| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Konstruiranje jeklene konstrukcije nadstreška za avtomobile
Lan Šumnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali jekleno konstrukcijo, katera bo služila kot nadstrešek za osebna vozila. Dimenzije nadstreška so 13360 mm x 6000 mm, pod katerega bo mogoče parkirati do pet vozil. Za kritino bodo uporabljene polikarbonatne plošče Lexan. Konstrukcija bo izdelana iz HEB 340 profilov in pohištvenih cevi 160 x 90 x 5 mm in pritrjena s pomočjo vijakov na štiri že obstoječe betonske armirane stebre. Uporabljali smo programsko opremo PTC Creo 7.0, s katero smo naprej skonstruirali 3D model konstrukcije, nato pa še opravili trdnostno analizo. Rezultati trdnostne analize (MKE) so bili znotraj dopustnih vrednosti (upoštevali smo standard Evrokod 3).
Keywords: Konstruiranje, statična analiza, nastrešek za avtomobile, Evrokod, obremenitve
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 392; Downloads: 47
.pdf Full text (3,56 MB)

2.
Konstruiranje ohišja za baterijski modul : diplomsko delo
Dean Šumnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje ohišja baterijskega modula, katerega glavna naloga je zaščita baterijskih celic, hkrati pa deluje kot njihov nosilni element. Ohišje baterijskega modula je bilo razvito za izdelavo v podjetju TAB. Skupaj s podjetjem smo kot najprimernejši koncept izbrali kombinacijo vijačenega in varjenega ohišja. V diplomskem delu so predstavljeni vsi sestavni deli baterijskega modula, postopki njihove izdelave, materiali, iz katerih je posamezen del izdelan, in njihove glavne funkcije
Keywords: baterijski modul, konstruiranje, 3D model
Published in DKUM: 05.09.2022; Views: 409; Downloads: 80
.pdf Full text (2,51 MB)

3.
KAJ JEDO IN KAJ VEJO O ZDRAVI PREHRANI UČENCI OSNOVNE ŠOLE PREVALJE
Špela Šumnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zdrava prehrana je pomemben dejavnik v našem življenju. Tega se moramo zavedati, saj z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja pripomoremo k bolj kakovostnemu življenju. Pomembno je, da se začnemo o zdravi prehrani pogovarjati že v otroštvu, saj si s tem privzgojimo prehrambne navade, kar se odraža vse življenje. Diplomsko delo »Kaj jedo in kaj vejo o zdravi prehrani učenci Osnovne šole Prevalje« je sestavljeno iz dveh delov: iz teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu je podrobneje opisan zdrav način življenja; dejavniki, ki pripomorejo k bolj kakovostnemu načinu življenja. Poudarek je na zdravi prehrani, načelih zdrave prehrane in njenih sestavinah. Podana je tudi analiza jedilnikov izbrane osnovne šole z vidika zdrave prehrane. Na podlagi te je ugotovljeno, da je učencem ponujena pestra, zdrava hrana. Občasno je sicer na jedilniku manj zdrava hrana, kar je posledica učenčevih želja. Manj sladek čaj bi lahko zamenjali z nesladkanim. Pohvalno je, da ima učenec pri kosilu izbiro –postreže si lahko z vodo ali čajem. V empiričnem delu so podani rezultati raziskave, v katero so bili vključeni učenci petega, sedmega in devetega razreda Osnovne šole Prevalje (N=143). Ugotovljeno je, da učenci veliko vedo o zdravi prehrani, sodelujejo pri projektih, a v veliki večini se ne prehranjujejo zdravo. Prevečkrat posežejo po hitri hrani. Večina učencev bi lahko povečala tudi količino popite tekočine.
Keywords: zdrav način življenja, zdrava prehrana, osnovna šola, jedilniki, znanje in prehranjevanje
Published in DKUM: 17.08.2016; Views: 1206; Downloads: 91
.pdf Full text (1,82 MB)

4.
Posodobitev ogrevalnega sistema - kotlovnice v vrstni enodružinski hiši
Nikolaj Šumnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane in predstavljene toplotne črpalke ter različni viri toplote. Za izbrano vrstno enodružinsko hišo je predstavljena posodobitev ogrevalnega sistema. Obstoječ dotrajan ogrevalni sistem se posodobi z vgradnjo toplotne črpalke zemlja-voda. V nalogi sta opisana postopek izračuna, izbire in določanja posameznih komponent ter zasnova celotnega sistema. Po opravljeni prenovi je izvedena še primerjava stroškov in delovanja. Ugotovili smo, da je prenova ogrevalnega sistema s toplotno črpalko zemlja-voda kljub nekoliko dražji investiciji upravičena. Takšen sistem je varčen, učinkovit in okolju prijazen.
Keywords: toplotna črpalka, ogrevanje stanovanjske hiše, ogrevalni sistem, vir toplote, grelno število, investicija
Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 1264; Downloads: 133
.pdf Full text (6,54 MB)

5.
ORGANIZIRANJE SODOBNIH PODJETIJ
Marcel Šumnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega projekta je obravnava organizacije sodobnega podjetja. Organizacija sodobnega podjetja je naloga managemanta, ki se ukvarja s procesi, strukturami in ostalimi dejavniki, ki vplivajo na delovanje podjetij. Preko študija izbrane literature iz področja organizacije, kadrov smo razvili predloge za izboljšanje organiziranja podjetij, ki smo jih preverili v praksi delovanja izbranega podjetja. Organizacija sodobnih podjetij je kompleksen proces, ki ne vključuje več samo hierarhične organiziranosti ampak vključuje številne različne poglede na delovanje podjetij. Poleg jasne organizacijske strukture, je pomembno, da podjetja pri lastnem organiziranju zaznavajo povečano vlogo pomembnosti kadrov, ki niso več le zaposleni ampak so predvsem aktivni dejavnik razvoja podjetja. Poleg tega ugotavljamo, da se čedalje več uporabljajo nove oblike organiziranja podjetij. Klasični model podjetja z jasno hierarhično strukturo se vedno bolj kombinira s procesnim razumevanjem delovanja podjetja, kar vodi v razvoj različnih organizacijskih struktur. Podjetja so čedalje bolj podvržena spremembam, zato je zelo pomembno, da se privadijo na sprejemanje sprememb in njihovo uvajanje v vsakdanji poslovni proces. Sodobna podjetja prevzemajo horizontalno (procesno) obliko organiziranosti, ki še dodatno zabriše meje med hierarhičnimi nivoji in ustvarja vse večjo klimo sodelovanja. Hieararhija v delovanju podjetij še vedno ostaja, vendar je veliko bolj prožna in manj vezana na enega ali pa nekaj odločevalcev, kot je bilo to v preteklosti.
Keywords: organizacija, podjetje, zaposleni, inovativnost, ustvarjalnost, spremembe, start up, fleksibilnost
Published in DKUM: 26.11.2015; Views: 1656; Downloads: 340
.pdf Full text (1,11 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica