| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vrstniški pritisk in uporaba drog pri mladostnikih : magistrsko delo
Katra Tomažič, 2016, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela je vrstniški pritisk in uporaba drog med mladostniki. Sestavljeno je iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem smo se seznanili z obdobjem odraščanja oziroma adolescence, ki velja za nekakšno prelomnico med otroštvom in odraslostjo. Nekaj besed smo namenili razlogom, zaradi katerih naj bi mladi začeli uporabljati droge, vendar smo se nekoliko bolj osredotočili na vrstniški pritisk in vrstniške skupine, saj je le-ta zavzemal bistvo našega magistrskega dela. Med teoretičnim delom smo se osredotočili spoznavanju pojma drog in njihovega opisa, njihovi klasifikaciji in zakonodaji. Empirični del magistrske naloge je vseboval raziskavo na podlagi anketnega vprašalnika. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali ima vrstniški pritisk večji vpliv na posameznika pri uporabi dovoljenih drog ali pri uporabi nedovoljenih drog, ali obstajajo razlike med spoloma pri uporabi drog in kakšno je mnenje mladostnikov o vplivu vrstniškega pritiska na uporabo drog. Analiza je pokazala delno nedokončne rezultate, ki so bile posledica premajhnega vzorca in nedoslednega izpolnjevanja anketnega vprašalnika. Domnevamo, da je zaradi trenda uživanja nekaterih prepovedanih drog, frekvenca uživanja tako majhna, da ne moremo opraviti konkretne analize. Med drugim je bilo z raziskavo še ugotovljeno, da ne obstajajo bistvene razlike med spoloma pri uživanju drog in da mladostniki menijo, da niso podvrženi vrstniškemu pritisku.
Keywords: mladostniki, vrstniki, droge, prepovedane droge, preprečevanje, raziskave, magistrska dela
Published in DKUM: 04.01.2017; Views: 2713; Downloads: 301
.pdf Full text (1,45 MB)

2.
Odkrivanje resnice in laži na podlagi mikro-obraznih izrazov
Nathan Klasinc, Katra Tomažič, 2012, published scientific conference contribution

Keywords: zaslišanje, laži, resnica, obrazni izrazi
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1028; Downloads: 156
URL Link to full text

3.
Razbiranje čustev iz obraza in mikro-obraznih izrazov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Katra Tomažič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu smo se seznanili s kratko zgodovino obraznih izrazov in čustev, ki segajo že v čas Charlesa Darwina in Duchenna de Bologna. Nekaj malega je bilo govora tudi o drugih znanstvenikih, ki so se lotili področja obraznih izrazov in čustev. Eden izmed njih je bil prof. Dr. Paul Ekman, ki je na tem področju pustil zelo velik pečat, saj je večino študij, ki vsebujejo obrazne izraze in čustva, naredil prav on. Nato sledi poglavje o univerzalnosti čustev in kulturnih razlikah, saj je bilo na to temo narejenih zelo veliko kritik. Za boljše razumevanje empiričnega dela skozi diplomsko delo so predstavljena osnovna čustva. To so strah, presenečenje, gnus, jeza, žalost, prezir in veselje. Poleg osnovnih čustev diplomsko delo zajema še mikro-obrazne izraze, ki so zelo pomembni pri odkrivanju resničnih čustveni stanj, ki so nalašč prikriti. Empirični del je vseboval raziskavo, s katero smo skušali prikazati različne čustvene obrazne izraze, različne načine maskiranja, lažne izraze in dokazati obstoj mikro-obraznih izrazov in ugotoviti ali lahko z njimi zanesljivo sklepamo o resničnem čustvenem doživljanju osebe. Ugotovitev je bila, da se čustva pojavijo le, če je dražljaj dovolj močan, saj je veliko udeležencev lahko prikrilo svoje resnično čustveno stanje z obrazno mimiko, vendar so jih kljub temu izdali mikro-obrazni izrazi.
Keywords: čustva, obraz, obrazni izrazi, analize, diplomske naloge
Published in DKUM: 10.07.2012; Views: 5070; Downloads: 539  (1 vote)
.pdf Full text (2,34 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica