| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPRAVLJANJE IN FINANCIRANJE JAVNIH GOSPODARSKIH SLUŽB V LOKALNIH SKUPNOSTIH
Katja Simonič, 2015, master's thesis

Abstract: Javne gospodarske službe na lokalni ravni, ki jih v Republiki Sloveniji ureja Zakon o javnih gospodarskih službah, so izredno pomembne. Njihova najpomembnejša naloga je zagotavljanje javnih dobrin ter zadovoljevanje potreb lokalnih prebivalcev, torej je njihovo delovanje pomembno za vsakega človeka. V Sloveniji imajo nadzor nad lokalnimi javnimi gospodarskimi službami njihovi ustanovitelji, tj. lokalne skupnosti. V nalogi smo obravnavali, v kolikšni meri ter na kakšen način občine nadzorujejo gospodarske javne službe. Spoznali smo tudi, s kakšnimi viri se te službe financirajo. Dve najpogostejši obliki gospodarske javne službe v Sloveniji sta javno podjetje in podelitev koncesije. Na področju javnih naročil se morajo zakoni usklajevati z direktivami EU. Ugotovili smo, da se z vsako posodobitvijo zakonodaje o javnem naročanju konkurenca v javnem sektorju vse bolj zagotavlja. Uvedba javnih naročil pozitivno vpliva tako na gospodarsko rast kot na tržno konkurenco. Obravnavali smo tudi javni holding, ki ga lokalna skupnost lahko ustanovi za področje več gospodarskih javnih služb zaradi njihovega racionalnejšega in gospodarnejšega poslovanja. Na primeru Javnega holdinga Ljubljana smo ugotovili, da je racionalizacija poslovanja v holdingu resnično zmanjšala stroške poslovanja, še zlasti stroške dela.
Keywords: javne gospodarske službe, lokalna skupnost, financiranje, javna naročila, javni holding
Published: 28.08.2015; Views: 1335; Downloads: 243
.pdf Full text (544,96 KB)

2.
OBLIKOVANJE CEN KOMUNALNIH STORITEV V SLOVENIJI
Katja Simonič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji je področje komunalnih storitev urejeno z Zakonom o gospodarskih javnih službah ter z Zakonom o varstvu okolja. Zakon o varstvu okolja je tudi natančno določil, katere dejavnosti spadajo pod lokalne gospodarske javne službe oziroma komunalne dejavnosti, ki so med najpomembnejšimi funkcijami vsake občine. Vlada Republike Slovenije je leta 2009 s sprejetjem Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, odločanje o oblikovanju cen prepustila občinam. Državna dolgoletna omejevalna cenovna politika s ceno, ki ne pokriva stroškov izvajanja komunalnih dejavnosti, negativno vpliva na poslovanje izvajalcev komunalnih storitev. Slovenija še vedno nima ustreznega sistema za določanje cen komunalnih storitev, zato na tem področju vlada zmeda.
Keywords: javne službe, komunalna dejavnost, cene komunalnih storitev
Published: 12.12.2012; Views: 1750; Downloads: 216
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
LIK VZGOJITELJA V LUČI PLESNE VZGOJE
Tatjana Duh, Katja Simonič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Lik vzgojitelja v luči plesne vzgoje so narejene analize samostojnih plesov rednih študentov II. letnika Predšolske vzgoje v okviru seminarskih nalog pri predmetu Didaktika plesne vzgoje. Naloga študentov je bila pripraviti samostojne koreografije na podano temo, pri čemer so morali upoštevati pridobljena teoretična znanja in prenos le-teh na kurikularne vsebine pri delu s predšolskimi otroki. Izhodišče za analizo je bilo t. i. gibalno gradivo, ki v svojo vsebino vključuje telesno aktivnost, oblikovanje gibanja, oblikovanje prostora, dinamične kvalitete, odnose v gibanju ter izraz. Merilo kvalitete je bila zastopanost vseh naštetih elementov gibalnega gradiva v izvedbi plesov. V teoretičnem delu je predstavljen lik vzgojitelja in njegova osebnost ter njegove splošna strokovna usposobljenost z namenom prikazati pomen vzgojitelja v vlogi plesalca in pedagoga. Zato je podrobno opisana teorija sodobnega plesa in gibalno gradivo. Uporabljena je bila literatura starejše izdaje, saj je v tej zajeta vsa teorija sodobnega plesa, ki se uporablja še danes v vzgojno-izobraževalne namene. Novejše literature, ki bi tako podrobno obravnavala to temo, ni na razpolago. Opisan je visokošolski študijski program Predšolska vzgoja. Za namene naloge je opisan učni program Didaktika plesne vzgoje. Ugotavljalo se je, ali program nudi dovolj možnosti za poglobljeno teoretično in praktično znanje študentov. Raziskava je pokazala, da so v povprečju študentje pri študiju pridobili dovolj teoretičnega in praktičnega znanja, ki so ga uspešno prenesli v samostojne praktične izvedbe, saj so pri tem v povprečju dobro uporabili vse komponente gibalnega gradiva v koreografijah.
Keywords: vzgojitelj, sodobni ples, Labanove teme, gibalno gradivo, študijski program Predšolska vzgoja.
Published: 16.07.2012; Views: 1782; Downloads: 195
.pdf Full text (2,15 MB)

4.
VLOGA VZGOJITELJA V BOLNIŠNIČNEM VRTCU
Katja Simonič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Bolezen in morebiten odhod v bolnišnico je povezan s strahom, neugodjem in ločitvijo od staršev oziroma od matere. Zato imajo starši in vzgojitelji v času hospitalizacije zelo pomembno vlogo, da otroka vzpodbujajo k ustvarjalni igri in mu s tem preprečijo predajanje mračnim mislim. Pri tem je nujno tesno sodelovanje z ostalimi zdravstvenimi delavci na eni in starši otroka na drugi strani. V diplomskem delu smo želeli predstaviti, kako otrok doživlja bolezen, bivanje v bolnišnici v različnih razvojnih obdobjih, kako starši doživljajo bolnega otroka, kakšne so otrokove pravice pri bivanju v bolnišnici, kako otroci čustveno in socialno doživljajo bolnišnico, bivanje v njej, česa se bojijo ter koga pogrešajo. Najbolj pa nas je zanimala ključna vloga vzgojitelja v bolnišničnem vrtcu, kakšni so njegovi cilji in metode dela, kako poteka vzgojiteljevo načrtovanje in prilagajanje programa na posameznem vzgojnem področju, kakšna je komunikacija med vzgojiteljem, zdravstvenimi delavci, starši in otrokom ter kako uporabiti različne terapevtske dejavnosti kot sredstvo za sproščanje stisk pri bolnem otroku. V zadnjem delu diplomske naloge pa smo želeli predstaviti še oddelke bolnišnice Celje, oddelke Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in Ljubljana, kjer delujejo bolnišnični vzgojitelji. Vzgojitelje so uvedli na otroških oddelkih šele s procesom humanizacije. Njihova vloga pa ni omejena le na predšolske otroke, pač pa imajo pomembno vlogo tudi pri šolarjih, najstnikih, mladostnikih.
Keywords: otrok, bolezen, humanizacija hospitalizacije, bolnišnični vrtec, vzgojitelj v bolnišničnem vrtcu, terapevtske dejavnosti, glasba, pravljica, lutka.
Published: 18.05.2010; Views: 2977; Downloads: 493
.pdf Full text (2,72 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica