| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 93
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Zelene tehnologije in trajnostna logistika v kampih : diplomsko delo
Pavel Fajfar, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Turizem se v zadnjem času pospešeno preusmerja v kampe in njihove kapacitete. Kampi so zaradi tega postali bolj obremenjeni, njihovo število pa narašča. Z obremenjenostjo kampov in naraščanjem njihovega števila se povečujejo tudi potrebe po izvajanju logističnih procesov. S tem prihaja tudi do večjih obremenitev okolja. V zadnjem času sta se besedi »zeleno« in »trajnostno« zelo dobro uveljavili in postali nekakšen sinonim za varovanje okolja. Srečujemo ju na splošno v vsakdanjem življenju kakor tudi v vseh gospodarskih panogah. Ko govorimo o logistiki, se vedno bolj uveljavljajo »zelene tehnologije« in »trajnostna logistika«. Posledično ju najdemo tudi pri delovanju kampov. V diplomskem delu obravnavamo zelene tehnologije in trajnostno logistiko v kampih. Skozi logistični vidik opišemo trajnostni razvoj kampov in zelene tehnologije, ki se uporabljajo v njih, ter vplive delovanja kampov na okolje. V nadaljevanju na podlagi predelane teorije izvedemo statistični pregled kampov in od tega delež »zelenih kampov«. Po zbranih podatkih se ustavimo pri primerjalni analizi, s pomočjo katere bomo prikazali primere dobre prakse, ki so se identificirali pri delovanju kampov. Prikažemo rezultate ankete, ki smo jo z namenom prikaza uporabe zelenih tehnologij in trajnostne logistike izvedli med zaposlenimi v kampih. Na koncu podamo predloge za izboljšave, ki jih lahko uporabimo z namenom izboljšanja »zelenega« stanja pri delovanju kampov.
Keywords: zelene tehnologije, trajnostna logistika, vpliv na okolje, kampi
Published in DKUM: 05.07.2024; Views: 42; Downloads: 1
.pdf Full text (1,55 MB)

2.
Performance-oriented UWB RTLS decision-making approach
Simona Šinko, Enej Marinič, Blaž Poljanec, Matevž Obrecht, Brigita Gajšek, 2022, original scientific article

Abstract: When introducing new technologies, companies are repeatedly faced with choosing between solutions from different providers. Regardless of all the good technical characteristics of the technology, if it is chosen inappropriately, it can prove to be a cost driver instead of something that brings added value to the system. Aware of this, we considered selecting a real-time location system (RTLS) based on Ultra-wideband technology in the indoor work environment. In practice and theory, it has been proven that the introduction of the RTLS can have highly positive effects on performance and business sustainability indicators. When reviewing the literature, it was noticed that authors solely focus on the technical properties of the systems and prices when giving guidelines on selecting the optimal RTLS. This article aims to provide advanced guidelines for UWB RTLS selection, proposing a phased selection process which is the main novelty proposed and investigated in this research. The guidelines are based on fragmented recommendations in the scientific literature that have been identified, gathered, considered, and reasonably allocated to the advanced performance-oriented phased selection process. In practice, this approach enables decision-makers to choose the most efficient and most appropriate UWB RTLS for specific logistics systems.
Keywords: decision-making, location data, RTLS, UWB, technology selection
Published in DKUM: 04.07.2024; Views: 85; Downloads: 10
.pdf Full text (768,00 KB)
This document has many files! More...

3.
Logistics aspect of organizational culture and normative commitment in electric energy supply chain
Sebastjan Lazar, Vojko Potočan, Sonja Mlaker Kač, Gözde Yanginlar, Dorota Klimecka-Tatar, Matevž Obrecht, 2022, original scientific article

Abstract: Companies are increasingly aware that employees are an important factor in success, so they pay more and more attention to them. Because of that, organizational culture and normative commitment are also included as ex-tremely important factors. The research includes a systematic and comprehensive review of the literature and at the same time obtaining and analysing data from practice through a survey. The research focuses on employees from the logistics departments in the supply chain of electronic component production and supply. Group of com-panies across Europe were included in the survey (Austria, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Re-public, Germany, Hungary, Latvia, Lithuania, North Macedonia, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovenia and Ukraine). The research demonstrates the realization that the types of classification of organizational culture have different effects on direct and indirect normative commitment. Gender differences were also found. The re-search-based on the calculated average mean values shows the classifications of organizational culture and nor-mative commitment. The latter follows the organizational culture with minor deviations. The order of classifica-tion of organizational culture follows the current economic situation, where according to the studied criteria, the first is a culture of the market. The research shows that men’s rate of normative commitment is better than wom-en's, while in organizational culture the situation is exactly the opposite. One of the most significant findings is based on the Pearson correlation coefficient with the SPSS program was found that, according to the classifica-tion, Hierarchy culture has a positive effect on indirect normative commitment.
Keywords: organizational culture, commitment, normative commitment, logistics, supply chain, environmental management, ISO 14001
Published in DKUM: 26.06.2024; Views: 98; Downloads: 7
.pdf Full text (635,71 KB)
This document has many files! More...

4.
Inovativno izobraževanje za zeleno in trajnostno logistiko za prehod v družbo 5.0 : diplomsko delo
Nikolina Golemović, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je povezano s temo trajnostnega poslovanja in zelene logistike. Najprej je predstavljena problematika tega dela, ki je povezana z varstvom okolja, in je določeno raziskovalno vprašanje. Raziskovalno vprašanje se je nanašalo na podjetja na primeru dveh držav, Slovenije ter Bosne in Hercegovine. Skozi teoretični del so predstavljene opredelitve zelene logistike in trajnostnega poslovanja z zbiranjem podatkov ter nekaj primerov, povezanih s to temo. Poleg tega so predstavljeni tudi drugi izrazi, povezani s to temo, kot je taksonomija. V raziskovalnem delu smo izvedli anketo podjetij, katere rezultati so dali odgovor na naše raziskovalno vprašanje. Poleg raziskovalnega vprašanja smo preverili tudi štiri hipoteze, ki smo jih določili. V zadnjem poglavju smo razpravljali o pridobljenih rezultatih in vzroku stanja v državah. Podani so tudi nekateri primeri, ki lahko pripomorejo k izboljšanju.
Keywords: zelena logistika, trajnostno poslovanje, taksonomija
Published in DKUM: 21.05.2024; Views: 140; Downloads: 49
.pdf Full text (1,93 MB)

5.
Trajnostna preobrazba logističnega podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Dejan Pašalić, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je ponuditi rešitev za vzpostavitev samooskrbnega kroga, kar bi pomenilo, da je podjetje sposobno zagotavljati dovolj električne energije za vzdrževanje vseh sistemov, ki za delovanje potrebujejo električno energijo. Pridobivanje električne energije bi lahko dosegli s sončno elektrarno, ki energijo sonca pretvori v električno energijo. Ker sončna elektrarna ne more zagotavljati neprekinjenega delovanja, bi morali višek proizvedene energije hraniti v energetskih hranilnikih oziroma baterijah. Za zeleni prehod pa bi lahko zamenjali tudi vozni park s prevoznimi sredstvi, ki ne proizvajajo emisij. Zadnja stvar, ki jo lahko združimo s sončno elektrarno, pa je namestitev toplotne črpalke, s katero bi vzpostavili popolnoma samozadosten energetski sistem, ki je teoretično sposoben delovati neodvisno od elektroenergetskega omrežja. V uvodnem delu diplomske naloge smo najprej opredelili problem, ki ga razrešujemo v diplomski nalogi, nato pa sledi poglavje, kjer predstavljamo Tovorno postajo Celje. Sledi prikaz okoljskega vpliva opazovanega podjetja. V teoretičnem delu smo opredelili, kaj so obnovljivi viri energije, kaj predstavlja trajnost, kaj so fotovoltaične celice in kako delujejo; predstavili smo tudi toplotno črpalko in električna vozila. Prav tako smo na podlagi realnih podatkov naredili izračun stroškov za gorivo pri avtomobilih ter posledično, za koliko bi lahko zmanjšali letne stroške z uvedbo električnih avtomobilov.
Keywords: sončna elektrarna, električna vozila, toplotna črpalka, okoljski vpliv
Published in DKUM: 21.05.2024; Views: 136; Downloads: 20
.pdf Full text (872,85 KB)

6.
Merjenje in upravljanje trajnostnega delovanja pri zunanjih izvajalcih logističnih storitev v realnem času
Jerko Oršič, 2023, doctoral dissertation

Abstract: Zaradi novih trendov digitalne logistike, smo nadgradili obstoječe prakse za spremljanje in upravljanje aktivnosti logističnih podjetij z razvojem modela, ki omogoča sprotno izboljševanje trajnostnega izvajanja logističnih dogodkov v realnem času. Zahteve digitalne logistike se osredotočajo na hitrost, učinkovitost in izvajanje logističnih storitev v realnem času s poudarkom na optimizaciji delovanja ter zmanjšanju trajnostnih obremenitev. Kompleksnost teh zahtev se kaže predvsem pri vodilnem poslovnem modelu e-trgovine, pri dostavah na dom s prisotnostjo prejemnika. Takšno poslovanje je potrebno obvladovati v omejenih dogovorjenih časovnih okvirih, po možnosti še isti dan, kar predstavlja enega najdražjih in trajnostno najbolj obremenjenih področij logistike. Predvidevanje, kdaj bo določena dostava možna, je odvisno tudi od prometnih, vremenskih in drugih okoliščin, ki se stalno spreminjajo ter tako predstavljajo velik izziv za uspešno in trajnostno izvedbo dostav. Za podporo reševanju teh izzivov, v doktorski disertaciji predstavljamo model RELSIF, ki je osnovan na treh segmentih, in sicer: napovedi kapacitet možnih dostav v določenem geografskem in časovnem okviru, načrtovanju optimalnih dostav s točno prostorsko ter časovno definiranimi procesi, in nadzorom izvedbe načrtovanih dostav. Prvi segment se osredotoča na predvidevanje možnih dostav na določeno območje tako, da se lahko kupcu v fazi odločanja o nakupu ponudi možne izvedljive dostave v različnih časovnih okvirih. Poleg tega je prikazana trajnostna obremenitev posameznih dostav, kjer smo predvidevali, da se bo kupec odločil za bolj trajnostno dostavo. V naslednjem segmentu modela se z optimizacijo načrtovanja dostav omogočijo skrajšan čas dostave in dolžina dostavnih poti, dostave pa se izvedejo v dogovorjenih časovnih okvirih. To smo dosegli z upoštevanjem podatkov, ki se obravnavajo v realnem času v namene načrtovanja najustreznejšega zaporedja postankov, ob izogibu predvidenim zastojem, z večjo izkoriščenostjo prevoznih kapacitet, kar ima za posledico zmanjšanje trajnostnih obremenitev. Pri tretjem segmentu se stalno spremljajo vsi logistični dogodki, kjer se inteligentno reagira na možna odstopanja pri izvedbi dostav. V vsakem segmentu za razreševanje izzivov je predstavljena uporaba različnih algoritmov, temelječih na umetni inteligenci, z namenom pridobivanja podatkov iz različnih virov, prepoznavanju vzorcev v podatkih in stalnem učenju v povratni zanki. Uspešnost delovanja modela RELSIF temelji na zajemanju logističnih dogodkov v realnem času, upoštevanju različnih območij dostave, razpoložljivih virov, obsegov naročil za dostavo in ostalih zahtevah kupcev. Model je vpet v dejanski svet dogodkov, katere spremlja in se uči iz njih, vključno z vremenskimi razmerami in prometnimi posebnostmi. Poleg tega lahko model na osnovi podatkov, pridobljenih v realnem času, izbira bolj trajnostne rešitve, (pričakovano) tudi s pomočjo ozaveščenih kupcev. Tako smo ustvarili model, ki je sposoben dovolj točno napovedovati realne časovne okvire in hkrati izračunati trajnostne obremenitve posamezne dostave. Omogoča celovito spremljanje ter zmanjšanje vplivov na okolje in družbo, ter monitoring in izboljšave transparentnosti delovanja.
Keywords: oskrbovalne verige, logistika zadnje milje, 3PL, trajnost, umetna inteligenca, dogodki v realnem času, masivni podatki
Published in DKUM: 06.05.2024; Views: 173; Downloads: 18
.pdf Full text (2,85 MB)

7.
Oskrbovalne verige znanja : smernice za zeleni in digitalni prehod
Matevž Obrecht, Tina Cvahte Ojsteršek, Mateja Čuček, Martin Fale, Milena Kajba, Polona Vičič, Lazar Pavić, Bojana Slomšek Šlamberger, 2024

Abstract: Znanstvena monografija zajema najsodobnejše ugotovitve s področja trajnostnega razvoja in digitalizacije in njihovo aplikacijo na področje managementa v logistiki in oskrbovalnih verigah. Teoretični del monografije odpirajo poglavja, ki se nanašajo na pojasnitev osnovnih pojmov s področja trajnostnega razvoja, kot so cilji trajnostnega razvoja, okoljska politika, trajnostna proizvodnja in potrošnja, delitvena ekonomija, koncept odrasti in ekonomija blaginje. V nadaljevanju so predstavljeni najsodobnejši trendi s področja trajnosti in povezovanja področij digitalizacije s poudarkom na tem, kaj je aktualno in kaj mlajše generacije vidijo kot priložnosti za prioritetni razvoj. Teoretični del se zaključi s predstavitvijo kompetenčnih modelov s področja trajnosti in digitalizacije ter s predstavitvijo vseživljenjskega učenja kot rešitve za hitrejše pridobivanje znanj s področja trajnostnega razvoja in digitalizacije, saj je zaznano pomanjkanje teh znanj pri posameznikih, ki so končali formalno izobrazbo v času, ko sta trajnost in digitalizacija predstavljali obrobni tematiki in še nista bili tako vpeti v izobraževanje in prioritete logistike in oskrbovalnih verig. Raziskovalni del monografije se začne s predstavitvijo vključenosti trajnostnega razvija v obstoječi zakonodajni okvir. V nadaljevanju so predstavljeni rezultati vključenosti trajnostnih in digitalnih kompetenc v slovenske visokošolske programe in analiza prekrivanja le teh. Ključni raziskovalni del pa predstavljajo rezultati kvantitativne raziskave, ki se nanašajo na identifikacijo nujno potrebnih znanj, spretnosti in veščin s področja trajnostnega razvoja in digitalizacije v logistiki in oskrbovalnih verig, za nemoten hkratni zeleni in digitalni prehod v družbo 5.0. ter razlike v ključnih prioritetnih področjih, ki jih zaznavamo med gospodarstvom, mladimi in akademiki.
Keywords: trajnostni razvoj, digitalizacija, oskrbovalne verige, vseživljenjsko učenje, zeleni in digitalni prehod
Published in DKUM: 25.03.2024; Views: 319; Downloads: 55
.pdf Full text (5,18 MB)
This document has many files! More...

8.
Sončna energija - prožnost in odpornost energetske oskrbe : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Jerneja Peterlin, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Trend dandanes na področju obnovljivih virov predstavljajo sončne elektrarne, katere lahko posameznikom prinesejo številne prednosti. Prvotna prednost, zaradi katere se ljudje odločajo zanje, je proizvodnja električne energije, ki omogoča samooskrbo gospodinjstva in zmanjšanje stroškov električne energije. Tehnično dovršen način vpeljave tovrstnega sistema lahko pokrije lastno rabo ali celo ustvari viške energije. V primerih viškov energije poznamo različne načine hranjenja oz. poslovanja z njimi. Razvit sistem hranilnikov in platforme izbranih podjetjih omogočajo posameznikom popolno samooskrbo z električno energijo. Tehnologija na področju fotovoltaike je že tako zelo razvita in ponuja posameznikom, da z različnimi komponentami ustvarijo maksimalno možno proizvedeno električno energijo. Torej z vidika ekonomičnosti je tovrstni sistem smiseln za vpeljavo v gospodinjstvo. Prav pa bi bilo, da bi se več ljudi posluževalo hranjenja presežkov energije z načinom vpeljave baterijskih hranilnikov. Ti namreč omogočajo samozadostnost gospodinjstva in praktično neodvisnost od omrežja. V praksi se ljudje najpogosteje poslužujejo samooskrbe z načinom net meteringa. Ta je zelo pogost, saj lahko viške energije sprostijo v omrežje, kadar pa ne ustvarijo zadosti energije za svoje potrebe, enostavno koristijo energijo iz omrežja. Prav tako pogost način prakse predstavlja prenos viškov na drugo lokacijo oziroma na odjemalca na drugem naslovu. Zaključimo lahko, da je trajnostna naložba v način oskrbe z obnovljivimi viri smiselna, saj lahko ob pravilni uporabi gospodinjstvu prinese številne prednosti.
Keywords: sončna elektrarna, fotovoltaika, viški energije, obnovljivi viri energije, trajnostna energija, samooskrba, hranilnik električne energije
Published in DKUM: 19.02.2024; Views: 239; Downloads: 59
.pdf Full text (1,60 MB)

9.
Assessment of environmental sustainability integration into higher education for future experts and leaders
Matevž Obrecht, Zane Feodorova, Maja Rosi, 2022, original scientific article

Abstract: The environmental and climate crisis is gaining priority among critical human concerns; therefore, environmental knowledge and sustainable solutions play a significant role and gaining global popularity as an academic discipline. Additionally, United Nations Sustainable Development Goal no. 4 acknowledges education's role in promoting sustainable development, sustainable lifestyles, human rights, social responsibility, circular economy, and greening our economy and society. In this paper new conceptual framework that focuses on systematically analyzing environmental sustainability integration in study programs and subjects is developed. The main aim is to reflect the conceptual basis of education related to environmental sustainability topics such as sustainable development, social responsibility, circular economy, ecology, environmental protection, and greening to boost future environmental management practices in industry and services. Defining the level of integration of environmental and sustainability-related topics is divided by research field classification and study cycles (BSc, MSc, PhD). The specific added value of the developed conceptual framework is reflected by defining cross-sections and inter-and trans-disciplinary of sustainability topics integrated within specific programs and subjects. The conceptual framework was tested by assessing 1051 programs in progress in Slovenia. It was revealed that the highest share of study programs has an intermediate level of environmental sustainability with 2–3 subjects (392 study programs). These are represented mainly by integrating environmental protection, ecology, and “greening” but less with circular economy and social responsibility. Significant differences among specific study programs and study fields reflect that young intellectuals will not be equally educated and qualified for future managerial challenges. Master students gain the best insight into core sustainability and environmental topics needed for future environmental managers.
Keywords: higher education institution, environmental sustainability, educating environmental expert, managing knowledge supply, environmental competence
Published in DKUM: 19.02.2024; Views: 235; Downloads: 13
.pdf Full text (3,07 MB)
This document has many files! More...

10.
Integrating social dimensions into future sustainable energy supply networks
Matevž Obrecht, Yigit Kazancoglu, Matjaž Denac, 2020, original scientific article

Abstract: Environmental protection and sustainable development have become an inevitable trend in many areas, including the energy industry. The development of energy supply networks is strongly correlated with the economics of energy sources as well as ecological and socio-political issues. However, the energy supply network is often distant from the social perspective. This paper therefore combines examination of perceptions and awareness of general public (web-based questionnaire) and top energy experts (a Delphi survey) on the energy supply network and identifies their potential integration in energy supply decision making processes. The results showed that public should be better informed as well as integrated into designing energy supply network as the prosumers gain power and the energy suppliers will no longer dominate the market. Public actors are ready to shape sustainable energy supply and also willing to pay 5.8% more for a sustainable energy supply. The majority are prepared to invest in renewable energy supply network close to their place of residence. Another result is that the public is calling for a shift in priority towards more sustainable and socially friendlier energy supply rather than focusing mainly on the economic and technical perspectives.
Keywords: energy supply, supply networks, sustainable energy, public perception, social integration, supply chain management
Published in DKUM: 19.02.2024; Views: 234; Downloads: 8
.pdf Full text (1,60 MB)
This document has many files! More...

Search done in 6.51 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica