| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Revitalizacija starega in zasnova novega vaškega jedra v občini Zavrč
Mateja Bratuša, 2019, master's thesis

Abstract: Zavrč je majhna slovenska občina v Vinorodnih Halozah. Njena lega ji je skozi zgodovino dodeljevala vlogo obmejnega območja. Premiki meje so vplivali na prostorski razvoj Zavrča. Tako sta danes v Zavrču staro, historično jedro in novo, upravno jedro ter vmesno naselje na hrvaškem ozemlju. Naloga se ločeno posveti vsakemu jedru in mu določi vlogo v občini. Historično jedro v naselju Zavrč ima bogato zgodovinsko zapuščino, kot so dvorec, park ob dvorcu, dve cerkvi ter nahajališča ostankov iz bronaste dobe. Kljub legi ob mednarodnem mejnem prehodu in glavni cestni povezavi Ptuj–Varaždin jedro počasi zamira zaradi pomanjkanja storitvenega programa. V nalogi se v starem jedru osmislijo novi programi in njihova lega v prostoru. Novo jedro se je začelo oblikovati v naselju Goričak–Hrastovec ob koncu 60. let prejšnjega stoletja. Jedro se razvija brez celostnega načrtovanja in nima osrednjega vaškega prostora. Naloga predstavi novo zasnovo rabe prostora celega jedra in poda smernice za naprej. V nalogi je tudi zasnova novega trga kot osrednjega prostora jedra in nov prizidek k obstoječi dvorani.
Keywords: vaško jedro, dvojedrnost, obmejnost, vaški trg, revitalizacija
Published in DKUM: 04.10.2019; Views: 780; Downloads: 131
.pdf Full text (40,26 MB)

2.
MODA IN ANTI - MODA 20. STOLETJA
Mateja Bratuša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: O modi 20. stoletja je veliko napisanega, manj pa o vzrokih zakaj se je tako hitro spreminjala in bila tako zelo raznolika. Diplomsko delo modo postavi v kontekst vezan na vzroke in posledice nastalih sprememb preko primerjave pregleda posameznih dekad 20. stoletja, preučevanja raznih gibanj in protestov ter socialnega vidika in končno, povezave teh sprememb s sedanjim časom. Na koncu je raziskava modnih dekad podkrepljena še s preglednico vzrokov in posledic za nastale spremembe in opremljena z nazornimi slikami.
Keywords: moda, anti - moda, 20. stoletje
Published in DKUM: 07.09.2016; Views: 1637; Downloads: 221
.pdf Full text (3,77 MB)

3.
ZASNOVA MANJŠEGA OBJEKTA: PRENOVA VINIČARIJE V MANJŠI POKRAJINSKI HOTEL
Mateja Bratuša, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v prvem delu obravnava vzroke za propadanje tradicionalne arhitekture Haloz in podaja rešitev z uvajanjem turizma. Drugi del diplomske naloge obsega zasnovo t.i. Pokrajinskega hotela. Le-tega bodo sestavljale dve obstoječi viničariji in ena na novo zasnovana viničarija, ki se jih prenovi in uredi za turistične dejavnosti. Pozornost je namenjena predvsem izboru ustrezne opreme, ki spominja na življenje, ko še ni bilo tekoče vode, elektrike, centralnega ogrevanja ipd.
Keywords: interjer, prenova interjerja, viničarija, tradicionalna arhitektura Haloz, hotel
Published in DKUM: 25.09.2012; Views: 1812; Downloads: 156
.pdf Full text (5,51 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica