| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Management of soil as a natural resource in the Savinjska statistical region in Slovenia
Milena Petauer, 2010, review article

Abstract: Animals, plants and microorganisms could not exist without soil, because without it life on Earth would not be possible. Thus we should always be concerned with preserving the soil condition. This should be a personal, a municipal, as well as a national concern. Nevertheless, the role of soil is not sufficiently incorporated into the planning of sustainable development of the Savinjska statistical region, therefore more active approaches are needed in the field of soil management and protection (education, research, raising public awareness, soil protection programs, soil related educational excursions, etc.).
Keywords: pedogeography, natural resources, soil pollution, land use, Slovenia
Published: 29.03.2018; Views: 488; Downloads: 87
.pdf Full text (174,28 KB)
This document has many files! More...

2.
Nekatere značilnosti osnovnošolskega in srednješolskega geografskega izobraževanja v Mariboru
Eva Konečnik Kotnik, Milena Petauer, 2006, review article

Abstract: V raziskavi smo obravnavali položaj geografskega izobraževanja na mariborskih osnovnih in srednjih šolah. Pozornost je posvečena položaju geografije v predmetnikih osnovnih in srednjih šol na območju Maribora. Posebnost predmeta geografija na aktualnem območju je opisana na podlagi analize udeleževanja mariborskih šol na geografskih tekmovanjih, s pomočjo ugotavljanja raziskovalne orientacije terenskega dela in ekskurzij ter s pomočjo analize sodelovanja mariborskih osnovnih in srednjih šol z Oddelkom za geografijo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.
Keywords: geografija, osnovna šola, srednje šole, geografska tekmovanja, terensko delo, ekskurzije, Maribor
Published: 21.12.2015; Views: 679; Downloads: 81
.pdf Full text (532,03 KB)
This document has many files! More...

3.
Organska snov v prsti na območju Celjske kotline
Milena Petauer, 2007, original scientific article

Abstract: Količina organske snovi predstavlja pomemben kazalec kakovosti prsti. Pomembno vpliva na številne fizikalne in kemijske lastnosti prsti, posledično na rodovitnost prsti ter določa vlogo prsti v ekosistemu. Količina organske snovi v prsti je odvisna odkoličine odmrlih organskih snovi, njihove sestave, procesa humifikacije, od naravnih dejavnikov, kot so podnebje, relief, matična podlaga, voda ter seveda od živih rastlin, živali in mikroorganizmov, ki živijo v prsti ter tudi od rabe tal. V prispevku je predstavljena količina organske snovi v zgornjem sloju kmetijskih zemljišč v Sloveniji ter količina organske snovi v horizontih v prevladujočih tipih prsti v celjski kotlini. Podatki kažejo, da je količina organske snovi v prsti v Sloveniji zadovoljiva. Prsti v Celjski kotlini imajo manj kot 6 % organske snovi, razlike v vsebnosti se največ kažejo v rabi tal, saj imajo prsti porasle z gozdom tudi do 35 % organske snovi v zgornjem horizontu.
Keywords: geografija, fizična geografija, prsti, kemične lastnosti, organske snovi, Celjska kotlina, upravljanje s prstmi, varovanje prsti
Published: 21.12.2015; Views: 990; Downloads: 105
.pdf Full text (854,56 KB)
This document has many files! More...

4.
Prst kot učna snov v šolski geografiji
Milena Petauer, 2006, professional article

Abstract: Prst kot učna snov v šolski geografiji še vedno spada med zahtevnejše in manj priljubljene učne vsebine. Zato bi bilo potrebno prenoviti učne načrte tako za osnovno šolo kakor za gimnazije, kjer bi morali upoštevati boljšo vertikalnoin horizontalno povezanost vsebin. Prenova učnih načrtov bi prinesla tudi potrebo po novih učbenikih in delovnih zvezkih.
Keywords: pedogeografija, šolska geografija, učni načrti
Published: 10.07.2015; Views: 715; Downloads: 39
URL Link to full text

5.
6.
7.
8.
Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica