih kosov. Po zagonu smo izvedi še manjše modifikacije in podali predloge za izboljšave.
Keywords: robotizacija, avtomatizacija, poliranje, robotska celica, montaža
Published in DKUM: 11.07.2024; Views: 26; Downloads: 4
.pdf Full text (12,56 MB)

2.
Izboljšava tehnološke priprave za izdelavo ohišja reduktorja
Roko Oletić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Sodobna računalniška tehnogija in strojna oprema omogočata učinkovitejše delo in razbremenitev delavcev, kar pomeni zmanjšanje napak ter ugodnejšo delovno atmosfero. Posledica je boljše obratovanje podjetja in ustvarjanje večjega dobička. V diplomskem delu je obravnavana izboljšava tehnološke priprave za izdelavo in optimizacija mehanske obdelave ohišja reduktorja. Najprej opisana problematika izdelave izdelka, nato pa podani predlogi za izboljšave in ocena kakšne so prednosti iznesene izboljšave. Predlogi izboljšav se nanašajo predvsem na strojno pripravo posnetij za varjenje sestavin zvarjene konstrukcije reduktorja, zmanjšanje dodatkov za mehansko obdelavo in na spremembe v tehnologiji mehanske obdelave, kjer bi bilo mogoče uporabiti drugačna orodja ali celo postopke obdelave.
Keywords: tehnološka priprava za izdelavo, izdelava, CAD/CAM, numerično krmljeni stroji, reduktor
Published in DKUM: 09.07.2024; Views: 50; Downloads: 2
.pdf Full text (3,78 MB)

3.
Modeliranje in izdelava dušilca zvoka za strelno orožje
Luka Šatan, 2024, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge je bil izdelati dušilec zvoka za strelno orožje modela M70 s kalibrom 7,62 × 39 mm. Prvotno je bilo treba analizirati in proučiti, do sedaj že znane študije in pregledati že izdelane dušilce. Na podlagi teh smo v programskem okolju SolidWorks oblikovali štiri različne oblike ekspanzijskih komor, na katerih smo na to v istem programskem okolju izvedli analizo zračnega tlaka in akustičnih moči. Po končani analizi smo komore in ostale potrebne sklope dušilca izvozili v obliki STEP formata in dušilec fizično izdelali na CNC obdelovalnem stroju. Za izdelane dušilce smo izvedli tudi meritve jakosti zvoka na terenu. Na koncu smo določili najprimernejši dušilec za obravnavano strelno orožje.
Keywords: strelno orožje, dušilec zvoka, hrup, modeliranje, izdelava, SolidWorks
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 120; Downloads: 17
.pdf Full text (4,22 MB)

4.
ZASNOVA, IZDELAVA IN MONTAŽA SODOBNE PERGOLE : diplomsko delo
Uroš Bagari, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova, izdelava in montaža sodobne pergole. Najprej sem predstavil vrste pergol in njihove značilnosti. Nato sem določil tehnološke postopke in materiale za izdelavo pergole, prav tako pa tudi vrstni red montažnih operacij. Pergola je predstavljena po segmentih. Začne se z osnovno konstrukcijo, sledi zasteklitev strehe in na koncu vgradnja raznih dodatkov. V diplomski nalogi sem vsak segment podrobno opisal in predstavil njegov namen. Na koncu sem dodal še okvirni finančni vidik in razmišljanje glede razvoja pergol v prihodnosti.
Keywords: pergola, zasnova, izdelava, montaža
Published in DKUM: 12.04.2024; Views: 198; Downloads: 47
.pdf Full text (1,45 MB)

5.
Reduction of surface defects by optimization of casting speed using genetic programming : an industrial case study
Miha Kovačič, Uroš Župerl, Leo Gusel, Miran Brezočnik, 2023, original scientific article

Abstract: Štore Steel Ltd. produces more than 200 different types of steel with a continuous caster installed in 2016. Several defects, mostly related to thermomechanical behaviour in the mould, originate from the continuous casting process. The same casting speed of 1.6 m/min was used for all steel grades. In May 2023, a project was launched to adjust the casting speed according to the casting temperature. This adjustment included the steel grades with the highest number of surface defects and different carbon content: 16MnCrS5, C22, 30MnVS5, and 46MnVS5. For every 10 °C deviation from the prescribed casting temperature, the speed was changed by 0.02 m/min. During the 2-month period, the ratio of rolled bars with detected surface defects (inspected by an automatic control line) decreased for the mentioned steel grades. The decreases were from 11.27 % to 7.93 %, from 12.73 % to 4.11 %, from 16.28 % to 13.40 %, and from 25.52 % to 16.99 % for 16MnCrS5, C22, 30MnVS5, and 46MnVS5, respectively. Based on the collected chemical composition and casting parameters from these two months, models were obtained using linear regression and genetic programming. These models predict the ratio of rolled bars with detected surface defects and the length of detected surface defects. According to the modelling results, the ratio of rolled bars with detected surface defects and the length of detected surface defects could be minimally reduced by 14 % and 189 %, respectively, using casting speed adjustments. A similar result was achieved from July to November 2023 by adjusting the casting speed for the other 27 types of steel. The same was predicted with the already obtained models. Genetic programming outperformed linear regression.
Keywords: continuous casting of steel, surface defects, automatic control, machine learning, modelling, optimisation, prediction, linear regression, genetic programming
Published in DKUM: 25.03.2024; Views: 225; Downloads: 10
.pdf Full text (1,19 MB)
This document has many files! More...

6.
Obvladovanje sprememb izdelka med procesom načrtovanja in izdelave orodja za hladno preoblikovanje pločevine : diplomsko delo
Luka Stepišnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Tudi v industriji, kjer izdelujejo orodja za hladno preoblikovanje pločevine, se pogosto soočajo s spremembami končnega izdelka. V tej diplomski nalogi smo opisali, kako poteka proces izdelave orodja v podjetju ter kako se soočajo s spremembami tega orodja. Z uporabo programa Catia smo primerjali star in nov (spremenjen) izdelek. Nato smo v programskem paketu AutoForm R10 izdelali računalniško simulacijo spremembe izdelka, ki je temeljila na metodi končnih elementov. Rezultate smo ocenili in ugotovili, da je sprememba izvedljiva. Prav tako smo ugotovili, da je soočanje s spremembami bistvenega pomena za obstoj in dolgotrajno delovanje podjetja.
Keywords: orodje, hladno preoblikovanje, sprememba izdelka, simulacije, numerične metode
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 255; Downloads: 24
.pdf Full text (3,77 MB)

7.
Uporaba evolucijskih metod za napovedovanje stroškov inženirskih projektov : magistrsko delo
Kristijan Šket, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega napovedovanje stroškov inženirskih projektov v orodjarstvu, katerih cilj so transferna orodja za preoblikovanje pločevine. Cilj dela je s pomočjo genetskega programiranja in programskega okolja BricsCAD na podlagi stroškovne analize že izdelanih transfernih orodij ustvariti napovedne matematične modele za napovedovanje stroškov vsebinsko podobnih projektov v prihodnosti. Za zadostno genetsko raznovrstnost v začetnih generacijah smo organizme ustvarili s polnim, rastočim in delno polnim, delno rastočim načinom. Kot najbolj točen napovedni model v fazi testiranja se je izkazal model z delno polnim, delno rastočim načinom stvarjenja, ki je dosegel povprečno točnost 97,59 %. Ustvarjeni napovedni model je funkcijske gene izbiral iz osnovnih matematičnih operacij: seštevanja, odštevanja, množenja in deljenja. Za uporabo priporočamo model, pridobljen z rastočim načinom in naborom funkcijskih genov iz osnovnih računskih operacij brez operacije deljenja. Model je zgolj 0,25 % manj točen, vendar je enostavnejši za uporabo in za delovanje zahteva poznavanje le trinajstih in ne sedemnajstih spremenljivk.
Keywords: evolucijske metode, genetsko programiranje, modeliranje in optimizacija, projektno vodenje v orodjarstvu, obvladovanje stroškov
Published in DKUM: 24.04.2023; Views: 625; Downloads: 138
.pdf Full text (2,01 MB)

8.
Napredne tehnologije in metodologije za pametno proizvodnjo : magistrsko delo
Ana Bedrač, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen koncept pametne proizvodnje. Predstavljene so ključne značilnosti, ki po mnenju različnih avtorjev oblikujejo pametno proizvodnjo. Obravnavanih je več primerov oz. konceptov pametne proizvodnje, pri čemer se podrobneje osredotočamo na opredelitev pametne proizvodnje po avtorju A. Kusiaku. Predstavljene so ključne tehnologije in metodologije, ki so že v uporabi ali pa imajo velik potencial, da se bodo še uveljavile. Magistrska naloga vključuje sodobne trende na področju pametne proizvodnje. Izpostavljene so tehnologije in metodologije, ki so trenutno najsodobnejše, še posebej pa napredne proizvodne tehnologije, strojno učenje in tudi blokovne verige v povezavi z ekonomijo strojev. Nekatere od predstavljenih tehnologij in metodologij so obravnavane na praktičnih primerih.
Keywords: pametna proizvodnja, umetna inteligenca, strojno učenje, globoko učenje, blokovne verige, ekonomija strojev, veliki podatki, kibernetsko-fizični sistem, digitalni dvojček, internet stvari, pametni materiali.
Published in DKUM: 09.03.2023; Views: 641; Downloads: 100
.pdf Full text (2,50 MB)

9.
Optimizacija povezovanja večpolnih ločilnih stikal z varovalko : diplomsko delo
Benjamin Juvan, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju ETI Elektroelement d. o. o., kjer sem opravljal praktično usposabljanje, smo naleteli na problem povezovanja večpolnih ločilnih stikal z varovalko. Doslej smo za povezovanje večpolnih ločilnih stikal z varovalko uporabljali postopek orbitalnega kovičenja. Ker je trenutno zaradi svetovnih razmer težava pridobiti kovinske materiale, je bilo treba najti novo rešitev za povezovanje. Do sedaj so se za povezovanje uporabljale CuZn15 kovice in Fe zatiči. V okviru diplomske naloge smo uvedli povezovanje s plastičnimi veznimi elementi, da bi prihranili na materialu, zmanjšali normativ dela in s tem zmanjšali proizvodne stroške. Za nov sistem povezovanja smo vezne elemente namestiti v posebej za to predvidene luknje, ki ohranjajo medsebojno razdaljo. Cilj naloge je bil, da se določi najbolj učinkovita postavitev lukenj za vstavitev veznih elementov. Pri tem smo upoštevali ohranitev vseh tehničnih lastnosti izdelka, poleg tega pa je izdelek še vedno skladen s standardom IEC. Vezni elementi tudi ne vplivajo na notranji mehanizem izdelka.
Keywords: ločilna stikala, večpolna stikala, montaža, orbitalno kovičenje, optimizacija, varovalka, vezni element
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 439; Downloads: 6
.pdf Full text (2,56 MB)

10.
Izdelava ocene tveganja in certificiranje sistema dvoverižnega transporterja dvt-470 z drobilnikom premoga pv-htz v podjetju premogovnik Velenje d.o.o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Jan Hudobreznik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem v okviru praktičnega usposabljanja v podjetju Premogovnik Velenje d.o.o. proučeval tveganja, ki so povezana z uporabo dvoverižnega transporterja z drobilnikom premoga in dokumentacijo, potrebno za ustrezno izdelavo ocene tveganja. Prav tako sem se udeležil izobraževanja s strani Bureau Veritas, ki bo izdalo končno potrjeno dokumentacijo. V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno podjetje, nato pa sledi prikaz trenutnih direktiv s področja protieksplozijske zaščite. Za lažje razumevanje je dodan kratek opis teh direktiv. Izdelana ocena tveganja bo pripomogla k temu, da bo drobilnik premoga PV-HTZ z implementacijo na dvoverižni transporter DVT-470 postal dokončano strojno postrojenje.
Keywords: premogovništvo, drobilnik, transporter, certificiranje, ocena tveganja, analiza, tveganje vžiga
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 519; Downloads: 100
.pdf Full text (2,19 MB)

Search done in 5.44 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica