| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Effect of concentrate exchange on dairy farm
Marjan Janžekovič, Milan Repič, 2009, original scientific article

Abstract: The purpose of the research was to establish the effect of concentrates A (C-A) and B (C-B) on the quantity and composition of the produced milk of dairy cows. The research included cows of Holstein Friesian and Simmental breeds and crossbreeds with Simmental breed. The test took place in two periods. The first period with the C-A lasted from December 2004 to February 2005 and included 113 cows. During the second period the C-B was fed. The test endured from April to June 2005. The results of monthly controls of milk quantity and protein and fat contents were entered into the Excel programme and processed with the statistical programme SPSS for Windows 12.0. When the concentrate B was fed, the milk quantity amounted to 21.99 L/day and was statistically significantly (P<0.05) greater than the milk quantity in case of feeding the concentrate A, when the milk quantity was 19.12 L/day. No statistically significant differences (P<0.05) of the protein and fat content in the milk were established.
Keywords: milking cows, concentrate, milk quantity, proteins, fats
Published in DKUM: 10.07.2017; Views: 1150; Downloads: 119
.pdf Full text (275,28 KB)
This document has many files! More...

2.
Market analysis for of the oxen meat sale
Milan Repič, Martin Kovačič, Darja Majkovič, 2004, original scientific article

Keywords: market research, oxen meat, questionnaire, interview, consumer
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1232; Downloads: 31
URL Link to full text

3.
4.
Rastne in klavne lastnosti uvoženih bikov lisaste pasme v Sloveniji : diplomsko delo
Aleš Petrena, 2010, undergraduate thesis

Keywords: govedo, rastnost, klavnost, lisasta pasma
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1359; Downloads: 42
URL Link to full text

5.
6.
VPLIV DODATKOV NA KEMIČNE IN MIKROBIOLOŠKE LASTNOSTI GOVEJE GNOJEVKE
Jože Šlamberger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Na farmi govejih pitancev ŽIPO Lenart smo v letih 2008 in 2009 ugotavljali vpliv dodatkov za pospešeno aerobno fermentacijo gnojevke na kemične in mikrobiološke lastnosti gnojevke. Poskus smo izvajali v dveh obravnavanjih tako, da je bilo vključenih osem jam za gnojevko, v štirih jamah je bil dodatek, preostale štiri pa so bile kontrolne. Z izvajanjem poskusa smo začeli januarja 2008. Poskus je potekal eno leto in v tem času smo petkrat odvzeli vzorce gnojevk. V vzorcih smo analizirali pH vrednost, organsko snov, ogljik v suhi snovi, celokupni, amonijski in nitratni dušik, C:N razmerje, fosfor, kalij in število aerobnih ter anaerobnih mikroorganizmov. Vrednosti izmerjenih parametrov sicer nakazujejo na želeno delovanje dodatkov, vendar je bila variabilnost podatkov tolikšna, da onemogoča zanesljivo znanstveno sklepanje
Keywords: dodatki za gnojevko, goveja gnojevka, kemične lastnosti, mikrobiološke lastnosti
Published in DKUM: 29.06.2011; Views: 2665; Downloads: 309
.pdf Full text (15,80 MB)

7.
RASTNE IN KLAVNE LASTNOSTI UVOŽENIH BIKOV LISASTE PASME V SLOVENIJI
Aleš Petrena, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V raziskavi smo analizirali podatke o rastnosti in klavnih kakovostih mladih bikov, starih do 24 mesecev. Podatki so vključevali starost ob zakolu, živo in toplo maso trupa, oceno konformacije in zamaščenosti po EUROP klasifikaciji, neto dnevni prirast (tople mase trupa) in dnevni prirast v obdobju pitanja. Z narejeno raziskavo med 2069 pitanci lisaste pasme, ki smo jih uvozili iz petih različnih držav (Madžarske, Romunije, Slovaške, Češke, Poljske), smo ugotovili, da je povprečna masa toplih polovic 373,5 kg, da maso tople polovice 320—420 kg dosega 73 % vseh pitancev. Več kot 85 % pitancev je razvrščenih v tretji (3) razred zamaščenosti. Po sistemu EUROP je 53 % pitancev v razredu R ter 38,7 % v razredu U. Povprečna intenzivnost pitanja je znašala 640 g/dan prirasta klavne mase. Najboljši neto prirast je bil 663 g/dan v letu 2004, pri starosti 567 dni in masi toplih polovic 373 kg. Sledilo je leto 2006, 648 g/dan prirasta tople mase pri starosti 580 dni, dosežena masa tople polovice je bila 372 kg. Leta 2005 je bilo 620 g/dan prirasta tople mase in kateri so pri starosti 609 dni dosegli maso toplih polovic 376 kg. Najboljši neto dnevni prirast 681 g/dan prirasta tople mase so dosegli biki iz Češke leta 2004. Najslabši prirast 571 g/dan prirasta tople mase je bil leta 2005, dosežen z biki iz Romunije.
Keywords: govedo, rastnost, klavnost, lisasta pasma
Published in DKUM: 16.06.2010; Views: 3928; Downloads: 350
.pdf Full text (302,90 KB)

8.
PRIMERJAVA PREVENTIVNIH VETERINARSKIH UKREPOV V ČASU PITANJA DVEH PROGENOTESTNIH SKUPIN GOVEJIH PITANCEV
Martina Golinar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Proučevali smo preventivne ukrepe na rastne in klavne lastnosti pri bikih dveh progenotestnih skupin. Pri 36. skupini, kjer smo vhlevili 170 telet, smo uporabili preventivno vakcino Cattlemaster 4 pri starosti 180 dni. Pri 38. skupini smo vhlevili 157 telet in smo teleta vakcinirali proti respiratornim boleznim z odmerkom 2 ml Cattlemaster 4 in odmerkom 2,5 mg/kg telesne mase Draxxina drugi dan po vhlevitvi, to je pri starosti 70 dni, s souporabo preventivnih sredstev Nutrisel in Dectomax. Pri 36. skupini smo imeli 481 zdravljenj, v 38. skupini le 76, kar je vplivalo na rastne in klavne lastnosti. Statistično značilne razlike (P < 0,05) so se pokazale pri mesnatosti in med telesnimi masami med tehtanji. Med številom zdravljenjem in dnevnim in netom prirastom ter maso toplih polovic se pojavi negativna korelacija. Število zdravljenj tudi vpliva na trend padanja dnevnega prirasta.
Keywords: teleta / preventiva / respiratorne bolezni / dnevni prirast
Published in DKUM: 04.06.2009; Views: 2821; Downloads: 207
.pdf Full text (293,84 KB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica