| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Spletno nasilje in njegov vpliv na osnovnošolce
Klara Golić, 2021, master's thesis

Abstract: Stopnja spletnega nasilja se iz leta v leto povečuje in širi. Mladi vse več časa preživljajo pred računalniškimi zasloni, anonimnost spletnih platform pa jim daje zavetje in udobje, kar zvišuje pojavnost medvrstniškega nasilja. Možnost prekrivanja prave identitete daje posameznikom dodatno moč in samozavest, stopnja spletnega nasilja pa tako hitro preseže meje »tradicionalnega« nasilja. Za nastanek slednjega se mora posameznik javno izpostaviti in tvegati posledice morebitnega zavračanja. Svetovni splet daje posamezniku možnost, da nasilje izvaja iz udobja svoje varne cone, neizpostavljen in zaščiten pred pogledi širše družbe. To posledično povečuje število izvajalcev spletnega medvrstniškega nasilja, saj se v vlogi nasilneža znajdejo tudi posamezniki, ki se v »realnem svetu« ne bi upali javno izpostavljati in izvajati nasilje. Po podatkih projekta Odklikaj! je bilo v letu 2018 spletnemu nasilju izpostavljenih 56 % učenk in 50 % učencev tretje triade (Dretnik, 2019). Za raziskavo so bili formirani trije vprašalniki, in sicer za učence in profesorje ter za kriminalistko oddelka za mladoletniško kriminaliteto (Sektor splošne kriminalitete) v dolenjski regiji. Raziskava je pokazala, da je spletno nasilje prisotno med učenci in učenkami tako nižjih kot višjih razredov in zajema izjemno širok spekter nasilnih dejavnosti.
Keywords: nasilje, medvrstniško nasilje, spletno okolje, spletno nasilje, mladostniki, osnovnošolci, analize, magistrska dela
Published: 10.03.2021; Views: 132; Downloads: 27
.pdf Full text (4,65 MB)

2.
Možnost pojava strelskega napada v slovenskih srednjih šolah
Klara Golić, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Nasilje med mladimi je bilo vedno prisotno in vedno bo, saj le-to predstavlja načina odraščanja ter dokazovanja moči in občasno tudi element preživetja v širši družbi. Oblike nasilja se konstantno spreminjajo, zaskrbljujoče pa je, da prihaja do vse ekstremnejših načinov izvedbe kaznivih dejanj. Tudi v Sloveniji se med mladimi pojavljajo vse hujše oblike nasilja, naj samo spomnim, kako je nekaj let nazaj na novomeški avtobusni postaji prišlo do hujšega napada in poškodbe dijaka z ostrim predmetom (I. V., 2014). Ena skrajnejših oblik mladinskega nasilja je tudi srednješolski strelski napad. O takšnih napadih so poročali predvsem tuji mediji, zato se nam zdi ta problem tako daleč stran od domačega okolja. Vendar pa se premalo zavedamo, da smo v dobi, ko smo zaradi načina komuniciranja (internet, družabna omrežja, nasilne igrice …), blizu tem problemom. Mladi se vse preveč zatekajo v virtualna prijateljstva in zgubljajo stik z realnostjo. Zato je pomembno, da se tudi v Sloveniji zavedamo možnosti pojava tovrstnega napada. Mladi so v neprestanem stiku z nasiljem tudi po zaslugi medijev, kar povečuje možnost pojava strelskega napada pri nas. Pomembno je zavedanje, da vsa odklonska vedenja in morebitne grožnje zahtevajo obravnavo, saj lahko tako preprečimo morebitno izvedbo kaznivega dejanja. Strokovni delavci v izobraževalnih institucijah in organi oblasti morajo biti pozorni na vedenjske znake posameznika, ki nakazujejo in pripomorejo k izvedbi kaznivega dejanja. Veliko pozornosti zahtevajo znaki depresije, stresa, zlorabe, slabih socialnih in družinskih razmer … in vsi dejavniki, ki nakazujejo na posameznikovo morebitno doživljanje travme. Raziskava je pokazala, da so mladi Dolenjci priče različnih oblik nasilja in da se le-to pojavlja tudi v okviru izobraževalnih institucij. Mladi se poslužujejo psihičnega in fizičnega nasilja, omogočen pa jim je tudi dostop do orožja, kar predstavlja konkretno grožnjo in nevarnost za pojav različnih še skrajnejših oblik nasilja.
Keywords: nasilje, mladi, strelski napadi, srednje šole, diplomske naloge
Published: 11.09.2017; Views: 851; Downloads: 78
.pdf Full text (1,03 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica