| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 115
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Hlajenje delavnice zaščitnih sredstev, HTZ Velenje d. o. o. : diplomsko delo
Matko Briševac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ključnega pomena pri opravljanju vsakodnevnih nalog je dobro počutje. Eden izmed pogojev za to je dobra kvaliteta zraka v prostoru. Namen diplomske naloge je preračun in izbira primerne prezračevalne in klimatizacijske naprave za dani objekt. Na osnovi izračuna, ki smo ga opravili s pomočjo programa IntegraCAD, toplotnih izgub, toplotnih dobitkov, ventilacije in dimenzioniranja kanalov, smo pridobili potrebne podatke za izbiro klimatske in prezračevalne naprave.
Keywords: IntegraCad, zakonodaja in standardi v klimatizaciji, transmisijske izgube, hladilne obremenitve, klimat, sistem prezračevalnih kanalov
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 497; Downloads: 0

2.
Amoniačni hladilni sistemi z nizko količino hladiva : magistrsko delo
Katarina Žagar, 2018, master's thesis

Abstract: V času, ko se vse bolj zavedamo težav, ki jih našemu okolju povzroča uporaba različnih sintetičnih hladiv v hladilnih sistemih, postaja vse bolj aktualna uporaba naravnih hladiv. Mednje sodi tudi amoniak, ki je odlično hladivo, vendar je njegova uporaba še vedno precej omejena zaradi visoke tehnične zahtevnosti, kakor tudi zaradi vprašanja varnosti za zdravje ljudi, ki je povezano z velikimi količinami amoniaka v klasičnih industrijskih hladilnih sistemih. V magistrskem delu so predstavljeni možni ukrepi s katerimi lahko zmanjšamo potrebno količino amoniaka v hladilnem sistemu. Predstavljen je klasičen amoniačni hladilni sistem na primeru hladilnice za ohlajevanje in skladiščenje jabolk. Nato je predstavljen še ekvivalenten hladilni sistem v katerem smo z uporabo nekaterih, v tem magistrskem delu predstavljenih možnih ukrepov, zmanjšali potrebno količino amoniaka za normalno obratovanje sistema za skoraj 85%.
Keywords: hladilni sistem, amoniak, hladilni sistem z nizko količino hladiva
Published in DKUM: 10.12.2018; Views: 1730; Downloads: 233
.pdf Full text (2,09 MB)
This document has many files! More...

3.
Primerjava vpliva spremenljivih časov odpiranja sesalnega in izpušnega ventila na izmenjavo delovne snovi v valjih med 1d in 0d simulacijskim modelom 4 valjnega bencinskega motorja s prisilnim polnjenjem
Blaž Kalšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana primerjava dveh modelov motorja z notranjim zgorevanjem podjetja AVL. Obravnaval sem odvisnost delovne snovi v motorju z notranjim zgorevanjem od spremenljivih časov odpiranja in zapiranja sesalnega in izpušnega ventila pri različnih vrtilnih frekvencah motorja. Primerjava je bila narejena med programoma AVL BOOSTTM in AVL CRUISETM M. Analiza in priprava modela je potekala v programu BOOST, medtem ko je program CRUISE M služil kot referenca.
Keywords: Motorji, simulacija, delovna snov v motorju
Published in DKUM: 28.09.2018; Views: 1053; Downloads: 102
.pdf Full text (2,01 MB)

4.
Ogrevanje enostanovanjske hiše z različnimi viri toplote
Luka Hrovat, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja pregled tehnologij, namenjenih ogrevanju sodobnih eno- ali večstanovanjskih zgradb, s poudarkom na sistemu centralnega ogrevanja z vodo. Podani so opisi posameznih ogrevalnih naprav, komponente, delovanje ter viri toplote, ki jih je možno koristiti. V drugem delu je na osnovi izkustvenih parametrov obravnavan poenostaveljen hipotetičen primer enostanovanjske hiše, na podlagi katerega je s finančno analizo izvedena primerjava ogrevalnih opcij in na koncu podana ocena o izbiri ustreznega vira toplote.
Keywords: ogrevalni sistem, toplotne črpalke, toplotne izgube, SIST EN 12831
Published in DKUM: 19.06.2018; Views: 2023; Downloads: 209
.pdf Full text (10,19 MB)

5.
Optimizacija energetske učinkovitosti hladilnega sistema sanitarne toplotne črpalke gorenje
Tjaša Kišek, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo opisali potek in rezultate optimizacije hladilnega sistema sanitarne toplotne črpalke. Vpliv na enakomerno distribucijo hladiva v uparjalnik smo ugotavljali z meritvami povečanja hitrosti hladiva pred distributorjem. Ugotovili smo, da s povečanjem hitrosti nismo izboljšali distribucije hladiva. Z zamenjavo radialnega ventilatorja z aksialnim smo ugotavljali ali je radialni ventilator razlog za neenakomeren dovod zraka na uparjalnik. Ugotovili smo, da je z aksialnim ventilatorjem boljša izkoriščenost uparjalnika. V drugem delu magistrske naloge smo z različnimi vzorci kondenzatorja izvedli meritve segrevanja vode ter s spremljanjem različnih parametrov določili optimalno velikost kondenzatorja.
Keywords: distribucija hladiva, kondenzator, uparjalnik, COP, toplotna črpalka, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 11.10.2017; Views: 1639; Downloads: 61
.pdf Full text (4,67 MB)

6.
Sensor for injection rate measurements
Milan Marčič, 2006, original scientific article

Abstract: A vast majority of the medium and high speed Diesel engines are equipped with multi-hole injection nozzles nowadays. Inaccuracies in workmanship and changing hydraulic conditions in the nozzles result in differences in injection rates between individual injection nozzle holes. The new deformational measuring method described in the paper allows injection rate measurement in each injection nozzle hole. The differences in injection rates lead to uneven thermal loads of Diesel engine combustion chambers. All today known measuring method, such as Bosch and Zeuch give accurate results of the injection rate in diesel single-hole nozzles. With multihole nozzles they tellus nothing about possible differences in injection rates between individual holes of the nozzle. At deformational measuring method, the criterion of the injected fuel is expressed by the deformation of membrane occurring due to the collision of the pressure wave against the membrane. The pressure wave is generated by the injection of the fuel into the measuring space. For each hole of the nozzle the measuring device must have a measuring space of its own into which fuel is injected as well as its measuring membraneand its own fuel outlet. During measurements procedure the measuring space must be filled with fuel to maintain an overpressure of 5 kPa. Fuel escaping from the measuring device is conducted into the graduated cylinders for measuring the volumetric flow through each hole of the nozzle.The membrane deformation is assessed by strain gauges. They are glued to the membrane and forming the full Wheatstonećs bridge. We devoted special attention to the membrane shape and temperature compensation of the strain gauges.
Keywords: thermodynamics, sensors, Diesel engines, nozzles, injection, measurements
Published in DKUM: 22.06.2017; Views: 1692; Downloads: 339
.pdf Full text (242,99 KB)
This document has many files! More...

7.
Electricity and heat production by biomass
Simon Marčič, Milan Marčič, Zdravko Praunseis, 2016, original scientific article

Keywords: cogeneration, wood gas
Published in DKUM: 12.12.2016; Views: 2052; Downloads: 266
.pdf Full text (912,09 KB)

8.
Izračun toplotnih izgub hiše in načrtovanje ogrevalnega sistema
Ivan Šekerija, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen preračun projektne toplotne moči za ogrevanje objekta. Preračun je izveden po metodi standarda SIST EN 12831. Po predpisih proizvajalca je opravljen tudi načrt talnega ogrevanja ter ogrevanja sanitarne vode s toplotno črpalko. V zadnjem delu diplomske naloge je izdelana energetska izkaznica prenovljenega objekta.
Keywords: toplotne izgube, ogrevanje, energetska izkaznica
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 4520; Downloads: 652
.pdf Full text (1,41 MB)

9.
URAVNOVEŠENJE DIFERENCIALNEGA TLAKA V CEVOVODIH
Martin Jerman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V veliki večini prihaja do največjega onesnaževanja okolja ravno zaradi neizkoriščene toplote, ki nastane pri ogrevanju. V diplomskem delu je predstavljen ogrevalni sistem. Predstavljene so trenutne razmere porabe energije v Sloveniji ter regulacijske armature, ki so potrebne za primerno hidravlično uravnovešenje sistema. V diplomskem delu je predstavljena tudi optimizacija s hidravličnim uravnovešenjem sistema ter investicijska ocena takšnega posega.
Keywords: Hidravlično uravnovešenje, ogrevanje, diferencialni tlaki
Published in DKUM: 03.08.2016; Views: 971; Downloads: 155
.pdf Full text (2,53 MB)

10.
PRIPRAVA HLADNE VODE Z REKUPERACIJO KONDENZACIJSKE TOPLOTE
Boštjan Celcer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so opisane osnove hladilnega sistema in komponente iz katerih je hladilni sistem sestavljen. Prikazan je postopek dimenzioniranja hladilnega sistema in osnovnih komponent. Osnovna ideja diplomske naloge je predstavitev načinov izrabe kondenzacijske toplote (toplotna energija), ki je stranski produkt pri proizvodnji hladne vode in največkrat odvedena v "okolico". Kot sklep diplomske naloge lahko podamo dejstvo, da je kondenzacijska toplota nadvse uporabna oblika energije, kar pa je v današnjih časih še kako pomembno, saj smo čedalje bolj osveščeni o varčevanju energije na vseh področjih.
Keywords: Priprava hladne vode, rekuperacija, izraba kondenzacijske toplote, hladilni sistem
Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 1443; Downloads: 142
.pdf Full text (4,05 MB)

Search done in 1.99 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica