| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Konstruiranje šaržirne mize ravnalnega stroja
Miha Peruš, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju SIJ Metal Ravne, d. o. o., v obratu valjarne se ukvarjajo s preoblikovanjem jeklenih profilov na ravnalnem stroju. Pojavile so se težave pri odlaganju obdelovancev na podajalno mizo zaradi zastarele konstrukcije. Tako je podjetje SIJ Ravne Systems dobilo naročilo za izdelavo nove konstrukcije podajalne mize. Projekt se je začel z ogledom obstoječega objekta ter prejemom zahtevnika. Delo se je nadaljevalo z iskanjem idejne zasnove konstrukcije, za katero se je uporabila že obstoječa podajalna miza v obratu valjarne. V programu Creo Parametric 3.0 je bilo potrebno izdelati 3D-elemente konstrukcije ter določiti standardne dele. Elemente smo združili v več podsestav, ki smo jih nato dodali v glavno sestavo celotne konstrukcije. Za zaključek projekta smo izdelali tehniške načrte za posamezne elemente, podsestave in glavno sestavo.
Keywords: šaržirna miza, transportna steza, omejevalo, valjčki
Published: 24.09.2020; Views: 106; Downloads: 33
.pdf Full text (32,84 MB)

3.
Konceptna zasnova nadgradnje standardnih kuhinjskih elementov za vgradnjo v mansardi
Lea Grešovnik, 2019, master's thesis

Abstract: Raziskovalno delo se osredotoča na iskanje inovativnih rešitev za kuhinje v mansardi s ciljem oblikovanja funkcionalnih izdelkov, ki koristijo težko dostopen prostor, ki nastane zaradi omejujočih dimenzij podstrešnih prostorov. Metodologija razvoja izdelka zajema teoretičen pregled kuhinj, definiranje izziva, ideacijo in snovanje konceptov ter je izvedena s pomočjo študijskega primera, z določitvijo konkretnega prostora in uporabnika. Končne rešitve so univerzalne konceptne zasnove, ki so implementirane ob standardne kuhinjske elemente. Kot rezultat procesa je izdelana primerjava vgradnje konceptov v dve različni postavitvi mansardne kuhinje.
Keywords: Razvoj izdelka, mansardna kuhinja, konceptne rešitve
Published: 30.10.2019; Views: 464; Downloads: 67
.pdf Full text (34,28 MB)

4.
Izboljšava konstrukcije vodoravnih motornih klešč
Fatlind Racaj, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju SIJ Ravne Systems smo dobili nalogo, da izboljšamo konstrukcijo vodoravnih motornih klešč. Z obstoječimi vodoravnimi motornimi kleščami je naročnik dvigoval aluminijaste tuljave. Za izboljšavo so se odločili zaradi večkratnih popravil na enakih mestih. Želje naročnika so bile, da se kritična mesta na obstoječih kleščah izboljšajo in da se poveča nosilnost klešč s 15 t na 18 t. Naloge smo se lotili tako, da smo obstoječe klešče modelirali in na modelu izvedli numerično analizo po metodi končnih elementov. S pomočjo numerične analize smo dobili podatke o kritičnih mestih, ki smo jih v nadaljevanju izboljšali. Dodali smo tudi nekaj lastnih konstrukcijskih rešitev. Novo konstrukcijo klešč smo ponovno kontrolirali z numerično analizo. Na koncu je nastal popolnoma nov model vodoravnih motornih klešč z večjo nosilnostjo in s konstrukcijskimi izboljšavami.
Keywords: klešče, dvigovanje, modeliranje, konstruiranje, numerične analize.
Published: 04.09.2019; Views: 456; Downloads: 80
.pdf Full text (2,71 MB)

5.
Primerjava likovnih sposobnosti med učenci na razredni stopnji osnovne šole
Lara Grešovnik, 2019, master's thesis

Abstract: Z magistrskim delom Primerjava likovnih sposobnosti med učenci na razredni stopnji osnovne šole smo želeli preveriti razlike v likovnem razvoju med učenci 2. in učenci 5. razreda. Predvsem smo želeli ugotoviti, ali med učenci različne starosti in spola obstajajo razlike na oblikovnem ter ustvarjalnem nivoju likovnega izražanja. Naša pozornost je bila usmerjena na dejavnike oblikovnega in dejavnike ustvarjalnega razvoja. Le-te smo spremljali s testiranjem učencev. Testne risbe smo komisijsko ocenili. Rezultate smo obdelali z deskriptivno statistiko, za ugotavljanje razlik z vidika starosti in spola učencev pa smo uporabili t-test za neodvisne vzorce. Vzorec je zajemal učence 2. in 5. razredov osnovne šole, skupno 91 učencev. Z analizo rezultatov smo ugotovili, da so učenci 5. razreda z vidika oblikovnega razvoja dosegli boljše rezultate od učencev 2. razreda, medtem ko so učenci 2. razreda z vidika ustvarjalnega razvoja dosegli boljše rezultate od učencev 5. razreda. Tako na oblikovnem kot tudi na ustvarjalnem nivoju nismo ugotovili razlik med spoloma. Dobljeni podatki predstavljajo pomemben uvid v oblikovni razvoj. Če pogledamo ustvarjalni razvoj, pa lahko rečemo, da se deloma tudi potrdi predpostavka, da so mlajši učenci bolj spontani in neobremenjeni z zunanjimi vplivi. Prav gotovo spoznanja naše raziskave lahko pomembno vplivajo na razumevanje likovnega razvoja pri učencih; tega mora učitelj razrednega pouka dodobra poznati in s svojim strokovnim pristopom tudi spodbujati in razvijati.
Keywords: razredna stopnja, likovni razvoj, oblikovni razvoj, ustvarjalni nivo, razred
Published: 02.04.2019; Views: 444; Downloads: 74
.pdf Full text (1,12 MB)

6.
Influence of transient response of platinum electrode on neural signals during stimulation of isolated swinish left vagus nerve
Polona Pečlin, Franci Vode, Andraž Mehle, Igor Grešovnik, Janez Rozman, 2012, original scientific article

Abstract: The main aim of the work was to measure transient response characteristics of interface between platinum stimulating electrodes and isolated swinish left cervical vagus nerve (segment), when electrical stimulating pulses are appliedto preselected locations along the segment and elicited neural signals,also described as compound action potentials (CAPs), are recorded fromparticular compartments of the nerve. The stimulating system was manufactured as a silicone self-coiling spiral cuff (cuff) with embedded matrix of ninety-nine rectangular electrodes (0.5 mm in width and 2mm in length), made of 45 microm thick annealed platinum ribbon (99.99 % purity), and a geometric surface of 1 mm2. For electrical stimulation, a current quasitrapezoidal, asymmetric and biphasic pulses with frequency of 1 Hz, were used. To test an influence of stimulating pulses having different parameters and waveforms on elicited CAPs, various degree of imbalance between an electric charge (charge) injected in cathodic phase as well as charge injectedin anodic phase of a biphasic stimulating pulse, were deployed and compared. To identify the differences in elicited CAPs however, an integral ofthe CAP cathodic phase as well as integral of the CAP anodic phase of stimulating pulse, were calculated and compared. Results showed a strong component superimposed in the CAPs, considered as an ensemble artefact which greatly obscured the components of the CAPs, and various components did overlap. Results also showed that stimulating pulses, having preset certain degree of imbalance between charge injected in cathodic and charge injected inanodic phase, elicited a slight change in a positive waveform deflection of CAP manifested under a cathodic phase as well as slight change in a negative waveform deflection of CAP manifested under an anodic phase. (Abstract truncated at 2000 characters)
Keywords: electrical stimulation, platinum electrodes, left vagus nerve, electrochemistry, electrical charge
Published: 16.03.2017; Views: 706; Downloads: 81
.pdf Full text (179,34 KB)
This document has many files! More...

7.
Oblikovanje prtljažnega prostora avtomobila z metodologijo razvoja izdelka
Lea Grešovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomske naloge povzema postopek razvoja novega izdelka tekom sedemmesečnega študentskega projekta. Teoretično so predstavljeni termini inovativnost, izdelek, novi izdelek, inovacijski management in proces razvoja novega izdelka. Slednji so osnova za praktični prikaz procesa razvoja izdelka, ki rešuje problematiko manipuliranja prtljažnega prostora v avtomobilu. Uporaba empiričnih metod razumevanja uporabnika ter kreativne metode dela so bile osnova za iskanje zamisli, ki rešujejo omenjeno problematiko. Končni izdelek je integriran v avtomobil in uporabniku ponuja raznolike možnosti zagotavljanja varnega spravljanja prtljage in organiziranja le-te.
Keywords: Inovativnost, razvoj novega izdelka, prtljažni prostor v avtomobilu, kreativne tehnike.
Published: 27.09.2016; Views: 711; Downloads: 74
.pdf Full text (2,31 MB)

8.
ANALIZA UPORABE INTRANETA V HYPO ALPE-ADRIA-BANK, D.D.
Nataša Grešovnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava interno komuniciranje v Hypo Alpe-Adria-Bank, d.d. Osrednja tema proučevanja je intranet, ki je lahko eno izmed najbolj učinkovitih orodij internega komuniciranja, kar ugotavljata tako teorija kot dobra praksa uspešnih organizacij. V decembru 2015 je bila s pomočjo anketnega vprašalnika izvedena analiza uporabe intraneta v Hypo banki. Cilj je bil ugotoviti, v kolikšni meri zaposleni intranet uporabljajo pri svojem delu in kateri dejavniki vplivajo na njegovo uporabo. Ali intranet izpolnjuje svoje poslanstvo in zaposlenim pomaga izvajati delovne naloge bolj učinkovito? Ali prispeva k večji informiranosti zaposlenih? Je intranet izpolnil pričakovanja uporabnikov? Rezultati raziskave so pokazali, da je intranet med zaposlenimi pogosto v uporabi, ne predstavlja pa osrednje informacijske točke banke. Zaposleni so dokaj homogena skupina uporabnikov intraneta. Koliko časa delajo v banki in na kakšnem delovnem mestu, nima vpliva na pogostost uporabe intranetnih strani. Vizualna podoba intraneta, ki so jo sicer uporabniki ocenili kot dobro, prav tako nima vpliva na to, da bi bile intranete strani bolj obiskane. Zelo spodbudna pa je ocena zaposlenih, da uporabne intranetne vsebine vplivajo na boljšo učinkovitost pri delu. Na splošno so uporabniki z intranetom zadovoljni. Zadovoljstvo je tudi v pozitivni korelaciji z izpolnjenimi pričakovanji uporabnikov. Ne glede na pozitivne ocene zaposlenih pa je analiza njihovih informacijskih potreb pokazala, da je še mnogo vsebin, za katere zaposleni menijo, da bi jim pomagale bolj produktivno opravljati delovne naloge, intranet Hypo banke kot medij in orodje internega komuniciranja pa ima še ogromno potenciala na poti doseganja kakovostne in učinkovite podpore zaposlenim pri delu.
Keywords: organizacijsko komuniciranje, interna komunikacija, intranet
Published: 27.05.2016; Views: 1029; Downloads: 78
.pdf Full text (2,45 MB)

9.
Numerično modeliranje nelinearnega vsiljenega nihanja
Marko Petek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju obravnavamo resonančno krivuljo magnetnega nihala, ki je primer nelinearnega oscilatorja. Najprej predstavimo analitično rešljiv primer linearnega oscilatorja in zatem numerično analiziramo oblike resonančnih krivulj magnetnega nihala. Ugotovimo, da se obnaša podobno, vendar ne enako, kot Duffingov oscilator s trdo vzmetjo. Resonančna krivulja se pri visokih amplitudah vsiljevanja nagne v desno in ima pri nekaterih vrednostih frekvence vsiljevanja dve možni amplitudi. Numerično izračunano resonančno krivuljo magnetnega nihala primerjamo z eksperimentalno izmerjeno krivuljo, a ujemanje ni zadovoljivo. Eksperimentalnemu obnašanju se približamo, če v matematičnem modelu Hookovo vzmet zamenjamo s trdo vzmetjo. Orodje za numerično analizo nihal je avtorsko delo, zato na koncu predstavimo tudi uporabljene algoritme in preverimo njihovo natančnost ter zanesljivost.
Keywords: nelinearni oscilator, nelinearna resonanca, Duffingov oscilator
Published: 30.01.2014; Views: 2117; Downloads: 157
.pdf Full text (907,79 KB)

10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica