| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 50
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
Obravnava pacienta po odstranitvi želodca : (diplomsko delo)
Irena Führer, 2008, undergraduate thesis

Keywords: pacienti, rak želodca, odstranitev želodca, zdravljenje, rehabilitacija, medicinske sestre
Published: 17.02.2009; Views: 3859; Downloads: 767
.pdf Full text (1024,00 KB)

3.
4.
Učinkovitost različnih shem zdravljenja okužbe z bakterijo HP v Sloveniji v letu 2008
Zvezdana Ojsteršek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili bakterijo Helicobacter pylori, njene epidemiološke značilnosti in načine dokazovanja le-te, načine zdravljenja, ter nekatere razloge za neuspešno zdravljenje bakterije HP. Posebno poglavje smo namenili zdravljenju v Sloveniji, ki je trotirno, z dvema različnima antibiotikoma in z zaviralcem protonske črpalke. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika zaprtega in pol odprtega tipa, v letu 2008, v Abakus medico Diagnostičnem centru Rogaška, v Rogaški Slatini. V raziskavo smo vključili 500 bolnikov po končanem trotirnem antimikrobnem zdravljenju. Vsi bolniki so prišli na urea dihalni test en mesec ali več po koncu zdravljenja. Zadnji mesec niso jemali antibiotikov, najmanj deset dni pred preiskavo pa tudi ne zaviralcev protonske črpalke in H2 blokatorjev. Pri bolnikih smo ob ugotavljanju uspeha zdravljenja s posameznimi shemami zdravljenja, spremljali tudi podatke o spolu in starosti. Ugotovili pa smo, da je trenutna priporočena terapija ki jo imamo do sedaj v Sloveniji uspešna, kar dokazuje rezultat, da je končni uspeh zdravljenja še vedno zelo visok z 97,7%.
Keywords: Helicobacter pylori, epidemiologija, virulenčni faktorji, diagnostika, zdravljenje.
Published: 14.07.2009; Views: 2855; Downloads: 300 
(1 vote)
.pdf Full text (533,72 KB)

5.
Bolnik z alkoholno jetrno cirozo
Sebastjan Šturbej, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema, ki smo jo obravnavali v diplomskem delu, je alkoholna jetrna ciroza ter številni zapleti, ki jih ta bolezen prinaša. V prvem, teoretičnem delu diplomskega dela smo opisali vzroke in dejavnike tveganja za nastanek jetrne ciroze, njeno prevalenco v Sloveniji, klinično sliko, diagnosticiranje in zdravljenje ter številne zaplete, ki jih povzroča. Opisali smo tudi zdravstveno nego bolnika z jetrno cirozo ter zdravstveno vzgojo alkoholika. V okviru življenjskih aktivnosti smo izpostavili najpogostejše probleme, na katere mora biti medicinska sestra pozorna, in naredili načrt zdravstvene nege. Raziskavo smo izvedli na Oddelku za bolezni prebavil Splošne bolnišnice Celje s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 19 vprašanj. Anketirali smo 35 bolnikov z alkoholno jetrno cirozo, ki so bili hospitalizirani na tem oddelku od aprila do oktobra 2008. Vsi anketirani so imeli možnost zavrnitve sodelovanja pri raziskavi. Rezultati, ki smo jih dobili z raziskavo, kažejo, da so se prvi znaki jetrne ciroze pri več kot polovici anketiranih bolnikov pojavili po 16 letih rednega pitja alkoholnih pijač. Dve tretjini anketiranih je navedlo vpliv družbe kot najpogostejši vzrok za začetek prekomernega pitja alkoholnih pijač. Najpogosteje zaužita pijača je bila vino (45,71 %). Raziskava je pokazala, da imajo bolniki zraven alkoholne jetrne ciroze tudi druge kronične nenalezljive bolezni, kot so povišan krvni tlak, povišan holesterol in trigliceride, slabe prehranjevalne navade in odklonilen odnos do športno rekreativne dejavnosti.
Keywords: alkohol, prekomerno pitje, alkoholna jetrna ciroza, bolnik, zdravstvena nega.
Published: 15.07.2009; Views: 3070; Downloads: 650
.pdf Full text (690,53 KB)

6.
PREDNOSTI IN SLABOSTI VEGETARIJANSKE PREHRANE
Petra Grut, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja raziskavo med vegetarijanci ter vsejedi. Primerjamo njihov način prehranjevanja, vplive prehrane na zdravje in življenje. Anketiranih je bilo 50 naključno izbranih vegetarijancev ter 50 vsejedov v eni izmed mariborskih restavracij. Stari so bili med 20 ter 60 let. Cilji raziskave so bili: - Ugotoviti, ali imajo vegetarijanci manj zdravstvenih težav kot vsejedi. - Ugotoviti katera vrsta vegetarijancev prevladuje v našem okolju. - Ugotoviti, ali ljudje poznajo in obiskujejo eko oziroma bio tržnice. Rezultati raziskave so pokazali, da je veliko več žensk vegetarijank kot moških. Zanimivo je, da so bili skoraj vsi anketirani moški, ki so bili vegetarijanci, stari med 30 in 40 let, ženske pa mlajše. Večina vegetarijancev se je odločila za takšno vrsto prehrane, ker so sledili notranjemu oziroma intuitivnemu klicu, pa tudi zato, ker se jim je zdelo nehumano način vzrejanja ter usmrtitve živali. Večina vsejedov, ni nikoli razmišljala, da bi postali vegetarijanci. Tisti majhen odstotek, ki pa so razmišljali o vegetarijanstvu so mnenja, da je vegetarijanski način prehrane bolj zdrav. Večina vsejedov uživa meso 2 — 3 krat tedensko, kar nekaj pa jih je, ki uživajo meso vsakodnevno. Vegetarijanci imajo probleme s pomanjkanjem železa ter vitamina B12, imajo pa manj zdravstvenih težav kot je sladkorna bolezen, rak ali kardiovaskularne težave. S tem smo delno potrdili oziroma ovrgli prvo hipotezo, ki pravi, da imajo vegetarijanci manj zdravstvenih težav kot vsejedi. Ugotovili smo, da je največ vegetarijancev delnih ter lakto — ovo vegetarijancev. S tem smo ovrgli drugo hipotezo, ki pravi, da je največ vegetarijancev delnih vegetarijancev. Vegetarijanci so bolj pozorni na NE gensko spremenjeno hrano ter v večjem številu obiskujejo ter kupujejo na EKO tržnicah. S tem smo potrdili tretjo hipotezo, ki pravi, da vegetarijanci v večjem številu obiskujejo in kupujejo na EKO tržnicah kot vsejedi.
Keywords: vegetarijanstvo, prednosti, slabosti, prehrana, biohrana
Published: 21.12.2009; Views: 4260; Downloads: 826
.pdf Full text (970,73 KB)

7.
Modeliranje fantomov za preverjanje ultrazvočnega aparata in njihova uporaba v simulacijah
Nino Fijačko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo modelirali fantome, ki bi služili kot orodje za preverjanje ultrazvočnega (UZ) aparata in za simulacijo nastavljanja perifernega intravenskega dostopa z UZ vodenjem. Namen diplomskega dela je bil poiskati cenene materiale, ki bi po ehogenosti ustrezali realnim ultrazvočnim posnetkom. Iz materialov smo izdelali fantome, ki omogočajo prehod zvoka, kar simulira realno človeško tkivo. Osredotočili smo se na preverjanje funkcionalnosti tako klasičnega kot tudi endoskopskega UZ aparata. V raziskavi smo uporabljali prenosni UZ aparat NanoMaxx proizvajalca SonoSite in endoskopski UZ aparat proizvajalca Olympus EU-M20. Ustreznost modelov smo pokazali z materiali želatine, vode, agarja in gel-voska. Znotraj modelov smo za simulacijo anatomskih struktur uporabljali naravne in umetne materiale, njihove ultrazvočne karakteristike pa v diplomskem delu podrobno opišemo. Rezultati modeliranja so pokazali, da modeli ustrezajo realnim ultrazvočnim slikam in da so ustrezno orodje za učenje s simulacijami. Slabosti naših modelov so njihova obstojnost, saj se s časom razgrajujejo. Modele lahko uporabimo za pridobivanje veščin na področju urjenja vstavljanja venskih kanil vodenih z UZ in za preverjanje delovanja UZ.
Keywords: modeliranje, simulacije, fantomi, preverjanje, ultrazvok, endoskopski ultrazvok, periferni i.v. dostop z UZ vodenjem
Published: 06.10.2010; Views: 1829; Downloads: 204
.pdf Full text (6,47 MB)

8.
Senzorične spremembe v starosti
Darja Rek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: S senzoričnimi spremembami v starosti se sreča vsak starostnik. Pešanje vida, starostna naglušnost ter pešanje čutov za okus, vonj in tip so posledica degenerativnih sprememb in imajo velik vpliv na življenjski slog starostnika. Starost ni edini dejavnik, ki povzroča slabšanje čutov, saj vplivajo tudi neugodni okoljski dejavniki in bolezen. Pri razumevanju procesa staranja in zagotavljanju kakovostne starosti ima veliko vlogo medicinska sestra. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med starostniki v Koroškem domu starostnikov Črneče - Dravograd januarja 2010. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. V anketi je sodelovalo 40 anketirancev, starejših od 65 let. Zanimalo nas je, katere informacije o senzoričnih spremembah v starosti imajo starostniki, kje te informacije dobijo, katera senzorična sprememba v starosti je najbolj moteča za starostnika in ali se medicinska sestra s starostnikom pogovarja o senzoričnih spremembah. Rezultati so pokazali, da imajo starostniki zadovoljive informacije o senzoričnih spremembah v starosti, največ jih dobijo od medicinske sestre. Ugotovili smo, da je za starostnika najbolj moteče pešanje vida. Več kot polovica anketirancev se pogovarja z medicinsko sestro o senzoričnih spremembah v starosti in dobijo dovolj želenih povratnih informacij.
Keywords: medicinska sestra, starostnik, senzorične spremembe, vid, sluh, vonj, okus, tip
Published: 12.01.2011; Views: 2087; Downloads: 272
.pdf Full text (1,31 MB)

9.
OBRAVNAVA PACIENTOV S HEMOROIDALNO BOLEZNIJO
Sebastijan Hajnšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Hemoroidi so razširjene vene v kanalu zadnjika, ki se kažejo kot zatekle blazinice tkiva v stenah zadnjika, lahko se izbočijo tudi navzven. Je neprijetna kronična bolezen, ki je ozdravljiva, vendar vpliva na kakovost pacientovega življenja. Diagnosticiranje bolezni je zelo pomembno, saj so simptomi hemoroidov podobni resnejšemu obolenju, kot je rak debelega črevesja in danke. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti obravnavo pacientov s hemoroidalno boleznijo. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se pacienti svoje bolezni sramujejo in odlašajo z obiskom pri zdravniku ter ali so ti pacienti spremenili način življenja ob pojavu bolezni. Metode: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo analize domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov smo kot raziskovalni inštrument uporabili anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 50 pacientov s hemoroidi, obravnavanih v Zdravilišču Rogaška. Rezultati in diskusije: Podatki, ki smo jih pridobili z raziskavo kažejo, da se pacienti svoje bolezni ne sramujejo, vendar še vedno manjši del pacientov odlaša z obiskom pri zdravniku, kar povečuje tveganje za napredovanje bolezni. Ugotovili smo, da so vsi pacienti spremenili način življenja ob pojavu hemoroidov.
Keywords: anorektum, hemoroidi, medicinska sestra, pacient, zdravstvena vzgoja, Zdravilišče Rogaška
Published: 06.06.2011; Views: 2003; Downloads: 417
.pdf Full text (1,46 MB)

10.
DIALIZNI APARAT IN SISTEMI MONITORINGA MED HEMODIALIZO
Meta Lenart, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Dializni aparat je naprava, ki prevzame delovanje ledvic. Monitoring je sestavni del procesa in predstavlja ključni nadzor. V nekaterih primerih je potreben tudi dodaten monitoring, kar smo preverili v dializnem centru Nefrodial v Celju, kjer smo izvedli tudi raziskavo. Simulatorji imajo precej dobrih lastnosti med samim procesom izobraževanja, med drugim tudi ni etično, da se študentje učijo na pravih bolnikih. Najpomembnejša prednost simulatorjev je, da ne moremo napraviti škode bolniku, ker njegovo vlogo prevzame simulator. Prikazali smo simulacijo priprave dializnega aparata. Preko internetnih virov smo ugotovili, da VAM simulacija omogoča prikaz dveh varnostnih sistemov (zrak v cevnem sistemu, krvni strdek v cevnem sistemu). Sistemi, ki smo jih idetificirali, predstavljajo v današnjem času veliko varnost za bolnika. Ugotovitve, do katerih smo prišli v diplomskem delu, so nastale s pomočjo literature, internetnih virov in pa slikovnega gradiva.
Keywords: dializa, dializni aparat, monitoring, ledvice, kri, medicinska sestra
Published: 06.06.2011; Views: 3378; Downloads: 483
.pdf Full text (3,60 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica