1.
Vpliv višine listne stene na parametre kakovosti grozdja in osnovnega vina za penino sorte 'Chardonnay'Meta Frangež, 2021, undergraduate thesis
Abstract: Poskus je potekal leta 2018 in smo ga izvedli v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni, na sorti 'Chardonnay'. Namen naloge je bil preveriti ali lahko z višino listne stene in zelenimi deli v vinogradu vplivamo na zmanjšanje negativnih vplivov klimatskih sprememb na letni razvoj vinske trte, s tem reguliramo čas trgatve in vplivamo tudi na kakovost vina, primernega za pridelavo penin. Rezultati kažejo, da z regulacijo listne površine v veliki meri vplivamo na parametre kakovosti grozdja in vina. Z vršičkanjem vplivamo na čas dozorevanja grozdja in trajanje razvojnih faz vinske trte. Nizko vršičkanje (nad drugo žico) je vplivalo na kasnejše in počasnejše dozorevanje grozdja. Na dan trgatve je bila pri tem obravnavanju v grozdnem soku najmanjša vsebnost sladkorja in največja vsebnost skupnih titracijskih kislin ter najmanjša masa in število grozdov. Pri obravnavanju brez vršičkanja, je bilo dozorevanje grozdjanajzgodnejše. Pri tem obravnavanju je bila največja vsebnost sladkorja v grozdnem soku, vsebnosti titracijskih kislin, so bile najmanjše,največja pa sta bila število in masa grozdov. Ugotovili smo, da z višino listne stene lahko vplivamo na čas dozorevanja grozdja in čas trgatve. Če pustimo višjo listno steno dosežemo to, da lahko trgamo prej in obratno, z nižjo listno steno lahko trgatev zavlečemo bolj pozno v jesen.
Keywords: 'Chardonnay', listna stena, penina, vršičkanje
Published in DKUM: 04.10.2021; Views: 1192; Downloads: 83
Full text (1,56 MB)