| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
INDUSTRIJSKA KONOPLJA (Cannabis sativa L. ssp. sativa) V SLOVENIJI IN PO SVETU
Meta Medved, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Gojenje industrijske konoplje (Cannabis sativa L. ssp. sativa) ima v Sloveniji in po svetu še vedno negativen prizvok. Razlog za to je sorodnost te rastline z indijsko konopljo (Cannabis sativa L. ssp. indica), ki se vzgaja za pridobivanje droge. To se odraža tudi v zakonodaji, ki nekaterim državam prepoveduje, drugim pa omejuje gojenje konoplje. Namen te raziskave je predstaviti uporabnost in dobičkonosnost pri pridelavi konoplje, ter preveriti vpliv pojavnosti droge, indijske konoplje na pridelavo industrijske konoplje v Sloveniji in po svetu. V analizi so Slovenija, njene sosednje države, ter pomembne države za gojenje konoplje v Evropi in po svetu. Podatki, pridobljeni iz različnih statističnih virov, predstavljajo stanje leta 2010. V svetu je največja pridelovalka industrijske konoplje Kitajska, največje količine zasega indijske konoplje pa beleži Mehika. Tehnika pridelave konoplje je okolju prijazna in s tem primerna v ekološkem kmetijstvu. Konoplja je s svojo vsestransko rabo uporabna in zaželena v vrvarski, papirni in avtomobilski industriji, gradbeništvu, za prehranske in kozmetične namene ter v zdravstvu. Prihodek po hektarju pridelovalne površine se giblje med 1400 in 1700 evri letno, kar je do pet-krat več, kot za koruzo. Vedno večja razširjenost drog in naraščanje odvisnikov od trdih drog po vsem svetu, nakazujeta na indirekten vpliv indijske na pridelavo industrijske konoplje, v Sloveniji in po svetu.
Keywords: industrijska konoplja, alternativna poljščina, uporabnost, pridelava
Published: 22.10.2012; Views: 4120; Downloads: 1225
.pdf Full text (604,78 KB)

2.
3.
Ocena ekonomske upravičenosti in označevanje izbirnih produktov iz semena industrijske konoplje (Cannabis sativa L. ssp. sativa) v Sloveniji
Meta Medved, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Glede na namen pridelave spada konoplja (Cannabis sativa L. ssp. sativa) med oljnice in predivnice. Hitra rast rastline, trpežnost vlaken, visok delež maščob v semenu in prisotnost kanabinoidov na cvetu so ključne lastnosti, ki dajejo konoplji visoko prehransko vrednost. Ustrezno spravilo pridelka v Sloveniji ni tehnično dovršeno in splošno dostopno pridelovalcem. Kljub temu praksa kaže na uspešno pridelavo z ročnim pobiranjem vršičkov ali strojno žetvijo z žitnim kombajnom. Oba načina žetve sta ekonomsko upravičena. Lastna cena je pri ročni žetvi (LC=5,24 €/kg) višja v primerjavi s strojno (LC=2,53 €/kg). Ekonomsko upravičena (KE > 1) je tudi proizvodnja prehranskih izdelkov (olje, moka, kaša in čaj), ki se pridobijo s stiskanjem, mletjem, presejanjem in luščenjem. Ocena investicije v nakup ustrezne opreme za predelavo semena in stroja za žetev se povrne v tretjem letu (NSV=587,03 €) upoštevajoč konstantni letni denarni tok. V proizvodnji in trženju konoplje za prehrano slovenska zakonodaja postavlja določila, ki omejujejo možnosti pridelave. S popolno uveljavitvijo Uredbe (EU) št. 1169/2011 je pri označevanju prehranskih izdelkov nujna zagotovitev obveznih informacij o živilih potrošnikom. Kljub vsem določbam v zvezi s pridelavo, predelavo, trženjem in označevanjem živil slovenski trg nima določb za zagotavljanje kakovosti pri pridelavi in predelavi semena ter cveta konoplje.
Keywords: konoplja, uporabnost, ekonomika, zakonodaja, proizvodnja
Published: 13.09.2017; Views: 502; Downloads: 118
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica