| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 2673
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza varnosti sistemov za upravljanje spletnih vsebin
Rok Nabergoj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na analizo petih najbolj pogostih ranljivosti spletnih sistemov ter sistemov za upravljanje spletnih vsebin (CMS): na medsebojno skriptiranje, vrivanje kode SQL, napad z enim klikom, dvig privilegija in ugrabitev seje uporabnika. Analizirani so najpogostejši scenariji omenjenih ranljivosti, vzroki za vdore in možni načini za zaščito pred napadi. Ugotovili smo, da je glavni razlog napadov zastarela oziroma nezadostna varnost spletnih sistemov. Tako smo izpostavili ključne točke, kako se zavarovati proti vsem omenjenim ranljivostim ter s pomočjo analize ranljivosti ustvarili podlago za nadaljnje raziskave glede varnosti spletnih sistemov.
Keywords: CMS, vdor, vtičniki, ranljivost sistemov, varnost
Published: 18.10.2021; Views: 12; Downloads: 1
.pdf Full text (1,36 MB)

2.
Elektronski sistem za varno vključevanje v promet
Jani Preskar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj elektronskega sistema, ki nam omogoča varno vključevanje v promet iz nepreglednih parkirnih mest. Ko se vozilo želi vključiti v promet, vozila na cestišču na to opozorimo s pomočjo svetlobnega opozorila, ki je postavljeno na vidno mesto in ga uporabnik proži na daljavo. Elektronski sistem komunicira s pomočjo radio frekvenčne komunikacije pri frekvenci 433 MHz, ter sporoča aktivnosti preko Wi-Fi brezžične povezave. V delu je opisana raziskava predpisov, ki nas omejujejo, raziskava sistemov, ki uporabljajo podobno tehnologijo, razvoj našega elektronskega sistema, testiranje njegovega delovanja ter predstavitev in komentar naših rezultatov.
Keywords: elektronski sistem, brezžična komunikacija, RF 433 MHz, radio frekvenčna komunikacija, varno vključevanje v promet
Published: 18.10.2021; Views: 12; Downloads: 0
.pdf Full text (2,60 MB)

3.
Pametni pomočnik za vožnjo po dirkaški stezi na operacijskem sistemu android
Marko Watzak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Že vse odkar se je človek trudil naučiti stroj določenih veščin predvidevanja in lastne inteligence, je tukaj prisotno strojno učenje. Nemalo kdo je že velikokrat poprej prišel na misel, da bi lahko z uporabo strojnega učenja izboljšali različne športe, med drugim tudi avtomobilske. V tem diplomskem delu smo podali namen, kjer lahko skupaj s strojnim učenjem poskusimo izboljšati vožnjo posameznika na dirkaški stezi in to uspešno zabeležiti ter predstaviti na človeku razumljiv način. V našem delu smo opisali načine za reševanje problema, podali razvojna okolja in tehnologijo ter prikazali izsledke. Analizo vožnje je bilo mogoče uspešno izvesti in uspešno interpretirati dobljene rezultate v različnih scenarijih.
Keywords: OBD, OBD II, strojno učenje, Java, Android
Published: 18.10.2021; Views: 7; Downloads: 2
.pdf Full text (2,37 MB)

4.
Standardi kodiranja v praksi
Marko Zmazek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali, kaj so standardi kodiranja in zakaj so pomemben del razvoja programske opreme. Pri tem smo v prvem delu opisali konkretne primere standardov kodiranja, ki jih uporabljajo večja podjetja. Zatem smo te standarde podprli še s teorijo o najbolj pogostih vzorcih, ki se pojavljajo pri standardih kodiranja. Nato smo poiskali in primerjali nekatera orodja, ki se uporabljajo za preverjanje, ali razvijalci upoštevajo predpisane standarde. Glavni del diplomske naloge je anketa, s katero smo ugotovili, kako dobro razvijalci poznajo standarde kodiranja in katera orodja uporabljajo za preverjanje uporabe standardov kodiranja.
Keywords: standard kodiranja, SonarQube, čista koda, preoblikovanje kode
Published: 18.10.2021; Views: 11; Downloads: 2
.pdf Full text (1,43 MB)

5.
Varnostni vidiki naprav za pametne domove
Nataša Feher, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pametni dom je kombinacija računalniških, nadzornih in komunikacijskih tehnologij, ki so povezane preko omrežja z namenom avtomatizacije celotnega sistema za zagotavljanje upravljanja, optimizacije in prilagoditve naprav in njihovih funkcij. V diplomski nalogi predstavimo pametne domove, njihov koncept, prednosti in slabosti. Predstavimo tudi varnostni vidik pametnih domov, od groženj in nevarnosti, nepredvidenih dejavnikov do rešitev na temnem spletu. Osrednji del diplomske naloge je raziskava v obliki anketnega vprašalnika, ki temelji na uporabniških navadah in seznanjenosti glede konfiguriranja naprav pametnih naprav za pametni dom med Slovenci. Po analizi raziskave smo ugotovili, da se večina uporabnikov zaveda pomena varnosti in zaščitenosti pametnih naprav, prav tako poznajo naprave dovolj dobro, da se zavedajo tudi nevarnosti uporabe pametnih domov.
Keywords: pametni dom, pametne naprave, internet stvari, avtomatizacija
Published: 18.10.2021; Views: 5; Downloads: 3
.pdf Full text (831,67 KB)

6.
Uporaba nevronskih jezikovnih modelov za prepoznavanje imenskih entitet iz nestrukturiranih dokumentov
Urban Knupleš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Nestrukturirani dokumenti zajemajo informacije v oblikah in postavitvah, ki se lahko od enega primerka do drugega razlikujejo, kar lahko oteži in podraži nalogo pridobivanja informacij. Kot rešitev se je v zadnjih letih za razumevanje dokumentov na področju dokumentne inteligence pričela uporaba nevronskih jezikovnih modelov, usposobljenih na učnih množicah dokumentov. V diplomskem delu za pridobivanje informacij iz skeniranih trgovinskih računov uporabljamo prehodno učeni nevronski jezikovni model, zgrajen iz transformatorjev. Model je natančno učen z uporabo učne množice SROIE za izluščitev štirih kategorij, tj. imen in naslovov trgovin, datumov in skupnih cen. Za pridobivanje informacij smo uporabili prepoznavo imenskih entitet. Za primerjavo izvajamo poskuse s spreminjanem hiperparametrov modela. S spremembo nevronskega jezikovnega modela smo pri poskusih dosegli največjo natančnost klasifikacije: 96,7 %.
Keywords: Dokumentna inteligenca, obdelava naravnih jezikov, prepoznava imenskih entitet, jezikovni modeli, transformatorji
Published: 18.10.2021; Views: 4; Downloads: 1
.pdf Full text (1,56 MB)

7.
Vizualizacija športnih aktivnosti v progresivnih spletnih aplikacijah
Marko Deželak, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskali področje vizualizacije športnih aktivnosti in njihovo uporabo v progresivnih spletnih aplikacijah. Analizirali smo arhitekturo in delovanje slednjih aplikacij ter predstavili različne tehnike vizualizacije, ki jih lahko uporabimo za prikaz podatkov, zajetih med izvajanjem športnih aktivnosti. Razvili smo lastno rešitev vizualizacije za tek in predstavili njen način uporabe. Tehniko vizualizacije smo implementirali v progresivni spletni aplikaciji in prikazali njen način delovanja na realnih podatkih.
Keywords: športne aktivnosti, tek, vizualizacija, spletna aplikacija
Published: 18.10.2021; Views: 6; Downloads: 4
.pdf Full text (1,99 MB)

8.
Implementacija soc algoritma za baterijsko celico z identifikacijo parametrov esc modela s pomočjo genetskega algoritma
Marko Antončič, 2021, master's thesis

Abstract: Delo predstavlja algoritem za določanje stanja napolnjenosti baterije (SOC), ki temelji na ESC modelu baterije. Genetski algoritem se uporablja za določanje ESC parametrov. Za posamezno določanje ESC parametrov so potrebne specializirane naprave in postopki. Z uporabo predlaganega algoritma to ni potrebno. Algoritem je bil primerjan z metodo Coulombovega štetja za določanje SOC. Algoritem v primerjavi s metodo Coulombovega štetja ne potrebuje informacije o začetnem stanju SOC, ampak se ta vrednost poišče samodejno z GA. Predlagan algoritem je odporen tudi na "lezenje" vrednosti SOC za razliko od Coulombovega štetja. Algoritem je bil implementiran na mikrokrmilniku družine STM32F4, proizvajalca STMicroelectronics.
Keywords: baterija, SOC, ESC
Published: 18.10.2021; Views: 3; Downloads: 4
.pdf Full text (3,23 MB)

9.
Fizični vpliv na obnovitev podatkov z odprtokodnimi forenzičnimi orodji
Nika Jeršič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pomnilniški mediji so postali eden izmed najpomembnejših virov dokazov v sodnih postopkih. Pri kibernetskih zločinih pogosto vsebujejo najpomembnejše dokaze. Glavni namen diplomskega dela je bil spoznati potek forenzične preiskave in postopek obnovitve podatkov, ki se nahajajo na pomnilniških medijih. V sklopu zaključnega dela smo izvedli eksperiment, kjer smo pomnilniške medije izpostavili trem različnim okoljem, ki lahko potencialno vplivajo na podatke. Forenzične slike smo pregledali z odprtokodnima forenzičnima orodjema, s katerima smo tudi naredili analizo. Ugotovili smo, da magnetno polje in toplota ne vplivata na podatke. Odpiranje trdega diska je v večji meri uničilo podatke, na USB ključku pa ni bilo sprememb. Sklepamo, da bi poškodovani pomnilniški mediji lahko vplivali na potek sodnega postopka.
Keywords: forenzika, preiskava, fizični napadi, pomnilniški mediji
Published: 18.10.2021; Views: 7; Downloads: 2
.pdf Full text (2,36 MB)

10.
Interaktivni prikaz podatkov zdravstvenega stanja slovenskega prebivalstva
Gaja Šilak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Na portalu Odprti podatki Slovenije je na voljo velika količina surovih podatkov, ki jih lahko prosto ponovno uporabljamo. To pomeni, da jih lahko vsakdo, brez posebne zahteve ali registracije, pridobi in uporabi ter na njihovi podlagi izdela nove produkte ali storitve z dodano vrednostjo. V diplomskem delu smo se omejili na področje zdravstva. Podatke smo prikazali na spletni strani, kjer smo za pomoč pri vzpostavitvi spletne strani uporabili dostopne knjižnice, in za pomoč pri prikazu podatkov knjižnice za vizualizacijo podatkov. Vizualizirali smo podatke o zdravstvenem stanju slovenskega prebivalstva, boleznih na splošno in po posameznih regijah ali občinah.
Keywords: vizualizacija podatkov, spletna stran, splošno zdravstveno stanje, Chart.js, Highcharts
Published: 18.10.2021; Views: 5; Downloads: 3
.pdf Full text (1,34 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica