| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Analiza stališč prodajalcev motornih olj v Sloveniji : diplomsko delo
Andrej Predikaka, 2004, undergraduate thesis

Published: 28.09.2007; Views: 1240; Downloads: 264
.pdf Full text (318,75 KB)

2.
ZASNOVA IN IZDELAVA NOVE VPENJALNE PRIPRAVE ZA VIBRACIJSKO MIZO
Aleš Predikaka, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zasnovana diplomska naloga, ki je pred vami, prikazuje izdelavo vpenjalne priprave za izbijanje jeder iz ulitka. Cilj te vpenjalne priprave je pospešiti izbijanje jedra iz ulitka ter hkrati zmanjšati stroške na operaciji izbijanja jedra. Tako smo se odločili zasnovati vpenjalno pripravo, ki bo v ciklusu izbijanja jeder izbijala dva kosa hkrati. Rezultati vseh vrednosti, katere se nam pojavljajo v diplomski nalogi, so izvleček iz simulacij, ki sem jih izvajal v programu Microsoft Excel. S pomočjo tega programa sem prišel do vrednosti katere ustrezajo vpenjalni pripravi. Rezultati celotnega projekta so bili pozitivni, vendar se bodo dejanski rezultati pokazali, ko bo vpenjalna priprava dejansko delovala brez večjih zastojev. Zagotavljam vam, da diplomsko delo, ki je pred vami, podaja veliko odgovorov na kakšen način se lotiti konstruiranja nove vpenjalne priprave.
Keywords: strojništvo, konstrukterstvo, vibracijska miza, vpenjalna priprava
Published: 02.10.2009; Views: 2133; Downloads: 214
.pdf Full text (3,43 MB)

3.
IZDELAVA DOKUMENTACIJE ZA TESTNO MESTO LINEARNEGA MOTORJA
Uroš Predikaka, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Vsaka naprava potrebuje kvalitetno dokumentacijo, iz katere lahko uporabniki dobijo informacije o delovanju, hkrati pa je potrebna za kasnejša vzdrževanja. Za testni objekt lineranega motorja je potrebno izdelati dokumentacijo, v katero so vključeni mehanski načrti, elektro načrti, navodila za upravljanje, opis naprav ter tehnične lastnosti. Cilj naloge je izdelati kvalitetno dokumentacijo, preko katere bodo uporabniki dobili razne informacije iz testnega mesta linernega motorja.
Keywords: linearni električni motor, testno mesto, dokumentiranje
Published: 07.09.2011; Views: 1168; Downloads: 153
.pdf Full text (2,01 MB)

4.
5.
KONFLIKTI V PODJETJU IN KAKO JIH REŠITI
Vladka Predikaka, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vsak človek kdaj naleti na konfliktno situacijo. V konflikt se lahko zapleteš s kakšno osebo, skupino ljudi ali pa je konflikt znotraj tebe samega. Največkrat sta potrebni dve osebi, ki imata različna stališča v zvezi z eno ali več zadevami. Konflikti torej nastanejo zaradi navzkrižja interesov med posamezniki ali skupinami. Pojem konflikt ne smemo enačiti s pojmom problem. Ni enako. Problem lahko vodi v konflikt, ni pa nujno. V vsakem konfliktu pa se že obvezno pojavlja problem. Konflikt ne smemo enačiti niti z fizičnim nasiljem, saj prepiri in nasilje niso konflikt, temveč predstavljajo poskus njegovega razreševanja. Ljudje, ki se prepirajo ali pretepajo, poskušajo vplivati na drugega, da bi se vedel tako, kot želijo oni. Zato ne smemo izenačevati konflikta z vedenji, ki izhajajo iz njega. Ni nujno, da se osebi, ki sta v konfliktu sploh prepirata. Lahko se ignorirata ali sta v prijaznih odnosih. Konflikti v podjetjih so stalnica. Pomembno jih je čim prej prepoznat in jih sproti reševati. V nasprotnem primeru se lahko konflikti v podjetju začenjajo odražati na poslovanju, kar lahko zmanjša produktivnost in slabi podjetje. S tem je ogrožena naša konkurenčnost in seveda, dobiček. Zavedati se moramo, da konflikti ne prinašajo samo negativnih posledic, če jih rešimo konstruktivno, lahko podjetju pripomorejo tako, da izboljšajo odnose med zaposlenimi, prinašajo spremembe in razbijejo monotonost.
Keywords: konflikt, reševanje konfliktov, vrste konflikta, konflikti v podjetjih, konflikti v družinskih podjetjih
Published: 20.12.2012; Views: 1041; Downloads: 349
.pdf Full text (690,81 KB)

6.
UMETNIŠKO DELOVANJE SODOBNE PLESALKE TINE DOBAJ
Andreja Predikaka, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Umetniško delovanje sodobne plesalke Tine Dobaj je predstavljen sodobni ples oziroma ples od prazgodovine do danes. V prazgodovini je bil ples druga najpomembnejša dejavnost, takoj za lovom, ki jim je pomenil boj za obstanek. Ples je povezan tudi z magijo in z obredi. Kasneje govorimo o ljudskem, ki ga ljudje takoj povežejo s folkloro, in družabnem plesu ter o modernem plesu. Opisane so tudi značilnosti modernega plesa. Predstavljeni so pomembni plesalci in koreografi, ki so zaznamovali določene plesne smernice in plesna obdobja, tako v tujini, kot pri nas. V Sloveniji imamo veliko pomembnih koreografov in plesalcev, ki so zaznamovali in pustili pečat v slovenskem plesnem prostoru. Mejniki sodobnega plesnega obdobja segajo v leto 1922. Pomembno vlogo ima sodobna slovenska plesalka Tina Dobaj, katera ima za seboj bogato šolanje, med drugim se je šolala na plesni akademiji P.A.R.T.S. v Bruslju. Predstavljene so njene koreografije ter kritike oziroma članki iz časnikov ter projekti v katerih je uspešno sodelovala.
Keywords: ples, sodobni ples, koreografi/plesalci, moderni ples, plesalka Tina Dobaj.
Published: 22.05.2013; Views: 1107; Downloads: 82
.pdf Full text (716,92 KB)

7.
UPORABA RAZLIČNIH TEHNIK EKSTRAKCIJ OLJA IZ SEZAMOVEGA SEMENA
Darja Predikaka, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pridobivali smo sezamovo olje iz sezamovega semena. Uporabili smo dva postopka ekstrakcije – konvencionalno ekstrakcijo z različnimi topili in superkritično ekstrakcijo. Kot topila pri konvencionalni ekstrakciji smo uporabili heksan, etanol in petroleter. Pri superkritični ekstrakciji smo kot topilo uporabili propan. Imeli smo šest različnih ekstrakcijskih pogojev. Na podlagi dobljenih rezultatov in dobljenega olja smo izračunali izkoristke ekstrakcij. Vsak ekstrakt smo tudi umilili. Vzorcem smo določali vsebnost maščobnih kislin v olju in antioksidativno kapaciteto olja. Vsebnost maščobnih kislin smo določali s plinsko kromatografijo in ugotovili, da prevladujeta oleinska in linolna maščobna kislina. Antioksidativnost smo določali po metodi Photochem. Največji izkoristek pri konvenkcionalni ekstrakciji smo dobili s topilom heksan, pri superkritični ekstrakciji pa pri pogojih T=50°C in p=100bar. Ugotovili smo, da je sezam dobra oljna rastlina, saj smo imeli čez 50% izkoristke ekstrakcije. Glede na rezultate in potek eksperimentov smo ugotovili, da je boljša superkritična ekstrakcija, kot pa klasična konvencionalna ekstrakcija, saj je izkoristek bistveno večji, pa tudi olje je čistejše.
Keywords: sezam, sezamovo seme, sezamovo olje, konvencionalna ekstrakcija, superkritična ekstrakcija, plinska kromatografija, antioksidativnost
Published: 11.09.2013; Views: 1770; Downloads: 159
.pdf Full text (2,19 MB)

8.
Telesne spremembe med nosečnostjo
Sandra Predikaka, 2014, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Nosečnost spremljajo obsežne fiziološke spremembe, ki se pojavijo že zgodaj po zanositvi. Pogosto se to zgodi, še preden se ženska zave, da je noseča. Nosečnost ni bolezen, ampak je »drugo stanje«, na to stanje se je potrebno pripraviti, saj le zdrava nosečnost prinese zdravega in primerno razvitega otroka. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako nosečnice gledajo na telesne spremembe v nosečnosti in kako to vpliva na njihovo zadovoljstvo. Anketirali smo 100 nosečnic, ki so obiskale Dispanzerja za žene v Zdravstvenem domu Ptuj. Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Nosečnice so prav posebna skupina žensk v življenjskem obdobju, ki jim je potrebno posvetiti več časa. Iz rezultatov naše izvedene raziskave smo prišli do spoznanja, da ženskam največ težav povzroča oz. pripomore k slabšemu počutju pojav zgage, sledi sprememba telesne teže, zaprtost in pojav sprememb na koži. To so spremembe, ki jih najbolj motijo in prav iz tega razloga bi bilo potrebno v bodoče več govoriti o tej tematiki, predvsem s pomočjo ljudi, ki so se že srečali s tovrstnimi nevšečnostmi. Večina nosečnic je zadovoljnih ob pogledu na svojo telo v ogledalu (87 %), ob pogledu na svoje telo vzbuja pozitivne občutke. ¼ anketirank meni, da imajo velik trebuh, 8 % anketiranih je v manjši meri navdušenih nad svojim izgledom. 3 % nosečnic pa se zgraža nad tem, kako so debele.
Keywords: Ključne besede: nosečnost, nosečnica, telesne spremembe.
Published: 29.09.2014; Views: 1382; Downloads: 239
.pdf Full text (1,37 MB)

9.
VAROVANJE ELEKTRONSKIH IZDELKOV S TEHNOLOGIJO RFID
Blaž Predikaka, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Varovanje izdelkov je že dolgo pomembna panoga v trgovinskem sektorju. Tehnologijo in osnovne principe tehničnega varovanja je mogoče preslikati in uveljaviti tudi v sorodnih aplikacijah in tako je dobre prakse smiselno uporabiti kjerkoli, kjer se za takšno varovanje pojavi potreba in je tehnično izvedljivo. Tehnologija RFID omogoča skoraj neomejeno uporabo za identifikacijo in zaznavo označenih predmetov, kar smo tudi izkoristili za varovanje specifičnih izdelkov. Tehnologija RFID je brezžična ter nikakor ne omejuje uporabe varovanih izdelkov, obenem pa je enostavno zaznati, ko je izdelek izven varovanega območja, in generirati alarm. V diplomskem delu sta predstavljena tudi razvoj in delovanje aplikacije, implementirane specifično za varovanje z uporabo tehnologije RFID.
Keywords: programska oprema, radiofrekvenčna identifikacija, varnostni sistem, tehnično varovanje
Published: 16.10.2015; Views: 725; Downloads: 77
.pdf Full text (1,86 MB)

10.
NADOMESTNO MATERINSTVO - VPLIV ZADEVE C-167/12 NA SLOVENSKO PRAVNO UREDITEV
Mihela Predikaka, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem času se pari za pridobitev otroka vse bolj poslužujejo nadomestnega materinstva. Nadomestno materinstvo zajema vse primere, ko se ženska zaveže, da bo za plačilo ali neodplačno nosila in rodila otroka in ga po rojstvu za vedno izročila sopogodbeniku- to sta navadno zakonca, lahko pa tudi par, ki živi v zunajzakonski skupnosti. Čeprav Ustava Republike Slovenije določa, da je odločanje o rojstvu otrok svobodno, pa je v Sloveniji nadomestno materinstvo prepovedano. Kazenski zakonik z zaporno kaznijo sankcionira tistega, ki protipravno opravi postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo zaradi nadomestnega materinstva. Kaj naj torej stori slovenski par, ki želi dobiti otroka s pomočjo nadomestnega materinstva? Za razliko od Slovenije, je v Veliki Britaniji nadomestno materinstvo pod določenimi pogoji dovoljeno. Nadomestni materi pripadajo v zvezi s tem pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja. Vendar pa v Veliki Britaniji ni posebne ureditve glede porodniškega dopusta za žensko, ki po rojstvu otroka prevzame starševsko skrb zanj (nameravana mati). Sodišče EU je obravnavalo več primerov, ki se nanašajo na upravičenje nameravane in nadomestne matere do določenih pravic. To pa je dokaz, da, čeprav je nadomestno materinstvo v Veliki Britaniji dovoljeno, da je to področje še dokaj pomanjkljivo urejeno. V primeru C -167/12 sta C.D. in njen partner, ki živita v Veliki Britaniji, otroka dobila s pomočjo nadomestne matere. Za otroka je C.D. začela skrbeti in ga dojiti takoj po njegovem rojstvu. Nekaj mesecev po rojstvu otroka je britansko sodišče s soglasjem nadomestne matere in v skladu z britansko zakonodajo na C.D. in njenega partnerja preneslo polno in trajno starševsko skrb za otroka. C.D. je pri svojem delodajalcu vložila prošnjo za plačan dopust na podlagi njegove ureditve za posvojitev. Delodajalec je C.D. obvestil, da dogovor o nadomestnem materinstvu, ki ga je sklenila, ne izpolnjuje pogojev, ki so določeni s to ureditvijo. Vprašanje sodišča v tem primeru je, ali je treba C.D. priznati pravico do porodniškega dopusta in ali bi lahko to pomenilo diskriminacijo na podlagi spola.
Keywords: nadomestno materinstvo, zadeva C-167/12, porodniški dopust, diskriminacija
Published: 21.04.2016; Views: 743; Downloads: 80
.pdf Full text (668,67 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica