| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 50
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Inteligentni računalniški sistem za pomoč pri poučevanju konstruiranja
Marina Novak, Bojan Dolšak, 2000, short scientific article

Abstract: Odločitve, sprejete v procesu konstruiranja, odločilno vplivajo na konkurenčnost izdelka na trgu. Zato sta zelo pomembni kakovost in uspešnost poučevanja konstruiranja na univerzitetnem študiju. V članku je postavljen potek poučevanja konstruiranja, ki temelji na praktičnem skupinskem delu pri izdelavi projektne naloge. Opisane so težave s katerimi se pri tem, predvsem zaaradi neizkušenosti, srečujejo študenti, in možnosti uporabe metod umetne inteligence za pomoč pri premagovanju teh težav. Podrobno je opisan inteligentni računalniški sistem , ki naj študentom pomga oceniti rezultate analize po metodi končnih elementov, jih pravilno razlagati in predstaviti kritična mesta v konstrukciji. Nadalje naj sistem študentom predlaga tudi ustrezne korake za izboljšanje konstrukcije. Za pravilno razumevanje rezultatov numerične anlize in izbiro ustreznih konstrukcijskih ukrepov je treba veliko izkušenj in znanja. Obojega študentom primanjkuje, zato je uporaba metod umetne inteligence v tem primeru upravičena in lahko bistveno pripomore k učinkovitejšemu reševanju problemov.
Keywords: konstruiranje, umetna inteligenca, numerična analiza, visokošolsko izobraževanje, učenje
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1299; Downloads: 28
URL Link to full text

2.
Computer aided decision support in product design engineering
Marina Novak, 2012, original scientific article

Abstract: Product design engineering is a complex discipline, which is undergoing a transformation from informal and largely experience-based domain to scientific oriented domain. Computational intelligence can contribute greatly to product design process, as it is becoming more and more evident that adding intelligence to existing computer aids, such as computer aided design systems, can lead to significant improvements in terms of effectiveness and reliability of various tasks within product design engineering. Providing computer aided decision support is one of the computational intelligence methods that proved to be effective in enabling more intelligent and less experience-dependent design performance. In this paper, some of the most crucial areas of product design engineering process that require additional computational intelligence in terms of computer aided decision support are presented together with some examples of intelligent knowledge-based modules applied to this areas.
Keywords: product development, design engineering, design for X, computational intelligence, decision support, knowledge-based modules
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1371; Downloads: 76
.pdf Full text (1,73 MB)
This document has many files! More...

3.
4.
Konstrukcija orodja za utopno kovanje spodnjega križa prednjih vilic motorja
Matic Očko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Osnovo za konstruiranje orodja za utopno kovanje spodnjega križa prednjih vilic motornega kolesa predstavlja virtualen model križa pred končno obdelavo. Če kupec pošlje model, na katerem so zmodelirane že končne obdelave (rezkanje, vrtanje, struženje), je najprej potrebno model spremeniti tako, da ga bo sploh mogoče kovati, torej zapreti luknje, spremeniti naklon površin itd. Naslednji problem je, da se ugotovi, ali se za ta model potrebuje upogibno in pred-kovalno orodje, da ne bi prišlo do kasnejših zagub in nepravilnosti na odkovku. Potrebno je tudi razčistiti, kje bo potekala delitev in na kakšen način naj bo skonstruirano obrezilno orodje.
Keywords: utopno kovanje, model, končne obdelave, upogibno orodje, pred-kovalno orodje, obrezilno orodje, konstruiranje, modeliranje
Published in DKUM: 16.01.2014; Views: 2031; Downloads: 352
.pdf Full text (5,22 MB)

5.
Konstrukcija orodja za tlačno litje pokrova elektromotorja iz aluminija
Matevž Račič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je predstavljena kot projekt konstruiranja tlačnega orodja za litje aluminija, s katerim sem se podrobneje ukvarjal v podjetju ORODJARSTVO GORJAK d.o.o. v času svojega praktičnega usposabljanja v industriji. V uvodu je v nekaj stavkih predstavljeno podjetje, sledi predstavitev teme ter nekaj teoretičnih osnov s področja teorije tlačnega litja. V jedru diplomskega dela pa je podrobneje predstavljen potek konstruiranja orodja ter smernice za konstruiranje tlačnih orodij, ki jih moramo upoštevati pri konstruiranju posamezne komponente orodja. Prav tako smo v jedru predstavili nekatere bistvene proizvodne postopke. V sklepnem delu diplomskega dela, pa smo podali lastne izkušnje s področja izdelave tlačnega orodja za litje aluminija.
Keywords: konstruiranje, modeliranje, litje, aluminij
Published in DKUM: 25.10.2013; Views: 3293; Downloads: 791
.pdf Full text (2,73 MB)

6.
Sprememba konstrukcije orodja za brizganje kabelskega kanala
David Brodej, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen potek spremembe in snovanje orodja za brizganje kabelskega kanala. Diplomska naloga je povzetek enega izmed problemov v moji večmesečni praksi v podjetju MENART d.o.o. V uvodu je podrobno predstavljeno podjetje, sledijo teoretične osnove brizganja umetnih mas ter predstavitev obstoječega orodja. Vsebuje tudi kratke opise tehnologij za izdelavo. Nazorno so predstavljene faze konstruiranja spremembe ter proces programiranja za proizvodnjo. Največ časa smo posvetili iskanju rešitve, konstruiranju in programiranju za proizvodnjo.
Keywords: konstruiranje, dimenzioniranje, konstruiranje za proizvodnjo, brizganje.
Published in DKUM: 19.06.2013; Views: 1920; Downloads: 411
.pdf Full text (4,62 MB)

7.
Konstruiranje hidravlične vpenjalne priprave za nosilec motorja
Matjaž Rozman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava računalniško podprt postopek razvoja hidravlične vpenjalne priprave za vpenjanje aluminijastega nosilca motorja. Predstavljene so teoretične osnove o hidravličnih vpenjalnih pripravah in konstruiranju ter postopek računalniško podprtega konstruiranja. Sledi opis faz konstruiranja in zahtev, ki jim mora vpenjalna priprava ustrezati in zadostovati. Predstavlja nekatere načine modeliranja in izdelavo tehnične dokumentacije s programsko opremo Catia V5R20.
Keywords: računalniško podprto konstruiranje, hidravlična vpenjalna priprava, snovanje, razvoj, Catia
Published in DKUM: 13.05.2013; Views: 1573; Downloads: 229
.pdf Full text (2,31 MB)

8.
Razvoj hidravlične vpenjalne priprave za ohišje dvojnega vijačnega turbokompresorja
Darko Igrec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava računalniško podprt postopek razvoja hidravlične vpenjalne priprave za vpenjanje ohišja dvojnega vijačnega turbokompresorja. Predstavljene so teoretične osnove o hidravličnih vpenjalnih pripravah in konstruiranju ter postopek računalniško podprtega konstruiranja. Sledi opis vseh faz konstruiranja in opis zahtev, ki jim mora vpenjalna priprava zadostovati. Predstavlja nekatere načine modeliranja in izdelavo tehnične dokumentacije s programsko opremo Catia V5R19
Keywords: računalniško podprto konstruiranje, hidravlična vpenjalna priprava, snovanje, razvoj, Catia.
Published in DKUM: 06.11.2012; Views: 1766; Downloads: 238
.pdf Full text (5,07 MB)

9.
Rekonstrukcija stenskih elementov bivalnih kontejnerjev v podjetju Arcont d.d.
Bojan Roze, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je zelo pomembna kvaliteta izdelka in zadovoljstvo kupcev, zato smo se v podjetju ARCONT d.d. odločili, da izvedemo rekonstrukcijo stenskih elementov bivalnega kontejnerja. Glavni razlog za rekonstrukcijo je vdiranje vode ob velikih nalivih ali obilnem sneženju. Prav tako se na spodnjem stičnem mestu PU-elementa z osnovo bivalne enote pojavlja toplotni most. Ker je dosedanja rešitev stika PU-elementa sestavljena iz dveh Z-profilov, ki se sestavita pred namestitvijo PU-elementa, nam posledično montaža povzroča dodatne stroške. Z rekonstrukcijo PU-elementa je bilo potrebno poiskati obliko spodnjega profila, ki bo preprečevala vdor vode in z uporabo dodatnih tesnil onemogočila izgubo toplote. Prav tako je pomembno, da oblika stika omogoči hitrejšo montažo PU-elementa. Pri iskanju rešitev smo uporabljali metodo ˮbrainstormingˮ. Vsako montažno rešitev smo praktično testirali. V diplomski nalogi je prikazan celoten potek rekonstrukcije stenskega elementa.
Keywords: PU-element, bivalne enote, profil, oblika, tesnila, osnova, stik
Published in DKUM: 30.10.2012; Views: 1788; Downloads: 140
.pdf Full text (5,38 MB)

10.
NADGRADNJA LINIJSKEGA STROJA ZA BRIZGANJE POLIETILENA PE S SISTEMOM ZA REZANJE POLIESTRSKIH VLAKEN
Danijel Habjan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti celoten potek razvoja oziroma nadgradnje namenskega stroja za brizganje polietilena s sistemom za rezanje poliestrskih vlaken. Nadgradnja obstoječega linijskega stroja za brizganje polietilena se vrši na željo podjetja, ker bi se z nadgradnjo privarčevalo veliko količino osnovnega materiala, s tem pa tudi denarja. Podjetje sedaj porabi velike količine osnovnega materiala, kar pa želimo s sistemom za rezanje poliestrskih vlaken zmanjšati na minimum in s tem prihraniti pri osnovnem materialu, s tem pa tudi pri denarju. V diplomi sem podrobneje opisal postopke nastanka novega izdelka, oziroma v mojem primeru postopek nadgradnje obstoječega izdelka. Prav tako sem podrobneje opisal modeliranje s programskim paketom SOLIDWORKS.
Keywords: Nadgradnja, brizganje polietilena PE, ekstrudiranje, 3D model
Published in DKUM: 12.07.2012; Views: 1609; Downloads: 113
.pdf Full text (3,97 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica