| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NOVOSTI OBDAVČITVE SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV
Maruša Sakelšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Čeprav se v Sloveniji in tudi nekaterih drugih državah Evropske Unije že nekaj let soočamo z gospodarsko krizo, je porast novoustanovljenih podjetij vse večji. Cilj vsakega podjetnika je kljub temu uspešno poslovanje, zato je pred ustanovitvijo podjetja pomembno, da preuči vse možnosti – katero vrsto podjetja ustanoviti in katero vrsto obdavčitve izbrati. To je pomembno predvsem zato, ker mnogo novoustanovljenih podjetij propade ravno zaradi nepravilnega in pomanjkljivega planiranja začetka svoje podjetniške poti. V diplomskem projektu predstavljamo novosti, ki se v zakonodaji pojavljajo v povezavi z obdavčitvijo samostojnih podjetnikov. Vse novosti smo najprej predstavili skozi teorijo, nato pa tudi prikazali na praktičnem primeru. Na praktičnem primeru smo primerjali obdavčitev samostojnega podjetnika, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, samostojnega podjetnika, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov ter samostojnega podjetnika, ki ima popoldanski s.p.. Prav tako smo najprej skozi teorijo predstavili opredelitev, ustanovitev in obdavčitev samostojnega podjetnika v Avstriji, nato pa na podlagi hipotetičnega primera izračunali in primerjali obdavčitev samostojnega podjetnika v Avstriji in Sloveniji. V zaključku diplomskega projekta smo povzeli ključne ugotovitve diplomskega projekta in primerjav ter se posvetili predvsem predlogom zakonodaje, s katerimi bi se stanje na področju obdavčitve samostojnih podjetnikov še izboljšalo.
Keywords: samostojni podjetnik, ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, zavarovalna osnova, obdavčitev samostojnega podjetnika v Avstriji.
Published: 03.11.2015; Views: 1252; Downloads: 226
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
Pravno-ekonomski vidiki obdavčitve elektronskih storitev v sloveniji in izven nje
Maruša Sakelšek, 2018, master's thesis

Abstract: Pred leti so bile elektronsko opravljene storitve omejene na razmeroma ozek krog zavezancev, predvsem je šlo za velike multinacionalke in državne monopole, danes pa temu ni več tako. Razvoj sodobnih tehnologij, visoka dostopnost spleta ter vse večja pripravljenost potrošnikov za nakup blaga in storitev preko tega omogočajo vstop na mednarodni trg tudi mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem. Splet je namreč orodje, ki jim omogoča, da z razmeroma nizkimi stroški dosežejo svoje potencialne kupce na globalni ravni. V magistrskem delu govorimo o pravno-ekonomskih vidikih obdavčitve elektronskih storitev. Predstavljamo novosti oz. spremembe zakonodaje, ki so v povezavi z obdavčitvijo elektronskih storitev začele veljati s 1. januarjem 2015, ter posledice teh sprememb v praksi. Podrobno predstavljamo posebno ureditev, sistem mini VEM, ki se je uveljavil s 1. januarjem 2015, ter prikažemo praktični primer oddaje posebnega obračuna DDV preko portala eDavki. V nadaljevanju primerjamo obravnavo elektronskih storitev glede na sedež in status prejemnika na primerih slovenskega in britanskega podjetja ter se dotaknemo brexita in njegovega vpliva na opravljanje elektronskih storitev. Posebno poglavje smo posvetili problematiki na področju elektronskih storitev, predvsem na podlagi sodb Sodišča EU, predstavili pa smo tudi ključne smernice Evropske komisije v zvezi z modernizacijo obstoječega sistema DDV v EU in do sedaj sprejete spremembe zakonodaje za naslednja tri leta ter pričakovane posledice njihovega sprejetja. Dotaknili smo se še vprašanja, zakaj se multinacionalke raje odločajo za odpiranje podjetij v tujini, predvsem na Irskem, in ne v Sloveniji, ter podajamo predloge, s katerimi bi lahko področje obdavčitve elektronskih storitev še izboljšali.
Keywords: elektronske storitve, elektronsko opravljene storitve, kraj opravljanja storitev, sistem mini VEM, eDavki
Published: 25.11.2019; Views: 85; Downloads: 10
.pdf Full text (1,83 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica