| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 557
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Računalniške vaje pri predmetu Zagotavljanje kakovosti
Tina Beranič, Luka Pavlič, 2021, other educational material

Keywords: računalniške vaje, učno gradivo
Published: 29.11.2021; Views: 38; Downloads: 5
.pdf Full text (982,33 KB)

2.
Dobre prakse pri razvoju mikrostoritev
Tilen Hliš, Luka Pavlič, 2021, other educational material

Keywords: dobre prakse, učno gradivo, razvoj mikrostoritev
Published: 29.11.2021; Views: 31; Downloads: 3
.pdf Full text (1,78 MB)

3.
4.
Vključevanje kulturne dediščine v turistično ponudbo občine sevnica
Luka Gošek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali območje občine Sevnica in njeno turistično ponudbo v povezavi s kulturnim turizmom. Občina Sevnica se nahaja v Posavju in zajema 11 krajevnih skupnosti. V nalogi je predstavljen turizem na območju občine, njegova organiziranost ter aktualna turistična ponudba. Prav tako so predstavljeni elementi kulturne dediščine na destinaciji, ki so razdeljeni na premično, nepremično ter nesnovno dediščino in njihovo že aktivno vključevanje v turistično ponudbo. Opravljena je tudi primerjalna analiza turistične ponudbe z občino Ljubljana ter destinacijo Škofjeloško, s pomočjo katere so preko trendov v turizmu nato predstavljene tudi idejne zasnove za nove turistične produkte, ki vključujejo elemente kulturne dediščine.
Keywords: Kulturna dediščina, turizem, Sevnica
Published: 18.11.2021; Views: 69; Downloads: 15
.pdf Full text (2,34 MB)

5.
Obvladovanje pošiljk na vhodu v podjetje na primeru kemofarmacija d.d.
Luka Leben, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: Osnovni namen naloge je prepoznati problem ter ga na podlagi teoretično možnih rešitev rešiti. V nalogi je osrednja tema je obvladovanje pošiljk na vhodu v izbrano podjetje. Proces obvladovanja pošiljk v izbranem podjetju trenutno ni optimalno obvladovan. V nalogi smo najprej preučili dejansko stanje v podjetju in izpostavili ključne točke problema. Stanje smo nato kritično analizirali ter na podlagi teorije predlagali rešitev, ki bo v praksi ustrezna za dosego zadanih ciljev, ki so: v osmih urah po prihodu sprejeti več kor 80 odstotkov prispelega blaga, povečanje produktivnosti ter pretočnosti prevzema in posledično zmanjšanje stroškov. Kot rešitev smo predlagali uporabo programskega orodja, ki omogoča upravljanje dvorišča in razkladalno-nakladalnih ploščadi, t.i. »dock and yard managament«. Uporaba tega orodja omogoča tako podjetju kot tudi njegovim dobaviteljem prihranke in celovit pregled nad napovedanimi prihodi pošiljk ter lažje in hitrejše planiranje delovne sile na vhodu. V zaključku smo v grobem predstavili implementacijo rešitve v podjetju.
Keywords: logistika, sprejem blaga, nabava, Kemofarmacija d.d.
Published: 12.11.2021; Views: 96; Downloads: 4
.pdf Full text (1,11 MB)

6.
Uporaba ukrepov varnostnikov in število napadov na varnostno osebje med pandemijo COVID-19
Luka Plaznik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Leta 2019 so bili na Kitajskem, natančneje v Vuhanu, opaženi prvi znaki nalezljive bolezni COVID-19. Slovenija je bila s prvo okužbo soočena marca 2020, od takrat naprej pa so se okužbe stopnjevale. Tako kot so okužbe naraščale, so se zaostrovali tudi ukrepi za preprečevanje okužb in zajezitev bolezni, hkrati pa tudi stres, strah in ostali negativni občutki, ki so jih ljudje čutili ob pandemiji nalezljive bolezni. Življenje se je spremenilo na vseh področjih in občutno se je spremenilo tudi delo varnostnikov. Zaradi številnih sprememb v zakonodaji in množičnega sprejemanja odlokov ter posledičnih sprememb veljavnih ukrepov so se morali hitro prilagajati in prevzemati številne naloge, ki jih v prejšnjih letih niso opravljali. Naloge, ki so bile prvič opravljane v letu 2020, so preverjanje obveznega nošenja mask, omejevanje števila ljudi v trgovinah in razkuževanje predmetov ter na splošno skrb za upoštevanje ukrepov za zajezitev nalezljive bolezni. V splošni javnosti so se pogosto pojavljala nestrinjanja s sprejetimi ukrepi, kar se je odražalo na povečanem številu napadov in prenašanju negativnih čustev na varnostno osebje. V zaključnem delu je opredeljena zakonodaja, povezana z zasebnim varovanjem, in zakonodaja, povezana z ukrepi za zajezitev nalezljive bolezni. Opredeljena je tudi problematika sprememb duševnega zdravja zaradi pandemije COVID-19. Opisana so dodatna oziroma nova dela varnostnega osebja ter z njimi povezani odloki. V empiričnem delu je bila opravljena raziskava o uporabi ukrepov varnostnikov in številu napadov na varnostnike. S pomočjo anketnega vprašalnika in evidence o uporabljenih ukrepih varnostnikov je bilo ugotovljeno, da se je v letu 2020 uporabilo več neevidentiranih ukrepov, a manj evidentiranih ukrepov ter da so bili napadi na varnostno osebje pogostejši kot v prejšnjih letih.
Keywords: varnostne službe, varnostniki, ukrepi, pandemija, covid-19, diplomske naloge
Published: 10.11.2021; Views: 78; Downloads: 13
.pdf Full text (1,15 MB)

7.
Primerjalna analiza igralnih platform na globalnem trgu
Luka Djorojević, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Tematika diplomskega dela je v celoti umeščena na področje industrije videoiger. Osredotoča se na digitalne in fizične načine distribucije videoiger po celem svetu, pri čemer analizira prednosti in slabosti vsake metode za potrošnika in razvijalca videoiger. Navedene in primerjane so igralne platforme, ki so distribucijski portali za digitalne videoigre. Za platforme so naštete vse njihove značilnosti, ciljno občinstvo, prednosti in slabosti, provizijske stopnje in drugo. Platforme so razdeljene na trge mobilnih naprav, konzol in osebnih računalnikov, vsaka pa je primerjana s svojim ustreznim segmentom. V diplomskem delu so opisane tudi bistvene značilnosti industrije videoiger ter poglobljeno obravnavani trgi posameznih držav, ki predstavljajo pomemben del te industrije.
Keywords: Digitalna distribucija, videoigre, igralne platforme, industrija videoiger, konzole, pretakanje v živo
Published: 08.11.2021; Views: 56; Downloads: 2
.pdf Full text (2,52 MB)

8.
Vzroki pregrevanja gospodarstev in protiukrepi ekonomske politike
Luka Bele Pavić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo vzroke za nastale finančne krize skozi zgodovino, povezanost gospodarskih in finančnih ciklov, kako jih definiramo, ter grafično prikažemo. Zadnja finančna kriza, katera se je začela s padcem investicijske banke Lehman Brothers 2007, je razkrila številne pomanjkljivosti v regulaciji tako investicijskih kot poslovnih bank. S tem namenom se je na evropski ravni vzpostavila nova oblika nadzora, to je makrobonitetni nadzor. V našem delu opišemo orodja makrobonitetne politike in njihovo delovanje za posamezne dejavnike bančnega sistema. Preverimo povezanost med makrobonitetno politiko ter monetarno, kako se dopolnjujeta in izključujeta. Pri postavljanju novih nadzornih orodij bodisi raznih blažilnikov ali omejitev, je izrednega pomena poznavanje tako poslovnih, kot tudi finančnih ciklov, katerih gibanje nam pove kakšne bodo razmere v prihodnje, zato jih podrobneje definiramo. Preučimo katere protiukrepe je sprejela Banka Slovenije, ter ali so pričakovanja glede učinkov bila uresničena. Za to uporabimo razne prej določene kazalnike.
Keywords: Finančni cikel, makrobonitetna politika, pregrevanje, gospodarstvo, centralna banka.
Published: 08.11.2021; Views: 45; Downloads: 6
.pdf Full text (731,63 KB)

9.
Mednarodno gospodarsko okolje in avtomobilska industrija
Luka Žerjav, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Avtomobilska industrija predstavlja eno izmed ključnih gonilnih sil gospodarskega napredka in razvoja. Prav zaradi tega jo pojmujemo kot eno najpomembnejših industrij na svetu. Za izdelavo motornega vozila je potrebno preko 20.000 različnih komponent, ogromno znanja, ob tem pa so potrebne enormne investicije v raziskave in razvoj. Seveda pa je za uspešno delovanje avtomobilske panoge potrebno odlično sodelovanje med proizvajalci motornih vozil in njihovimi dobavitelji. V zadnjem času pa je znotraj avtomobilske industrije prihajalo in še vedno prihaja do določenih sprememb. S tem mislimo na proces razvoja globalizacije, ki je dodobra spremenil avtomobilsko industrijo, vzpon trajne mobilnosti, ki jo vodi elektrifikacija vozil, vsesplošna digitalizacija in poskusi zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov. Na panogo pa je v zadnjem obdobju močno vplivala pandemija covid-19. Vpliv pandemije se je v že tako ohlajeni avtomobilski industriji poznal tako v proizvodnji motornih vozil, kakor tudi v njihovi prodaji. Pandemija pa ni vplivala le na največje proizvajalce motornih vozil, ampak tudi na mnoge manjše dobavitelje, ki prihajajo tudi iz Slovenije.
Keywords: avtomobilska industrija, globalizacija, elektrifikacija, digitalizacija, VAR d.o.o.
Published: 05.11.2021; Views: 113; Downloads: 15
.pdf Full text (1,37 MB)

10.
Valutno-finančni vidiki globalnega naftnega trga s poudarkom na rezervni valuti
Luka Krajšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali globalni naftni trg in povezavo z rezervno valuto. Za lažje razumevanje smo na začetku predstavili osnovne pojme, ki so ključni za razumevanje naftnega tržišča. Opredelili smo kemijske lastnosti, ki vplivajo na kvaliteto nafte in razliko med vrtanjem in hidravličnim lomljenjem. Predstavili smo glavne vrste nafte s katerimi se trguje. Analizirali smo gibanje cen nafte skozi zgodovino in dejavnike, ki danes vplivajo na ceno. Preučili smo glavne igralce na naftnem tržišču in sicer organizacijo OPEC, Združene države Amerike in Kitajsko. V drugem delu smo razčlenili pojem rezervna valuta in predstavili povezavo med dolarjem in nafto. Razjasnili smo vpliv petrodolarja na ameriško in svetovno gospodarstvo, ter zakaj si kitajska prizadeva za vzpostavitev petroyuana. Ugotovili smo, da je organizacija OPEC s kartelnim delovanjem pomembno vpliva na gibanje cen, ZDA pa so zaradi tehnološkega napredka in čedalje cenejšega pridobivanja z tehniko lomljenja postale energetsko neodvisne in se posledično strateško odmikajo iz Bližnjega vzhoda. Petrodolar je ključnega pomena za ameriško dominacijo v mednarodnih financah.
Keywords: surova nafta, OPEC, ZDA, Kitajska, petrodolar, petroyuan.
Published: 05.11.2021; Views: 39; Downloads: 3
.pdf Full text (2,07 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica