| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 222
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vloga medicinske sestre pri preprečevanju nastanka osteoporoze : (diplomsko delo)
Teja Lesjak, 2008, undergraduate thesis

Keywords: osteoporoza, ženske, zdravstvena vzgoja, medicinske sestre
Published: 10.12.2008; Views: 4914; Downloads: 853
.pdf Full text (490,75 KB)

2.
Pomen ugotavljanja holesterola in trigliceridov
Mirjana Mlakar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje pomen ugotavljanja holesterola in trigliceridov, ter dejavnike tveganja za nastanek srčno ţilnih bolezni. Razdeljeno je na dva dela. V prvem medicinskem delu je opisana anatomija in fiziologija srca in ožilja, bolezni srca, metabolizem holesterola in trigliceridov ter dejavniki tveganja, ki vplivajo na zvišane vrednosti maščob v krvi. V nadaljevanju je opisana še vloga medicinske sestre pri odkrivanju in odpravljanju škodljivih navad, katere so vodilni vzrok za povišane maščobe v krvi. Empirični del zajema raziskovalno nalogo, ki je bila izvedena med krajani občine Hoče- Slivnica v sodelovanju z območno enoto Rdečega križa Rogoza in med krvodajalci v Centru za transfuzijsko medicino v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Iz raziskave je bilo razvidno, da je osveščenost krvodajalcev, o pomenu ugotavljanja holesterola in trigliceridov, večja, kot pri krajanih občine Hoče-Slivnica in krvodajalci imajo v povprečju bistveno nižje vrednosti skupnega holesterola v krvi, kot krajani občine Hoče-Slivnica. Prav tako smo z raziskavo potrdili domnevo, da populacija do 35. leta starosti posveča premalo pozornosti ugotavljanju maščob v krvi. Pomembno je, da se v prihodnje v okviru zdravstvene vzgoje posveti še več pozornosti v promocijo ugotavljanja holesterola v krvi, ter odpravljanju dejavnikov tveganja, kateri povečujejo in pospešujejo napredovanje te »epidemije«. Najpomembneje pa je seznaniti ljudi o posledicah, katere prinašajo zdravju škodljive razvade (kajenje, prekomerno uživanje alkohola, prekomerna telesna teža ipd.)
Keywords: holesterol, trigliceridi, srčno žilne bolezni
Published: 30.04.2009; Views: 3391; Downloads: 493
.pdf Full text (738,78 KB)

3.
VLOGA MEDICINSKE SESTRE PRI ZDRAVLJENJU PACIENTA S PERITONEALNO DIALIZO
Lidija Gradišnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre pri zdravljenju pacienta s peritonealno dializo. V prvem delu smo predstavili anatomijo in fiziologijo ledvic, ledvično odpoved ter možne načine nadomestnega zdravljenja končne ledvične odpovedi. Podrobneje smo opisali in razložili zdravljenje s peritonealno dializo ter ob tem izpostavili pomembno vlogo medicinske sestre in njenega zdravstveno – vzgojnega dela s pacientom pred začetkom in ob samem poteku zdravljenja s peritonealno dializo. Učinkovit zdravstveno - vzgojni program in izvedba kakovostne zdravstvene nege omogočata, da lahko pri dobro poučenem in osveščenem pacientu dosežemo minimalno število zapletov, dobre rezultate zdravljenja, s tem pa dobro počutje in kakovostno življenje pacienta. Opisali smo razvoj in vrste peritonealne dialize, prednosti in slabosti, ki spremljajo zdravljenje. V nadaljevanju smo izpostavili najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientih zdravljenih s peritonealno dializo. Uporabljen je bil opis funkcionalnih stanj in vzorcev zdravega obnašanja po teoretičnem modelu Marjory Gordon. Izpostavili smo cilje in načrtovali negovalne intervencije.
Keywords: peritonealna dializa, nadomestno zdravljenje, zdravstvena nega, zdravstveno – vzgojno delo
Published: 27.05.2009; Views: 3543; Downloads: 632
.pdf Full text (603,95 KB)

4.
Vloga medicinske sestre pri pripravi pacienta na transplantacijo ledvice
Katarina Duh, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena transplantacija ledvice, ki je že leta najboljši način zdravljenja pacientov s končno odpovedjo ledvic. Izboljša kakovost življenja, saj pripomore k boljši telesni, socialni in psihični rehabilitaciji. Omogoči, da se lahko pacient vrne v svoje normalno življenje. Vendar je za uspeh transplantacije in življenje s presajeno ledvico potrebna največja stopnja pacientovega sodelovanja. Pred transplantacijo mora opraviti številne preiskave, ki zagotavljajo, da bo transplantacija uspešna in da po njej ne bo prišlo do zapletov. V nadaljevanju je predstavljena specifična in zelo kompleksna vloga medicinske sestre – ki mora imeti posebne spretnosti in znanja – pri pripravi pacienta na transplantacijo. Pacienta je treba obravnavati kot celoto, pri čemer se upošteva njegovo psihično stanje in težave. Z zdravstveno vzgojo pacienta o transplantaciji ledvice se začne že v preddializnem obdobju. Pacientu je treba nuditi spoznanja o bolezni, mu pomagati pri premagovanju težav in ga pripraviti na sodelovanje pri zdravljenju. Učinkovitost njegovega sodelovanja je odvisna od poučenosti o preiskavah in raznih posegih, ki jih mora prestati pred transplantacijo ter o vseh vidikih same transplantacije. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko veliko pripomore k boljši poučenosti pacienta in da je lahko velika podpora pacientu in njegovi družini pri premagovanju težav. Pacient pa mora vedeti, da njegovo življenje lahko ostane zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju dobro sodeloval.
Keywords: Ključne besede: pacient, kronična, transplantacija, vloga medicinske sestre, zdravstvena vzgoja.
Published: 01.06.2009; Views: 3774; Downloads: 757
.pdf Full text (562,22 KB)

5.
Motivacija - element zdravljenja pacientov na hemodializi
Mojca Prislan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja motivacijo hemodializnega pacienta za sodelovanje pri zdravljenju. Predstavlja različne psihološke vidike in kakovost življenja pacienta s kronično ledvično odpovedjo. Opisana je vloga medicinske sestre pri motiviranju, ter zdravstvena vzgoja hemodializnega pacienta. Izpostavljena je komunikacija s pacientom kot pomemben dejavnik za kakovostno obravnavo pacienta na hemodializi. Pri raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot raziskovalni instrument pa anonimni vprašalnik zaprtega tipa. Dobljene rezultate smo obdelali in prikazali v obliki grafov. Ugotovili smo, da so pacienti motivirani za sodelovanje pri zdravljenju. Prav tako se vsi zavedajo svoje vloge in sodelovanja pri zdravljenju s hemodializo. Ugotovili smo tudi, da pacienti poznajo svojo bolezen. Eni so mnenja, da jo dovolj dobro poznajo, medtem ko drugi menijo, da bi jo lahko poznali še bolj. Pacientom pri zdravljenju veliko pomeni podpora medicinske sestre in tudi svojcev, saj so tako bolj motivirani za sodelovanje pri zdravljenju. Le mali odstotek je tistih pacientov, ki jim podpora ne pomeni ničesar. Ugotovljeno je bilo, da predpisanih omejitev pri zdravljenju dosledno ne upoštevajo vsi pacienti. Le ena tretjina je tistih, ki predpisane omejitve upoštevajo vedno, ena tretjina jih upošteva samo včasih, tretjina pa jih ne upošteva, kljub temu, da se vsi zavedajo posledic nesodelovanja pri zdravljenju.
Keywords: ledvica, hemodializa, motivacija, pacient, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra
Published: 14.07.2009; Views: 3351; Downloads: 584
.pdf Full text (402,25 KB)

6.
VLOGA MEDICINSKE SESTRE PRI PRIKLJUČITVI BOLNIKA NA DIALIZNI APARAT
Nataša Simunič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili vlogo in naloge medicinske sestre v času pred in ob priključitvi bolnika na dializni aparat ter pomen dobrega medsebojnega sodelovanja med medicinsko sestro in bolnikom v času zdravljenja s hemodializo. Opisali smo potek dela medicinske sestre od priprave potrebnega materiala, dokumentacije in dializnega aparata za izvedbo hemodializnega zdravljenja ter pomen dobre psihične in fizične priprave bolnika na le-to. Predstavili smo najpogostejše negovalne diagnoze, ki so prisotne pri bolnikih, ki se zdravijo s hemodializo ter najpogostejše zaplete, ki lahko nastanejo med zdravljenjem. Prav tako smo v diplomskem delu želeli poudariti pomen dobre in pozitivne komunikacije ter sodelovanje bolnika pri zdravljenju. Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) metodo dela. V diplomskem delu smo odgovorili na dve raziskovalni vprašanji in sicer da z dobro psihično pripravo zmanjšamo bolnikov strah ob priključitvi na dializni aparat ter pomen dobre preddializne edukacije za zmanjšanje zapletov med hemodializo.
Keywords: bolnik, medicinska sestra, dializno zdravljenje, priprava na dializo, komunikacija
Published: 21.07.2009; Views: 4212; Downloads: 674
.pdf Full text (316,89 KB)

7.
Vloga medicinske sestre pri obravnavi bolnika z revmatoidnim artritisom
Laura Cvelbar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo prikazali vlogo medicinke sestre pri obravnavi bolnika z revmatoidnim artritisom, z raziskavo pa ugotovili ali bolezen vpliva na njihovo kakovost življenja. Uporabili smo deskriptivno (opisno) metodo dela. S pomočjo študija domače in tuje literature, ter internetnih virov pa smo predstavili teoretična izhodišča. Opisali smo revmatoidni artritis in njegovo epidemiologijo, etiopatogenezo, klinično sliko, zdravljenje, rehabilitacijo ter vlogo medicinske sestre pri zdravstveni negi. Poudarek smo dali na vlogo in naloge medicinske sestre pri bolniku z bolečino, vlogo medicinke sestre pri zdravstveni vzgoji bolnika in svojcev, pomen zdrave prehrane, pomen telesne aktivnosti ter vlogo medicinke sestre pri rehabilitaciji. Podatke, ki smo jih uporabili v empiričnem delu diplomskega dela, smo zbrali s pomočjo ankete, ki smo jo izvedli v revmatohematološki ambulanti v Splošni bolnišnici Novo mesto. Ugotovili smo, da je velika večina anketiranih težko sprejela diagnozo svoje bolezni, da se je večina anketiranih začelo zavedati pomen sodelovanja pri zdravljenju že ob začetku zdravljenja, da so odnosi v družini nespremenjeni in da dobijo največ informacij o svoji bolezni od specialista revmatologa. Bolniki se zavedajo, da lahko sami pripomorejo k boljšemu počutju, večina se jih ukvarja s telesno aktivnostjo večkrat tedensko ter da se po telesni aktivnosti bolje počutijo.
Keywords: Revmatoidni artritis, zdravstvena nega, medicinska sestra
Published: 15.07.2009; Views: 3067; Downloads: 422
.pdf Full text (494,18 KB)

8.
Vloga medicinske sestre pri dializnih bolnikih s hipertenzijo
Blaženka Rota, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Arterijska hipertenzija je najpomembnejši dejavnik tveganja za srčno-žilne zaplete ter vodilni vzrok obolevanja in smrtnosti pri hemodializnih bolnikih. V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre pri dializnih bolnikih s hipertenzijo. Namen diplomskega dela je poudariti pomen sodelovanja medicinske sestre in bolnikov pri izvajanju nefarmakoloških ukrepov za znižanje povišanega krvnega tlaka. Želeli smo ugotoviti, koliko znanja imajo dializni bolniki o povišanem krvnem tlaku ter ali poznajo načine preprečevanja oziroma zdravljenja povišanega tlaka. Raziskava je potekala na Oddelku za dializo v Splošni bolnici Trbovlje, kjer smo uporabili metodo terenske študije in tehniko anketnega vprašalnika. Ugotovili smo, da bolniki zelo dobro prepoznavajo povišan krvni tlak, tudi znanja in informacij imajo dovolj, manjka jim le motivacija in spodbuda. Vloga medicinske sestre pri vodenju bolnikov s hipertenzijo je, po mnenju bolnikov na dializi, zaželena in nujno potrebna Njena vloga zajema vsa ključna področja potrebnih veščin, ki naj bi jih dobra medicinska sestra imela. Medicinske sestre imajo potrebna znanja, sposobnost dobre komunikacije z bolnikom, organizacijo dela na oddelku in sodelovanje s celotnim zdravstvenim timom. Izvajanje sprememb pri življenjskih navadah je za hipertenzivne bolnike na dializi zelo koristno, bolnikovo sodelovanje pa nujno.
Keywords: hemodializa, hipertenzija, medicinska sestra, življenjske navade, nefarmakološki ukrepi, zdravstveno-vzgojno delo
Published: 15.07.2009; Views: 3023; Downloads: 383
.pdf Full text (592,47 KB)

9.
Seznanjenost pacientov s preprečevanjem nastanka osteoporoze
Marjeta Grašič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osteoporoza je sistemska bolezen okostja za katero je značilna zmanjšana gostota kosti, kar lahko povzroči zlom že ob manjši obremenitvi. Je bolezen starejših ljudi, predvsem žensk. Delež starejših ljudi strmo narašča, zato se tudi osteoporoza pojavlja vse pogosteje. Bolezen ponavadi odkrijemo šele takrat, ko se pojavijo komplikacije- zlomi kosti. Najpogostejši zlomi zaradi krhkosti kosti so zlom zapestja, vretenc, kolka in nadlahtnice. Medicinska sestra ima pri preprečevanju osteoporoze izredno pomembno vlogo, saj deluje tako na primarni kot tudi na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene vzgoje. Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti v kolikšni meri so pacienti v ambulanti za merjenje kostne gostote seznanjeni s preprečevanjem nastanka te bolezni. Predstaviti smo želeli tudi pomen sodelovanja pacienta pri preprečevanju osteoporoze, ugotoviti, kdo jih je poučil o preventivnih ukrepih, ugotoviti pogostost zlomov pri pacientih ter na kakšen način pacienti preprečujejo napredovanje osteoporoze. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izdelali smo tudi anketni vprašalnik in ga razdelili med trideset naključno izbranih pacientov v ambulanti za merjenje kostne gostote. Z rezultati anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so anketirani pacienti premalo seznanjeni s preventivnimi ukrepi preprečevanja nastanka osteoporoze. Ugotovili smo tudi, da se pacienti največ seznanjajo o bolezni sami, najpogostejši zlom pri anketiranih je bil zlom v zapestju.
Keywords: medicinska sestra, preprečevanje, osteoporoza
Published: 15.07.2009; Views: 2325; Downloads: 337
.pdf Full text (551,19 KB)

10.
Pacient z revmatološkim obolenjem in pomen telesne aktivnosti pri zdravljenju
Nataša Kralj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pacienta z revmatološkim obolenjem ter pomen telesne aktivnosti pri zdravljenju, z raziskavo pa smo ugotovili, koliko so pacienti osveščeni o svoji bolezni in kako skrbijo za telesno aktivnost. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. S pomočjo študija domače in tuje literature ter internetnih virov, smo predstavili teoretična izhodišča. Opisali smo najpogostejše revmatične bolezni, vlogo medicinske sestre pri zdravljenju ter najpogostejše negovalne diagnoze pri pacientu z revmatološkim obolenjem. Podatke, ki smo jih uporabili v empiričnem delu diplomskega dela, smo zbrali s pomočjo raziskave izvedene v Termah Dolenjske Toplice. Pri obravnavi pacienta z revmatološkim obolenjem ima zdravnik, medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje pomembno vlogo. Pacienti se zavedajo, da lahko sami pripomorejo k boljšemu počutju, saj se jih večina ukvarja s telesno aktivnostjo enkrat dnevno. Prav tako navajajo, da se po telesni aktivnosti počutijo bolje.
Keywords: revmatične bolezni, medicinska sestra, negovalna diagnoza, telesna aktivnost.
Published: 09.10.2009; Views: 2443; Downloads: 342
.pdf Full text (638,87 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica