| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj in validacija metode z modificirano Bi-Cu elektrodo iz steklastega ogljika : magistrsko delo
Laura Kovačec, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena delna validacija metod z modificiranimi elektrodami kombinacij Bi-Cu na steklastem ogljiku za določanje Zn(II), Cd(II) in Pb(II). Analize smo izvajali z elektrokemijsko tehniko square wave anodno striping voltametrijo (SWASV). Dvanajst različnih elektrod smo pripravili in situ pri dveh različnih skupnih masnih koncentracijah Bi(III) in Cu(II) ter njunih različnih razmerjih v raztopini. Za vsako in situ elektrodo so bila določena območja linearnega odziva za Zn(II), Cd(II) in Pb(II), ki so morala zadoščati dvema kriterijema linearnosti: koeficientu kvalitete, QC (QC ≤ 5 %), in kvadratu korelacijskega koeficienta, R2 (R2 ≥ 0,995). Mejo zaznavnosti (LOD) in mejo določljivosti (LOQ) smo določili s pomočjo razmerja signal/šum, občutljivost pa iz naklonov umeritvene premice. Iz izkoristka pri določeni koncentraciji Zn(II), Cd(II) in Pb(II) smo določili točnost, natančnost metode in sistema pa smo določili na podlagi relativnega standardnega odmika v odstotkih (RSD [%]). Izmed vseh in situ elektrod smo na koncu izbrali dve: eno z najboljšo točnostjo (izkoristkom najbližje 100,0 %) in eno z najboljšo natančnostjo (najnižjim RSD [%]). Na obeh smo preučili vpliv interferenc in izvedli test realnega vzorca.
Keywords: elektrokemija, težke kovine, validacija
Published in DKUM: 09.06.2020; Views: 1334; Downloads: 180
.pdf Full text (6,85 MB)

2.
Vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije
Laura Kovačec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Z raziskavami v sklopu diplomskega dela smo ugotavljali vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije. Fermentacija sladkorjev s kvasovkami poteka ob prisotnosti kisika. Preučevali smo možnost nadomestitve prepihovanja s kisikom z dodatkom olivnega olja. Kvasovke potrebujejo kisik za tvorjenje nenasičenih maščobnih kislin, ki so potrebne za obnavljanje celičnih membran. Olivno olje pa je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin. Eksperimente smo izvajali tako, da smo raztopino glukoze, kateri so bile dodane kvasovke, prepihovali z različnimi pretoki zraka ter dodatki različnih količin olivnega olja. Za ugotavljanje učinkovitosti fermentacije smo uporabili dve metodi: določanje števila kvasovk z Neubauerjevo metodo in določanje koncentracije glukoze z UV/VIS spektrofotometrijo. Da bi ugotovili delež mrtvih kvasovk in delež povečanja skupnega števila kvasovk med fermentacijo, smo število kvasovk določali pred in po končani fermentaciji. Za spremljanje presnove smo med fermentacijo jemali vzorce in določili koncentracijo glukoze. Poskušali smo najti povezavo med količino dodanega olja in učinkovitostjo fermentacije ter deležem mrtvih celic kvasovk. Rezultati kažejo, da je bila naša predpostavka pravilna. Kisik lahko nadomestimo z dodatkom olivnega olja. Presnova je bila v primeru dodatka olivnega olja visoka in delež mrtvih kvasovk je bil podoben, kot pri fermentaciji z dovajanjem kisika. Ni pa nam uspelo najti povezave med količino dodanega olja in učinkovitostjo fermentacije.
Keywords: fermentacija, olivno olje, kvasovke, glukoza, kisik
Published in DKUM: 14.09.2017; Views: 1640; Downloads: 119
.pdf Full text (1,88 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica