| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Indeksi tveganja pri trkih letal in ptičev
Mišela Zorec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavila izbrane indekse rizika za trke letal in ptičev. Ptiči pogosto naseljujejo letališča kjer iščejo hrano, zavetje ali primerno gnezdišče, zato je to izziv, s katerim se srečujejo vsa letališča. Letališča po vsem svetu uporabljajo različne izračune indeksov tveganja za trk letala s ptico. S pomočjo literature, predvsem znanstvenih člankov, sem pripravila opis izbranih indeksov rizika. Za podatke sem uporabila potencialne simulacijske vrednosti, ki sem jih vstavila v formule in preverjala izračune za posamezne indekse rizika za izbrano skupino ptic. Kot modelno skupino sem izbrala vrane, saj le te pogosto naseljujejo letališča kjer npr. iščejo hrano ali zavetje. V diplomskem delu sem dodala še opis ukrepov odganjanja ptic na letališčih ter opis posameznih organizacij, ki delujejo na področju varnosti letalskega prometa in preprečevanja trkov letal s ptiči.
Keywords: matrika, letališče, letalo in ptica, ukrepi proti pticam, indeks rizika, vrani
Published: 25.04.2014; Views: 559; Downloads: 73
.pdf Full text (2,21 MB)

3.
PREPOZNAVANJE LIKOVNIH TALENTOV PRI LIKOVNI UMETNOSTI V OSNOVNI ŠOLI
Mišela Jeza, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu z naslovom Prepoznavanje likovnih talentov pri likovni umetnosti v osnovni šoli smo v uvodnih poglavjih odgovorili na vprašanji, kaj je nadarjenost in kako jo odkrivamo, predstavili smo značilnosti nadarjenih učencev, vzroke za učno neuspešne nadarjene učence in naloge ter vlogo učitelja na tem področju. Pomembnost učiteljeve vloge se v sodobnem poučevanju kaže tudi na področju dela z nadarjenimi učenci, zato je pomembno, da si učitelj pridobi ustrezna znanja, da je pri delu z nadarjenimi učenci motiviran, fleksibilen, pošten, samozavesten, ustrezno strokovno izobražen, kreativen in pripravljen za delo z nadarjenimi. Pri delu z nadarjenimi učenci ne smemo pozabiti tudi na starše in delo svetovalne službe na osnovni šoli. Teoretični del zaključujemo z odgovori na vprašanja, kaj je ustvarjalnost, katere vrste ustvarjalnosti poznamo, kaj je inteligentnost, likovni talent in kako na nadarjene učence vpliva motivacija. Na kratko smo opisali likovno izražanje in likovni razvoj učencev petega razreda, ker so učenci tega starostnega obdobja vključeni v empirično raziskavo. V empiričnem delu predstavljamo analizo likovnih izdelkov učencev 5. razreda iz sedemnajstih osnovnih šol, s katero smo spremljali dejavnike likovne ustvarjalnosti in ustreznost učiteljevega dela pri izbiri izdelkov potencialno likovno nadarjenih učencev. Rezultati raziskave kažejo, da so učenci ustvarjalni, vendar to ni edini kriterij, ki bi označeval likovno nadarjenega učenca. Učitelji so premalo seznanjeni s Konceptom odkrivanja in dela z nadarjenimi učenci, saj njihovo prepoznavanje likovno nadarjenih otrok ni dovolj zadovoljivo. Učitelji likovna dela učencev ocenjujejo preveč subjektivno. Morda obstaja mnogo učencev, ki so tudi ustvarjalni in nadarjeni pri likovni umetnosti, a so bili s strani učiteljev spregledani. Zanimivo bi bilo raziskati, kaj učitelji ocenjujejo in vrednotijo kot likovno ustvarjalno delo in s katerimi kriteriji si pri tem pomagajo.
Keywords: likovna nadarjenost, prepoznavanje likovne nadarjenosti, ustvarjalnost, likovna sposobnost in likovni talent.
Published: 10.12.2014; Views: 1094; Downloads: 147
.pdf Full text (2,78 MB)

4.
Liofilizacija polžje sline
Mišela Mom, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Polžja slina je zaradi svojih izjemnih učinkovin v farmacevtski industriji zelo cenjena surovina, vendar njena naravna sluzasta oblika pri izdelavi zdravil ni kaj prida uporabna. V tem diplomskem delu zato opisujemo postopek sušenja sline s procesom liofilizacije. Sušili smo po različnih protokolih, med katerimi je najboljše rezultate pokazal tisti, ki je potekal pri najvišji temperaturi primarnega sušenja in pod najvišjim tlakom, medtem ko sekundarno sušenje sploh ni bilo potrebno. Najhitreje se je osušila viala v sprednjem delu sušilne komore, zadnja pa centralno ležeča viala. Dobili smo suho porozno snov, katero smo s postopkom kriogene granulacije uspešno spremenili v prah.
Keywords: liofilizacija, kriogena granulacija, polžja slina
Published: 18.09.2019; Views: 41; Downloads: 25
.pdf Full text (2,00 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica