| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ELEKTRONSKO DAVČNO POSLOVANJE IN SPLETNI PORTAL E-DAVKI
Maja Rošer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje pomeni izmenjavo poslovnih informacij preko omrežij s pomočjo računalniške izmenjave podatkov in vseh podobnih tehnologij. Razmah osebnih računalnikov in interneta je pospešil razvoj e-poslovanja med posameznike, podjetja in državno oz. javno upravo. Vedno več državnih institucij, med njimi tudi Davčna uprava Republike Slovenije, se poslužuje poslovanja preko elektronskih poti, kjer spoznajo, da lahko tako izboljšajo svoje poslovanje in komunikacijo s strankami. Elektronsko davčno poslovanje je moderen in ekonomičen način poslovanja davčnih zavezancev z Davčno upravo, ki poteka preko spletnega portala eDavki. Portal eDavki so elektronsko vložišče za dokumente, ki jih davčni zavezanci ali njihovi zastopniki in pooblaščenci oddajajo na DURS. Tako pridejo informacije hitreje in brezplačno v davčni informacijski sistem. Uporabnik eDavkov lahko postane vsak davčni zavezanec. Za uporabo potrebuje računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in veljavno kvalificirano digitalno potrdilo enega od podprtih ponudnikov. Pri prehodu na elektronsko poslovanje so prvi pomisleki potencialnih uporabnikov eDavkov varnost oz. zaščita podatkov. Tega se zaveda tudi Davčna uprava RS, ki poleg drugih varnostnih storitev, uporablja dve glavni, ki zagotavljata visoko stopnjo varnosti pri davčnem poslovanju preko interneta, to sta digitalni certifikat in elektronski podpis, ki sta pomembna in nepogrešljiva tudi pri postopku prijave oz. registracije v eDavke. Pri poslovanju preko spletnega portala eDavki pa velja poudariti, da je za zagotavljanje varnosti podatkov, poleg vrhunske tehnologije in ustrezne zakonodaje, potrebna tudi uporabnikova osebna odgovornost.
Keywords: Elektronsko poslovanje, Davčna uprava Republike Slovenije, Elektronsko davčno poslovanje, Spletni portal eDavki
Published: 06.07.2011; Views: 3815; Downloads: 246
.pdf Full text (441,28 KB)

2.
NAČELO INSTITUCIONALNEGA RAVNOTEŽJA
Maja Rošer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Lizbonska pogodba je spremenila institucionalno zgradbo Evropske unije in s tem posegla v občutljivo institucionalno ravnotežje. Ker je institucionalno ravnotežje vezano na razvoj institucionalne strukture Evropske unije, vse spremembe institucionalne strukture povzročijo spremembe v institucionalnem ravnotežju. Na načelu institucionalnega ravnotežja temelji delovanje treh najpomembnejših političnih institucij, Komisije, Evropskega parlamenta in Sveta, ki narekuje, da morajo biti institucije oziroma njihovo delovanje v ravnotežju, da nobena ne prevlada druge. To je bistvenega pomena zato, ker vsaka zastopa svoje interese: Komisija zastopa interese Evropske unije, Evropski parlament interese državljanov Evropske unije in Svet interese držav članic. Preko načela institucionalnega ravnotežja se skuša torej doseči, da nobeden izmed teh interesov ne bi bil v pod- ali nadrejenem položaju. Institucionalno ravnotežje se kaže v svoji najbolj optimalni obliki v rednem zakonodajnem postopku, katerega temeljna načela so predlog Komisije, soodločanje Evropskega parlamenta in Sveta ter načelo kvalificirane večine v Svetu. Sam postopek je kompromis med različnimi interesi in je precej zapleten, a ker se zakonodajni akti praviloma sprejemajo v treh obravnavah, je postopek poenostavljen in racionaliziran tako, da je zakon lahko sprejet že v prvi oziroma drugi obravnavi. Vsaka naslednja obravnava se izvede le, če v predhodnih fazah ni prišlo do soglasja o vsebini zakona med Evropskim parlamentom in Svetom. V rednem zakonodajnem postopku imajo torej vse tri institucije zelo pomembno vlogo. Govorimo o »trilogu«, pri katerem udeležene institucije stopajo v politično diskusijo z dvema partnerjema. V tem tako imenovanem »institucionalnem trikotniku« se sprejemajo najpomembnejše odločitve na ravni Evropske unije.
Keywords: Institucionalno ravnotežje, Lizbonska pogodba, Evropska komisija, Evropski parlament, Svet Evropske unije, redni zakonodajni postopek.
Published: 20.05.2016; Views: 1444; Downloads: 140
.pdf Full text (456,52 KB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica