| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PREHRANJEVALNE NAVADE ZAPOSLENIH V SPLOŠNI BOLNIŠNICI MURSKA SOBOTA
Metka Lipič Baligač, 2012, master's thesis

Abstract: Namen raziskave je bil s pomočjo standardiziranega vprašalnika raziskati in prikazati prehranjevalne navade zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota ter ugotoviti, v kolikšni meri znanje o zdravi prehrani vpliva na njihov življenjski slog in ali je način prehranjevanja povezan z zdravstvenim stanjem. Zanimali so nas njihovo poznavanje vegetarijanske prehrane in podatki o tem, v kolikšni meri se je poslužujejo. V magistrskem delu so prikazani posamezni dejavniki tveganja in njihov vpliv na zdravje med zaposlenimi v eni od slovenskih regionalnih bolnišnic. Metodologija raziskovanja Izvedli smo presečno pregledno populacijsko epidemiološko raziskavo, ki je bila narejena na vzorcu 279 zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Raziskavo smo izvedli s prirejenim vprašalnikom CINDI »Z zdravjem povezan vedenjski slog«. Raziskava je temeljila na samoporočanju o njihovih prehranjevalnih navadah, življenjskem slogu in njihovem zdravju. Podatke smo analizirali z različnimi statističnimi metodami. Rezultati Ugotovili smo, da sta med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Murska Sobota način prehranjevanja in življenjski slog povezana s stopnjo izobrazbe. 50 % zaposlenih pozna načela zdrave prehrane in jih v svoji prehrani tudi upošteva. Ugotovili smo, da je med zaposlenimi anketiranci 3,2 % vegetarijancev in da so razlike deležev vegetarijancev med stopnjami izobrazbe statistično značilne. Sklep Zdrava prehrana je pomemben del našega vsakdanjega in zdravega načina življenja. S pravilno načrtovano dnevno prehrano ne preprečujemo samo deficitarnih bolezni, temveč tudi ohranjamo zdravje oziroma preprečujemo obolevnost in prezgodnjo umrljivost. Z uravnoteženo prehrano lahko vplivamo tudi na boljšo moč in delovno storilnost.
Keywords: zdrava prehrana, prehranjevalne navade, življenjski slog, vegetarijanska prehrana, zdravstvena nega.
Published: 07.06.2012; Views: 1956; Downloads: 458
.pdf Full text (1,23 MB)

2.
Zavedanje pomena preprečevanja hospitalnih infekcij z vidika zdravstvene nege
Tajda Kolarič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Hospitalne infekcije so pomemben kazalec kakovostne in varne oskrbe pacienta v bolnišničnem okolju. Nadzor, preprečevanje in spremljanje okužb je temeljna naloga vseh zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi. Namen: Namen diplomskega dela je opisati pomen preprečevanja hospitalnih infekcij z vidika zdravstvene nege in predstaviti ukrepe za preprečevanje bolnišničnih okužb s poudarkom na higieni rok. Z raziskavo želimo ugotoviti kakšno je zavedanje o pomenu higiene rok med zdravstvenimi delavci. Metodologija raziskovanja: Pri izdelavi teoretičnega dela diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskavi je sodelovalo 74 zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi. Rezultati: S pomočjo raziskave smo ugotovili, da so zaposleni v zdravstveni negi in oskrbi enotni in menijo, da zdravstveni delavci lahko vplivamo na preprečevanje prenosa hospitalnih infekcij. Kar 80% zaposlenih meni, da je higiena rok najpomembnejši ukrep za preprečevanje okužb, kar se nam zdi pomembno, saj je prav higiena rok najpogostejši način prenosa okužb z enega bolnika na drugega. Sklep: Hospitalne infekcije so stalni problem bolnišnic, saj jih ne moremo v celoti preprečiti, ogrožajo pa tudi pacientovo zdravje. Pomembno je, da se zdravstveni delavci zavedamo, da s pravilnim izvajanjem higiene rok lahko preprečimo velik delež okužb povezanih z zdravstvom.
Keywords: bolnišnične okužbe, higiena rok, razkuževanje rok, zaščitne rokavice, izolacija, preprečevanje okužb.
Published: 10.10.2017; Views: 410; Downloads: 133
.pdf Full text (1,54 MB)

3.
VODENJE KAKOVOSTI IN AKREDITACIJE V ZDRAVSTVU
Rok Kolarič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča. Kakovost zdravstvene obravnave pomeni, da vsi, ki so vpeti v zdravstvo, strmijo k boljšim zdravstvenim izidom za paciente, večji uspešnosti delovanja sistema in k boljšemu razvoju strokovnjakov. Akreditacija je postopek, kjer zunanja institucija oceni, kako zdravstveni zavod izpolnjuje vnaprej pripravljene standarde kakovosti in varnosti. Namen diplomskega dela je predstaviti kakovost in sistem vodenja kakovosti v zdravstvu ter predstaviti razvoj in vzpostavitev sistema akreditacij bolnišnic v Sloveniji. V empiričnem delu smo raziskovali stališča zaposlenih o kakovosti v zdravstveni negi in seznanjenost z akreditacijo in namenom pridobitve le-te. Metodologija raziskovanja. Pri izdelavi teoretičnega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela z analizo literature. Za izdelavo empiričnega dela je uporabljena kvantitativna metodologija raziskovanja. Anketni vprašalnik je vseboval 17 vprašanj zaprtega tipa in 2 vprašanji odprtega tipa ter 3 vprašanja polodprtega tipa. Raziskavo smo izvedli v eni izmed slovenskih splošnih bolnišnic v mesecu februarju 2015. Za izvedbo raziskave smo pridobili soglasje institucije. Rezultati. 97 % anketiranih meni, da izvajajo zdravstveno nego po sprejetih standardih, kar pomeni, da izvajajo kakovostno zdravstveno nego. 86 % anketiranih si želi več izobraževanj na temo kakovost v zdravstveni negi. 75 % anketiranih meni, da so dovolj seznanjeni s pomenom in potekom akreditacije v instituciji. Diskusija in zaključek. Zaposleni zagotavljajo kakovost tako, da imajo redne sestanke negovalnega tima, prav tako v veliki večini izvajajo zdravstveno nego po sprejetih standardih. Za zaposlene je zadovoljen bolnik najvišja vrednota, kar kaže, da se trudijo za kakovostno obravnavo vseh pacientov. Za kakovostno zdravstveno nego potrebujemo dovolj časa in ustrezno število zdravstvenega kadra. Zaposleni so zadovoljivo seznanjeni s samo akreditacijo in so tudi dobro seznanjeni s samim namenom pridobitve akreditacije. Akreditacija je tesno povezana s kakovostno zdravstveno obravnavo in je prinesla pozitivne učinke.
Keywords: kakovost, kazalniki kakovosti, standardi, akreditacija, akreditacijski sistemi.
Published: 13.07.2015; Views: 1408; Downloads: 417
.pdf Full text (1,40 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica