| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Marketinški načrt botaničnega vrta univerze v mariboru
Katja Golob, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen marketinški načrt organizacije Botanični vrt Univerze v Mariboru. Opisan je celoten postopek in proces izdelave le-tega. Botanični vrt Univerze v Mariboru je največji botanični vrt v Sloveniji, velik osem hektarjev, in se nahaja v Pivoli pri Hočah. V vrtu se ukvarjajo z ohranjanjem biotske raznovrstnosti, z raziskovalno dejavnostjo, izobraževalno dejavnostjo, pa tudi s turistično dejavnostjo. V njem uspeva 2.000 različnih rastlinskih vrst in podvrst, predvsem iz severovzhodne Slovenije, nekaj pa tudi z drugih celin. Marketinški načrt mora vsebovati smoter organizacije, analizo trga, konkurence odjemalcev in dobaviteljev ter analizo prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti. Nato sledi postavitev marketinških ciljev in oblikovanje marketinških strategij. Na koncu pa še opredelitev marketinškega spleta in pa finančni načrt. Botanični vrt Univerze v Mariboru si je zastavil cilje predvsem v povezavi s povečanjem svojih dejavnosti in kolekcije rastlinskih vrst. Več finančnih sredstev nameravajo nameniti tudi v izgradnjo in posodobitev obstoječe infrastrukture, predvsem gostinskega in sanitarnega dela, pa tudi otroškega igrišča in povezave z mestno avtobusno linijo. Ti ukrepi so nujno potrebni, če želijo povečati število obiskovalcev in jih v vrtu obdržati dlje. Pri turistični ponudbi botaničnega vrta bo imel arheološki park neprecenljiv pomen, saj ima vrt to srečo, da leži na območju, kjer se je pred več kot 2600 leti razprostiral pomemben del obsežnega gomilnega grobišča iz starejše železne dobe. Arheološki park bodo za obiskovalce odprli kmalu, zaenkrat pa je dostopen le prek majhne stalne arheološke razstave. Botanični vrt Univerze v Mariboru se sooča z zelo majhnim številom zaposlenih. Zaposleni so namreč samo trije delavci, kar je glede na velikost vrta daleč premalo. Vrt je tudi brez redno zaposlenega vodje, prav tako pa je vidno veliko pomanjkanje strokovnih delavcev in vrtnarjev. Diplomska naloga je sestavljena iz štirih poglavij. V prvem je opisano področje in opredeljen problem, katerega bom v diplomskem delu obravnavala. Sledi teoretičen del, kjer je opredeljen marketinški načrt in predstavljen postopek oziroma proces marketinškega načrta. V tretjem poglavju je predstavljena organizacija Botanični vrt Univerze v Mariboru in izdelan marketinški načrt te organizacije, kjer so zajete vse sestavine procesa marketinškega načrta. V zadnjem poglavju pa sledi še sklepni del diplomskega dela.
Keywords: marketinški načrt, organizacija, trg, odjemalci, analiza trga, SWOT analiza, izdelek/storitev, marketinško komuniciranje
Published: 12.12.2017; Views: 675; Downloads: 96
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
RAZVOJ ROČNIH SPRETNOSTI PRI POUKU NARAVOSLOVJA IN TEHNIKE S POUDARKOM NA LESNIH GRADIVIH
Katja Golob, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava razvojne značilnosti otrok in njihove zmožnosti za tehnične dejavnosti pri predmetu naravoslovje in tehnika, ki se izvaja v 4. in 5. razredu osnovne šole. Predmet združuje naravoslovje, ki se ukvarja s proučevanjem zakonitosti delovanja narave, in tehniko, ki te zakonitosti uporablja za spreminjanje narave v korist človeka. Spoznavanje in utrjevanje naravoslovnih pojmov se dopolnjujeta z obdelavo gradiva do zamišljenega izdelka, z uporabo tehničnih sredstev in primerne organizacije dela. Predstavljeni so cilji predmeta naravoslovje in tehnika v povezavi z lesnimi gradivi, opisani osnovnošolski predmeti, ki vključujejo obravnavo lesnih gradiv, in predstavljena vključenost lesne tematike pri pouku v drugih državah. Posebno pozornost namenjamo učiteljevemu vpeljevanju lesnih gradiv v učni proces pri pouku naravoslovja in tehnike. Temeljne ugotovitve empirične raziskave, izvedene med 146 učitelji podravskih osnovnih šol, so: učitelji namenijo malo ur teoretičnim vsebinam o lesu, nekoliko več praktičnemu delu učencev, pri čemer so večje implementacije lesnih gradiv pri pouku deležni učenci četrtih razredov in pri učiteljih z večletnimi delovnimi izkušnjami. Največje ovire za izvajanje praktičnega dela učiteljem predstavljajo pomanjkanje orodij in pripomočkov za obdelavo lesa, prevelike skupine učencev in premalo razvite ročne spretnosti učencev. V Podravski regiji zelo majhen delež šol izvaja neobvezni izbirni predmet tehnika ali izbirni predmet obdelava gradiv: les, saj se zanju odloča premalo učencev, čeprav predmeta spodbujata razvoj ročnih spretnosti, ki so pri današnjih učencih vedno manj razvite. Učencem je treba približati naravo in les že v šoli, saj bi s tem spodbudili njihov primarni interes po raziskovanju in ustvarjanju ter posledično urili ročne spretnosti pri obdelavi in oblikovanju lesa ter drugih materialov.
Keywords: motorični razvoj, ročne spretnosti, predmet naravoslovje in tehnika, učni načrt, izdelki iz lesnih gradiv
Published: 11.10.2016; Views: 1314; Downloads: 329
.pdf Full text (1,93 MB)

3.
FENOLNE SPOJINE IN BETALAINI IZ RDEČE PESE TER KINETIKA RAZPADA
Katja Golob, 2010, undergraduate thesis

Abstract: S predhodno termično obdelavo in liofilizacijo smo stabilizirali vzorce. Z metodo konvencionalne šaržne ekstrakcije smo pripravili ekstrakte iz različno obdelanih vzorcev rdeče pese. Ekstrakcijo smo izvajali pri konstantnem mešanju na magnetnem mešalu, pri sobni temperaturi, zavarovano pred vdorom dnevne svetlobe, dve uri. Vzporedno smo analizirali tudi vzorce neekstrahiranega materiala rdeče pese. Vzorce smo v daljšem časovnem obdobju izpostavljali različnim procesnim parametrom, kot sta svetloba in sobna temperatura. Določali smo koncentracije celokupnih fenolov, celokupnih flavonoidov in antioksidativno aktivnost po dveh metodah (β-karotensko in radikalsko metodo) ter procentualno razmerje betalainov (razmerja betaksantinov in vulgaksantinom v rdeči pesi) smo določevali s pomočjo spektrofotometričnih metod. Kinetiko razpada oz. spreminjanja koncentracije s časom, smo določevali s pomočjo metode inkubacije vzorcev pri različnih temperaturah, in sicer pri temperaturah 20 ËšC, 40 °C in 60 °C. Kinetiko smo spremljali tako, da smo v različnih časovnih intervalih merili absorbance raztopin vzorcev pri absorpcijskih maksimumih, pri valovnih dolžinah λmax530 nm in λmax480 nm.
Keywords: Konvencionalna ekstrakcija, rdeča pesa, celokupni fenoli, celokupni flavonoidi, antioksidativna aktivnost, vsebnost betalainov, kinetika spreminjanja koncentracije vzorcev rdeče pese v odvisnosti od pogojev skladiščenja
Published: 26.11.2010; Views: 3340; Downloads: 203
.pdf Full text (4,28 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica