| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 102
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Izolacija kapsaicinoidov iz različnih vrst čili paprik : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Melani Vengust, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Čili je začimba, ki prihaja iz rodu rdečih paprik. Izvira iz Amerike. Pri pripravi hrane se uporablja že pet tisočletij. Poznamo pet osnovnih vrst čilijev in več kot 3000 različic. Pri diplomskem delu smo se odločili, da bomo uporabili posušene paprike lokalnega pridelovalca naslednjih vrst: Bird´s Eye, kajenska paprika, Lemon drop in Carolina Reaper. Čili vsebuje pekoče spojine kapsaicinoidov, ki jih najdemo največ v placenti, kjer so zraščena semena. Oljnate spojine kapsaicinoidov delimo na nordikapsaicin, dihidrokapsaicin in kapsaicin, ki ga je v pekočih paprikah največ. Topen je v organskih topilih, zato smo se odločili za uporabo etanola in dimetil sulfoksida. Izvedli smo različne ekstrakcijske metode (ultrazvočna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, vroča in hladna maceracija). Za določanje kapsaicinoidov smo uporabili tekočinsko kromatografijo z masno spektrometrijo (LC-MS/MS). Na podlagi teh rezultatov smo določili indeks pikantnosti. UV/VIS spektrofotometrijo smo uporabili za določanje antioksidativnega potenciala, totalnih fenolov in proantocianidinov. Pri beleženju dobljenih podatkov smo si pomagali s programom Excel, programskim jezikom R in integriranim razvojnim okoljem RStudio. Rezultati kažejo, da je izkoristek ekstrakcij najvišji pri kajenski papriki v primeru vroče maceracije z dimetil sulfoksidom. Najvišjo antioksidativno aktivnost ima ekstrakt iz vzorca Carolina Reaper, pridobljen z vročo maceracijo s topilom dimetil sulfoksid. Najvišjo vsebnost totalnih fenolov ima etanolni ekstrakt iz vzorca Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo. Vsebnost proantocianidinov je najvišja pri vrsti Bird´s Eye, v primeru Soxhletove ekstrakcije z etanolom. Največ kapsaicinoidov ima vrsta Carolina Reaper, vsebnost je najvišja v etanolnih ekstraktih. Prišli smo do ugotovitve, da ima v splošnem največjo vsebnost kapsaicinoidov čili Carolina Reaper, kar sovpada tudi z največjo vrednostjo na Scovillovi lestivci. Vsebnost pekočih snovi in vrednost skovilov pada v naslednjem vrstnem redu: Carolina reaper, Bird's Eye, kajenska paprika in Lemon Drop. Zaradi mnogih pozitivnih učinkov čilija vse pogosteje zasledimo njegovo uporabo v farmaciji, medicini in prehrani. To je tudi razlog, da je vedno več raziskav na tem področju.
Keywords: Čili, kapsaicinoidi, kromatografija, spektrofotometrija, biološko aktivne komponente.
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 97; Downloads: 14
.pdf Full text (3,12 MB)

2.
Protiglivni učinek ekstraktov česna (Allium sativum) ter njihova formulacija
Nejc Brunček, 2023, master's thesis

Abstract: Česen (Allium sativum) in čemaž oz. divji česen (Allium ursinum), katera spadata v rod lukov, sta poznana kot močna antioksidanta z različnimi zdravilnimi učinki. Eden izmed mnogih je protiglivni učinek, ki je lahko fungicidni, kadar ubije celice gliv, ali fungistatičen, kadar prepreči oz. zavira nadaljnjo rast glivnih celic. Vzrok za takšno delovanje je v alicinu, ki moti elektrokemični potencial celic s spreminjanjem redoks stanja, ta pa se v česnu in čemažu nahaja v obliki aliina. V okviru magistrske naloge smo pridobili več različnih ekstraktov iz česna in čemaža. Uporabili smo tako konvencionalne kot nekonvencionalne ekstrakcijske metode, material pa ekstrahirali s polarnimi in nepolarnimi topili. Pridobljenim ekstraktom smo s pomočjo različnih analiz, kot so določevanje antioksidativne aktivnosti, preverjanje vsebnosti totalnih fenolov in aliina, definirali protiglivni učinek na kvasovki Candida albicans. Rezultati kažejo, da se želene komponente lažje ekstrahirajo iz česna in čemaža v mešanici polarnih topil (etanol in destilirana voda v razmerju 1:1), ob uporabi ultrazvočnega valovanja, ki pospeši biokemične reakcije in prenos snovi. Posledično je bil izkoristek ultrazvočne ekstrakcije visokih 62,57 %. Naša študija je pokazala, da antioksidativna aktivnost v primeru ekstraktov česna, sledi trendu vsebnosti totalnih fenolov. Ekstrakti čemaža pa poleg fenolnih spojin, vsebujejo še velike količine flavonoidov in različnih žveplovih spojin. Z mikrodilucijsko metodo smo preverjali protiglivni učinek, ki smo ga dokazali zgolj pri ekstrakciji s Soxhletovim aparatom iz čemaža (EtOH/voda), čigar MIC vrednost znaša 7,5 mg/mL, čeprav smo pri slednjem ekstraktu zabeležili le 27.166,5 μg aliina na g ekstrakta. Za primerjavo, ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo iz česna (etanol), ki je vseboval 150.451 μg aliina na g ekstrakta, pa ni kazal znakov protiglivnega delovanja.
Keywords: česen, čemaž, antioksidativna aktivnost, protiglivni učinek, aliin
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 107; Downloads: 0
.pdf Full text (4,51 MB)

3.
Vpliv postopka predobdelave materiala na vsebnost vitaminov v ekstraktih cvetnega prahu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Karin Jakopič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je optimizirati postopek predobdelave cvetnega prahu z namenom izolacije ekstraktov z visoko vsebnostjo antioksidantov ter vitaminov. Uporabili smo različne ekstrakcijske metode; ultrazvočno ekstrakcijo, hladno in vročo maceracijo ter ekstrakcijo po Soxhletu. Pri vseh ekstrakcijah smo kot topilo uporabili mešanico etanola in vode (70 % etanol). Z različnimi postopki predobdelave materiala (mletje v električnem mlinčku, trenje s terilnico in z dušikom pod tlakom) in omenjenimi postopki ekstrakcije smo dobili 16 različnih ekstraktov. Ekstraktom smo določevali izkoristek in spektorfotometrično določevali mikronutriente in sekundarne metabolite kot so vitamin C, fenolne spojine in proantocianidini ter antioksidativni učinek. Kromatografsko smo poskušali določiti še vitamine (A, D in E ). S predobdelavo cvetnega prahu smo pridobili različne strukture in velikosti materiala, kateremu smo s sejalno analizo določili najpogosteje zastopano zrno in izračunali koeficient enakomerne zrnatosti. Ekstrakte smo ovrednotili s kvalitativno in kvantitativno analizo vsebnosti želenih komponent. Rezultati kažejo da na kakovost ekstrakta vplivajo različni dejavniki, kot so izbira topila, postopki obdelave pred ekstrakcijo, čas in temperatura ekstrakcije ter ustrezna ekstrakcijska metoda. Postopek predobdelave bistveno vpliva na izkoristek ekstraktov, saj izzove spremembo v mikrostrukturi cvetnega prahu. Med določevanjem vsebnosti komponent v cvetnem prahu smo opazili vpliv temperature in časa. Za čimboljše vsebnosti antioksidativne aktivnosti, totalnih fenolov, proantocianidinov in izkoristka se je med ekstrakcijami potrebno izogibati visokim temperaturam. Veliko nižje vsebnosti kot z ostalimi ekstrakcijskimi metodami dobimo ravno s Soxhletovo ekstrakcijo v primeru določevanja vsebnosti totalnih fenolov, proantocianidinov in izkoristka. Opazimo da je predobdelava z dušikom pod tlakom in kombinacija tlaka in mletja v večini primerov dala najboljše rezultate.
Keywords: cvetni prah, predobdelava, ekstrakcija, antioksidanti, fenolne spojine, proantocianidini, vitamini
Published in DKUM: 18.09.2023; Views: 78; Downloads: 0
.pdf Full text (7,01 MB)

4.
Optimizacija postopka superkritične ekstrakcije sladkega pelina ( artemisia annua l.) s programom design expert : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Karin Bajde, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Sladki pelin ( Artemisia annua L.) je zdravilna rastlina, ki vsebuje antimalarik artemizinin. Po strukturi je seskviterpenoidni lakton, točen mehanizem delovanja artemizinina še ni raziskan. Cilj diplomskega dela je po eksperimentalnem načrtu programa Design Expert pro 13 izvesti superkritično ekstrakcijo s CO2 in ultrazvočno ekstrakcijo, kjer kot topilo uporabimo etanol. Pridobljenim ekstraktom smo nato določili antioksidativne lastnosti z metodo DPPH in z LC-MS/MS določili vsebnost artemizinina. Glede na dobljene rezultate smo obe ekstrakcijski metodi optimizirali in rezultate statistično obdelali. Ugotovili smo, da so izkoristki višji pri višji temperaturi, srednje visokih tlakih in daljšem času ekstrakcije. Pri obeh ekstrakcijah imata opazovana parametra pomemben vpliv in sta medsebojno odvisna. Pri ultrazvočni ekstrakciji smo najvišje vrednosti za antioksidativno aktivnost dosegli pri temperaturi med 42 in 50 ⁰C ter času med 10 in 30 min. S superkritično ekstrakcijo pa smo maksimum dosegli pri temperaturi 40 ⁰C in tlakih med 250 in 300 bar. Vsebnost artemizinina je bila pri ultrazvočni ekstrakciji najvišja pri temperaturi 40 ⁰C in času med 3 in 25 min. Najvišje vsebnosti artemizinina pri superkritični ekstrakciji pa so bile dosežene pri temperaturi med 40 in 45 ⁰C ter tlakih med 200 in 300 bar.
Keywords: sladki pelin, sejalna analiza, antioksidanti, artemizinin, eksperimentalni načrt, konvencionalne ekstrakcijske metode
Published in DKUM: 14.09.2023; Views: 160; Downloads: 0
.pdf Full text (2,07 MB)

5.
Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo
Katja Fingušt, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika. Želeli smo pridobiti stabilne ekstrakte ter izolirati čim višje vsebnosti polifenolov in polisaharidov. Najprej smo izvedli sejalno analizo, s katero smo določili mediansko zrno, najpogosteje zastopano zrno in koeficient zrnatosti, ter ugotovili, da je bila zrnatost neenakomerna. V laboratoriju smo izvajali vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabljali smo pet različnih topil: destilirano vodo, absolutni etanol ter mešanice etanol:voda (70:30), etanol:voda (50:50) ter etil acetat:voda (70:30). Ko smo izvedli vse ekstrakcije, smo pričeli z analiznim delom, kjer smo s spektrofotometričnimi metodami določili vsebnosti totalnih fenolov in proantocianidinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov in ugotovili, da je imel ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo in topilom etanol:voda (70:30), najvišji izkoristek, najvišjo vsebnost totalnih fenolov in najvišjo antioksidativno aktivnost. Najnižji izkoristek pa je imel ekstrakt, ki smo ga pridobili z ultrazvočno ekstrakcijo, kjer smo kot topilo uporabili absolutni etanol. Prav tako je imel ta ekstrakt tudi najnižjo vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Večinoma so ekstrakti pokazali visoke vsebnosti fenolnih spojin. Etanolni ekstrakti so pokazali višje vsebnosti fenolnih spojin, prisotnost vode pa je povečala ekstrakcijo proantocianidinov, kar je potrdilo naši hipotezi. Kot predvidevano smo najvišje izkoristke dobili pri vroči maceraciji. Kasneje smo izvedli mikroenkapsulacijo in pridobljenim formulatom določili antioksidativno delovanje ter ugotovili, da je bila učinkovitost precej nizka.
Keywords: ameriški slamnik, ekstrakcija, totalni fenoli, antioksidanti, proantocianidini, sejalna analiza
Published in DKUM: 14.09.2023; Views: 145; Downloads: 0
.pdf Full text (2,30 MB)

6.
Vpliv optimiziranega ekstrakta cvetnega prahu na metabolno aktivnost melanomskih celic WM-266-4 : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Sanja Toplak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Melanom je eno izmed najtežje ozdravljivih rakavih obolenj, saj so človeške melanomske celice znane kot ene najbolj agresivnih rakastih celic. Znanstveniki po celem svetu si zato prizadevajo, da bi razvili zdravilo, ki bi lahko ozdravilo to agresivno obliko raka. Dosedanje študije so pokazale, da imajo naravne spojine, med njimi sekundarni metaboliti, najdeni v naravnih materialih oz. proizvodih, tudi v čebeljem cvetnem prahu, citotoksični, antiproliferativni ter kemopreventivni učinek na različne rakave celične linije in so vključene v veliko klinično odobrenih zdravil proti raku. S pomočjo različnih ekstrakcijskih metod (ultrazvočna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, superkritična ekstrakcija, vroča maceracija in hladna maceracija) smo pridobili ekstrakte cvetnega prahu s 70-odstotnim etanolom kot topilom in jim določili vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidantov. Z računalniškim programom Design Expert smo optimirali pogoje ultrazvočne ekstrakcije in raztopine različnih koncentracij teh ekstraktov nanesli na melanomske celice. Rezultati so pokazali, da so vsi ekstrakti vplivali na zaviranje rasti rakavih celic, saj so zaustavili njihovo delitev, vendar opazimo signifikantno zmanjševanje metabolne aktivnosti rakastih celic pri koncentracijah med 0,05 mg/mL in 0,5 mg/mL.
Keywords: antioksidanti, cvetni prah, ekstrakcijske metode, proantocianidini, totalni fenoli, WM-266¬-4 celice
Published in DKUM: 13.09.2023; Views: 101; Downloads: 0
.pdf Full text (4,91 MB)

7.
Primerjava nekaterih kemijskih lastnosti različnih vrst medu : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Jure Martinuzzi, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Med se že stoletja uporablja kot naravno sladilo, v zadnjih letih tudi zaradi zdravilnih učinkov. V diplomski nalogi smo s pomočjo spektrofotometrične metode določevali celokupne ogljikove hidrate, vsebnost celokupnih fenolnih spojin ter antioksidativnost (DPPH). S pomočjo visoko zmogljive tankoplastne kromatografije (HPTLC) smo določevali vsebnosti posameznih ogljikovih hidratov (glukoza, fruktoza, saharoza in maltoza). Za določevanje smo pripravili raztopine vzorcev domačega akacijevega, cvetličnega, kostanjevega in ajdovega medu. V posamezni vrsti medu smo uspešno določili posamezne ogljikove hidrate ter njihovo vrednost. Najvišjo vsebnost glukoze smo izmerili v akacijevem medu, nekoliko manj v cvetličnem, kostanjevem in ajdovem. Delež glukoze je bil najvišji v cvetličnem medu, najnižji v akacijevem medu. V vzorcu akacijevega in cvetličnega medu smo zaznali nizko vrednost saharoze, medtem ko v kostanjevem in ajdovem medu saharoze nismo zaznali. Fruktoza in glukoza imata pomembno vlogo pri kristalizaciji. Akacijev med, ki je bil analiziran, ima visoko vrednost razmerja fruktoza/glukoza (F/G), zato ne kristalizira, medtem ko ima cvetlični med nizko razmerje F/G in kristalizira precej hitro. Dokazali smo, da se vsebnost antioksidantov ter vsebnost celokupnih fenolnih spojin v medu spreminja na podlagi barve medu. Akacijev in cvetlični med sta svetlejša, imata nižje zaznane vsebnosti antioksidantov ter celokupnih fenolnih spojin kot kostanjev med in ajdov med, ki sta temnejša meda.
Keywords: med, sladkorji, antioksidativnost, HPTLC, celokupne fenolne spojine
Published in DKUM: 11.09.2023; Views: 178; Downloads: 0
.pdf Full text (1,35 MB)

8.
Optimizacija postopka ekstrakcije fenolnih spojin iz navadnega ožepka ( hyssopus officinalis) : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Armina Rahmanović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil določiti optimalno konvencionalno ekstrakcijsko metodo za izolacijo fenolnih spojin iz navadnega ožepka. Izvajali smo hladno maceracijo, toplo maceracijo, ekstrakcijo po Soxhletu, ekstrakcijo z ultrazvokom, hladno maceracijo z mešanjem in toplo maceracijo z mešanjem, pri čemer smo kot topilo uporabili etanol. Na podlagi kvantitativne analize s Folin-Ciocalteu reagentom smo sklepali, da je najustreznejša ekstrakcijska metoda za pridobitev fenolnih komponent iz navadnega ožepka ekstrakcija z ultrazvokom, saj smo s to metodo pridobili najvišjo vsebnost totalnih fenolov, in sicer 53,074 mg GA/g ekstrakta. S pomočjo programa Design Expert smo naredili eksperimentalni načrt za ekstrakcijo z ultrazvokom pri čemer smo spreminjali temperaturo in čas. Pri predlaganih pogojih smo izvedli ekstrakcije in po evalvaciji rezultatov s programom Design Expert pro 13 prišli do ugotovitve, da dobimo največ fenolnih spojin, če izvajamo ekstrakcijo v temperaturnih intervalih med 52 in 65 °C v trajanju od 30 do 60 min ter med 52 in 61°C in v trajanju od 5 do 8 min. Nato smo z mikrodilucijsko metodo določali minimalne inhibitorne vrednosti (MIC) za naslednje mikroorganizme: S. aureus, E. coli in C. albicans. Rezultati kažejo, da bodo najnižje MIC vrednosti (1,3 – 2 mg/mL) za S. aureus v temperaturnem intervalu med 43 in 65 °C in trajanju od 45 do 60 min, MIC v primeru C. albicansa (0,13 – 0,42 mg/mL) pa v temperaturnih intervalih med 38 in 63 °C v trajanju od 25 do 60 min, med temperaturami 25 in 32 °C v trajanju 20 – 49 min ter med temperaturami 52 in 61 °C v trajanju 5 do 8 min. Zavrtje Gram negativne bakterije E. coli je bilo neuspešno v koncentracijskem območju 0,012 - 6,370 mg/mL. S primerjavo dobljenih rezultatov smo prišli do ugotovitve, da v določenih intervalih, kjer so nizke MIC vrednosti, dobimo visoko vsebnost totalnih fenolov.
Keywords: izolacija, Design Expert, fenolne spojine, MIC, optimizacija
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 88; Downloads: 0
.pdf Full text (3,15 MB)

9.
Ekstrakcija olj iz semen industrijske konoplje in karakterizacija biološko aktivnih komponent : magistrsko delo
Sara Karlovšek, 2023, master's thesis

Abstract: Konopljino olje je zelo cenjen proizvod, saj vsebuje esencialne aminokisline in visoke deleže (več kot 80%) polinenasičenih maščobnih kislin (PUFA). Razmerje γ-linolenske kisline (omega 6) in α -linolenske kisline (omega 3) v konopljinem olju se giblje med 2,1 in 3,1. Poleg tega konopljino olje vsebuje tudi stearinsko kislino, terpenoide in druge biološko zanimive komponente. Iz konopljinih semen smo s pomočjo konvencionalnih metod (ekstrakcija po Soxhletu, hladna maceracija, hladno stiskanje) in nekonvencionalnih metod (ekstrakcija z ultrazvokom, superkritična ekstrakcija) pridobili različne ekstrakte in jim določili totalne fenole, antioksidativni potencial in vsebnost maščobnih kislin z GC-MS. Predvsem smo se posvetili omega 3 in omega 6 maščobnim kislinam, kjer nas je zanimala njihova vsebnost v ekstraktih in organogelih. Hkrati smo primerjali sestavo maščobnih kislih svežih ter staranih ekstraktov in organogelov. Rezultati kažejo, da smo uspešno izolirali želene komponente iz konopljinega semena. Ekstrakti in organogeli so vsebovali od 48 do 70% maščobnih kislin. Razmerja med linolno in linolensko kislino pa so bila med 2,65 in 2,8. S tvorjenjem organogelov pa smo uspešno zamrežili maščobne kisline in upočasnili njihovo razpadanje ter dosegli kontrolirano hitrost sproščanja.
Keywords: konopljina semena, konopljino olje, organogel, maščobne kisline, totalni fenoli, antioksidativna aktivnost
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 81; Downloads: 0
.pdf Full text (3,96 MB)

10.
Optimizacija postopka ekstrakcije sladkega pelina ( Artemisia annua L.) za izolacijo antioksidativnih in protirakavih učinkovin : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Ana Rajh, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pojavnost raka se zaradi vse večje izpostavljenosti škodljivim snovem in onesnaženju okolja povečuje. Pomemben dejavnik, ki prispeva k napredovanju omenjene bolezni je oksidativni stres, katerega lahko zmanjšamo z antioksidanti. V preteklosti smo uporabljali sintetične antioksidante, danes pa se zaradi vse večje odpornosti na le te in njihovih negativnih stranskih učinkov uvajajo alternativni naravni viri. Med nje sodi tudi sladki pelin (Artemisia annua L.). Cilj diplomskega dela je bil optimizirati izolacijske postopke pridobivanja ekstraktov sladkega pelina, preveriti njihov antioksidativni potencial in določiti vpliv ekstraktov na metabolno aktivnost celične linije WM-266-4, ob nanosu. Z izvedbo nekonvencionalne ultrazvočne ekstrakcije in konvencionalnih ekstrakcijskih metod, hladne, tople in vroče maceracije ter ekstrakcije po Soxhletu, smo s topilom etanolom (W ≥ 96 %) pridobili ekstrakte sladkega pelina. Določili smo jim vsebnost antioksidantov na podlagi metode DPPH. Za najustreznejšo ekstrakcijsko metodo pridobivanja antioksidantov, toplo maceracijo z mešanjem, smo nato naredili optimizacijo eksperimentalnega načrta po računalniškem programu Design Expert. Kot raziskovani spremenljivki smo postavili temperaturo v območju med 23 °C in 80 °C ter hitrost mešanja med 100 rpm in 700 rpm. Ugotovili smo, da na vsebnost antioksidantov v ekstraktih vpliva temperatura, vpliv hitrosti mešanja med ekstrakcijo pa je zanemarljiv. Temperaturno območje od 55 °C do 62 °C se je za antioksidativni potencial ekstraktov izkazalo kot optimalno. Nazadnje smo preverili inhibicijo ekstraktov z najvišjo vsebnostjo antioksidantov na človeških melanomskih celicah s testom WST-8. Rezultati so pokazali, da vsi ekstrakti močno inhibirajo metabolno aktivnost rakavih celic, kar pripisujemo visokemu deležu antioksidantov v ekstraktih.
Keywords: antioksidanti, maceracija, ultrazvočna ekstrakcija, Soxhlet, WM-266-4 celice
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 157; Downloads: 6

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica