| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Investicijski načrt za žagarski obrat Guček
Marta Guček, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je pripravljena finančna analiza in investicijski načrt na lastnem žagarskem obratu. Opravljene analize temeljijo na realnem primeru, kjer so upoštevani skupni stroški in prihodki na žagi. Poleg tega smo opravili še simulacijo investicije sušilnice in peletirke. V enem od poglavij smo predstavili standard za razvrščanje konstrukcijskega lesa pravokotnega prečnega prereza po trdnosti, ki smo ga pridobili v letu 2020 in pomeni veliko prednost na slovenskem in prav tako na evropskem trgu. Cilj magistrskega dela je ugotoviti, ali je naša dejavnost z vidika ekonomike poslovanja upravičena. Obe investiciji smo ocenjevali, upoštevajoč obrestno mero 4 %. Ocena investicije za peletirko bi se nam povrnila v 6 letih, saj je takrat prvič pozitivno ocenjena vrednost NSV. V našem primeru znaša ocena NSV 12.558,66 €. Interna stopnja donosnosti pri peletirki, kjer je vrednost NSV še pozitivna, znaša 6,52 %. Za sušilnico bi se nam investicija povrnila v 3 letih, saj je takrat neto sedanja vrednost prvič pozitivna in znaša 21.055,57 €.
Keywords: ekonomika, finančna analiza, žaga, simulacija
Published in DKUM: 10.08.2021; Views: 1101; Downloads: 202
.pdf Full text (1,14 MB)

2.
Vpliv načina sterilizacije in tipa brstov na uspešno vzpostavitev tkivne kulture pri breskvah (Prunus persica l.)
Marta Guček, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V letu 2018 in 2019 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah opravili poskus sterilizacije brstov in iniciacije tkivne kulture pri breskvah. V poskusu leta 2018 smo od 243 uspešno sterilizirali 5 brstov (tretiranje z dikloroizocianurno kislino (DICA 7 minut). Leta 2019 smo poskus ponovili, vključili smo 339 brstov (zaprtih in odprtih) vinogradske breskve iz genske banke koščičarjev na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Za sterilizacijo smo uporabili razkuževalni sredstvi DICA (tretiranje 3, 5 in 6 minut) in 5 % natrijevega hipoklorita (tretiranje 5 in 7 minut). Primerjava sterilizacije zaprtih in odprtih brstov je pokazala, da je bila uspešnejša sterilizacija pri odprtih brstih. Pri zaprtih brstih je prišlo do hitrega propadanja zaradi okužb. Z uporabljenimi načini sterilizacije smo uspešno vzpostavili sterilno kulturo. Najuspešnejša je bila sterilizacija z DICA 6 minut (2019) pri odprtih brstih, kjer smo dobili 2 sterilna in vitalna brsta.
Keywords: breskev / in vitro / brsti / sterilizacija / tkivne kulture
Published in DKUM: 22.08.2019; Views: 1395; Downloads: 175
.pdf Full text (642,54 KB)

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica