| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pravica in obveznost delavca do izobraževanja
Lara Makoter, 2019, master's thesis

Abstract: Ena izmed temeljnih človekovih pravic – pravica do izobraževanja, ima poleg splošnega družbenega razvoja vse večji pomen tudi na področju delovnega prava. Delavci morajo biti ustrezno izobraženi, da lahko sledijo vsem spremembam (napredek tehnologije, digitalizacija) in tako pripomorejo k produktivnosti in konkurenčnosti delodajalca. Iz pravice do izobraževanja, kot splošne človekove pravice, ki je določena v mednarodnih aktih, zagotovljena pa je tudi z Ustavo Republike Slovenije, izhaja tudi pravica delavca do izobraževanja. Na nacionalni ravni je ta urejena v Zakonu o delovnih razmerjih (za javne uslužbence v Zakonu o javnih uslužbencih), ki pa izobraževanje delavcev opredeljuje tudi kot dolžnost in ne samo pravico. Ob le dveh členih v ZDR-1, pa ostaja glede izobraževanja delavcev odprtih več vprašanj, kot so npr.: kako daleč sega dolžnost delodajalca, da delavca napoti na izobraževanje, kako je z vštevanjem v delovni čas, katere so bistvene sestavine pogodbe o izobraževanju. Izobraževanje delavca je lahko podrobneje urejeno v kolektivnih pogodbah, a te po večini le povzemajo, oziroma v manjši meri dopolnjujejo zakonske določbe. Vse kar ni urejeno v zakonu ali kolektivni pogodbi, pa je prepuščeno dogovoru med strankama. Delavec in delodajalec v praksi skleneta posebno pogodbo o izobraževanju predvsem, kadar je izobraževanje v interesu delodajalca, saj z njo podrobneje določita pravice in obveznosti, ki izhajajo iz izobraževanja, medtem, ko je na usposabljanje in izpopolnjevanje delavec pogosto napoten z enostranskim aktom delodajalca. Do razlik v pravicah in dolžnostih iz pogodbe o izobraževanju pa prihaja tudi glede na to, v čigavem interesu je izobraževanje.
Keywords: izobraževanje, pravna ureditev, odsotnost iz dela, kolektivna pogodba, pogodba o izobraževanju
Published: 08.01.2020; Views: 544; Downloads: 101
.pdf Full text (806,39 KB)

2.
ODPOVED POGODBE O ZAPOSLITVI IZ RAZLOGA NESPOSOBNOSTI V LUČI NOVEJŠE SODNE PRAKSE
Lara Makoter, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Pogodba o zaposlitvi je lahko odpovedana s strani delavca kot tudi s strani delodajalca. V kolikor je odpovedana s strani delodajalca, mora biti za to podan utemeljen razlog, ki onemogoča nadaljevanje delovnega razmerja. Zakon o delovnih razmerjih razloge taksativno določa in eden izmed njih je tudi razlog nesposobnosti. Zakon loči med subjektivnim razlogom nesposobnosti, ki je podan, če delavec ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov in med objektivnim razlogom nesposobnosti, ki je podan, če delavec ne izpolnjuje pogojev, ki so določeni z zakonom oziroma s podzakonskimi predpisi. Zakonske določbe o redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti so splošne, zato imajo pri interpretaciji določb ključno vlogo sodišča. V diplomskem delu je tako ob navajanju zakonskih določb in pravne teorije upoštevana tudi novejša sodna praksa Višjega delovnega in socialnega sodišča in Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.
Keywords: pogodba o zaposlitvi – delavec – delodajalec – odpoved pogodbe o zaposlitvi – razlog nesposobnosti – sodna praksa
Published: 19.09.2016; Views: 1311; Downloads: 197
.pdf Full text (814,56 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica