| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI DELOVANJA MALE HIDROELEKTRARNE
Klemen Pečovnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo analizira ekonomsko upravičenost delovanja male hidroelektrarne Pečovnik. V diplomskem delu so predstavljeni obnovljivi viri energije in njihov družbeni pomen. Predstavljena je oprema male hidroelektrarne. Opisana in predstavljena je mala hidroelektrarna Pečovnik, ki se nahaja v občini Luče. Na osnovi izračunov je za malo hidroelektrarno Pečovnik opravljena ekonomska analiza delovanja s pomočjo programskega orodja RETScreen. Analiza uspešnosti naložbe je izvedena z metodo in primerjavo interne stopnje donosnosti z diskontno stopnjo. Na kratko so predstavljeni tudi vidiki izgradnje nove male hidroelektrarne oziroma možnost obnove obstoječega objekta.
Keywords: vodna energija, obnovljivi viri energije, mala hidroelektrarna, turbina, ekonomska upravičenost, RETScreen programsko orodje
Published: 25.09.2011; Views: 3070; Downloads: 306
.pdf Full text (15,39 MB)

2.
MATERIALI ZA IZDELAVO TRAJNIH MAGNETOV IN NJIHOVA CELOSTNA APLIKACIJA
Klemen Pečovnik, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava materiale za izdelavo trajnih magnetov in njihovo celostno aplikacijo. V nalogi so predstavljene vrste trajnih magnetov, njihove fizikalne in magnetne lastnosti. Za vsako vrsto materialov je opisan in predstavljen proizvodni proces. V Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko smo na obravnavanih materialih izvedli meritve magnetnih lastnosti. S pomočjo pridobljenih rezultatov smo s programskim orodjem Opera 3d analizirali magnetne razmere zvočnika za vsak material posebej in primerjali velikost gostote magnetnega pretoka, magnetni pretok in Lorentzovo silo. Z ekonomskega vidika smo obravnavali trg trajnih magnetov, proizvodnjo, ponudbo, povpraševanje in cene materialov. Iz predvidenih smernic in lastnosti trga bomo identificirali projekte, ki naj jih proizvajalec trajnih magnetov uvede z namenom boljše prilagoditve trgu in proizvodnje.
Keywords: trajni magneti, keramični magneti, AlNiCo, SmCo, NdFeB, projekt
Published: 06.03.2015; Views: 937; Downloads: 227
.pdf Full text (2,85 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica