| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 60
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
ANALIZA DELOVANJA EJEKTORSKEGA SISTEMA NA TURBOAGREGATU 3, V TE-TOL
Dušan Strušnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava in preučitev možnosti napajanja obstoječega ejektorskega sistema z alternativno pogonsko paro. Analizirali smo obstoječi ejektorski sistem in določili potrebne spremembe za nemoteno obratovanje novega sistema z najnižjim možnim stroški predelave. S pomočjo matematičnega modela smo pridobili rezultate, ki nam podajajo fizikalno sprejemljive rešitve. Cilj naloge je povečanje zanesljivosti napajanja parnega ejektorja in smotrnost predelave. Narejena je analiza obstoječega ejektorskega sistema in izračun stanja in dimenzij novega sistema. Predelava bi bila možna samo z rekonstrukcijo parnega ejektorja. Po predelavi bi se tako povečala zanesljivost napajanja naprave.
Keywords: standardi SIST ISO 90001, zanesljivostproizvodnje, toplota, analiza, parni ejektor, izračun, predelava
Published: 24.06.2009; Views: 2166; Downloads: 235
.pdf Full text (6,21 MB)

3.
OGREVANJE STANOVANJSKE HIŠE SAMO S SONČNO ENERGIJO
Boštjan Mihurko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem izvedel ogrevanje stanovanjske hiše samo s sončno energijo. Uporabil sem izvedbo s sončnimi kolektorji, in shranjevanje le te v zalogovnik ogrevne vode. Bistveno pri tem sistemu je zalogovnik vode, ki se zaradi presežka energije v poletnem času segreva in primanjkljaja v zimskem času ohlaja. Pri tem sem spoznal, da imamo na razpolago ogromne količine sončne energije, vendar nastane problem pri akumulaciji le te. Predlagana izvedba je ekološko bolj sprejemljiva od klasičnega ogrevanja s fosilnimi gorivi, a žal tudi precej dražja.
Keywords: Ogrevanje, sončna energija, sončni kolektorji, zalogovnik ogrevne vode
Published: 03.05.2010; Views: 3985; Downloads: 632
.pdf Full text (2,37 MB)

4.
ENERGETSKI PREGLED PODJETJA GORENJE ORODJARNA D.O.O.
Klemen Debelak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava energetski pregled v kovinsko predelovalnem podjetju Gorenje Orodjarna. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na pregledu porabe energentov. Na podlagi teh spoznanj so predstavljene analize in rešitve za učinkovitejšo rabo energije, kot so: računalniško optimiranje osvetlitve, optimiranje razvoda komprimiranega zraka, analiza porabe vode in možnost uporabe deževnice. Pregled je bil izveden zaradi vedno večjih stroškov energije in želji po izboljšanju ekološkega stanja v podjetju. Iz podanih rešitev je razvidno, da se da privarčevati ogromno energije in denarja.
Keywords: ENERGETSKI PREGLED, UČINKOVITA RABA ENERGIJE, ENERGENTI, ENERGETSKI SISTEMI, DEŽEVNICA, RAZSVETLJAVA
Published: 04.06.2010; Views: 2599; Downloads: 371
.pdf Full text (5,06 MB)

5.
ANALIZA ENERGIJSKEGA UČINKA TOPLOTNE ČRPALKE VODA/VODA IN ZRAK/VODA ZA OGREVANJE IN HLAJENJE VEČNAMENSKEGA OBJEKTA
Andrej Zadravec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena izbira in dimenzioniranje toplotne črpalke voda/voda in zrak/voda za večnamenski objekt. Kot podlaga pri izbiri toplotne črpalke za ogrevanje je izdelan transmisijski izračun večnamenskega objekta in za potrebe hlajenja so izračunani dobitki toplote v večnamenskem objektu. Po določitvi vseh parametrov sta bili izbrani, ter tehnično in ekonomsko primerjani toplotni črpalki voda/voda in zrak/voda. Toplotna črpalka voda/voda je montirana v samem večnamenskem objektu in tako se je na podlagi dejanskih obratovalnih ur za ta večnamenski objekt naredila primerjava med obratovalnimi stroški ene in druge toplotne črpalke. V nalogi je bilo na koncu ugotovljeno, da je montirana izvedba toplotne črpalke voda/voda ekonomsko bolj upravičene tako s stališča stroškov nabave, kot s stališča stroškov obratovanja.
Keywords: toplotna črpalka, ogrevanje, hlajenje, transmisijski izračun
Published: 01.09.2010; Views: 3237; Downloads: 493
.pdf Full text (3,06 MB)

6.
PRIPRAVA ENERGETSKE IZKAZNICE STAVBE
Andrej Orel, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Energetska izkaznica stavbe je dokument s ključnimi podatki o porabi energije za ogrevanje stavbe. Glavni cilj diplomskega dela je predstaviti energetsko učinkovitost obravnavane stanovanjske stavbe in predlagati ustrezne ukrepe, ki izboljšajo njeno energetsko učinkovitost. Na podlagi izmer stavbe smo naredili tlorise in načrte, ki so osnova za izračun toplotnih izgub stavbe. Nato smo s pomočjo programske opreme Gradbena fizika URSA 3 izračunali toplotne izgube in potrebno energijo za ogrevanje stavbe v skladu s pravilnikom o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah. Glede na dobljene rezultate smo predlagali ukrepe in primerjali možne prihranke energije z obstoječim stanjem.
Keywords: energetska izkaznica, energetska učinkovitost stavb, raba energije, obnovljivi viri energije
Published: 11.10.2010; Views: 2511; Downloads: 355
.pdf Full text (8,50 MB)

7.
SIMULACIJA PREZRAČEVANJA BAZENA Z RAČUNALNIŠKO DINAMIKO TEKOČIN
Matej Čontala, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo računalniškega programa na osnovi računalniške dinamike tekočin izvedli stacionarno numerično analizo toplotnih in tokovnih razmer v bazenskem prostor, ter odvajanje vlažnosti. Prikazali smo probleme prezračevanja bazenskih prostorov in analizirali obstoječe stanje. Dodan je tehnični izračun z inženirskimi formulami in natančen opis uporabljene klimatske naprave. Toplotne izgube po transmisijskem izračunu se odlično ujemajo z numerično simulacijo. Numerična simulacija vlage nakazuje, da ne prihaja do kondenzacije vlage.
Keywords: klimatizacija, prezračevanje, bazenski prostor, vlaga, računalniška dinamika tekočin, numerična simulacija
Published: 11.10.2010; Views: 2684; Downloads: 285
.pdf Full text (1,65 MB)

8.
EKSPERIMENTALNA IN NUMERIČNA ANALIZA TOPLOTNIH RAZMER V OGREVANI TERMINALSKI UČILNICI
Uroš Cvelbar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta predstavljena eksperimentalna metoda in numerična metoda, s katero smo določili temperaturni profil v ogrevani terminalski učilnici. Analizirali smo temperaturno porazdelitev zraka v učilnici, ki je lokalno greta s klasičnim toplotnim prenosnikom (radiatorjem) s stalno temperaturo. Za eksperimentalno meritev smo uporabili termistor, s katerim smo izmerili temperaturni profil v učilnici. Za numerično metodo pa smo uporabili programski paket Ansys Workbench 11.0 za izdelavo tridimenzionalnega modela prostora in mreženje ter Ansys CFX 11.0 za analizo in prikaz rezultatov. Glede na pridobljene podatke smo nato primerjali, ali je numerična metoda dovolj zanesljiva, da se lahko uporablja za prikaz dejanskega stanja v učilnici.
Keywords: Eksperimentalna metoda, numerična metoda, temperaturna porazdelitev
Published: 13.10.2010; Views: 1975; Downloads: 125
.pdf Full text (2,45 MB)

9.
HLAJENJE LETALSKEGA MOTORJA Z UPORABO RAČUNALNIŠKE DINAMIKE TEKOČIN
Denis Nemeš, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava numerično simulacijo termodinamičnih razmer pod pokrovom motorja letala kateri je še v fazi prototipa. Področje reševanja vključuje celoten pokrov motorja, vključno z motorjem z notranjim zgorevanjem, kompleten izpušni sistem ter hladilnika vode in olja. V diplomski nalogi primerjamo različne geometrije vstopnikov zraka na pokrovu motorja, z namenom, da bi zagotovili optimalno hlajenje motorja. Rezultati prikazujejo, da so z sedanjo geometrijo vstopnika najvišje temperature pod najvišjimi dovoljenimi, kar pa kaže na to, da sedanja geometrija vstopnikov preskrbi motor z zadostno količino svežega zraka.
Keywords: hlajenje, letalski motor, računska dinamika tekočin, numerične metode
Published: 11.10.2010; Views: 2060; Downloads: 138
.pdf Full text (3,59 MB)

10.
ENERGETSKI PREGLED IN RACIONALIZACIJA RAZSVETLJAVE
Benjamin Rožman, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Poraba energije predstavlja velik delež stroškov podjetja. Poleg učinkovite rabe energije ne smemo pozabiti tudi na okoljski vidik, ki je vedno bolj pomemben, saj znaten delež okoljskih emisij predstavlja poraba energije v tehnoloških procesih. Oba vidika sta podjetja prisilila k učinkovitejši rabi energije ali pa jih še bosta. Uporabljene metode pri raziskovanju za izdelavo diplomskega dela so študij domačih in tujih elektronskih virov, merjenje, analiziranje, izračuni in ugotovitve v pogovorih z zaposlenimi. Diplomska naloga izhaja iz energetskega pregleda podjetja. Izhajal sem iz zaključkov energetskega pregleda, v katerem so določeni investicijski in organizacijski ukrepi za učinkovitejšo rabo energije. Racionalizacija razsvetljave predstavlja precejšen potencial in ga je potrebno podrobneje analizirati.
Keywords: energija, energetski pregled, učinkovita raba energije, organizacijski ukrepi, investicijski ukrepi, stroški
Published: 10.11.2010; Views: 1822; Downloads: 173
.pdf Full text (453,14 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica