| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
INDIKATORJI FINANČNE STABILNOSTI IN NJIHOVA UPORABA NA PRIMERU ISLANDIJE
Matej Kranjc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu je predstavljen finančni sistem in ogrodje delovanja finančne stabilnosti, ki je za nemoteno delovanje finančnega sistema ključnega pomena. Kot se je pokazalo v hipotekarni krizi, finančna (ne)stabilnost posledično vpliva tudi na gospodarski sektor. Univerzalna definicija finančne stabilnosti ne obstaja. Več raziskovalcev je podalo svojo teorijo o definiciji. Nekateri jo celo definirajo z vidika njenega nasprotja, finančne nesta-bilnosti. Na splošno lahko pojmujemo finančno stabilnost kot učinkovito razporejanje finančnih sredstev in učinkovito upravljanje s tveganji. Kot odgovor krize v azijskih in nekaterih ostalih državah v 80. in 90. letih prejšnjega stole-tja, so domače in tuje institucije začele spremljati trdnost finančnega sistema bolj intenziv-no. Za pregledovanje finančnega sistema se uporablja širok spekter instrumentov in analiti-čnega delovanja. To zajema analizo količine indikatorjev finančnega sistema in stabilnosti, vključno s testiranjem napora. Ti indikatorji se zavzemajo za rešitev prikaza finančne sta-bilnosti kot sistematičen fenomen in zato se to ne nanaša samo na finančne institucije in trge ampak tudi na realni in državni sektor, ki nastopata kot glavna dolžnika finančnih institucij ter prav tako finančne infrastrukture. Po dolgem obdobju neravnovesne rasti, je islandsko gospodarstvo vstopilo v globoko rece-sijo. Gospodarstvo bi se naj krčilo vse do konca leta 2010 in tako bo tudi nezaposlenost rasla v naslednjih dveh letih. Po veliki depreciaciji valute, bo predvideno tudi inflacija bolj narasla. Zaradi prezadolženosti treh največjih bank v Islandiji, je MDS odobril državi sred-stva v višini 2,1 mio $, saj je država prevzela vodstveno krmilo v teh bankah in začela jamčiti za njihovo premoženje. Največji oškodovanci islandskega bančništva so prebivalci skandinavskih držav in Velike Britanije. Depozite so ob državnem prevzemu bank zamrz-nili.
Keywords: Finančna stabilnost, Indikatorji finančne stabilnosti, Finančni sistem, Finančni sistem v Islandiji, Islandska finančna kriza, Test izjemnih situacij.
Published: 30.07.2010; Views: 1439; Downloads: 144
.pdf Full text (908,58 KB)

2.
VZPOSTAVITEV PODATKOVNEGA SKLADIŠČA IN POROČILNEGA SISTEMA
Matej Kranjc, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava problem poročanja vrhnjemu menedžmentu v večjem slovenskem podjetju, ki ima svojo mrežo hčerinskih družb, predstavništev in agentov razpršeno po Evropi in Bližnjem vzhodu. Zaradi neenotnega vira podatkov je postalo poročanje o poslovanju matične in vseh odvisnih družb praktično nemogoče, saj analitiki niso več uspeli obvladovati povečane količine podatkov. Še težje ali nemogoče je bilo te podatke pravočasno združiti in analizirati ter vodstvu predlagati sprejem ustreznih ukrepov. Potrebno je bilo poiskati rešitev za poenostavitev in poenotenje poročanja ter za pravočasno dostavo pomembnih in pravih informacij odločevalcem v podjetju. Rešitev smo podali z vzpostavitvijo novega podatkovnega skladišča, ki združuje vse pomembne vire informacij v skupini. Nad tem podatkovnim skladiščem smo zgradili sistem za poročanje. Preučili smo problem obstoječega stanja. Izvedli smo temeljito analizo in z vodstvom podjetja ter znjanjskimi delavci uskladili pričakovane rezultate. Prav tako smo rezultate razvoja rešitve na področju poročanja preverjali sproti in po potrebi prilagajali. Rezultat tega dela sta novo podatkovno skladišče in poročilni sistem, ki je razširljiv ter prilagodljiv tudi za nova področja poročanja. V zaključku smo se dotaknili tudi možnosti nadaljnjega razvoja uvedenega sistema. Uporabniki so začutili velik potencial in koristi te rešitve. Razvoj rešitev se tako nadaljuje, opazen pa je tudi pozitiven rezultat pri poslovanju organizacije.
Keywords: podatkovno skladišče – DWH (angl. Data Warehouse), poslovno obveščanje – BI (angl. Business Intelligence), informacije, poročanje, odločanje
Published: 07.07.2015; Views: 683; Downloads: 21
.pdf Full text (1,89 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica