| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 45
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Naprava za IOT z operacijskim sistemom v realnem času na STM krmilniku
Tjaša Pavlovič, 2020, master's thesis

Abstract: Osrednja tema magistrske naloge so operacijski sistemi v realnem času, katerih delovanje je podrobno predstavljeno. Opisana je izdelava in delovanje naprave za internet stvari, na kateri se izvaja operacijski sistem FreeRTOS. Naprava meri temperaturo in vlažnost zraka, ki ju preko WiFi modula pošlje aplikacijskemu programskemu vmesniku. Do teh podatkov lahko dostopamo glasovno preko Amazonove asistentke Alexe. Operacijski sistem se izvaja na krmilniku STM32F407VG, na katerega sta povezana senzor DHT22 in WiFi modul ESP8266. Na kratko je opisana tudi izdelava uporabniškega vmesnika in aplikacije za Amazon Alexo.
Keywords: operacijski sistem v realnem času, FreeRTOS, IOT naprava, Amazon Alexa
Published: 11.02.2020; Views: 365; Downloads: 63
.pdf Full text (8,67 MB)

2.
Prikaz delovanja večopravilnega sistema v realnem času
Marko Pašalić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane lastnosti večopravilnega vgrajenega sistema, opravila in njihovi atributi, delovanje strategij razvrščanja v večopravilnem sistemu ter delovanje programa. Za prikaz delovanja razvrščevalnika pri različnih scenarijih je bil nadgrajen program, ki izvede simulacijo razvrščanja opravil, katere rezultati so prikazani v ganttovem diagramu. Končni rezultat je aplikacija, napisana v programskem jeziku Java, ki omogoča prikaz razvrščanja opravil z dodanimi kritičnimi območji. Delovanje kritičnih območij je bilo implementirano pri strategijah razvrščanja EDF in priority. V primeru EDF smo tudi razširili analizo razvrstljivosti z upoštevanjem kritičnih območij in preklopnih časov za podani scenarij.
Keywords: vgrajeni sistemi, večopravilni sistem, strategije razvrščanja, razvrščanje opravil, aplikacija v Javi, kritično območje
Published: 23.05.2019; Views: 761; Downloads: 82
.pdf Full text (1,50 MB)

3.
REGULACIJA TOPLOTNE ČRPALKE Z VARIABILNO MOČJO
Žiga Topovšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je izdelava in opis delovanja krmilnega sistema za regulacijo toplotne črpalke z variabilno močjo. Krmilni sistem skrbi za varno in učinkovito delovanje toplotne črpalke. Za izdelavo smo uporabili obstoječi krmilnik ogrevalnega sistema, v katerega smo implementirali algoritme za komunikacijo z ostalimi krmilniki, algoritem za regulacijo glavne obtočne črpalke in algoritem za regulacijo moči kompresorja. Regulacija sodi v področje vodenja sistemov, uporabili pa smo proporcionalno-integrirno-diferencirni regulator oziroma PID regulator. Ta tip regulacije je najbolj pogosto uporabljen na področju avtomatike, saj ob pravilnih nastavitvah parametrov zagotavlja stabilno delovanje sistema. Krmilni program je napisan v programskem jeziku Basic, ki nam omogoča dinamično pisanje programa in enostavno implementacijo lastnih algoritmov. Krmilnik, ki smo ga razvili in ustrezno nastavili, učinkovito krmili celoten ogrevalni sistem tako dobro, da je odstopanje regulirane veličine manjše od 1 °C.
Keywords: toplotna črpalka, PID regulator, mikrokrmilnik, Modbus RTU
Published: 23.09.2016; Views: 1428; Downloads: 71
.pdf Full text (3,80 MB)

4.
UPORABA INTERNETA STVARI Z OBLAČNO PLATFORMO MICROSOFT AZURE
Zdravko Matasić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta bila predstavljena dva koncepta: računalništvo v oblaku in internet stvari. Predstavljena je bila oblačna platforma Microsoft Azure, ki se ponuja kot odlična rešitev tako za povezovanje in upravljanje različnih internet stvari, kot tudi za procesiranje njihovih podatkov, ter analizo in predstavitev podatkov za različne namene. Na praktičnem primeru je bilo predstavljeno povezovanje naprave Raspberry Pi 2 ter prenos in predstavitev podatkov v oblačni platformi Microsoft Azure.
Keywords: Računalništvo v oblaku, Microsoft Azure, Internet stvari
Published: 23.09.2016; Views: 1172; Downloads: 105
.pdf Full text (1,45 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA GRAFIČNEGA PROGRAMSKEGA OGRODJA IN GRAFIČNEGA UPORABNIŠKEGA VMESNIKA NA MIKROKRMILNIKU
Mitja Špes, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana ena izmed možnih izvedb kompleksnega uporabniškega vmesnika na ciljnem sistemu – mikrokrmilniku – z zelo omejenimi viri. Najprej je predstavljen postopek za pripravo, optimizacijo in stiskanje slik ter pisav, ki ga vršimo s podpornim orodjem, nato različne metode risanja uporabniškega vmesnika na mikrokrmilniku. Sledijo optimizacije prenosa slike na zaslon in nazadnje še osnovni elementi uporabniškega vmesnika.
Keywords: vgrajeni sistem, grafični vmesnik, mikrokrmilnik, optimizacija, grafično ogrodje
Published: 22.09.2016; Views: 627; Downloads: 92
.pdf Full text (2,95 MB)

6.
RAZVOJ SPLETNE APLIKACIJE ZA INTERNET STVARI
Franc Ščap, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi je predstavljeno načrtovanje in razvoj enostavne aplikacije za internet stvari. Podane so tehnologije in programi, ki sem jih uporabil pri razvoju te aplikacije. Opisana bo strojna oprema. Predstavljena je postavitev okolja, implementacija in testiranje. Pokazana bo uporaba te spletne aplikacije. V zaključku podajamo diskusijo ali ta kreirana enostavna spletna aplikacija izpolnjuje zastavljene cilje.
Keywords: Internet stvari, Intel Galileo Gen 2, razvoj, spletna aplikacija za internet stvari
Published: 22.09.2016; Views: 784; Downloads: 115
.pdf Full text (2,22 MB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA REŠITEV ZA SINHRONIZACIJO PODATKOV S POUDARKOM NA APLIKACIJI BITTORRENT SYNC
Andrej Udovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo in primerjamo obstoječe programske rešitve s področja sinhronizacije podatkov. V sklopu tega razvijemo prototip aplikacije »Syncspeed«, ki jo uporabimo za testiranje performančnih aspektov sinhronizacije podatkov med napravami. Izvedemo tudi anketo, iz katere pridobimo povratne informacije uporabnikov, ki uporabljajo rešitve za sinhronizacijo podatkov. V nadaljevanju predstavimo protokol BitTorrent ter na tem protokolu osnovano aplikacijo BitTorrent Sync. V praktičnem delu razvijemo prototip aplikacije Windows za obveščanje Oglasna deska, ki deluje znotraj sistema za sinhronizacijo BitTorrent Sync. V sklepu povzamemo ugotovitve iz primerjave ter predlagamo smiselna okolja za uporabo aplikacije BitTorrent Sync.
Keywords: Sinhronizacija podatkov, bittorent protokol, BitTorrent Sync, Dropbox, Google Drive
Published: 22.09.2016; Views: 642; Downloads: 65
.pdf Full text (4,43 MB)

8.
PREGLED, ANALIZA IN PRIMER UPORABE TEHNOLOGIJ INTERNETA STVARI
Bojan Hadjar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Internet stvari predstavlja eno od najbolj rastočih področij informacijske družbe, kjer z uvajanjem novih tehnologij ustvarja globalno omrežje medsebojno povezanih naprav. V diplomskem delu smo pregledali in analizirali več komunikacijskih protokolov nižjega in aplikacijskega nivoja, ki predstavljajo osnovo za učinkovito izmenjavo podatkov med napravami v sistemu Interneta stvari. Drugi pomemben vidik je obdelava podatkov, zato smo pregledali programske rešitve s področja domače avtomatizacije, ki omogočajo učinkovito delovanje in upravljanje priključenih naprav. V okviru diplomskega dela smo tudi izdelali krmilno napravo in programski vtičnik za domači avtomatizacijski sistem. Pri tem smo izbrali tehnologije na osnovi izvedene analize in primernosti za uporabljeno strojno opremo avtomatizacijskega sistema.
Keywords: internet stvari, komunikacijski protokoli, avtomatizacijski sistemi, krmilne naprave, Arduino, Raspberry Pi, OpenHAB, MQTT
Published: 13.09.2016; Views: 1034; Downloads: 184
.pdf Full text (1,75 MB)

9.
PELLDUINO - MIKROKRMILNIŠKI VMESNIK ZA ODDALJEN NADZOR DELOVANJA PELETNEGA GORILNIKA
Bojan Kodrič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z naraščanjem življenjskega tempa in v želji po čim večji udobnosti ljudje vedno bolj stremimo k nadzorovanju in upravljanju naprav na daljavo. V diplomski nalogi smo predstavili področje računalništva v oblaku in interneta stvari. Opisali smo komponente, s katerimi smo v praktičnem delu na osnovi odprtokodne platforme Arduino razvili vmesnik za oddaljen nadzor delovanja peletnega gorilnika. Običajno napravo iz naše okolice, ogrevalni kotel na pelete, smo nadgradili s senzorji temperature in nivoja peletov. Povezali smo jo z internetom in ji dodali funkcionalnost samodejnega shranjevanja izmerjenih podatkov, upravljanja na daljavo in obveščanja uporabnika. Za to smo uporabili storitve računalništva v oblaku. S tem je naprava postala del interneta stvari.
Keywords: Arduino, internet stvari, računalništvo v oblaku, peleti
Published: 04.07.2016; Views: 947; Downloads: 88
.pdf Full text (2,87 MB)

10.
INFORMACIJSKA PODPORA ZA UPRAVLJANJE OSEBNIH FINANC NA MOBILNIH NAPRAVAH
Daniel Gorišek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo prednosti upravljanja osebnih financ in razvijemo mobilno aplikacijo za upravljanje osebnih financ. Poglobimo se v trenutne rešitve s področja upravljanja osebnih financ in s pridobljenimi informacijami zasnujemo idealno aplikacijo. Iz te zasnove razvijemo in implementiramo prototipno aplikacijo za operacijski sistem Android. Za implementacijo podatkovne baze aplikacije uporabimo knjižnico ActiveAndroid. Delo zaključimo z idejami za nadaljnji razvoj aplikacije.
Keywords: Upravljanje osebnih financ, proračun, Android, podatkovna baza, SQLite, mobilne aplikacije, ActiveAndroid
Published: 10.11.2015; Views: 790; Downloads: 134
.pdf Full text (3,18 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica