| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 83
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
IZPAD ENE FAZE MED OBRATOVANJEM TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA
Franc Čebulj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je preučen primer izpada ene faze v času nazivnega obratovanja trifaznega asinhronskega motorja v vezavi zvezda in trikot. Iz meritev prostega teka in kratkega stika so določeni parametri nadomestnega vezja, ki so uporabljeni v analitičnih izračunih. Prav tako je izvedena primerjava izračunanih in izmerjenih vrednosti. Ugotovljeno je, da so izračunani in izmerjeni rezultati med seboj primerljivi. Vse potrebne meritve in analitične izračune za diplomsko delo so bile opravljene v
Keywords: trifazni asinhronski motor, preskušanje, izračuni parametrov
Published: 18.03.2009; Views: 2753; Downloads: 432
.pdf Full text (2,52 MB)

7.
ANALIZA DELOVANJA TRIFAZNEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA ZA POGON GOLF VOZIČKA
Marko Jezernik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena analiza delovanja trifaznega asinhronskega motorja za pogon golf vozička. Za potrebe meritev je bil vzpostavljen merilni sistem, ki je v napajalnem delu omogočal meritve v širšem frekvenčnem področju, vse tja do 160 Hz. Napajalni del merilnega sistema je bil izveden s tremi transformatorji in pretvornikom, kar je predstavljalo stacionarno elektrarno. Ustreznost slednje je bila potrjena z laboratorijsko rotacijsko elektrarno. Na analiziranem trifaznem asinhronskem motorju so bili izvedeni preizkusi prostega teka, obremenitve in meritev omahne točke. Izvedena je bila tudi primerjava rezultatov meritev in analitičnih izračunov. Vso delo v zvezi z diplomskim delom je bilo opravljeno v laboratoriju za električne stroje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Keywords: trifazni asinhronski motor, pogon, pretvornik
Published: 29.05.2009; Views: 2647; Downloads: 594
.pdf Full text (2,12 MB)

8.
SEGREVANJE PROTIEKSPLOZIJSKEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA PRI FREKVENCI NAPAJALNE NAPETOSTI 50 IN 60Hz
Boštjan Gajšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je analizirati delovanje protieksplozijskega motorja pri napajanju 400V/50Hz in s 460V/60Hz. Prehod iz frekvence 50 na 60 Hz pomeni povečanje oddane moči motorja. Posledično se pri obratovanju povečajo izgube, kar vpliva na povišanje temperatur na ohišju motorja, hkrati pa se zaradi višjih vrtljajev rotorja in s tem ventilatorja motor bolje hladi. Koliko vpliva na segrevanje motorja povečanje izgub in koliko se z izboljšanim hlajenjem izgube odvajajo, je analizirano v tem diplomskem delu. Vso delo in meritve smo opravili v Laboratoriju za električne stroje (LABES) na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Keywords: asinhronski motor, protieksplozijska zaščita, izgube moči, temperaturna slika
Published: 05.11.2009; Views: 1811; Downloads: 163
.pdf Full text (2,31 MB)

9.
DOLOČITEV NAZIVNIH PODATKOV IN NADOMESTNE KARAKTERISTIKE MAGNETNEGA KROGA ENOFAZNEGA TRANSFORMATORJA
Roman Mikolič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je določiti podatke napisne ploščice enofaznega transformatorja in določiti nadomestno karakteristiko magnetnega kroga enofaznega transformatorja. Za določitev podatkov napisne ploščice so opravljene laboratorijske meritve karakteristik prostega teka, kratkega stika in segrevanja obremenjenega transformatorja. Nadomestna karakteristika magnetnega kroga je določena v obliki magnetno nelinearne karakteristike magnetnih sklepov in njihovih odvodov. Pravilnost metode za določitev nadomestne karakteristike magnetnega kroga je preverjena z izvedbo magnetno nelinearnega dinamičnega modela železnega jedra s primarnim navitjem. Vso delo v zvezi z diplomsko nalogo sem opravil v Laboratoriju za električne stroje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru.
Keywords: transformatorji, magnetna nelinearnost, določevanje parametrov, eksperimentalne metode
Published: 30.10.2009; Views: 1937; Downloads: 310
.pdf Full text (1,47 MB)

10.
PRIMERJAVA KARAKTERISTIK ASINHRONSKIH IN SAMOZAGONSKIH SINHRONSKIH MOTORJEV S TRAJNIMI MAGNETI
Franc Terbuc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je pripraviti in vzpostaviti eksperimentalni sistem za meritev karakteristik asinhronskega in samozagonskega sinhronskega motorja s trajnimi magneti enakih dimenzij, pri različnih vrednostih medfazne napetosti na sponkah motorja. Na podlagi izmerjenih karakteristik je opravljena primerjava karakteristik trifaznega asinhronskega motorja in trifaznega samozagonskega sinhronskega motorja s trajnimi magneti. Za meritev karakteristik obeh vrst motorjev je uporabljena eksperimentalna metoda laboratorijskih meritev. Izmerjene karakteristike so v obliki grafov in tabelarično prikazane v diplomskem delu. Vso delo v zvezi z diplomsko nalogo sem opravil v Laboratoriju za električne stroje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Keywords: asinhronski motor, sinhronski motor, trajni magneti, meritve
Published: 09.11.2009; Views: 2000; Downloads: 185
.pdf Full text (3,52 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica