| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 129
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Gibanje deviznega tečaja funt - dolar : diplomsko delo
Laura Podobnik, 2005, undergraduate thesis

Published: 28.09.2007; Views: 1844; Downloads: 136
.pdf Full text (330,44 KB)

2.
3.
4.
VPLIV METODE SIX SIGMA NA POSLOVNO ODLIČNOST IN ZADOVOLJSTVO KUPCA
Laura Tanšek, 2012, master's thesis

Abstract: Pri izpolnjevanju vedno zahtevnejših želja kupcev ter doseganju večje prepoznavnosti na današnjem trgu se je kot uspešna izkazala metoda Six Sigma. Mnogo podjetij je z njeno pomočjo doseglo kakovost blizu popolnosti in večje zadovoljstvo zunanjega ter notranjega kupca zaradi učinkovitejših procesov ob hkratnem povečanju dobička. Podjetjem omogoča stalno izboljševanje kakovosti, ki je pogoj za doseganje poslovne odličnosti. V magistrskem delu smo raziskali njen vpliv na kakovost proizvoda in procesa ter na zadovoljstvo notranjega in zunanjega kupca v dveh različnih podjetjih ter jih med seboj primerjali. V podjetju Šumer d.o.o. so z metodo Six Sigma razvili kakovost proizvoda na nivo 6 sigma. V podjetju BSH Hišni aparati, d.o.o. so z metodo Six Sigma zmanjšali obseg in skrajšali obrat zaloge. Optimizirali so tudi proces notranje logistike in skrajšali odzivni čas skladišča. V obeh podjetjih so z metodologijo Six Sigma dosegli povečano kakovost in zadovoljstvo kupca ter posledično večjo poslovno odličnost podjetja.
Keywords: Six Sigma, kakovost, poslovna odličnost, zadovoljstvo kupca
Published: 28.05.2013; Views: 1381; Downloads: 143
.pdf Full text (4,59 MB)

5.
6.
Vloga medicinske sestre pri obravnavi bolnika z revmatoidnim artritisom
Laura Cvelbar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo prikazali vlogo medicinke sestre pri obravnavi bolnika z revmatoidnim artritisom, z raziskavo pa ugotovili ali bolezen vpliva na njihovo kakovost življenja. Uporabili smo deskriptivno (opisno) metodo dela. S pomočjo študija domače in tuje literature, ter internetnih virov pa smo predstavili teoretična izhodišča. Opisali smo revmatoidni artritis in njegovo epidemiologijo, etiopatogenezo, klinično sliko, zdravljenje, rehabilitacijo ter vlogo medicinske sestre pri zdravstveni negi. Poudarek smo dali na vlogo in naloge medicinske sestre pri bolniku z bolečino, vlogo medicinke sestre pri zdravstveni vzgoji bolnika in svojcev, pomen zdrave prehrane, pomen telesne aktivnosti ter vlogo medicinke sestre pri rehabilitaciji. Podatke, ki smo jih uporabili v empiričnem delu diplomskega dela, smo zbrali s pomočjo ankete, ki smo jo izvedli v revmatohematološki ambulanti v Splošni bolnišnici Novo mesto. Ugotovili smo, da je velika večina anketiranih težko sprejela diagnozo svoje bolezni, da se je večina anketiranih začelo zavedati pomen sodelovanja pri zdravljenju že ob začetku zdravljenja, da so odnosi v družini nespremenjeni in da dobijo največ informacij o svoji bolezni od specialista revmatologa. Bolniki se zavedajo, da lahko sami pripomorejo k boljšemu počutju, večina se jih ukvarja s telesno aktivnostjo večkrat tedensko ter da se po telesni aktivnosti bolje počutijo.
Keywords: Revmatoidni artritis, zdravstvena nega, medicinska sestra
Published: 15.07.2009; Views: 3068; Downloads: 423
.pdf Full text (494,18 KB)

7.
Pooperativna zdravstvena nega pacientke z rakom jajčnikov
Laura Krajnc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava rak jajčnikov, ki je deveti najpogostejši rak med raki pri ženskah. Incidenca se giblje med 9 in 17/100.000 in s starostjo narašča. Rak jajčnikov se večinoma odkrije v poznem stadiju bolezni, saj ne kaže zgodnjih simptomov. Diplomsko delo se deli na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu diplomskega dela je opisan rak jajčnikov, njegovi simptomi, razvrstitev, stadiji, diagnostične metode ugotavljanja, zdravljenje in predoperativno ter pooperativno obdobje. V empiričnem delu diplomske naloge je predstavljena študija primera pacientke z rakom jajčnikov v pooperativnem obdobju. Pacientko smo obravnavali po procesni metodi dela po modelu Marjory Gordon. Informacije o pacientkinem zdravstvenem stanju smo pridobili s pomočjo vprašalnika, opazovanja in ocenjevanja pacientkinega zdravstvenega stanja, pogovora s pacientko, pogovora z zdravstvenim in negovalnim timom ter s pomočjo medicinske in negovalne dokumentacije. Na osnovi ugotovljenih potreb po zdravstveni negi smo izpostavili negovalne diagnoze, nato naredili načrt zdravstvene nege, opisali izvedbo zdravstvene nege in na koncu zdravstveno nego tudi ovrednotili. Ugotovili smo, da so najpogostejši negovalni problemi, ki se pojavljajo po ginekološki operaciji jajčnikov: nevarnost krvavitve, nepopolna izmenjava plinov, bolečina, vaginalna sekrecija, nevarnost infekcije, prehrambene omejitve, zmanjšana zmožnost za fizično aktivnost, zmanjšana zmožnost za samostojno osebno higieno, obstipacija, motnje spanja in strah.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: rak jajčnikov, zdravstvena nega, medicinska sestra, pooperativno obdobje.
Published: 10.05.2010; Views: 3722; Downloads: 736
.pdf Full text (943,43 KB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA SPLETNIH STRANI PETIH VEČJIH ŽIVILSKIH TRGOVIN
Laura Čonč, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi, z naslovom Primerjalna analiza spletnih strani petih večjih živilskih trgovin, smo analizirali spletne strani petih živilskih trgovin, za katere menimo, da so v Sloveniji najbolj obiskane. V uvodnem delu smo s številnimi definicijami najprej pojasnili pojem elektronskega poslovanja in opisali njegov razvoj, ki se je začel že v šestdesetih letih. V nadaljevanju smo opisali še vrste elektronskega poslovanja, njegove prednosti in slabosti, varnost in tveganja na področju elektronskega poslovanja, ekonomske vplive elektronskega poslovanja, dinamiko in perspektive ter pravno ureditev elektronskega poslovanja v Sloveniji. Elektronsko poslovanje nam je prineslo številne prednosti, kot so enostavnejši dostop do koristnih informacij, nižji stroški, manjša možnost napak, globalizacija trga in še marsikaj. Pri prehodu na elektronsko poslovanje pa je najpomembnejše zagotavljanje varnosti in zaščita podatkov. Za varnost pri poslovanju tako poskrbimo z različnimi varnostnimi storitvami in metodami, kot so kriptografija, šifriranje, elektronski podpis, gesla, digitalni certifikat, požarni zid, pametna kartica ter mnoge druge. Pri elektronskem poslovanju pa ne smemo pozabiti na elektronsko pošto, ki je najbolj razširjen način elektronskega sporočanja in omogoča uporabnikom hitro in cenovno ugodno pošiljanje in sprejemanje sporočil. V drugem delu diplomske naloge smo opredelili spletno stran, opisali vrste, tipe, elemente in strukture spletnih strani, ter ugotovili kdaj lahko rečemo, da je spletna stran slaba. Kot pri elektronskem poslovanju smo tudi tukaj opisali prednosti in priložnosti, ki jih nudijo spletne strani uporabnikom. Kot enega izmed tipov spletnih strani lahko omenimo spletno trgovino, ki jo ima tudi trgovina Mercator. Spletna trgovina omogoča nakup izdelkov preko spleta. Koristi, ki jih imajo potrošniki od spletne trgovine pa so na primer večja izbira, nižje cene, udobnost izbiranja, kupovanja in dostave, boljša informiranost in druge. V zadnjem delu diplomske naloge pa smo naredili na podlagi določenih kriterijev primerjalno analizo spletnih strani petih živilskih trgovin in sicer: Mercator d.d., Tuš d.d., Spar d.o.o., Lidl d.o.o in Hofer d.o.o.. Za primerjavo smo uporabili kriterije za oblikovanje spletnih strani kot so oblikovna podoba, vsebina, tehnologija, interaktivnost, navigacija, in uporabnost. Poleg teh kriterijev pa smo primerjali še ponudbo trgovin, saj menimo, da je bistvenega pomena za kupce in ostale obiskovalce spletnih strani.
Keywords: elektronsko poslovanje, prednosti in slabosti, varnost elektronskega poslovanja, zakon o elektronskem poslovanju, elektronska pošta, spletna stran, spletna trgovina, analiza spletnih strani
Published: 08.12.2010; Views: 3352; Downloads: 465
.pdf Full text (2,93 MB)

9.
POMEN UČNIH SREDSTEV IN PRIPOMOČKOV PRI IZVEDBI LETNE ŠOLE V NARAVI
Laura Fošnarič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo na prvih straneh predstavlja teoretični del, ki je osredotočen na naravoslovni sklop, kjer opisujemo naravoslovje ter šolo v naravi. Temu sledi pedagoško-didaktični sklop, kjer podrobneje govorimo o poučevanju v šoli v naravi, izpostavimo učna sredstva in pripomočke, priporočene s strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ter predstavimo možno izbiro vsebin, ki jih lahko izvajamo v poletni šoli v naravi. V empiričnem delu ugotavljamo, kakšno mnenje in izkušnje imajo učitelji o učenju in poučevanju v šoli v naravi ter o pomenu in uporabi učnih sredstev in pripomočkov v letni šoli v naravi. V praktičnem delu opisujemo model že izpeljane šole v naravi v Ankaranu, katere sem se udeležila skupaj s petimi razredi Osnovne šole Martin Kores Podlehnik. Kot spremljevalka sem v šoli v naravi prisostvovala pri vseh dejavnostih, naravoslovne vsebine pa sem izvajala sama. Na podlagi opazovane šole v naravi in načrtovanja naravoslovnih dejavnosti je v diplomskem delu predstavljen še model tedenskega urnika izvedbe pouka naravoslovja v šoli v naravi ob morju. Primerno izbrane dejavnosti, učila in izkušnja sama, ki povzroči presenečenje in čudenje, lahko na prijeten in nevsiljiv način močno skrajšajo učenje in povečajo količino in kvaliteto pridobljenega znanja, s katerim širimo učenčeva obzorja.
Keywords: Ključne besede: šola v naravi, naravoslovje, učna sredstva in pripomočki, naravoslovne dejavnosti, razredna stopnja.
Published: 04.11.2010; Views: 2212; Downloads: 276
.pdf Full text (7,89 MB)

10.
VREDNOTNI VIDIK ZASEBNOSTI MED MLADIMI V SLOVENIJI
Laura Rožman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Vrednotni vidik zasebnosti med mladimi v Sloveniji smo želeli raziskati vrednote, ki se povezujejo z zasebnim življenjem (partnerstvo, zakonska zveza, ljubezen, družina, spolnost), in odnos mladih do teh vrednot. Diplomsko delo je razdeljeno na dva glavna dela. V prvem, teoretičnem delu smo obravnavali opredelitve vrednot in vrednote, ki se vežejo na zasebno življenje. Prikazali smo, da se vrednote mladih skozi zgodovinska obdobja spreminjajo, prav tako so vrednote, ki se nanašajo na zasebno življenje, v različnih kulturah različne oziroma različno sprejete. Pri vrednotnih orientacijah v zasebnosti so jasno razvidne velike razlike med spoloma. V empiričnem delu smo najprej uporabili relevantne podatke iz baz podatkov raziskav Mladina 2000 in Mladina 2010, s čimer smo lahko prikazali spreminjanje vrednotnih orientacij v desetletnem razmiku in pomikanje starostnih mej v pomembnih prehodih zasebnosti. Izvedli smo tudi lastno anketno raziskavo, katere podatki so nam omogočili pridobiti še odgovore na vprašanja o vrednotah mladih ter o stališčih mladih glede partnerstva, zakonske zveze, družine, spolnosti in usklajevanja družinskega ter kariernega življenja.
Keywords: Mladi, vrednote, spreminjanje zasebnosti, partnerstvo, ljubezen, družina, razlike med spoloma.
Published: 18.05.2011; Views: 2328; Downloads: 501
.pdf Full text (1,01 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica