| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POSEBNOSTI REVIDIRANJA SISTEMA NOTRANJIH KONTROL PRI POSEKU IN SPRAVILU LESA
Lidija Juvan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar opisuje posebnosti revidiranja sistema notranjih kontrol pri poseku in spravilu lesa. Revidiranje notranjih kontrol daje revizorju ugotovitve o točnem, poštenem in resničnem izkazovanju evidenc revidiranega podjetja in spoznanje o učinkovitem delovnanju notranjih kontrol ter vključuje možnosti opiranja na njih v zaključni fazi revizije, če meni, da so le-te dovolj zanesljive. Glede opredelitve notranjih kontrol je zapisanih veliko definicij različnih avtorjev, pri čemer so si razlage bolj ali manj podobne. Sistem notranjih kontrol uvede poslovodstvo z namenom, da zagotovi varovanje premoženja pri svojem delovanju. V diplomskem seminarju sem opisala proces poteka sečnje in spravila lesa iz gozdov ter posebnosti sistema notranjih kontrol, ki se kažejo kot nadziranje in kontroliranje pravilnosti in popolnosti sprotnih evidenc. Evidence, ki spremljajo ta proces, so fizične kontrole nad pravilnostjo in ustreznostjo izvajanja gozdarske aktivnosti ter računalniškim informacijskim sistemom, kjer gre za preverjanje pravilno vnešenih podatkov prejetih listin in poročil.
Keywords: notranje kontrole, revidiranje notranjih kontrol, kontrolni postopki, računovodski sistem, gozdarska dejavnost, posek in spravilo lesa, poslovni proces.
Published: 23.11.2012; Views: 1361; Downloads: 116
.pdf Full text (1,71 MB)

2.
ZNAČILNOSTI DEJAVNOSTI KONTROLINGA VETERINARSKIH POSTAJ
Lidija Juvan, 2016, master's thesis

Abstract: Dejavnost kontrolinga je pripomoček poslovodstva, ki načrtno usmerja in uravnava delovanje podjetja ali organizacije. Naloga dejavnosti kontrolinga je priskrbeti informacije za usmerjanje in nadziranje organizacije doseganja zastavljenih ciljev. Odgovorni nosilec te dejavnosti je kontroler, ki s svojim strokovnim znanjem skrbi za trajnostni obstoj in razvoj organizacije. Veterinarske organizacije so javne službe, katerih primarna dejavnost je ugotavljanje in diagnosticiranje bolezni ter zdravljenje bolnih živali. Njihov cilj delovanja ni v doseganju dobička, ampak z danimi in omejenimi sredstvi doseči maksimalne koristi in zadovoljstvo uporabnikov njihovih storitev. Vendarle pa si pri vodenju poslovnega procesa veterinarske organizacije želijo, da slednje delujejo varčno, učinkovito in uspešno. Organizacije uvajajo dejavnost kontrolinga v svoje poslovanje, saj se zavedajo koristi, ki jih slednja prinaša. Ker do zdaj ni bilo veliko znanega o izvajanju te dejavnosti v veterinarskih organizacijah, smo z raziskavo uvajanja in izvajanja dejavnosti kontrolinga na izbranih veterinarskih postajah želeli ugotovili, kako in v kolikšni meri slednje izvajajo to dejavnost. V raziskavi smo ugotovili, da imajo izbrane veterinarske organizacije vzpostavljen celovit informacijski sistem, kateri jim omogoča kakovostno načrtovanje, nadziranje in analiziranje celotnega poslovanja. Z vzpostavitvijo kontrolinga ali podobnega informacijskega sistema je moč razpolagati s kakovostnimi informacijami, katere omogočajo učinkovito usmerjanje in uravnavanje poslovanja. Pri raziskovanju izbranih veterinarskih postaj smo ugotovili, da s sprotnim spremljanjem stroškov in drugih vidikov poslovanja veterinarske organizacije zagotavljajo uresničevanje postavljenih ciljev ter tako varčno, učinkovito in uspešno delujejo.
Keywords: dejavnost kontrolinga, veterinarske postaje, poslovodstvo, poslovna uspešnost
Published: 14.06.2016; Views: 538; Downloads: 61
.pdf Full text (2,20 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica