| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Optimizacija proizvodnje nosilcev prikolice s prebijalnim cnc strojem euromac mtx flex : diplomsko delo
Uroš Tušek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena vpeljava modernega prebijalnega CNC stroja Euromac v serijsko proizvodnjo nosilcev za izdelavo avtomobilskih prikolic. Predstavljena je vloga novega stroja v obstoječem proizvodnem procesu. Delo zajema podatke o stroju, predstavitev več funkcijskega orodnega sistema in 2D programiranje v programskem okolju TopPunch. Izvedeni so različni primeri izdelave in obdelave nosilcev prikolice. Na ta način so prikazane razne zmogljivosti stroja. Na podlagi zbranih podatkov sem analiziral prednosti novega CNC stroja na področju materialov, optimizacije, natančnosti in kakovosti. Predstavljena je primerjava zbranih podatkov s podatki enakih nosilcev, pridobljenih na starejšem CNC stroju in izvedena krajša analiza stroškov. Praktični del diplomskega dela sem izvedel v podjetju TPV Prikolice.
Keywords: proizvodnja, prebijanje, prebijalni stroj, orodje, programiranje, materiali
Published in DKUM: 01.10.2020; Views: 451; Downloads: 35
.pdf Full text (2,67 MB)

2.
Vpliv radija pestiča in širine materiala na elastično poravnavanje pri procesu upogibanja : diplomsko delo
Jure Vezonik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje proces upogibanja, ki velja za enega najbolj razširjenih tehnoloških postopkov za preoblikovanje pločevine. Namen diplomskega dela je z eksperimentalnim delom ugotoviti, kako nekateri geometrijski parametri vplivajo na elastično poravnavo pri upogibanju po razbremenitvi. Rezultati eksperimentalnega dela, ki so prikazani v obliki grafov in preglednic ter so primerjani z analitičnimi preračuni, so pokazali, da je vpliv radija pestiča na velikost elastične poravnave zelo velik, medtem ko širina komada nima pomembnejšega vpliva na elastično poravnavanje.
Keywords: upogibanje pločevine, radij pestiča, elastična poravnava, kot zravnanja
Published in DKUM: 01.10.2019; Views: 716; Downloads: 130
.pdf Full text (2,70 MB)

3.
Izdelava posnemalnega orodja za kovane snemalne klešče za žico v podjetju Unior : diplomsko delo
Dejan Jančič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je obnoviti in izboljšati obstoječo pripravo za posnemanje kovanih klešč za snemanje žice. Priprava ni imela ustreznega naslona na podstavku. Kot posledica tega se je po končanem posnemanju na notranji strani čeljusti klešč poznala zareza. Kot vemo pa v današnjem času, poleg brezhibne funkcionalnosti, na bodočega kupca vpliva tudi zunanji videz izdelka. Zato sem v okviru diplomskega dela skušal odpraviti ta problem in na novo skonstruirati pripravo. Prednost nove priprave je v natančnosti posnemanja.
Keywords: posnemanje, kovano orodje, jeklo za poboljšanje, konstruiranje
Published in DKUM: 09.09.2019; Views: 630; Downloads: 89
.pdf Full text (4,31 MB)

4.
Optimizacija menjave orodij v podjetju unior d.d.
Martin Kočnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V današnjih časih so potrebe na tržišču kovanih izdelkov vsak dan večje. Zaradi tega vsako podjetje želi zadovoljiti potrebe kupca in mu zagotavljati najvišje možne kapacitete v najkrajšem času. S pomočjo nenehnega prilagajanja in optimizacije proizvodnje je mogoče skrajšati nepotrebne zastoje, povečati produktivnost ter izboljšati kvaliteto proizvodov. Diplomsko delo obravnava optimizacijo časa menjave orodja na kovaški liniji v podjetju Unior d. d. in uvedbo hitrih menjav orodij s pomočjo metode SMED. Menjavo na kovaški liniji sem s pomočjo posnetega stanja menjave analiziral in se odločal o najbolj smiselnih popravkih procesa, ki privedejo do občutnega skrajšanja časa menjave orodij. Te optimizacijske spremembe so bile uvedene na kovaški liniji tudi v praksi. V nalogi je podana tudi podrobna primerjava med prejšnjim in izboljšanim (optimiziranim) stanjem procesa menjave orodja na kovaški liniji.
Keywords: Preoblikovanje, kovaška linija, menjava orodja, metoda SMED, optimizacija
Published in DKUM: 21.09.2018; Views: 1464; Downloads: 175
.pdf Full text (2,71 MB)

5.
Analitično in eksperimentalno določanje sile pri upogibanju pločevine
Ermin Dunić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je najprej na splošno opisan proces upogibanja pločevine in upogibanje v matrici. Postopek upogibanja je v proizvodnih podjetjih zelo razširjen in pomemben proces pri izdelavi nekega izdelka. V diplomski nalogi smo analitično in eksperimentalno določili upogibne sile v odvisnosti od nekaterih parametrov: matrice in pestiča, kvalitete materiala in debeline pločevine. Rezultati eksperimentov so pokazali, da se pojavijo razlike pri dejanskih in analitično določenih upogibnih silah. Vpliv preiskovanih upogibnih parametrov je pri tem različen. Rezultate eksperimentov, analitičnih preračunov ter vplivnost parametrov smo predstavili v obliki grafov.
Keywords: preoblikovanje, upogibanje pločevine, sile, visokotrdnostna jekla
Published in DKUM: 18.09.2018; Views: 1023; Downloads: 132
.pdf Full text (2,42 MB)
This document has many files! More...

6.
Eksperimentalno in analitično določanje razvite dolžine pri upogibanju pločevine
Klemen Kos, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so na kratko opisani postopki preoblikovanja pločevine, nato pa podrobneje proces upogibanja pločevine in K - faktor. K – faktor je pomemben parameter pri upogibanju, ki ima zelo velik vpliv na razvito mero dolžine izdelka. V diplomski nalogi so predstavljeni analitični in eksperimentalni rezultati, dobljeni z upoštevanjem različnih K – faktorjev ter vpliv le-tega na razvito mero dolžine. Izvedeni so bili preizkusi z različnimi vrednostmi K – faktorjev na treh različnih debelinah jekla S355 ter primerjava rezultatov preizkušancev s konstruiranimi izdelki v programu SolidWorks. Ugotovili smo, da so izračunane vrednosti razvite dolžine v veliki meri odvisne od vrednosti K-faktorja.
Keywords: Preoblikovanje, Upogibanje pločevine, K – faktor, Razvita dolžina.
Published in DKUM: 06.09.2018; Views: 1752; Downloads: 288
.pdf Full text (2,49 MB)

7.
Analiza elastičnega zravnavanja pri procesu upogibanja pločevine
Gregor Avguštin, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je najprej opisan postopek preoblikovanja pločevine-upogibanje. Postopek upogibanja se pojavlja skoraj v vsaki proizvodnji in predstavlja pomemben proces pri izdelavi nekega izdelka. Pri postopku upogibanja se pojavi fenomen-elastično zravnavanje, kar pomeni, da se pločevina po oblikovanju nekoliko povrne proti začetnemu stanju in je pomemben faktor pri merski točnosti nekega izdelka. V diplomski nalogi so predstavljeni ključni faktorji, ki vplivajo na elastično zravnavanje. Izveden je bil preizkus upogiba v podjetju »BNM«, na CNC upogibnem stroju »Trumpf TruBend 5085«, kjer se je po upogibu elastično zravnavanje ugotavljalo na različnih vzorcih pločevine, v praksi.
Keywords: upogibanje, elastično zravnavanje, upogibanje v utopu
Published in DKUM: 04.10.2017; Views: 1066; Downloads: 130
.pdf Full text (2,60 MB)

8.
Analysis of a strain rate field in cold formed material using the visioplasticity method
Leo Gusel, Rebeka Rudolf, Borut Kosec, 2009, short scientific article

Abstract: In this paper the visioplasticity method is used to find the complete velocity and strain rate distributions from the experimental data, using the finite-difference method. The data about values of strain rates in plastic re- gion of the material is very important for calculating stresses and the prediction of product quality. Specimens of copper alloy were extruded with different lubricants and different coefficients of friction and then the strain rate distributions were analysed and compared. Significant differences in velocity and strain rate distributions were obtained in some regions at the exit of the deformed zone.
Keywords: forward extrusion, copper alloy, visioplasticity, strain rate, lubrication
Published in DKUM: 03.07.2017; Views: 643; Downloads: 115
.pdf Full text (733,12 KB)
This document has many files! More...

9.
ANALIZA NEČISTOČ KOVINSKIH ULITKOV
Aleksandra Trokšar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Naloga vključuje raziskave analiz nečistoč kovinskih ulitkov
Keywords: ultrazvočno pranje, površinska obdelava ulitkov, spiranje ulitkov pod tlakom
Published in DKUM: 14.10.2016; Views: 1390; Downloads: 108
.pdf Full text (2,61 MB)

10.
Posodobitev proizvodnega procesa v podjetju Elko d.o.o.
Sebastijan Mulec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Proizvodna podjetja se nenehno srečujejo z vprašanjem, kako ostati konkurenčen v primerjavi z drugimi podjetji in kako svoje proizvode izboljšati. Posodobitev proizvodnega procesa predstavlja naložbo, v katero se podjetje podaja z željo po rasti in razvoju podjetja. Posodobitev proizvodnega procesa temelji na opravljenih študijah in analizah strokovnih sodelavcev, ki za to porabijo veliko časa in sredstev. Odločitev je zelo pomembna in močno vpliva na obstanek podjetja na trgu. Odločitev za nakup novega CNC stroja temelji na opravljeni analizi s strani tehnološke službe podjetja Elko d.o.o. Vodstvo podjetja je zaposlenim v tehnološki službi zaupalo izvedbo projektne naloge, s pomočjo dobljenih rezultatov se je vodstvo odločilo za ugodnejšo investicijo v proizvodni proces. V proizvodnih procesih so investicije nujne za ohranjanje rasti podjetja. Analiza dejanskega stanja v proizvodnem procesu podjetja Elko d.o.o. in predstavitev prednosti in slabosti posodobitve proizvodnega procesa z nakupom CNC stroja Doosan Puma 2600 je privedla do končnih ugotovitev in argumentov, s katerimi so utemeljili naložbo.
Keywords: CNC stroj, oblikovanje dela, proizvod, proizvodni proces, sistem REFA
Published in DKUM: 15.09.2016; Views: 1274; Downloads: 143
.pdf Full text (2,06 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica