| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Dizajn delovnega okolja na kritični poti članov kabinskega osebja v potniški kabini letala
Lea Pučnik, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava dizajn delovnega mesta na kritični poti članov kabinskega osebja v potniški kabini letala. Predstavljen je vpliv različnih telesnih drž članov kabinskega osebja med pripravo kabine pred prihodom potnikov na letalo in med strežbo ter vpliv okolja na člane kabinskega osebja v letalu (turbulence, vibracije, hrup, tlak, temperatura zraka …). Raziskava, ki je bila narejena še v času polne aktivnosti Adrie Airways, d. o. o., in je predstavljena v empiričnem delu magistrskega dela, temelji na podatkih, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, izvedene v mesecu aprilu 2019, v katero so bili vključeni redno zaposleni in študenti, ki so opravljali delo člana kabinskega osebja v podjetju Adria Airways, d. o. o. Anketo je rešilo 43 anketirancev. Ergonomska metoda OWAS temelji na dokumentiranih podatkih, pridobljenih na letu novembra 2018 s pomočjo kamere na mobilnem telefonu. Metodi RULA in REBA temeljita na anketiranju članov kabinskega osebja na posameznem delovnem mestu, zato sta v večji meri odvisni od občutka, realnosti in interpretacije podatkov. Lundqvistov indeks pa računsko določa odstotne deleže težavnosti, v kateri se znajdejo člani kabinskega osebja pri opravljanju del in nalog. Vse slike in posnetke za analizo smo pridobili s pomočjo mobilnega telefona. Ključni del pri ocenjevanju dizajna delovnega mesta na kritični poti članov kabinskega osebja v potniški kabini letala so bila vprašanja, ki so vključevala subjektivno oceno o razmerah na letalu in zdravstvenem stanju posameznika. Večina anketirancev je mnenja, da razmere (suh zrak, hrup, mraz, vročina, vibracije in manjša koncentracija kisika) vplivajo na njihovo zdravje. Iz rezultatov raziskave je razvidno, da 46,5 % anketirancev na letalu zelo moti hrup. Prav zaradi hrupa 88,4 % anketirancev sliši manj in ima glavobole. Prav tako smo ugotovili, da 72,1 % članov kabinskega osebja po končanem letenju boli hrbet, 51,2 % pa vrat zaradi upognjene drže vratu in hrbta kabinskega osebja pri pripravi kabine na let. 97,7 % anketirancev je mnenja, da bi se razmere v letalu lahko izboljšalo. V okviru magistrskega dela smo izpostavili nekatera ključna področja izboljšav. Predlagali smo dodatne raziskave, s katerimi bi ugotovili dejavnike, ki ovirajo ergonomske izboljšave za člane kabinskega osebja glede strežbe na letalu, ocenili učinek predlogov izboljšav glede izboljšanja dizajna (ergonomije) na delovnem mestu ter predlagali boljše ozaveščanje zaposlenih o ergonomiji na delovnem mestu, saj veliko lahko naredijo zaposleni tudi sami.
Keywords: ergonomija, dizajn, delovno mesto, kabinsko osebje, REBA, RULA, OWAS
Published: 10.03.2020; Views: 519; Downloads: 184
.pdf Full text (37,02 MB)

2.
Organizacija proizvodnega podjetja Impol FT d.o.o.
Maja Pučnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsako uspešno podjetje ima dobro organizacijo, ki jo obnavlja nadgrajuje in nadzira. V podjetju Impol FT d.o.o. ki je del skupine Impol d.o.o. se soočajo z težavami v organizaciji proizvodnega proces folij in tankih trakov. Izziv jim postavlja razdrobljenost proizvodnje na več lokacij. Vodstvo proizvodnje stremi k temu da bi bil celoten proces strnjen pod eno streho in bi si zaporedno sledil od vhoda materiala, predelava materiala do izhoda dokončanega proizvoda. Da smo lažje prišli do rešitve smo obnovili znanje o podjetjih, organizacijah in poslovnih procesih. Našli smo tri možne rešitve, od katerih smo dve zavrgli. Rešitev nam ponuja razširitev hale in selitev celotnega proizvodnega procesa v njo. S tem bomo rešili trenutno problematiko ter pridobili na času proizvodnje enega produkta in njihovi kakovosti.
Keywords: organizacija, podjetje, poslovni proces, proizvodni proces, optimalna rešitev
Published: 30.09.2016; Views: 965; Downloads: 129
.pdf Full text (2,61 MB)

3.
PRIMERJALNA ANALIZA LETNIH POROČIL RAZLIČNIH BANK
Miha Pučnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja analizo letnih poročil štirih različnih bank in sicer Raiffeisen banka d.d., Raiffeisen Zentralbank Österreich, Zveza bank v Celovcu ter Družbe za upravljanje terjatev bank. Letna poročila so bila napisana v treh različnih jezikih – slovenščina, angleščina in nemščina. V letnih poročilih bank mora biti uporabljen strokovni jezik, ki je namenjen specifični publiki, ki se ukvarja z bančništvom. Za strokovni jezik je značilna strokovna terminologija, v tem primeru bančno-finančna terminologija. Letno poročilo predstavlja eno izmed pomembnejših informacij o poslovanju ter uspehih finančno usmerjenih družb. Vsa letna poročila so običajno napisana v najmanj dveh jezikih. Namen diplomske naloge je analizirati letna poročila glede na strokovno izrazoslovje s področja financ in bančništva, prevodov kazala ter na jezik, ki prevladuje. V teoretičnem delu diplomske naloge je naprej predstavljen pojem prevajanja. Sledi razlaga pojma terminologije ter strokovnega jezika in strokovnih besedil. V nadaljevanju se dotaknemo vprašanja enakopravnosti jezikov v Evropski uniji ter vplivu angleščine na slovenski in nemški jezik. Na koncu teoretičnega dela je dodana še predstavitev vseh štirih bank.
Keywords: Letno poročilo, strokovni jezik, strokovna terminologija, prevajanje, strokovno besedilo, enakopravnost jezikov
Published: 02.09.2016; Views: 1537; Downloads: 95
.pdf Full text (3,40 MB)

4.
Uporaba ostrostrelne puške kalibra 12,7 mm v Slovenski vojski
Sergej Pučnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava uporabo ostrostrelne puške 12,7 mm v Slovenski vojski. Koncept tega orožja je v uporabi po svetu že dolgo časa ampak je dokaj mlad v Slovenski vojski, saj se je nakup izvedel leta 2005 s projektom imenovanim Bojevnik 21. stoletja. V nalogi spoznamo razvoj tega orožja in naboja, ter nekaterih ostrostrelnih pušk kalibra 12.7 mm. Seznanili se bomo tudi s ostrostrelno puško PGM Hecate II, ki je v uporabi v Slovenski vojski. Zastavili smo si hipoteze in skozi nalogo ugotovili, da dejansko po definiciji ostrostrelna puška, ki jo uporabljamo, ne ustreza pogoju natančnosti ene kotne minute. Spoznali smo tudi opremo, ki jo uporablja ostrostrelni par v Slovenski vojski. Z definiranjem vrst balistike smo se poglobili v dejavnike potrebne za zadetek v veščini ostrostrelstva. Eden izmed njih je tudi Coriolisova sila, ki vpliva na let izstrelka v zraku zaradi vrtenja Zemlje. Za pomoč ostrostrelcem smo dodali tudi matematični formuli za izračun tega popravka. Uporabo orožja na živo silo smo podkrepili s pravno podlago in opredelili kaj sploh pomeni kaliber 12.7 mm. Ugotovili smo tudi, da prvi zadetek izstreljen iz hladnega orožja odstopa od vseh, ki sledijo. Za konec smo opravili eksperiment na strelišču. Tam smo poskusili uporabiti nastavitve na strelnem daljnogledu iz podatkov, ki nam jih posreduje balistična aplikacija. Ugotovili smo, da so ti podatki nezanesljivi, ker so zadetki imeli veliko odstopanje. Streljanje smo nadaljevali s pomočjo opazovalca in tako uspeli zbrati podatke o nastavitvah na razdaljah, ki smo jih vnesli v tabelo.
Keywords: vojska, Slovenska vojska, ostrostrelstvo, ostrostrelci, strelno orožje, ostrostrelne puške, diplomske naloge
Published: 11.05.2016; Views: 1866; Downloads: 271
.pdf Full text (1,44 MB)

5.
POGODBA O DOSMRTNEM PREŽIVLJANJU
Minka Pučnik, 2015, master's thesis

Abstract: S pogodbo o dosmrtnem preživljanju se preživljalec zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika - preživljanca, drugi pogodbenik pa izjavi, da mu zapušča vse ali del premoženja,s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti.
Keywords: pogodba o dosmrtnem preživljanju, obličnost, aleatornost, causa, subjekti
Published: 13.04.2016; Views: 1056; Downloads: 272
.pdf Full text (553,49 KB)

6.
KAKOVOST IZOBRAŽEVANJA POSADK V PODJETJU ADRIA AIRWAYS
Lea Pučnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava kakovost izobraževanja posadk v podjetju Adria Airways. V diplomskem delu je predstavljen vpliv kakovosti izobraževanja na ključne procese v podjetju. Osrednji del preučevanja diplomskega dela se navezuje na celoten način in potek procesa, vključujoč polet letala ter druge dejavnosti, ki potencialno vplivajo na varnost. Raziskava, ki je predstavljena v empiričnem delu diplomskega dela, temelji na podatkih, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, izvedene v mesecu februarju 2014, v katero so bili vključeni redno zaposleni in študentje, ki opravljajo delo člana kabinskega osebja v podjetju Adria Airways. Anketo je rešilo 37 anketirancev. Rezultati raziskave so pokazali, da je 41 % anketirancev mnenja, da se jim letne evakuacije, ki jih opravljajo v Adrii Airways, ne zdijo tako zelo uporabne kot tiste, ki jih opravljajo vsaka tri leta v Lufthansi. Rezultati so ravno tako pokazali, da 38 % anketirancev ni seznanjenih s spremembo zakona v mesecu marcu leta 2013, ki prinaša novosti v zvezi z veljavnostjo in uporabnostjo potrdila člana kabinskega osebja. Ključni del pri ocenjevanju kakovosti izobraževanja v podjetju Adrie Airways so bila vprašanja, ki so vključevala subjektivno oceno o usposobljenosti kabinskega osebja za izvajanje vsakodnevnih nalog in nalog v pimeru izrednih situacij. Kot je razvidno iz rezultatov raziskave, so anketiranci mnenja, da so dovolj usposobljeni za izvajanje vsakodnevnih nalog. Podobne ugotovitve veljajo tudi za primere izrednih situacij, saj je 94 % anketirancev izrazilo, da se počutijo dovolj usposobljene za izvajanje teh delovnih nalog. V okviru diplomskega dela smo izpostavili nekatera ključna področja izboljšav. Predlagali smo: (1) spremembo poteka evakuacij, ki bi omogočila terminsko uskladitev izvedbe vaj; (2) izboljšave na področju e-izobraževanja, ki se nanašajo na izvedbo teoretičnega dela izobraževanja; (3) boljšo seznanitev zaposlenih o izrednih situacijah ter o vseh novostih, ki se tičejo priročnikov za člane kabinskega osebja.
Keywords: kakovost, izobraževanje posadk, varnost, kabinsko osebje, licenca
Published: 08.05.2014; Views: 1563; Downloads: 93
URL Link to full text

7.
STRATEGIJE ODLOČANJA PRI IGRANJU SPLETNEGA POKRA
Alen Pučnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi povečevanja števila igralcev spletnega pokra se pojavi največji problem: kako uspeti, kako premagati večino? Vsak dan je vedno več različnih forumov, člankov, programov in video posnetkov, ki pomagajo igralcem, da postanejo boljši in posledično tudi zaslužijo več denarja. To pomeni, da se kvaliteta igre na nižjih limitih izboljšuje in je zato tudi vedno težje premagovati igralce na nižji ravni. Prav zaradi obstoja teh spletnih strani in programskih orodij, smo se domislili hibridnega sistema oz. modela, ki pomaga pri odločitvah, kako s pomočjo obstoječih orodij lažje premagovati ovire in posledično tudi igralce. Namen diplomskega dela je predstaviti opis pokra, strategij in razpoložljivih orodij (spletnih strani in aplikacij), predstaviti hibridni sistem oz. model odločanja za igranje spletnega pokra, podati nekaj primerov odigranih iger ter predstaviti končne rezultate.
Keywords: Spletni poker, strategije odločanja, odločitveni model, programsko orodje za pomoč med igro
Published: 15.11.2012; Views: 900; Downloads: 173
.pdf Full text (2,17 MB)

8.
RAZVOJ NOVE GENERACIJE PRALNIH STROJEV PS10 V GORENJU D.D.
Aleš Pučnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavil razvoj nove generacije pralnih strojev, ki smo jo poimenovali generacija PS10. Preveril in analiziral sem situacijo na tržišču ter predstavil izboljšave glede na obstoječo generacijo pralnih strojev. Produkt v osvajanju smo popeljali skozi fazo razvijanja dizajna, razvoja in razvoja tehnoloških procesov.
Keywords: o Gorenje, d. d., o razvoj izdelka, o proces razvoja novega izdelka, o design, o pralni stroj PS10, o prototip
Published: 05.01.2012; Views: 1614; Downloads: 240
.pdf Full text (8,77 MB)

9.
Pogodbena avtonomija v dednem pravu : diplomsko delo
Minka Pučnik, 2009, undergraduate thesis

Keywords: notarji, dedno pravo, pogodbena avtonomija, dednopravne pogodbe, diplomske naloge
Published: 23.07.2009; Views: 3274; Downloads: 784
.pdf Full text (460,09 KB)

10.
ŠKODLJIVI VPLIVI SONCA
Janja Pučnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomsko delo z naslovom Škodljivi vplivi sonca opozarja na škodljivost in posledice prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. V teoretičnem delu so zbrani podatki o škodljivem delovanju sončnih žarkov, posledicah sončenja ter preventivni ukrepi za preprečevanje sončnih opeklin, drugih poškodb in predstavitev projekta »Zaščita pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov – ozaveščanje predšolske populacije«. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika 52 staršev otrok vrtca Slovenske Konjice, v letu 2008. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so starši ozaveščeni o škodljivosti sonca in kakšna zaščitna sredstva uporabljajo za svoje otroke. Ugotovili smo, da so starši zelo dobro seznanjeni o škodljivih vplivih sonca, najpogosteje pa kot zaščitno sredstvo pred soncem za svoje otroke uporabljajo zaščitne kreme, losione in pokrivala. To znanje prenašajo tudi na svoje otroke in jih navajajo na samostojnost pri uporabi zaščitnih sredstev. Kljub seznanjenosti o nevarnosti sončnih žarkov, se nekateri še vedno ne umaknejo s sonca, kadar je to najpomembnejše in sicer med 11. in 16. uro.
Keywords: Ključne besede: otrok, starši, sonce, sončenje, zaščita pred soncem.
Published: 20.03.2009; Views: 3679; Downloads: 539
.pdf Full text (470,08 KB)

Search done in 0.36 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica