| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 46
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Komplementarne metode lajšanja simptomov v obdobju menopavze
Gaia Konec, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Menopavza pomeni konec reproduktivnega obdobja, ki se običajno pojavi pri ženskah, starih 45—55 let. Težave v menopavzi so kritičen vidik življenja žensk in lahko resno vplivajo na njihovo kakovost življenja. Namen zaključnega dela je raziskati učinkovitost različnih komplementarnih metod za lajšanje simptomov v obdobju menopavze. Metode: V zaključnem delu smo uporabili opisno metodo dela. Zaključno delo temelji na pregledu znanstvene literature; za iskanje le-te smo uporabili tuje podatkovne baze: PubMed, CINAHL Ultimate in Web of Science. Potek iskanja literature smo predstavili s PRISMA diagramom, analizo in sintezo zbranih podatkov pa v evalvacijski in sintezni tabeli. Rezultati: V končno analizo smo vključili 12 člankov. Ugotovili smo, da so komplementarne metode razširjen in učinkovit način lajšanja simptomov menopavze. Na splošne simptome menopavze najbolje vplivata telovadba in meditacija, na težave s spancem prehranska dopolnila ter joga, na zmanjšanje pojavnosti vročinskih oblivov je imela največji vpliv hipnoza. Razprava in zaključek: Vse več žensk uporablja komplementarne metode za lajšanje simptomov menopavze, vendar se pojavlja problematika o ozaveščenosti glede varnosti uporabe le-teh. Komplementarne metode so lahko učinkovit način naravnega lajšanja simptomov, ki se pojavijo v obdobju menopavze, vendar bo potrebnih še več raziskav o varnosti uporabe posameznih komplementarnih metod za lajšanje specifičnih simptomov menopavze. 
Keywords: menopavza, lajšanje simptomov, komplementarne metode
Published in DKUM: 21.06.2024; Views: 39; Downloads: 9
.pdf Full text (1,58 MB)

2.
Covid-19 in tveganje za zaplete v nosečnosti
Sabina Strelec, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: Tveganje za zaplete ob okužbi s SARS-CoV-2 je v nosečnosti večje in bolezen nosečnice prizadene bolj kot splošno populacijo, zato je bil namen raziskati možne zaplete, ki se pojavijo v času nosečnosti pri nosečnicah ob okužbi s SARS-CoV-2. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL Ultimate, Cochrane Library, Web of Science in ScienceDirectu. Postopek pregleda literature smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA. Analizo relevantnih raziskav smo prikazali v evalvacijski tabeli. Raziskave, vključene v končno analizo, smo razvrstili v hierarhijo dokazov in jih ocenili s pomočjo ocenjevalnega orodja JBI. Sintezo smo prikazali na deskriptivni način. Rezultati: Glede na hierarhijo dokazov smo 22 raziskav razvrstili v nivo 5 in 3 raziskave v nivo 4. Od 25 vključenih raziskav 4 raziskave (16 %) poročajo, da okužba med nosečnostjo ne predstavlja visokega tveganja za resnost bolezni in ni povezana z neželenimi izidi in zapleti. Ostale vključene raziskave (84 %) poročajo o zapletih pri nosečnicah, okuženih s SARS-CoV-2, kot so prezgodnji porod, preeklampsija in carski rez. Vse identificirane raziskave smo na podlagi ocenjevalnega orodja JBI ocenili kot ustrezne. Razprava in zaključek: Nosečnice predstavljajo populacijo z visokim tveganjem, zato njihova obravnava potrebujejo posebno pozornost. Covid-19 med nosečnostjo poveča tveganje za zaplete pri materi. Dolgoročne posledice niso znane, vendar podatki opozarjajo, da nosečnice, okužene s SARS-CoV-2, predstavljajo breme javnemu zdravju, kar ima pomembne posledice za klinično prakso. Ugotovitve bi morale nosečnice, njihove družine in izvajalce zdravstvenih storitev opozoriti, naj izvajajo vse priporočene preventivne ukrepe proti covidu-19.
Keywords: covid-19, nosečnice, zapleti, tveganje
Published in DKUM: 19.06.2024; Views: 84; Downloads: 6
.pdf Full text (1,26 MB)

3.
Self-management of chronic diseases : a concept analysis
Lucija Gosak, Dominika Vrbnjak, Majda Pajnkihar, 2022, review article

Abstract: Introduction. Due to coronavirus disease 2019, which affected the provision of nursing care to chronic patients, the self-management of patients has increased through the use of modern technology. To support the self-management of chronic patients, it is essential to analyze and clarify the concept of self-management before using it in practice. Methods. A literature search was performed in the Web of Science, PubMed, CINAHL, ScienceDirect, Sage Journals, MEDLINE, Cochrane Library databases, in addition to Google Scholar and COBISS using the keywords “concept,” “self-care,” “chronic disease,” and “nurse.” Qualitative, quantitative, and mixed methods research, books, and abstracts, related to the selected concept in English were included in the review. Studies were ranked according to the hierarchy of evidence. Concept analysis by Cutcliffe and McKenna was used. Results. Of the 2974 identified studies, 31 were included in the analysis. Seven attributes were identified: assessment of physical and emotional signs and symptoms, response to changes, consultation with the health care provider, communication, goals, attention to treatment effectiveness, and awareness of the situation. The antecedents are learning, motivation, habits, cultural and religious values, self-efficacy, literacy. The consequences concept includes improving individuals’ clinical outcomes and quality of life and reducing public health costs. Conclusions. As nursing care focuses more and more on self-management of the disease and not just on treatment, patients are increasingly using different techniques to manage their disease. By incorporating the concept of self-management of chronic disease into modern technology, we can contribute to patient care.
Keywords: chronic patients, health care, self-care, self-management
Published in DKUM: 13.06.2024; Views: 53; Downloads: 17
.pdf Full text (215,81 KB)
This document has many files! More...

4.
5.
Vpliv izgube telesne teže pri diabetikih na remisijo sladkorne bolezni tipa 2
Lana Blaznik Jerič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Sladkorna bolezen tipa 2 je kronična bolezen, ki povzroča neustrezno raven inzulina ali inzulinsko rezistenco, kar privede do stalne hiperglikemije. Dejavniki tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 vključujejo genetsko nagnjenost, debelost, nepravilno prehrano, pomanjkanje telesne aktivnosti in starost. Zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 vključuje spremembo življenjskega sloga, prehrane, redne telesne aktivnosti in izgubo telesne teže.
Keywords: sladkorna bolezen, debelost, remisija
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 112; Downloads: 34
.pdf Full text (1,78 MB)

6.
Vpliv uporabe kontinuiranih merilcev za merjenje krvnega sladkorja na kakovost življenja odraslega pacienta s sladkorno boleznijo
Karolina Rojko, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Sladkorna bolezen je vse pogostejša presnovna motnja. Zlati standard obvladovanja sladkorne bolezni je prilagojen življenjski slog in samokontrola krvnega sladkorja, najpogosteje s standardnimi merilniki, ki zahtevajo vsakokratno zbadanje prsta, alternativo temu pa predstavljajo merilci za kontinuirano merjenje glukoze. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv merilcev za kontinuirano merjenje glukoze v krvi na kakovost življenja odraslih pacientov s sladkorno boleznijo. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature, katero smo iskali v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed, ScienceDirect in Cochrane Library. Sledili so pregled, ocena moči dokazov s pomočjo hierarhije dokazov, analiza in sinteza izbrane literature, ki je temeljila na podlagi vsebinske analize. Rezultati: V raziskavo smo vključili 19 raziskav, ki glede na hierarhijo dokazov spadajo v nivo 1 (2 raziskavi), nivo 2 (5 raziskav), nivo 4 (1 raziskava) in nivo 5 (11 raziskav). Ugotovili smo, da imajo merilci za kontinuirano merjenje glukoze pozitivni vpliv na kakovost življenja pacienta s sladkorno boleznijo. Razprava in zaključek: Merilci za kontinuirano merjenje glukoze izboljšajo kakovost življenja, vendar je potrebna ustrezna edukacija pacientov o uporabi. Merilci omogočajo deljenje podatkov o vrednosti glukoze pacientovim bližnjim, kar pripomore k izboljšanju medosebnih odnosov znotraj družine in med prijatelji. Zmanjšata se strah pred hipoglikemijo ter pogostost in intenzivnost nočnih epizod hipoglikemije.
Keywords: sladkorna bolezen, kontinuirano merjenje glukoze, kakovost življenja
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 91; Downloads: 25
.pdf Full text (1,03 MB)

7.
8.
Vpliv pandemije COVIDA-19 na anksioznost mladostnikov
Nikola Matejić, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: COVID-19 je bolezen, ki je privedla do globalne pandemije po vsem svetu in pustila ogromne posledice na duševnem zdravju mladostnikov. Prizadela jih je v času izobraževanja in obdobju odraščanja, v katerem je socializacija največjega pomena. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti vpliv pandemije COVIDA-19 na anksioznost mladostnikov. Metode: V diplomskem delu smo izvedli pregled znanstvene literature, analizo in sintezo literature s področja vpliva pandemije COVIDA-19 na anksioznost mladostnikov. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL Ultimate, Cochrane Library in ScienceDirect. Potek iskanja smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA. Pregledali in analizirali smo znanstveno literaturo in določili nivoje dokazov izbranim člankom. Rezultati: V končno analizo smo vključili devet člankov. Na podlagi izbranih virov smo ugotovili, da je pandemija COVIDA-19 močno posegla v življenje mladostnikov, kar se jasno odraža v njihovem psihičnem počutju. Posledice številnih ukrepov, kot so socialna izolacija, prepoved druženja, izobraževanje na daljavo in omejitve študentskega dela, so pri mladostnikih sprožile povišano anksioznost, napade panike in stres. Razprava in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da je pandemija COVIDA-19 povzročila številne težave, kot je poslabšanje duševnega zdravja študentov in pojav anksioznosti. Zato bi bilo smiselno vzpostaviti izboljšano socialno podporo in razviti ustrezne javnozdravstvene intervencije za obravnavo čustvenih, psiholoških in socialnih potreb mladostnikov.
Keywords: pandemija COVIDA-19, mladostniki, anksioznost
Published in DKUM: 07.05.2024; Views: 6342; Downloads: 76
.pdf Full text (1,54 MB)

9.
Podporne intervencije družinskih članov pacienta s Parkinsonovo boleznijo
Matija Škrlec, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Parkinsonova bolezen je neozdravljiva, nevrodegenerativna bolezen, ki ima zelo raznoliko klinično sliko. Posledica bolezni je okrnjena fizična in kognitivna funkcija pacientov, kar zahteva veliko pomoči tudi od družinskih članov svojcev s Parkinsonovo boleznijo. Namen zaključnega dela je bil raziskati, katere intervencije se izvajajo za podporo družinskim članom pacienta s Parkinsonovo boleznijo. Metode: Pri pisanju smo uporabili opisno ali deskriptivno metodo dela. Raziskave so bile pridobljene iz podatkovnih baz CINAHL, PubMed, Cochrane Library in ScienceDirect. Uporabili smo metodi analize ter sinteze. Raziskave smo razvrstili na ravni, glede na izbrano hierarhijo dokazov. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih šest raziskav, ki so bile narativni pregled literature (n = 2), kvalitativne (n = 2), kvantitativne (n = 2), ali raziskave mešanih metod (n = 1). Družinskim članom so najpogosteje nudene intervencije izobraževanja, za sprejemanje vloge skrbnika, nudenje oziroma svetovanje duhovne oziroma duhovniške podpore v okviru paliativne oskrbe, ter socialna podpora oziroma izmenjava izkušenj med družinskimi člani v okviru psihoizobraževalnega programa. Razprava in zaključek: Rezultati kažejo, da obstajajo koristne intervencije, kot so izobraževalni programi za družinske člane, vendar pa ne obstaja veliko raziskav, ki bi točno opredelile, kako bi naj bila izobraževanja strukturirana.
Keywords: Parkinsonova bolezen, družinski člani, podporne intervencije
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 229; Downloads: 81
.pdf Full text (1,34 MB)

10.
Uporaba brezšivne skrbi pri pacientih s pridruženimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi
Sabina Repec, 2024, master's thesis

Abstract: Uvod: Brezšivna skrb je na posameznika usmerjen proces, katere glavni namen je preverjanje skladnosti predpisane farmakološke terapije s ciljem zmanjšanja napak, ki se pojavljajo v povezavi s farmakološko terapijo. Gre za proces, ki zahteva multidisciplinarno sodelovanje strokovnjakov na različnih ravneh zdravstvenega varstva. Metode: V teoretičnem delu magistrskega dela smo uporabili deskriptivno metodo analize in sinteze virov, pridobljenih s pomočjo domače in tuje znanstvene ter strokovne literature. V empiričnem delu magistrskega dela smo izvedli intervjuje s kliničnimi farmacevti v izbrani bolnišnični instituciji, kot instrument raziskovanja pa smo uporabili pol strukturiran intervju. Rezultati: Na podlagi analize in sinteze virov ter izvedenih intervjujev smo ugotovili, da brezšivna skrb pomembno vpliva na varnost in kakovost obravnave hospitaliziranih pacientov s pridruženimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi in da imajo intervjuvanci dobro percepcijo glede implementacije brezšivne skrbi v prakso. Razprava in zaključek: Brezšivna skrb pomembno vpliva na zmanjševanje napak, ki se pojavljajo v povezavi s farmakološko terapijo v praksi in so pogostejše, kot si predstavljamo. Posledično lahko izpostavimo prednosti tako za posameznika kot javno-zdravstveni sistem.
Keywords: Brezšivna skrb, pacient, kronične nenalezljive bolezni, usklajevanje zdravljenja z zdravili, klinični farmacevt.
Published in DKUM: 22.04.2024; Views: 179; Downloads: 33
.pdf Full text (1,31 MB)

Search done in 4.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica