| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
POSPEŠEVANJE UPORABE NAČRTOVALSKIH VZORCEV S POMOČJO ONTOLOŠKO PODPRTEGA REPOZITORIJA
Luka Pavlič, 2009, dissertation

Abstract: Doktorska naloga se ukvarja s problematiko izboljšave ponovne uporabe na področju programskega inženirstva. Kot ovira pri ponovni uporabi na osnovi vzorcev se kaže težavna izbira ustreznega vzorca. Zato naloga predstavi sistem, ki vključuje tako eksperte s področja načrtovalskih vzorcev kot tudi neizkušene razvijalce. Na osnovi ekspertnega znanja omogoči predlagati ustrezen načrtovalski vzorec za podan načrtovalski problem. V nalogi so na enem mestu zbrane in medsebojno primerjane formalne metode predstavitve načrtovalskih vzorcev. Razvili smo tudi lastno formalno notacijo načrtovalskih vzorcev, temelječo na ontologijah. V lastni notaciji smo zapisali načrtovalske vzorce katalogov GoF in J2EE. Na tej osnovi smo razvili tudi lasten algoritem, ki vodi dialog z uporabnikom. Na osnovi ločenih ekspertnih nasvetov v obliki vprašanj in odgovorov, zna inteligentni algoritem voditi dialog z razvijalcem. Skozi dialog razvijalec poda svoj načrtovalski problem, na osnovi katerega je algoritem sposoben predlagati ustrezen načrtovalski vzorec. Razvili smo tudi lastno metodologijo in podporno platformo, ki omogočata enostavno uporabo naprednih funkcionalnosti. Naloga jih demonstrira s pomočjo študije primera. Ugotovili smo, da so razvijalci sprejeli naš sistem z odobravanjem. Njihova uspešnost se ob vodenem dialogu signifikantno poveča.
Keywords: Ponovna uporaba, načrtovalski vzorci, ontologije, semantični splet, repozitorij načrtovalskih vzorcev, voden dialog, inteligenten algoritem.
Published: 14.10.2009; Views: 2409; Downloads: 277
.pdf Full text (1,89 MB)

3.
RAZVOJ SESTAVLJANK Z JEZIKOM EMML
Milan Dojchinovski, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu podrobno predstavimo podjetniške sestavljanke in jezik EMML. Obdelamo arhitekturo podjetniških sestavljank za lažje identificiranje izzivov, ki jih le-te prinašajo, in izpostavimo potrebo po vpeljavi podjetniških sestavljank v podjetjih. Sledi podroben opis jedra jezika EMML kot standarda za razvoj podjetniških sestavljank. Izpostavimo prednosti, ki jih jezik EMML prinaša, ter identificiramo morebitne ovire. Razvoj sestavljank z jezikom EMML prikažemo na praktičnem primeru z izdelavo sestavljank za nadzor mednarodne izmenjave študentov.
Keywords: podjetniške sestavljanke, EMML, platforma Presto
Published: 16.09.2010; Views: 1631; Downloads: 71
.pdf Full text (1,14 MB)

4.
PLATFORMA ZA SAMOSTOJNO UPRAVLJANJE STORITEV STRANK V TELEKOMUNIKACIJAH
Natasha Georgijevska, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljamo pomen in značilnosti rešitve za samostojno upravljanje storitev strank v telekomunikacijah. Seznanimo se z ogrodjem organizacije TeleManagement Forum, ki pripomorejo k lažji izdelavi rešitve. Osredotočimo se na referenčni model eTOM in predstavimo njegove prednosti in namen uporabe s strani podjetja. Identificiramo osnovne funkcionalnosti, ki jih rešitev za samooskrbo strank zagotavlja. Funkcionalnosti implementiramo z uporabo ogrodja TibcoActiveMatrix BusinessWorks in Spring MVC. Za varnost rešitve poskrbimo z uporabo Spring Security.
Keywords: samooskrba strank, telekomunikacije, informacijski sistemi
Published: 16.09.2011; Views: 1451; Downloads: 86
.pdf Full text (2,70 MB)

5.
PRIMERJAVA JAVANSKIH OGRODIJ ZA RAZVOJ ASINHRONIH SPLETNIH APLIKACIJ
Marko Agrež, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se najprej dotaknili asinhronih komunikacijskih tehnik med odjemalcem in strežnikom preko spleta. V nadaljevanju smo raziskali tehnologije, ki na strežniški strani nudijo podporo tem tehnikam. Odgovorili smo na vprašanje »Zakaj so pomembna ogrodja in kako nam olajšajo delo?« ter predstavili dve izmed njih – CometD in Atmosphere. Naredili smo pregled dobrih praks na področju testiranja zmogljivosti spletnih aplikacij ter izvedli primerjavo predstavljenih ogrodij po zmogljivosti in nekaterih funkcionalnih lastnostih.
Keywords: Comet, AJAX s potiskanjem, bogate spletne aplikacije, asinhron splet, ogrodje, CometD, Atmosphere, asinhrono procesiranje zahtev, WebSocket
Published: 18.11.2011; Views: 1784; Downloads: 136
.pdf Full text (2,10 MB)

6.
Semantic web as an enabling technology for better e-services addoption
Luka Pavlič, Marjan Heričko, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: E-services have significantly changed the way of doing business in recent years. We can, however, observe poor use of these services. There is a large gap between supply and actual eservices usage. This is why we started a project to provide an environment that will encourage the use of e-services. We believe that only providing e-service does not automatically mean consumerswould use them. This paper shows the origins of our project and its current position. We discuss the decision of using semantic web technologies and their potential to improve e-services usage. We also present current knowledge base and its real-world classification. In the paper, we discuss further work to be done in the project. Current state of the project is promising.
Keywords: e-services repository, ontologies, semantic web
Published: 01.06.2012; Views: 1022; Downloads: 19
URL Link to full text

7.
8.
Rast in rodnost jablan sorte 'Luna' v ekološki pridelavi kot posledica različnih načinov rezi in gnojenja
Luka Pavlič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Leta 2012 smo na ekološki kmetiji Pavlič proučevali vpliv interakcije gnojenja z različnimi odmerki gnojila (500 kg Plantella Bioorganic /ha oz. 19,75 kg/ha N in 1000 kg Plantella Bioorganic /ha oz. 39,50 kg/ha N) in različnimi načini rezi (standardna in močna rez) na vegetativno in generativno rast jablan sorte ´Luna´. Štiri obravnavanja so predstavljala kombinacije različnih odmerkov gnojila in rezi. Rezultati raziskave so pokazali vpliv močne rezi na zmanjšanje števila socvetij (za 60 %) in posledično manjše število plodov (za 51 %) in manjšo maso plodov na drevo (za 55 %). Interakcija testiranih dejavnikov je pokazala le vpliv na število plodov na drevo. Kot najprimernejša kombinacija rezi in gnojenja se je pokazala standardna rez z večjim odmerkom gnojila, saj je bil tu pridelek najvišji in najkakovostnejši.
Keywords: jablana, ekološka pridelava, rez, gnojenje, pridelek
Published: 30.09.2014; Views: 1249; Downloads: 196
.pdf Full text (804,52 KB)

9.
A question-based design pattern advisement approach
Luka Pavlič, Vili Podgorelec, Marjan Heričko, 2014, original scientific article

Abstract: Design patterns are a proven way to build flexible software architectures. But the selection of an appropriate design pattern is a difficult task in practice, particularly for less experienced developers. In this paper, a question based design pattern advisement approach will be proposed. This approach primarily assists developers in identifying and selecting the most suitable design pattern for a given problem. We will also propose certain extensions to the existing Object-Oriented Design Ontology (ODOL). In addition to the advisement procedure, a new design pattern advisement ontology will be defined. We have also developed a tool that supports the proposed ontology and question-based advisement (OQBA) approach. The conducted controlled experiment and two surveys have shown that the proposed approach is beneficial to all software developers, especially to those who have less experience with design patterns.
Keywords: design patterns, pattern selection, ontology, semantic web, selection algorithm
Published: 06.07.2017; Views: 589; Downloads: 257
.pdf Full text (621,06 KB)
This document has many files! More...

10.
Mobilna aplikacija za ocenjevanje truda pri agilnih razvojnih metodah
Ivona Čolaković, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Ocenjevanje truda pri razvoju programske opreme je proces, ki lahko zelo pomaga pri planiranju projekta. V diplomskem delu predstavimo proces ocenjevanja truda, elemente procesa ter aktivnosti, katere se izvajajo. Osredotočamo se na ocenjevanje truda pri agilnem razvoju informacijskih sistemov ter klasificiramo obstoječe metode in pregledamo njihove prednosti in slabosti. Odločimo se za predstavitev pogosto uporabljene metode za ocenjevanje truda pri agilnem razvoju, in sicer Planning poker. Po analizi trga ugotovimo pomanjkljivosti obstoječih rešitev in določimo funkcionalnosti lastne rešitve. Prikažemo arhitekturo lastne rešitve in končni izdelek. Na koncu prikažemo izvedeni eksperiment z mobilno aplikacijo ter rezultate eksperimenta.
Keywords: ocenjevanje truda, agilni razvoj, mobilna aplikacija, Planning poker
Published: 25.11.2019; Views: 319; Downloads: 65
.pdf Full text (916,52 KB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica