| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Spremljanje in optimizacija porabe električne energije pri domačih uporabnikih z uporabo interneta stvari
Žan Pokeržnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Z večanjem števila električnih naprav in višanjem življenjskega standarda se povečujejo tudi potrebe energetskih podjetij po natančnejših napovedih porabe električne energije. Zdi se, da bi v obdobju vseprisotnega računalništva in interneta stvari lahko avtomatizirali spremljanje porabe energije, porabo pa optimizirali. Diplomska naloga proučuje pomen interneta stvari (IOT) in računalništva na robu ter njuno vlogo pri realizaciji implementacije protokola ZWave v platformi za upravljanje pametnih naprav. V sklopu diplomske naloge je bila implementirana spletna platforma za upravljanje pametnih naprav, ki deluje s pomočjo knjižnice, ki je bila implementirana po specifikacijah protokola ZWave v programskem jeziku C# v platformi .NET Core.
Keywords: ZWave, IOT, računalništvo na robu, pametne naprave, internet stvari
Published: 03.07.2019; Views: 1015; Downloads: 0

2.
Avtomatizacija ergonomsko oblikovanega delovnega mesta s pomočjo računalniškega vida in naprave Kinect
Alen Bratanović, 2018, master's thesis

Abstract: Izhodišča: V okviru našega magistrskega dela smo raziskovali povezavo naprednih računalniških tehnologij, kot je računalniški vid, pri reševanju problemov na področju ergonomije delovnega mesta. Z uporabo naprave Kinect, ki ponuja možnost razvoja aplikacij na omenjenem področju, smo pripravili lastno aplikacijo za avtomatiziran izračun tveganja po metodi RULA. Metodologija: Potrjevali smo dve hipotezi: da je računalniška ocena podobna ročni oceni in da lahko Kinect aplikacija zazna primere, ki so problematični iz ergonomskega vidika na podlagi RULA ocene. Aplikacijo smo empirično preizkusili s pomočjo eksperimenta, ki smo ga izvedli na delovnem mestu medicinske sestre. Rezultate raziskave smo statistično obdelali in izvedli Wilcoxonov test predznačenih rangov med ročno in avtomatično oceno in s pomočjo Fisherjevega eksaktnega testa za male vzorce preverili, ali Kinect aplikacija pravilno klasificira problematične položaje. Rezultati: Rezultati so pokazali, da se ročne in avtomatične ocene bistveno ne razlikujejo (Z= -1,414, p = 0,157) in da klasifikacija položajev bistveno odstopa od naključja (p=0,007). Sklep: Na podlagi pridobljenih rezultatov in izvedene statistične analize smo dokazali sposobnost, uporabnost in sprejemljivo natančnost naprave Kinect za avtomatsko ocenjevanje ergonomskih položajev po metodi RULA na delovnem mestu.
Keywords: ergonomija, metoda RULA, programska oprema, informacijski sistem, obdelava slik
Published: 14.01.2019; Views: 692; Downloads: 97
.pdf Full text (5,43 MB)

3.
IZDELAVA MODULA ZA POMOČ PRI VNOSU PODATKOV IN KLASIFIKACIJO SLIK ZA PROGRAMSKO OPREMO GALIS
Marko Kokol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bil izdelan nov modul za komercialni programski paket Galis, ki ga razvija podjetje Semantika d.o.o. in ga uporablja večina slovenskih muzejev, prisoten pa je tudi na drugih trgih držav CE regije. Razvit modul dodaja metode strojnega učenja in umetne inteligence z namenom povečanja produktivnosti muzejskih strokovnjakov, ki produkt uporabljajo pri svojem delu, predvsem z omogočanjem hitrejšega dostopa do informacij, avtomatizacije ponavljajočih se opravil in samodejnega razpoznavanja predmetov na vnesenih slikah. Izdelane rešitve smo tudi preverili in potrdili, da so smiselna dopolnitev programskega paketa.
Keywords: inteligentni sistemi, segmentacija slik, razpoznavanje slik, polno besedilno iskanje, prilagojeni predlogi
Published: 07.09.2016; Views: 912; Downloads: 35
.pdf Full text (2,23 MB)

4.
IZBOLJŠANJE MANAGEMENTA GOSTINSKEGA OBRATA
Marko Kokol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Da podjetja – še posebej gostinski obrati uspejo v današnji družbi, se morajo prilagoditi zahtevam trga, oblikovati inovativno poslovanje, odpraviti morebitne slabosti svojega delovanja in izkoriščati vse potencialne prednosti podjetja. Podjetje mora skozi čas kar naprej slediti svoji uspešnosti, ugotavljati napake, raziskovati trg in potrebe odjemalcev ter se spremembam na trgu uspešno prilagajati. Predmet naloge je obravnava sprememb dela v izbranem gostinskem obratu, preučitev izvedenih managerskih ukrepov ter oblikovanje predlogov za nadaljnje izboljšanje dela managementa v obratu. S primerjavo stanja med leti 2013 in 2015 na treh ključnih segmentih: marketing, kadrovski management in kontroling ugotavljamo uspešnost vnesenih sprememb. Ugotovili smo, da je za zdrave temelje gostinskega obrata potrebno jasno začrtati strukturo delovanja in izrisati poslovne procese. Prav tako se je pokazalo, da je za uspešno poslovanje potreben učinkovit sistem nadzora oziroma kontroling. Nadalje smo ugotovili, da je za uspešno poslovanje potreben raznovrsten, konstanten in inovativen marketing ter raznovrstnost ponudbe in organizacija različnih dogodkov. Ob vsem tem pa so ključni dejavnik zaposleni, ki skozi direktni stik z gostom vzpostavljajo trajne in zaupanja vredne vezi.
Keywords: gostinski obrat, management v gostinstvu, marketing, kontroling, zadovoljstvo zaposlenih
Published: 04.07.2016; Views: 976; Downloads: 100
.pdf Full text (1,30 MB)

5.
ZGODOVINSKO-POLITIČNO OZADJE V IZBRANIH ROMANIH MILANA KUNDERE
Katja Kokol Marko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izbrane romane Milana Kundere, enega najbolj prepoznavnih češko-francoskih avtorjev sodobnega časa, z vidika vloge politično-zgodovinskega ozadja na življenje in odločitve junakov v njegovih romanih. Pri tem ugotavljamo, da Kundera svoje teoretsko delo uspešno prepleta s svojim pisanjem. Izbrane zgodovinsko-politične okoliščine, h katerim pristopa izredno ekonomično, so v izbranih delih Milana Kundere postavljene kot abstraktna scenografija, ki junaka romana nujno pripelje v eksistencialen položaj. Kundera sam pravi, da ga opis zgodovine kot take ne zanima, česar se v svojem pisanju dosledno drži. Izkušnja emigranstva predstavlja skupno točno vseh obravnavanih del, ki so bila napisana po letu 1975, ko je moral Kundera zaradi političnih pritiskov na Češkem emigrirati v Francijo. V vseh obravnavanih delih je čutiti močno osebno noto avtorja, ki ima izkušnjo vpliva zgodovinsko-političnih dogodkov na posameznikovo življenje, v vseh izbranih delih, ki so nastala po pisateljevi preselitvi, se avtor posveča polemiziranju problematike emigranstva. V Kunderovih romanih najdemo izrazito veliko političnih dogodkov, ki spodbujajo sociološke, zgodovinske ali ideološke interpretacije, kar avtor spretno uporabi za kritiko totalitarističnih oblasti in njihovega odnosa do izobražencev, v svoja dela pa, kar je neznačilno za romaneskno formo, vključuje tudi veliko lastnega razmišljanja. Sam te zastranitve poimenuje romaneskni eseji, ki so sestavni del Kunderovih romanov, sami po sebi pa ne morejo obstajati. Žanrsko lastno pisanje opredeli kot misleči roman.
Keywords: Milan Kundera, zgodovina, politika, emigrantstvo
Published: 07.10.2014; Views: 1137; Downloads: 127
.pdf Full text (773,67 KB)

6.
SVONAR : a new quantitative method for studying learner satisfaction
Peter Kokol, Slavko Cvetek, Marko Kokol, Petra Kokol, Matej Urbas, 2012, original scientific article

Abstract: We investigated studentsʼ feelings and well-being during the lesson. We were working on a problem of how to adjust teaching in the secondary school and achieve that students will feel as good as possible and better follow the instruction. A hypothesis was set that, by measuring the desired length of lesson and factors which influence lesson length, we can measure and influencestudent satisfaction. Based on this hypothesis we investigated the factors which have influence on lesson length in a particular subject. Data were collected by means of a questionnaire. The subjects were students of II. gimnazija (secondary grammar school). The responses were analysed to obtain correlations between the factors (average grade in a subject, boredness and likableness of the teacher, length and level of boreness of lesson content, fear of the teacher) and lesson length. Results suggest that, by modifying these factors we could change studentsʼ opinions, that is, increase their willingness to attend classes. The set hypothesis was confirmed and it was shown that by using simple diagrammatic models built on the basis of linear regression we can identify and study the influence of these factors on lesson length.
Keywords: teaching, secondary school, quantitative methods, student satisfaction
Published: 05.06.2012; Views: 1827; Downloads: 306
.pdf Full text (1,11 MB)
This document has many files! More...

7.
Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica